Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Π. Φάληρο 2018

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Π. Φαλήρου τίμησε και φέτος την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τίμησε όσους θυσιάστηκαν, αλλά και όσους αγωνίστηκαν κατά του φασισμού και του ναζισμού, δηλαδή του ολοκληρωτισμού και του ρατσισμού, από το 1940 έως το 1944.

Η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι απαραίτητη, γιατί καινούρια φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να αποκτήσουν «πολιτική» φωνή και παρουσία ισχυρή!

Στο Παλαιό Φάληρο, οι εκδηλώσεις τιμής έλαβαν χώρο στο Μνημείο Υποβρυχίων στον Φλοίσβο από τοπικούς φορείς και πολιτικές δυνάμεις – ανάμεσα σε αυτούς και από την Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου, ενώ προηγήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Αλεξάνδρου.

Στεφάνι εκ μέρους της ΡΑΚ κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Μερκουράκης, ενώ στο πλάι του βρέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Μπίτσικας. Για λόγους υγείας απουσίαζαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΡΑΚ, Αργυρώ Σύριγγα και Γιάννης Μαυρομάτης.

Αμέσως μετά την τελετή, ο κ. Μερκουράκης σχολίασε: «Ο ελληνικός λαός ενωμένος και αποφασισμένος 78 χρόνια πριν έμπαινε και αυτός με τη σειρά του στη μάχη κατά του φασισμού, γράφοντας την δικιά του ηρωική σελίδα στην υπόθεση της πανανθρώπινης ελευθερίας. 78 χρόνια μετά, σε μια χώρα με αυτήν την βαριά κληρονομιά ανακτούμε την κυριαρχία της χώρας, βάζουμε τις βάσεις για ένα διαφορετικό μέλλον. Παράλληλα, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι δεκαετίες μετά με την άνοδο του φασισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Με τα διδάγματα της ιστορίας ακόμα επίκαιρα ας σταθούμε ενωμένοι πίσω από τις αξίες της δημοκρατίας που γεννήθηκε σε αυτή την χώρα και ας ανταποκριθούμε στο καθήκον της γενιάς μας: Να δώσουμε στον φασισμό την μόνη απάντηση που του πρέπει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μπίτσικας τόνισε: «Χρόνια πολλά με την Ελλάδα μας ελεύθερη! Τιμή στους ήρωες που πήγαν να απαντήσουν το θάνατο σαν ίσοι προς ίσον με το χαμόγελο! Να αγωνιστούμε και σήμερα για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ελλάδα και την Ευρώπη να ζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού».