Συνέντευξη Κ. Μερκουράκη στην εφημερίδα “Αυγή”

11111111

Προσκλητήριο στους συνομήλικούς του να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα “για μια καλύτερη γειτονιά, σε μια καλύτερη χώρα με ελευθερίες και δικαιώματα” απευθύνει ο υποψήφιος δήμαρχος Π. Φαλήρου με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση, Κώστας Μερκουράκης, υπογραμμίζοντας ότι, με οργάνωση δομών αλληλεγγύης και εξάντληση κάθε δυνατότητας που δίνει η κοινωνική οικονομία, ο δήμος οφείλει να εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες πρόσβαση στα βασικά αγαθά, σίτιση, στέγη, ρεύμα. Παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρούμενη εκποίηση του παραλιακού μετώπου: “Δεν θα επιτρέψουμε την πλήρη καταστροφή. Ο συντονισμένος αγώνας των κατοίκων, τον οποίο θα ενισχύσουμε εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, θα τους σταματήσει!”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

* Η υποψηφιότητα ενός νέου ανθρώπου όπως εσείς κρίνετε πως μπορεί να παροτρύνει τους νέους που δείχνουν παραγκωνισμένοι να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά;

Πράγματι, η σχέση της νεολαίας με την πολιτική σήμερα δεν είναι ανάλογη με την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Η μεγάλη πλειονότητα των νέων βρίσκει τους δικούς της, δημιουργικούς τρόπους να ασχολείται με τη δημόσια ζωή, αλλά γυρνά την πλάτη στην πολιτική, έτσι όπως την έχει γνωρίσει μέσα από το κυρίαρχο παράδειγμα των πολιτικών που κάνουν προσωπική καριέρα ή / και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα προς όφελος λίγων.

Αυτό που εμείς φιλοδοξούμε να αναδείξουμε είναι ότι σε συλλογικότητες, όπως η δική μας, η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση, υπάρχει χώρος και εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι για εμάς ο τρόπος να παλέψουμε και να πετύχουμε νίκες για μια καλύτερη γειτονιά, σε μια καλύτερη χώρα, με ελευθερίες και δικαιώματα. Ιδιαίτερα σήμερα, που η νέα γενιά κινδυνεύει να γίνει μια χαμένη γενιά, με ένα παρόν στην ανεργία και ένα μέλλον δίχως προοπτικές, η συμμετοχή όλων μας γίνεται πια ζήτημα ζωής.

* Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη. Τι θα θέλατε ως νέος να αναδείξετε;

Στις σημερινές συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο δήμος οφείλει να υψώσει ασπίδα κοινωνικής προστασίας. Το πρώτο που πρέπει να κάνει λοιπόν είναι να εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες πρόσβαση στα βασικά αγαθά (σίτιση, στέγη, ρεύμα), αλλά και η πρόσβαση σε εκπαίδευση, υγεία και πολιτισμό. Με οργάνωση δομών αλληλεγγύης, εξάντληση κάθε δυνατότητας που δίνει η κοινωνική οικονομία, αξιοποίηση της εθελοντικής διάθεσης πληθώρας πολιτών και ευρύτερα με ενθάρρυνση μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες της συμμετοχής των ανθρώπων στη ζωή του δήμου, μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση της γειτονιάς μας.

* Κατά πόσον το όραμά σας μπορεί να συμβαδίσει με τα οικονομικά του δήμου;

Στο ερώτημα πού θα βρει ο δήμος τα λεφτά, λέμε ευθέως: η αλληλεγγύη δεν αποτιμάται σε χρήματα. Οι άνθρωποι δεν αποτιμώνται σε χρήματα. Η οικοδόμηση ενός δήμου που στέκεται δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του χρειάζεται πρώτα από όλα βούληση, πολλή δουλειά, οργάνωση και ενθάρρυνση για συμμετοχή του κόσμου. Στο Π. Φάληρο υπάρχουν πρωτοβουλίες κατοίκων – εθελοντών που καταγράφουν κοινωνικές ανάγκες, οργανώνουν και κινητοποιούν τον κόσμο. Δίνουν λύσεις. Ο δήμος, έχοντας ως βασικό άξονα του σχεδιασμού του την κοινωνική παρέμβαση, οφείλει να τις στηρίξει και να τις αξιοποιήσει. Είναι ο εναλλακτικός δρόμος απέναντι στην εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων και του κοινωνικού έργου σε ιδιώτες που σε τελευταία ανάλυση αυξάνει το κόστος και πολλές φορές αποκλείει εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Από εκεί και πέρα, το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των δήμων είναι εσκεμμένα ασφυκτικό. Συνδέεται με την καταστροφική πολιτική λιτότητας, αλλά και με τη στοχευμένη στρατηγική να παραμένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποταγμένη στην κεντρική διοίκηση. Το Παλαιό Φάληρο είναι μια συνοικία, ας πούμε, πιο προνομιούχα από άλλες της Αττικής και γι’ αυτό ο δήμος είναι πλεονασματικός. Την ίδια ώρα, όμως, οι ανάγκες των δημοτών παραμένουν ακάλυπτες. Δεν ανταποκρίνεται στη γενική εικόνα του δήμου μας η εικόνα που έχουν τα σχολικά κτήρια, οι πιο απομακρυσμένες γειτονιές, οι κοινωνικές υπηρεσίες που (δεν) παρέχονται. Έτσι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, όπως είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα δημοτικά τέλη, αλλά να γίνουν έργα που ανακουφίζουν την καθημερινότητα και βελτιώνουν τη ζωή μας.

* Ο δήμος σας, όπως και οι υπόλοιποι, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι δράσεις θα αναλάβετε για να τις αποτρέψετε;

Οι ελεύθεροι χώροι γενικά και το παραλιακό μέτωπο ειδικά είναι το καλύτερο παράδειγμα που αποτυπώνει ανάγλυφα αντίπαλα οράματα, το ποιος λέει μεγάλα λόγια και ποιος είναι συνεπής στο σχέδιό του. Για παράδειγμα, όλοι οι υποψήφιοι και όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα μιλάνε για ενίσχυση της τοπικής αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Πώς μπορεί όμως να συνάδει κάτι τέτοιο με την προώθηση γιγαντιαίων εμπορικών κέντρων που, εκτός από την ποιότητα ζωής και το πράσινο, «καταπίνουν» στην ουσία τα μικρότερα μαγαζιά;

Σε κάθε περίπτωση, το παραλιακό μέτωπο τείνει να γίνει το νέο Ελ Ντοράντο. Με τη σκανδαλώδη παραχώρηση του Ελληνικού, ανοίγει νέος κύκλος αγώνων. Το Ελληνικό έχει κομβική σημασία, όχι μόνο για την έκταση και τη θέση του, αλλά και γιατί είναι η αρχή μιας τεράστιας επιχείρησης ιδιωτικοποιήσεων κατά μήκος του παράκτιου μετώπου. Δείτε μόνο το σχέδιο που ετοιμάζεται με το παραμάγαζο του ΤΑΙΠΕΔ, την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», όπου από το Σούνιο μέχρι και το ΣΕΦ τεράστιες εκτάσεις γης θα της παραχωρηθούν σε ιδιώτες, δήθεν για ανάπλαση. Δεν θα επιτρέψουμε την πλήρη καταστροφή. Ο συντονισμένος αγώνας των κατοίκων, τον οποίο θα ενισχύσουμε εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, θα τους σταματήσει!

πηγή: avgi.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.