Ενημέρωση από ΔΣ Π. Φαλήρου (27/8) – Προτάσεις για την πολιτική Προστασία από τη ΡΑΚ

Διαδικαστικά ήταν τα περισσότερα θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου που πραγμτοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τους… τόνους να ανέβουν και να ζήσουμε για άλλη μια φορά εντάσεις.

Μπίτσικας για Πολιτική Προστασία

Πρό ημερησίας διάταξης ζήτησε και έλαβε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, γιατρός κ. Γιάννης Μπίτσικας. ‘Εθεσε επιτακτικά το θέμα της οργάνωσης και επικαιροποίησης της Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο μας, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Αναφερόμενος στην ομάδα εθελοντών, με την οποία ο Δήμαρχος έχει ήδη συμφωνήσει να δράσει σε περίπτωση καταστρεπτικού σεισμού, δήλωσε ότι είναι αποδεκτή η κάθε εθελοντική δράση. Επέμεινε όμως ότι δεν μπορεί ο Δήμος μας να βασιστεί μόνο στον εθελοντισμό, ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Τόνισε μάλιστα ότι κινδυνεύουμε και από άλλες φυσικές καταστροφές, εκτός από το σεισμό, στον οποίον άλλωστε το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι μόνον η ανάσυρση των θυμάτων από τα ερείπια.

“Η κλιματική αλλαγή” συνέχισε ο κ. Γιάννης Μπίτσικας, “κάνει πιθανή την πλημμύρα, είτε από το ρέμα της Πικροδάφνης, είτε από τη θάλασσα, αφού είμαστε παραθαλάσσιος Δήμος.  Πέραν τούτου κινδυνεύουμε από έκρηξη σχετιζόμενη με το φυσικό αέριο, αλλά και από πυρκαγιά αστικού τύπου, που σίγουρα έχει άλλα χαρακτηριστικά από τη δασική, αλλά μπορεί να γίνει και αυτή πολύ επικίνδυνη.

Πρέπει λοιπόν να οργανωθεί :

  1. Σύστημα άμεσης ειδοποίησης του πληθυσμού με σειρήνες, με μεγάφωνα που συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα έχουν υπ΄ευθύνη τους κλπ.
  2. Σχέδιο τμηματικής ή ολικής εκκένωσης της πόλης μας, ανάλογα με την περίπτωση.
  3. Δίκτυο ασφαλών σημείων ( πλατείες, ανοικτοί χώροι κλπ), όπου θα μπορεί να οδηγείται ο πληθυσμός, ανά γειτονιά.
  4. Σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ανάλογα με την περίπτωση.
  5. Δίκτυο επισιτισμού και χορήγησης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Ζήτησα και πήρα από το Δήμο μας τη σύσταση της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας”, συνέχισε κλείνοντας ο Δημοτικός μας Σύμβουλος “και είδα με ικανοποίηση ότι συμμετέχουν ικανοί και αποτελεσματικοί υπάλληλοί μας” Παράλληλα πρότεινε:

  1. Η ομάδα Πολιτικής Προστασίας να εμπλουτισθεί περαιτέρω με υπαλλήλους, ενώ θα ήταν σκόπιμο να συμμετάσχουν και άλλοι αιρετοί.
  2. Το κάθε μέλος της ομάδας πρέπει να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες, που θα αποτυπωθούν εγγράφως και θα δοθούν στον καθένα.
  3. Η ομάδα να συγκαλείται και να εκπαιδεύεται σε τακτά διαστήματα, αλλά και να προβαίνει συστηματικά σε ασκήσεις, με υποτιθέμενο κίνδυνο ( σενάριο ) ”.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι έχει ήδη επικαιροποιήσει το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ότι προετοιμάζει σχέδιο σε συνεργασία με άλλους γειτονικούς Δήμους.

Τριάντος: Δεν γνωρίζουν οι δημότες τον αριθμό 1565

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Τριάντος επεσήμανε ότι οι δημότες μας δεν γνωρίζουν τον τετραψήφιο αριθμό 1565, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται για ζητήματα καθαριότητας και όχι μόνον. Πρότεινε να ενημερώνονται συνέχεια για τον αριθμό αυτό οι συμπολίτες μας από τις φωτεινές επιγραφές, που έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Δούμας: Διάσωση συμπολιτών μας από πνιγμό

Ο πρώην Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ανδρέας Δούμας πήρε το λόγο και  ενημέρωσε το ΔΣ, ότι πρόσφατα διασώθηκαν από πνιγμό δύο συμπολίτες μας στο Μπάτη. Ζήτησε να τοποθετηθεί και δεύτερος ναυαγοσώστης στην παραλία και να επεκταθεί το ωράριό τους.

Μπίτσικας για ΚΑΠΗ

Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο ο γιατρός κ. Γιάννης Μπίτσικας, που ενημέρωσε ότι το ΚΥ Καλλιθέας οργάνωσε σειρά διαδραστικών ενημερωτικών ομιλιών στα ΚΑΠΗ των Δήμων που καλύπτει, με θέμα την πρόληψη του πνιγμού. Ανέφερε ότι στο Δήμο μας τα μέλη και των τριών ΚΑΠΗ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρότεινε τον ερχόμενο Ιούνιο να οργανωθεί ειδική εκδήλωση από το Δήμο για την πρόληψη του Πνιγμού, στην οποία προσφέρθηκε να συμμετάσχει ουσιαστικά ο ίδιος.

Φρέρης για Λάκη Σάντα

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Φρέρης συμφώνησε με τις προτάσεις μας για την Πολιτική Προστασία και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο και στην ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και σε ασκήσεις προσομοίωσης κινδύνου, που πρέπει να γίνουν εκεί.

Πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη ήταν η μετονομασία της οδού Παρνασσού σε οδό “Λάκη Σάντα”. Το θέμα αποδείχθηκε ιδιαίτερα “δύσπεπτο” για τον εκπρόσωπο της Ελληνικής (Χρυσής) Αυγής κ. Τρύφωνα Μπουγά. Αμφισβήτησε το γεγονός της υποστολής της ναζιστικής σημαίας από τους ήρωες Λ. Σάντα και Μ. Γλέζο, λέγοντας με περισσή σιγουριά ότι όλα αυτά είναι ψέμματα ! Προκάλεσε μάλιστα τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας να καταψηφίσουν τη μετονομασία, αν είναι πράγματι “ δεξιοί ” ! Το παραλήρημα του Χρυσαυγίτη συνεχίστηκε με προσωπικές επιθέσεις, αρχικά στην κ. Αργυρώ Σύριγγα, που την κατηγόρησε ότι απέδωσε άδικα στη ΧΑ εγκληματικές ιδιότητες, με την ευκαιρία της γνωστής απόπειρας δολοφονίας σε Λύκειο του Π. Φαλήρου. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Κώστα Μερκουράκη, ότι είναι απών από το ΔΣ.  Ο παριστάμενος κ. Γιάννης Μπίτσικας ζήτησε το λόγο και του απάντησε ότι το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται τελεσιδίκησε και ο κατηγορούμενος τιμωρήθηκε με πολυετή φυλάκιση, ενώ ο κ. Κώστας Μερκουράκης πήρε την κανονική καλοκαιρινή του άδεια, όπως δικαιούταν.

Ο κ. Γιάννης Φρέρης, που δέχτηκε και αυτός την κατηγορία από το Χρυσαυγίτη ότι συνεργάστηκε με του “κομμουνιστές”, πρότεινε η επίσημη ονοματοδοσία να γίνει στις 12 Οκτωβρίου, την επέτειο της αποχώρησης των Γερμανών ναζί από την Αθήνα.

Φυσικά η μετονομασία υπερψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις !

 

Καλό φθινόπωρο.

Έχουμε πολλά να κάνουμε και να δείξουμε το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σας περιμένουμε κοντά μας.