Μεγάλη εκδήλωση της ΡΑΚ για τον Αθλητισμό με Βασιλειάδη και εκπλήξεις!

Μεγάλη πολιτική εκδήλωση της ΡΑΚ για τον Αθλητισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου (Στρογγυλό), με κεντρικούς ομιλητές τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Καπάταη και τον υποψήφιο Δήμαρχο Π. Φαλήρου και επικεφαλής της ΡΑΚ, Κώστα Μερκουράκη.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες καλεσμένους την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Λυδία Κονιόρδου, Αλέξανδρος Νικολαϊδης και Παναγιώτης Κουρουμπλής., οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Νερούτσου Μαρία, Αγγελική Λεβέντη, και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Θεόφραστος Βαμβουρέλης, Μανώλης Βανδώρος, Νατάσσα Κατρανίδου, Ζώης Παναγιώτης, Καρέμ Ράουα, Φενερλή Άννα.

Επίσης, οι πρώην υποψήφιοι Δήμαρχοι Π. Φαλήρου, Γρηγόρης Αθανασιάδης και Στέλιος Βαλλέτας, ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ Γιάννης Μπίτσικας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Καραμαρούδης και Γιάννης Φρέρης, καθώς και ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Θέμης Παυλόπουλος.

Από τα αθλητικά σωματεία της πόλης το παρόν έδωσαν ο Πρόεδρος του ΑΟΠΦ, Νίκος Δέτσης, ο έφορος του τένις, Γιώργος Πράπας, ο αντιπρόεδρος του ΠΕΡΑ Ανδρέας Ζώτος και το μέλος του ΔΣ, Πέτρος Ρεμβαλτάδος, ο πρόεδρος του ΝΟΤΚ Ανδρέας Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου ποδηλατών, Γιώργος Κοτσορές, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του ΑΟΠΦ, Σεραφείμ Πολυχρόνης.

Βραβεύσεις αθλητών

Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς πραγματοποιήθηκε βράβευση νεαρών αθλητών από το Π. Φάληρο. Συγκεκριμένα, τους παραολυμπιονίκες στο Καγιάκ Αντώνη Εξαρχόπουλο και Νικόλα Τσιγάντες βράβευσε ο κ. Βασιλειάδης, ενώ το παρόν έδωσε στην εκδήλωση και ο προπονητής τους Αλεξάντερ Νικίτοβιτς. Οι δύο αθλητές έχουν την δυνατότητα να γυμνάζονται στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Π. Φαλήρου.

Ακολούθησε βράβευση του πανελλήνιου πρωταθλητή στο καράτε Νίκου Δρίβα, από τον κ. Καπάταη.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Μερκουράκης για να βραβεύσει τον μαθητή και αθλητή του ΑΟΠΦ, Φώτη Αντωνιάδη που πριν από λίγες μέρες κατέκτησε το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα στην κατηγορία μονού αγοριών 18 ετών. Ο κ. Μερκουράκης, μάλιστα, κάλεσε τον Δήμαρχο, Διονύση Χατζηδάκη, να δώσουν από κοινού στο νεαρό μαθητή το αναμνηστικό.

Μερκουράκης: Στοχεύουμε σε μια ουσιαστική σχέση με τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης

Η βραδιά έκλεισε με τις ομιλίες των καλεσμένων. Από την πλευρά του, ο Κώστας Μερκουράκης περιέγραψε συνοπτικά τις πρώτες στοχεύσεις της παράταξης για την επόμενη μέρα του Δήμου. Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Κώστα Μερκουράκη:

Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στοχευμένης και συστηματικής προσπάθειας για μια αποδοτική και ουσιαστική σχέση της παράταξης και του χώρου μας με τον τοπικό αθλητισμό της πόλης. Και αυτή η προσέγγιση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, είτε λόγω ιδεοληψιών και φοβικών συνδρόμων, είτε γιατί στο χώρο του αθλητισμού υπάρχουν στεγανά που εμποδίζουν τη προσέγγιση με έναν ουσιαστικό και άδολο τρόπο.

Κακώς.

Η Αθλητική δραστηριότητα συνιστά μια από τις πιο αποδοτικές πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις σύγχρονες πόλεις. Τόσο σε ατομικό επίπεδο, οπού η αθλητική δραστηριότητα αντανακλάται στην υγεία, την ευεξία, τη μακροζωία, όσο και σε κοινωνικό, οπού δημιουργεί σχέσεις ομαλής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Για την παράταξή μας, η δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη συρρίκνωση ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί, τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, παραμονεύει ο κίνδυνος, ευαίσθητα τμήματα της κοινωνίας όπως η νεολαία και οι άνεργοι, να εκτραπούν σε αδιέξοδες και κοινωνικά επικίνδυνες αντιδράσεις, με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Άρα, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε, να στηρίξουμε δραστηριότητες που δίνουν υγιείς διεξόδους στους πολίτες και ο αθλητισμός είναι μία από αυτές. Υπό αυτό το πρίσμα, η σχεδίαση ενός προγράμματος για τον αθλητισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, χωρίς ωστόσο ως σήμερα τουλάχιστον να έχουμε δει διάθεση από τους συνδυασμούς που διεκδικούν την πλειοψηφία στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να δείχνουν την απαραίτητη προσοχή στον τομέα αυτό.

Πολλές φορές δηλαδή επιχειρείται μια άλωση των Σωματείων και των Συλλόγων, επιχειρείται το ψάρεμα παραγόντων για τα ψηφοδέλτια, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον και μέριμνα για έναν ουσιαστικό διάλογο, για μια ζύμωση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στον αθλητισμό της πόλης.Και δυστυχώς, κατά την εκτίμησή μας, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, παρά τις αυξημένες εισφορές, δεν διαθέτει το επίπεδο των υποδομών που ταιριάζουν στο βιοτικό επίπεδο της πόλης, αλλά ακόμα χειρότερα, που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των αθλητικών συλλόγων, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Πέρα όμως από το ζήτημα των ελλιπών υποδομών, υπάρχει απουσία στοχευμένων παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τους πολίτες του Παλαιού Φαλήρου να στραφούν ευχερώς και συστηματικά προς τον αθλητισμό. Κατά την άποψή μας, μια σύγχρονη και ριζοσπαστική πολιτική για τον αθλητισμό στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει, να ενσωματώσει κρίσιμες παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, δηλαδή στον μαζικό, τον ερασιτεχνικό-σωματειακό και τον σχολικό αθλητισμό στρέφοντας ωστόσο, παράλληλα την προσοχή της σε νέες διαστάσεις του αθλητικού φαινομένου που κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον χιλιάδων αθλουμένων.

Στο σημείο αυτό όμως, επιτρέψτε μου να προσεγγίσω σύντομα και με επιγραμματικές προτάσεις τους 4 πυλώνες που προανέφερα. Και θα ξεκινήσω με τον Μαζικό αθλητισμό που σκοπό έχει να αναδείξει τον αθλητισμό σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών.

Ως προς αυτό έχουμε να προτείνουμε:

•             Εκδηλώσεις μαζικού αθλητισμού σε κεντρικά σημεία του δήμου.

•             Αύξηση των κονδυλίων για την ενημέρωση των πολιτών για τα προγράμματα του Δήμου μας και τα οφέλη από τον Αθλητισμό, με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα προγράμματα “Άθληση για όλους” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

•             Αξιοποίηση δημοτικών κλειστών χώρων για την δημιουργία ευέλικτων τμημάτων άθλησης για ηλικιωμένους, γυναίκες, εγκύους κλπ

•             Χωροταξικός σχεδιασμός των χώρων άθλησης ώστε να μειωθούν στο μέτρο του εφικτού οι αποστάσεις τους από τις γειτονιές του Δήμου

•             Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των υποδομών όπως τα σχολεία, με παράλληλη πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (γυμναστές, διατροφολόγοι, καρδιολόγοι).

•             Εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής (θάλασσα, ελεύθεροι χώροι, μεγάλη ακτογραμμή).

Και τώρα να περάσω σε ένα σημαντικό κομμάτι που είναι ο Ερασιτεχνικός

Τα ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής δεν είναι επαίτες ούτε πρέπει να αντιμετωπίζονται ως γρανάζια ενός συστήματος αλληλοεξυπηρέτησης.

Αντιθέτως, οφείλουμε να παρέχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των αθλημάτων που καλλιεργούν με:

•             Βελτίωση των υποδομών.

•             Εξάντληση των δυνατοτήτων για τη δημιουργία ευέλικτων αθλητικών υποδομών που θα εξυπηρετούν πολλά αθλήματα

•             Ένταξη και προσαρμογή στον ευρύτερο σχεδιασμό της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης

•             Σύσταση τακτικής ομάδας επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και Ερασιτεχνικών σωματείων

•             Διοργανώσεις προβολής αθλημάτων σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες.

•             Παροχή υλικών πόρων και διευκολύνσεων στους αθλητικούς συλλόγους με συμφωνημένη ανταποδοτικότητα (π.χ.  δωρεάν συνδρομή για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, και ενδεχόμενη μελλοντική επέκτασή της – στο μέτρο του εφικτού – σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αθλητών κλπ.)

Σχολικός

Ο σχολικός αθλητισμός αποτελεί τον προνομιακό χώρο εισόδου της νεολαίας στον αθλητισμό, επομένως πρέπει, στο μέτρο που του αναλογεί, ο Δήμος να ενισχύει τις ευκαιρίες των μαθητών για άθληση.

Προτάσεις

                •             Βελτίωση των υφισταμένων χώρων των σχολείων που χρησιμοποιούνται για την άθληση των μαθητών. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί τραυματισμοί ή σοβαρά προβλήματα που κουβαλάμε μια ζωή.

                •             Συστηματική επαφή με τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου ώστε σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και το εκπαιδευτικό προσωπικό η για την χρήση των  σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων να επεκταθεί και εκτός των ημερήσιων ωρών διδασκαλίας

                •             Κινητοποίηση των δημοτών/κατοίκων που είναι αθλητές υψηλού κύρους, ώστε να επισκέπτονται τα σχολεία και να συνομιλούν με τους μαθητές για τα πλεονεκτήματα της άθλησης και της σωστής διατροφής

                •             Θέσπιση μιας ημέρας σχολικού αθλητισμού, όπου μεικτές ομάδες αγοριών/κοριτσιών ανά σχολική μονάδα, θα διαγωνίζονται σε συγκεκριμένα αθλήματα.

                •             Συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες για την αντιμετώπιση ασθενειών (παχυσαρκία, παιδικού διαβήτη…) και αντικοινωνικών φαινομένων (bullying, ναρκωτικά) μέσω του αθλητισμού

Εναλλακτικός  αθλητισμός, άσκηση

Πέρα από τις ιστορικά παγιωμένες δραστηριότητες που περιεγράφηκαν παραπάνω  διαπιστώνουμε σήμερα ότι ανθεί ένας συμπληρωματικός αθλητικός τομέας.

Η ενίσχυσή του αποτελεί πρωταρχικό αίτημα για έναν σύγχρονο Δήμο.

Προτάσεις

                •             Δημιουργία χώρων και διαδρομών τρεξίματος σε συστηματική βάση και υπό την επίβλεψη γυμναστή ώστε ο Δήμος μας να αποτελέσει πόλο έλξης για το αυξανόμενο δρομικό κίνημα

                •             Συνεργασία με όμορους δήμους για την  θέσπιση τακτικών αγώνων δρόμου

                •             Δημιουργία και επέκταση των ποδηλατοδρόμων στην περιοχή του Δήμου μας.

                •             Δημιουργία ομάδων και προγραμμάτων που ασχολούνται με σύγχρονες μορφές άσκησης (Yoga, pilates, functional training, cross fit κ.α.)

Φίλες και φίλοι,

Η συγκυρία για τον αθλητισμό σε τοπικό επίπεδο είναι ιδανική καθώς μέσω των εξειδικευμένων προγραμμάτων επιχορήγησής (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση ώστε, ώριμες μελέτες να κατατεθούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν από την Τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την παράταξή μας ο Αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παιδείας των νέων μας και ως τέτοιο δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα.

Όπως λοιπόν έχουμε πρωταρχικό χρέος να μεριμνήσουμε για τη μόρφωση και την παροχή γνώσης στα παιδιά μας, έτσι οφείλουμε να συμβάλλουμε – με το μέγιστο των δυνατοτήτων μας – στην πρόσβαση της νεολαίας μας στις αθλητικές δραστηριότητες.

Για την Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση και τους προοδευτικούς πολίτες που θέλουμε να συμπορευτούμε, το τοπίο είναι ακόμη περισσότερο ευέλικτο και δυναμικό, καθώς ο αθλητισμός συνιστά μια προνομιακή δράση για την ενσωμάτωση των ευάλωτων και ασθενέστερων ομάδων.

Ο συνδυασμός μας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε, με το πέρας της θητείας μας, το Παλαιό Φάληρο να έχει γίνει ένας κόμβος αθλητισμού, σημείο παναττικής αναφοράς και ιστορικό παράδειγμα επιτυχίας για ένα προοδευτικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό αθλητικό κόσμο.

Ακολουθεί φωτορεπορταζ: