Με επικεφαλής τον Κώστα Μερκουράκη η ΡΑΚ στις εκλογές του Μαΐου!

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Νοεμβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας η νέα Γενική Συνέλευση των μελών της Δημοτικής Παράταξης Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, η οποία βρίσκεται στη θέση της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Η Συνέλευση ασχολήθηκε με οργανωτικά θέματα της παράταξης, ενώ επανεκλέχτηκε στην θέση του επικεφαλής ο Κώστας Μερκουράκης, ο οποίος αναλαμβάνει και την ευθύνη να οδηγήσει τη ΡΑΚ στη μάχη των εκλογών.

Τη συζήτηση αποφασίστηκε να συντονίσει ο Σταύρος Καζασίδης, ενώ πλην του επικεφαλής της παράταξης τοποθετήθηκαν δεκάδες μέλη και φίλοι της κίνησης. Για μηνύματα αισιοδοξίας έκαναν λόγο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΡΑΚ Γιάννης Μπίτσικας και Αργυρώ Σύριγγα, ενώ χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα θετική την ανταπόκριση των δημοτών. Παράλληλα, ο κ. Μπίτσικας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η ΡΑΚ θα πάει για δεύτερη φορά με τον ίδιο επικεφαλής τις εκλογές, κάτι που δεν έχει ξανα καταφέρει στο παρελθόν, ενώ υπογράμμισε πως η ΡΑΚ το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί στα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, καθώς ετίμησε πως η απελθούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει αρκετά σε αυτόν τον τομέα. Από την πλευρά της, η Αργυρώ Σύριγγα επεσήμανε πως ο Κώστας Μερκουράκης και η ΡΑΚ ήταν η μόνη παράταξη που στάθηκε από την πρώτη στιγμή απέναντι στο φασισμό, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε θεσμικό επίπεδο στα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ κάλεσε τους πολίτες σε εγρήγορση καθώς οι φασίστες προσπαθούν να σηκώσουν και πάλι κεφάλι.

Στην πρόσκληση του συντονιστικού της παράταξης ανταποκρίθηκαν για ακόμη μια φορά ενεργοί πολίτες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων, καθώς και νέοι άνθρωποι που συνέβαλαν στα επόμενα βήματα ενός ανοιχτού, ειλικρινή διαλόγου για τα ζητήματα της πόλης, αλλά και για τις οργανωτικές και λειτουργικές απαιτήσεις τις επόμενης περιόδου.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη συνέλευση τοποθετήθηκαν εκφράζοντας την διάχυτη αγωνία για τις επιπτώσεις της πολύχρονης οικονομικής κρίσης στη γειτονιά μας καθώς και για τα θεμελιώδη «ζητούμενα» από το Δήμο, τα οποία παραμένουν στάσιμα στο φόντο της μακροχρόνιας παρουσίας της απελθούσας Δημοτικής Αρχής.

Σημειώνεται πως από τη Συνέλευση απουσίασε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος αντιμετώπισε ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Σύσσωμο το σώμα της Συνέλευσης ευχήθηκε γρήγορα περαστικά και να επιστρέψει γερός και δυνατός στις δημοτικές επάλξεις!

Από τη μεριά του ο κ. Μερκουράκης στην τοποθέτησή του σημείωσε:

Πριν από 4,5 χρόνια στην ίδια ακριβώς αίθουσα η ΡΑΚ έκανε τα πρώτα της βήματα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια πορεία πρωτόγνωρη για το Φάληρο.

Για να ακριβολογούμε ξεκίνησε μια διαδικασία πολιτικής έκφρασης πολιτών, αλλά κι επί μέρους κινημάτων που αναπτύχθηκαν στα χρόνια της μνημονιακής κυριαρχίας μέσα από μια δημοτική κίνηση.

Κι αυτό, όχι μόνο γιατί μέσα στην κίνηση βρεθήκαμε με ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στο να κρατήσουν όρθια μια κοινωνία που δεχόταν μια σκληρή επίθεση, αλλά και γιατί οι ίδιοι υπήρξαμε σε κάθε αγώνα, μικρό και μεγάλο επιδιώκοντας την αναχαίτιση της κυνικότητας και της βαρβαρότητας ενός δικομματισμού που τότε επέλαυνε.

Φυσικά από τότε μεσολάβησε μια τετραετία μέσα από την οποία πολλά άλλαξαν, τόσο σε κεντρικό πολιτικό, όσο και τοπικό επίπεδο.

Μια πορεία με πολλές θετικές κι ευχάριστες στιγμές αλλά και πολλές δύσκολες ή και δυσάρεστες.

Αυτό όμως που ποτέ δεν άλλαξε, είναι ότι διατηρήσαμε ως παράταξη σαφείς αποστάσεις και διαχωρίσαμε τη θέση μας από όσους παρέμειναν γαντζωμένοι στο προηγούμενο σύστημα εξουσίας.

Διαχωρίσαμε τη θέση μας με όσους εκφυλίστηκαν σε μηχανισμούς διαμεσολάβησης, διαχείρισης και νομής της εξουσίας σε όλα της τα επίπεδα.

Γιατί ξέραμε και ξέρουμε ότι καμία αλλαγή σε κανένα επίπεδο δεν μπορεί να γίνει προς όφελος των αδυνάτων με τέτοιες πρακτικές και λογικές.

Χωρίς τους πολίτες δηλαδή, χωρίς την τοπική κοινωνία ενεργή.

Καθίστε και σκεφτείτε: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κι αν ναι πόσοι είναι οι ενεργοί πυρήνες πολιτών που συναντούνται, συζητούν, σχεδιάζουν και διεκδικούν για το μέλλον τους στην πόλη; Ελάχιστοι. Πόσες δημοτικές παρατάξεις;

Μπορεί καμία. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που είναι πάνω από 10 οι φερόμενοι ως διεκδικητές της Δημαρχίας.

Βέβαια, ίσως κάποιους ο τρόπος σκέψης μας τους απογοητεύει, να τους ξενίζει, ίσως πάλι πολλές φορές να γινόμαστε κουραστικοί ή πιεστικοί επιμένοντας σε διαδικασίες και συζητήσεις που τραβάνε πολύ σε μάκρος, όμως εμείς με Μεσσίες, ιλουστρασιόν έντυπα και κορδέλες εγκαινίων, δεν είχαμε και θα φροντίσουμε να μην αποκτήσουμε ποτέ σχέση.

Γιατί όλα αυτά είναι μέρος ενός κόσμου που αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει οριστικά.

Και αυτή η βασική παραδοχή μας οδήγησε στο να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη πίστη και πείσμα σε αυτό που κάνουμε.

This image has an empty alt attribute; its file name is 45394489_1580554208758071_6801954300974071808_n.jpg

Και όπως και την προηγούμενη φορά, καλούμαστε και τώρα να δώσουμε έναν αγώνα όμορφο.

Έναν αγώνα που θα υπερασπιστεί την αξία της συλλογικότητας, θα αντιπαρατεθεί με το κυνήγι του σταυρού και τον παρασκηνιακών συγκολλήσεων με ξεπεσμένους τοπάρχες.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να κλειστούμε στο καβούκι μας.

Πολιτικά και με κριτήριο το καλό της πόλης μπορούμε και πρέπει να ωθήσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά τις όμορες με εμάς να τοποθετηθούν με κριτήριο το τι θέλουν για το δήμο, την πόλη και τις ζωές μας.

Κι όλα αυτά Δημόσια και με άξονα συγκεκριμένες θέσεις και αρχές.

Οφείλουμε το επόμενο διάστημα να λειτουργήσουμε σαν η ηγεμονική δύναμη που βάζει τους όρους για να διαμορφωθεί πλειοψηφία που θα πάει τον δήμο μπροστά, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές.

Γιατί δεν ερχόμαστε να αλλάξουμε απλά πολιτική στο Δήμο, ερχόμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγεται και ασκείται η πολιτική.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν έχουμε ούτε την ελπίδα, ούτε την αυταπάτη ότι οι διαχειριστές της εξουσίας του χθες, είναι σε θέση να τα καταλάβουν.

Καθώς δεν είμαστε όλοι στην ιδία θέση.

Για παράδειγμα, οι εργολάβοι που ονειρεύονται ιδιωτικοποίηση της παραλιακής, δε μπορεί να βρίσκονται στην ίδια θέση με τους γονείς που θέλουν ανοιχτές παραλίες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Οι δημοκρατικοί πολίτες που επιλέγουν πόλεις, πάρκα και σχολεία ανοιχτά, δε μπορεί να βρίσκονται στην ίδια θέση με ακραία στοιχεία και δυνάμεις που επενδύουν στο μίσος, τον ρατσισμό ή τον διχασμό.

Οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες της πόλης που πασχίζουν να κρατήσουν τα καταστήματα ανοιχτά, δεν μπορεί να τυχαίνουν της ίδιας ή πολλές φορές και χειρότερης αντιμετώπισης από την Δημοτική Αρχή, σε σχέση με τις αλυσίδες της Μαρίνας ή του Mall.

Επομένως, για κάθε έναν που διεκδικεί τη ψήφο του κόσμου στις επερχόμενες εκλογές, το ζήτημα είναι να πει καθαρά σε ποια «πλευρά» ανήκει.

Για μας πρώτη και κυρία προτεραιότητα είναι να διεκδικήσουμε ένα δήμο όχι βαθμίδα της κεντρικής εξουσίας, άλλα θεσμό πραγματικής αυτοδιοίκησης από τους πολίτες, για τους πολίτες.

Μια πόλη με κοινωνική συνοχή, ένα δήμο με ανοιχτές πόρτες για τους κατοίκους, που θα εξαντλεί τις δυνατότητες του προς όφελος των πολιτών.

Προτάσσουμε μια διαφορετική ιεράρχηση, για το τι πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή.

Με βασική μεριμνά την παρέμβαση για την κοινωνική προστασία.

Με φροντίδα για παρεμβάσεις που βελτιώνουν πραγματικά την ποιότητα ζωής και όχι έργα βιτρίνας.

Γιατί από το να μπορέσει ο δήμος να στηρίξει τους τοπικούς επαγγελματίες ή να προωθήσει κοινωνικούς συνεταιρισμούς έως το να μην ανέχεται να υπάρχουν κάτοικοι στο περιθώριο, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν.

Και θα γίνουν, μόνο αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο – «θεσμικό καταφύγιο».

Κι όλα αυτά, κόντρα στη λογική πολλών που επιμένουν πως οι αρμοδιότητες του δήμου περιορίζονται στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

Για εμάς αυτή η λογική δεν είναι απλά λάθος, είναι επικίνδυνη.

Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι η συνειδητή προσπάθεια να χαμηλώσουν οι προσδοκίες του κόσμου. Κι έχουμε κουραστεί να ακούμε την Δημοτική Αρχή να επαναλαμβάνει μονότονα το πόσο ανήμπορη είναι.

Δυστυχώς η τετραετία που πέρασε ήταν η πιο αντιπαραγωγική των τελευταίων 20 χρόνων.

Κανένα μεγάλο έργο, καμία πρωτοποριακή παρέμβαση, καμιά ριζοσπαστική πρόταση, καμιά φρέσκια ιδέα.

Ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν.

Ο πολιτισμός και η δημιουργία χώρων νεολαίας, για παράδειγμα, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι κομβικό ζήτημα για μια νέα γενιά, τη δική μου γενιά που μένει μετέωρη κι αναζητά διεξόδους.

Το να μετατραπούν τα πολιτιστικά κέντρα του δήμου, σε χώρους μόνιμης παρουσίας συλλογικοτήτων και φορέων πολιτισμού, δε θα επιβάρυνε οικονομικά τον προϋπολογισμό.

Θα επέτρεπε, όμως, σε νέους ανθρώπους να βρεθούν μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν για να αξιοποιήσουν με συλλογικό τρόπο τον ελεύθερο τους χρόνο.

Το σχέδιο για μια πόλη που θα ανήκει στους κατοίκους της, απαιτεί να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

Και το πρώτο βήμα για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι να αποτυπωθεί ξεκάθαρα το πλέγμα των δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης ως η πιο κοντινή προς τον πολίτη μορφή οργάνωσης.

Γιατί για μας ο Δήμος δεν είναι όχημα για ανάδειξη παραγόντων, αλλά κύτταρο μιας ευρύτερης προσπάθειας παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που είναι αναγκαία σήμερα όσο ποτέ.

Γι’ αυτό σας καλώ στη συνέχεια της σημερινής διαδικασίας να καταθέσετε τις απόψεις σας, τους προβληματισμούς, τις ελπίδες σας, αλλά κυρίως να προτείνεται τρόπους για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση της δουλειάς μας μέσα από τις θεματικές ομάδες εργασίες της παράταξης, τα συντονιστικά όργανα, τις επιτροπές, αλλά και την παρέμβαση μας στη γειτονιά.

Για να δώσουμε μια εκλογική μάχη με επιτυχία, αποτελεσματικότητα αλλά κυρίως με τον τρόπο που αρμόζει στην παράταξη μας και την Αριστερά.

Για να γίνουν αυτά όμως πρέπει να φροντίσουμε για τρία πολύ βασικά στοιχεία:

Πρώτον, να προετοιμάσουμε τη σύνδεση της μάχης των εκλογών με την επόμενη ημέρα του δήμου.

Ειδικά υπό το καθεστώς της απλής αναλογικής μπορούμε να διαμορφώσουμε από σήμερα τους όρους που θα κινηθεί ο δήμος τα επόμενα χρόνια.

Τόσο με το να δεσμεύσουμε πολιτικά τις υπόλοιπες παρατάξεις όσο και με το να διαμορφώσουμε τα σημεία γύρω από τα οποία θα κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία.

Δεύτερον, να διαμορφώσουμε το όραμα μας για τον δήμο όχι με πολλά και μεγάλα λόγια αλλά με λίγα και εύληπτα σημεία.

Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε σαφή και διακριτό όχι το ότι είμαστε διαφορετικοί (αυτό το έχουμε καταφέρει) αλλά το γιατί η δική μας πρόταση για το δήμο είναι καλύτερη για τον μέσο πολίτη.

Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και με παραδείγματα να εξηγούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε στην πραγματικότητα του Παλαιού Φαλήρου.

Στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας ψήφος στην ΡΑΚ θα πρέπει να σημαίνει στήριξη σε 4-5 το πολύ συγκεκριμένα προστάγματα για τον δήμο.

Τρίτον, η δουλεία μας είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας, για αυτό η όλη πορεία μας προς τις εκλογές θα απεικονίσει και το πως θα καταγραφούμε στην συνείδηση του κόσμου.

Η δημιουργικότητα, το άνοιγμα στην κοινωνία, το να βρούμε συγχρόνους τρόπους και σύγχρονη γλώσσα για να απευθυνθούμε σε συνδυασμό με το να είμαστε συνεπείς στην επαφή με την τοπική κοινωνία δεν είναι απλά αναγκαία για να πάμε καλά εκλογικά.

Είναι αναγκαία για να κατακτήσουμε το ότι είμαστε μια δύναμη που μπορεί πραγματικά να κερδίσει δυνάμεις από την κοινωνία, όχι για τον εαυτό της, αλλά για το διαφορετικό που υπηρετεί.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη μπορούμε να διεκδικήσουμε μια νέα πολιτική ισορροπία.

Όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας συγκλίνουν προς αυτό.

Όμως χωρίς εσάς όλα τα παραπάνω είναι δεδομένος πως θα μείνουν σχέδια επί χάρτου. Ως εκ τούτου, ελάτε να οργανωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά!

Καλή μας δύναμη και καλή μας επιτυχία!