Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της ΡΑΚ για την Αυτοδιοίκηση – Αναλυτική παρουσίαση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ακόμη εκδήλωση της ΡΑΚ Π. Φαλήρου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, αλλά και εκπροσώπων Δημοτικών Παρατάξεων – του Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου, της Περιφέρειας, καθώς και τοπικών φορέων.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχωρίζει η παρουσία της ΓΓ Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, του επικεφαλής της Παράταξης «Μαζί για το Φάληρο», Γιώργου Βασιλείου και του Δημοτικού Συμβούλου της ίδιας παράταξης Γιάννη Τριάντο, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Φρέρης.

Την εκδήλωση τίμησε ο Δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας Γουλιέλμος Γιάννης. Τέλος, πιστός στο ραντεβού με τις εκδηλώσεις της ΡΑΚ, ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Βαλέτας παρακολούθησε τη συζήτηση, ενώ το παρόν έδωσαν το μέλος του ΔΣ του Ε.Ο.ΑΝ, Χαράλαμπος Μπιλίνης,η Πρόεδρος της Ένωσης Κατοίκων Αμφιθέας “Σοφία Μπεφόν”, Βούλα Σπυριδωνίδου, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών, Α. Δρυγιαννάκης, καθώς και η συντονίστρια της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ, Π. Φαλήρου, Αμαλία Πορτάλιου.

Καπάταης: Το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούςΤην εκδήλωση άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, Χρήστος Καπάταης, ο οποίος αναφέρθηκε στο προωθούμε νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ονομασία «Κλεισθένης Ι», στα 17 έργα της Περιφέρειας στις περιοχές του Νότιου Τομέα, καθώς και στο εντυπωσιακό έργο της Περιφέρειας στην παραλιακή που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Για την παρουσίαση του έργου αξιοποίησε και διαφάνειες που προβλήθηκαν με προβολέα.

«Μέσα στο καλοκαίρι, θα έχει «γεννηθεί» η νέα παραλιακή, από τη Συγγρού έως και την Εθνική Οδό, με την Καλλιθέα και το Μοσχάτο να ενώνονται ξανά με τη θάλασσα, μετά από δεκαετίες. Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για τη δημιουργία του τεράστιου οικολογικού πάρκου των 220 στρεμμάτων με προϋπολογισμό  90.000.000 ευρώ.

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, προχωράνε με γοργούς ρυθμούς: «Αυτή τη στιγμή, όποιος περνά βλέπει ότι ο δρόμος αρχίζει και φαίνεται. Τις γεφυρώσεις μπορεί να τις καταλάβει και ο πιο αδαής από τέτοια έργα. Εντός των ημερών ξεκινάει και στο Παλαιό Φάληρο η νέα σύνδεση με τη Συγγρού, όπως ξεκινάει και η νέα σύνδεση με την Εθνική οδό. Περιμένουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να ξεκινήσει το γκρέμισμα της λεωφόρου Ποσειδώνος. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος δρόμος και θα έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μερκουράκης: Πλαισιώστε την προσπάθεια της ΡΑΚ

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ΡΑΚ, Κώστας Μερκουρ αφού εξήγησε πως η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Δημοτικής κίνησης «που στόχο έχει να δυναμώσει την φωνή της μέσα από τις ιδέες, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τη μαχητικότητα όσο το δυνατών περισσότερων συμπολιτών μας», ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να ενισχύσουν τις εσωτερικές λειτουργίες της παράταξης.

«Η επικρατούσα αντίληψη, θέλει την Αυτοδιοίκηση ως ένα ακόμα γρανάζι του κρατικού μηχανισμού ή στην καλύτερη περίπτωση μια υπηρεσία η οποία διεκπεραιώνει κάποιες αναγκαίες εργασίες κι αυτό όχι πάντα με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία, η Αυτοδιοίκηση έχασε την ευκαιρία να αντιστρέψει αυτή την αρνητική εικόνα, παρότι είχε την δυνατότητα να αναλάβει νέους ρόλους, πολιτικούς, κοινωνικούς, αναπτυξιακούς και πολιτισμικούς. Και είχε την ικανότητα να το πράξει με επιτυχία, γιατί ντε φάκτο μπορεί πιο εύκολα να αφουγκράζεται τις έγνοιες, τα προβλήματα ή τις προσδοκίες των ανθρώπων, να συμβάλει άμεσα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, να αναγνωρίζει και να αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Όμως δεν το έπραξε, κι αυτό γιατί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υιοθετήθηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνους και κομματάρχες. Η Αυτοδιοίκηση παρέμεινε όμηρος σχεδιασμών ενός συστήματος που άλωσε τους θεσμούς, προκειμένου να τους ελέγξει. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν ή αγνοήθηκαν, πολύτιμη κοινωνική διαθεσιμότητα περιφρονήθηκε».

Αμέσως μετά, ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι η ψήφισή του με ορισμένες βελτιώσεις και σε συνδυασμό «με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, τα εκατοντάδες αυθόρμητα κινήματα και δομές αλληλεγγύης, το γεγονός ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν οτί η παρουσία, δυναμικών τοπικών διοικητικών μηχανισμών αποτελεί όρο και προϋπόθεση για βελτίωση της καθημερινότητας, θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του θεσμού».

«Η πρόβλεψη για απλή αναλογική για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος δημοκρατικού ελέγχου. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων. Οι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα συμβούλια, ενώ οι συνεργασίες θα αποτυπώνονται και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης από την πλευρά όλων των συνεργαζόμενων, στο πλαίσιο των προγραμματικών αρχών κάθε παράταξης» ανέφερε.

Κριτική στην Δημοτική Αρχή

Ο κ. Μερκουράκης αφού χαιρέτησε την παρουσία του Δημάρχου, η οποία όπως είπε «αποδεικνύει στην πράξη ότι παρά τις διαφορές, η Αυτοδιοίκηση είναι ώριμη και ικανή να συζητά και να συνθέτει», ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην Δημοτική Αρχή.

«Το Παλαιό Φάληρο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια από τις πιο «Δημαρχοκεντρικές» διοικήσεις που είχε ποτέ. Περιφρόνηση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταφορά της λήψης των αποφάσεων σε κλειστά σχήματα χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής, εκτέλεση κοινωνικά αδιάφορων προϋπολογισμών, πολιτιστική λειψυδρία, απαξίωση του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου μέσω της ανάθεσης κρίσιμων λειτουργιών σε τρίτους μέσω εργολαβιών, σύμπραξη του δήμου με «χορηγούς» και «ευεργέτες», αποδιοργάνωση των υπηρεσιών με μη εφαρμογή εσωτερικών κανονισμών, καθυστέρηση στην αποστολή σημαντικών εγγράφων και πληροφοριών, διαιώνιση του απαράδεκτου καθεστώτος εργασιακής ανασφάλειας για τους εργαζόμενους, κ.α. αποτελούν βασικές επιλογές της δημοτικής αρχής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΡΑΚ σχολίασε πως τα τελευταία 4 χρόνια παρατηρεί την δημοτική αρχή να αξιοποιεί τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του Καλλικράτη, προκειμένου να διασφαλίζει ότι «το ιδιαίτερο γραφείο Δημάρχου θα αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε λογής πρόβλημα, παράπονο, αίτημα ή εξυπηρέτηση».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένους άξονες παρέμβασης της ΡΑΚ, όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η εμπορική ζωή στο κέντρο κ.α.

Συγκεκριμένα, για την Παιδεία σχολίασε πως η κατάσταση στο Φάληρο είναι αναντίστοιχη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων και πως «αν υπήρχε θέληση και μεράκι, θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα».

Επίσης, έφερε ως παράδειγμα ατυχήματα σε Δημοτικά και Λύκεια (σουβάς 1 τ.μ. που έπεσε από ύψος 5 μέτρων στο 1ο Δημοτικό, ένα παράθυρο που έπεσε από τον 2ο όροφο στο 1ο Λυκείου σε ώρα μαθήματος κτλ), ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι κάθε χρόνο, η ΡΑΚ ζητά από τον Δήμαρχο, μαζί με τη σχολική επιτροπή, την πρόβλεψη επιπλέον χρημάτων από τα 45000 ευρώ που προσφέρει ως βοήθεια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, και που δε φτάνουν ούτε για το αναγκαίο πετρέλαιο τις χρονιές που η θερμοκρασία πέφτει επικίνδυνα» χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση.

«Έχουμε ζητήσει κατά προτεραιότητα να στηθεί ένα μικρό ευέλικτο σχήμα που θα προχωρήσει σε ελέγχους στα σχολεία, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, για τα βασικά σε πρώτη φάση: ταβάνια, πόρτες με λαμαρίνες, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, παράθυρα. Δεν είχε μεγάλο κόστος, αντίθετά είναι θέμα οργάνωσης» σχολίασε.

Για την εμπορική ζωή στην πόλη, ο κ. Μερκουράκης εκτίμησε ότι δεν υπήρξαν πρωτοβουλίες στήριξης των καταστημάτων τα προηγούμενα χρόνια: «Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή έχει ρίξει το βάρος στη Μαρίνα του Φλοίσβου», ενώ έφερε ως παράδειγμα την πρόταση στήριξης εκ μέρους του Δήμου μιας κινητής έκθεσης βιβλίου στις 3 συνοικίες της πόλης με τη συμμετοχή των τοπικών βιβλιοπωλείων: «Ως απάντηση ενημερωθήκαμε για την διενέργεια έκθεσης βιβλίου στην Μαρίνα με τη συμμετοχή κεντρικών εκδοτικών οίκων».

Αναφέρθηκε δε και στις προτάσεις της ΡΑΚ, όπως «η περαιτέρω φωταγώγηση, η μείωση δημοτικών φόρων σε συνεπείς επιχειρηματίες, η υιοθέτηση της «εκπτωτικής κάρτας Δημότη» με εκπτώσεις στους κατοίκους και υψηλότερους τζίρους για τα τοπικά καταστήματα.

Καυστική κριτική άσκησε και για τα ζητήματα του Πολιτισμού, καθώς, όπως τόνισε: «Ο πολιτισμός δεν διάγει και τα καλύτερα χρόνια του». «Από τη μεριά μας, επιδιώκουμε να δώσουμε στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, το χώρο που αξίζει και δικαιούται. Στους μαθητές τη δυνατότητα να εκφραστούν. Στους συλλόγους πολιτιστικά κέντρα που δεν θα είναι άχαρες αίθουσες με πλαστικές καρέκλες και μισοχαλασμένα πατώματα. Στους φίλους του βιβλίου μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης. Στους κατοίκους εκδηλώσεις με πλουραλισμό παρουσιών, με αισθητική και καλλιτεχνική αρτιότητα και καλεσμένους από το πάνω ράφι» πρόσθεσε.

Για τις Κοινωνικές υπηρεσίες σημείωσε ότι βασικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να μην χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη: «Από την πλευρά μας, επιδιώξαμε ο Δήμος να γίνει σύμμαχος των πολιτών απέναντι στην κρίση. Να γίνει κόμβος συντονισμού των κοινωνικών δυνάμεων, ώστε να σταθεί η τοπική κοινωνία δίπλα στους πιο αδύναμους. Επιδιώξαμε την αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων που υπολειτουργούν. Καταθέσαμε προτάσεις για πιλοτική ενεργοποίηση της «Βοήθειας στο σπίτι». Παλέψαμε για την παραμονή του ΙΚΑ όταν η ηγεσία του τότε Υπουργείο Υγείας επί Άδωνι σχεδίαζε το κλείσιμο της Δομής». Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «εντυπωσιακή ενεργοποίηση κατοίκων και τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, που κράτησαν όρθιες δεκάδες οικογένειες με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, την ίδια ώρα που ο Δήμος δεν έκανε τα απαραίτητα».

Ο επικεφαλής της ΡΑΚ αφιέρωσε ξεχωριστό κεφάλαιο και στη λειτουργεία των υπηρεσιών του Δήμου λέγοντας ότι περισσότεροι από το 25% των υπαλλήλων του Δήμου απειλήθηκαν με απόλυση, αφού βρίσκονταν στις υπηρεσίες για 10-15 χρόνια με επισφαλείς σχέσεις εργασίας (stage, συμβάσεις έργου κτλ).  «Με πιέσεις παρεμβάσεις και φυσικά με τη σωτήρια παρέμβαση της τωρινής Ηγεσίας του. Υπ. Εσωτερικών και οι υπάλληλοι δεν χάσανε την δουλειά τους και ο Δήμος απέφυγε την ολική κατάρρευση»

Τέλος, για τα έργα στην πόλη είπε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και ενδιαφέρον για τις πιο πίσω γειτονιές, αντίθετα, «υπάρχει μια λογική να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, να διορθώνουμε ότι χαλάει, να παρεμβαίνουμε ανάλογα με τα αιτήματα και τις εξυπηρετήσεις που θέλουμε να κάνουμε»

«Η πρόταση μας είναι να γίνει ένα 5ετές πλάνο ξεχωριστά για κάθε συνοικία, για έργα υποδομών και δικτύων. Δρόμοι, νερά της βροχής, πλατείες, πράσινο, εμπορική δραστηριότητα, χώροι άθλησης για τους νέους. Πέρα από αυτό όμως, το Φάληρο χρειάζεται σήμερα να αντιμετωπίσει στην πράξη τα προβλήματα που εδώ και χρόνια παραμένουν άλυτα: Το κυκλοφοριακό και την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Με λύσεις που να περιλαμβάνουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους στάθμευσης, δημιουργία δημόσιων συγκοινωνιών, υποδομές για πεζοκίνηση και ποδηλατοκίνηση» κατέληξε.

Αναλυτική παρουσίαση Μπίτσικα για τα απορρίμματα

Ο γιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ κ. Γιάννης Μπίτσικας αναφέρθηκε διεξοδικά σε μια μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό «είναι φλέγον και πρέπει να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και άμεσα στο καινούριο περιβάλλον για την Τ.Α.».

Αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση( ΕΕ 98/2008) ) και που έχουν ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο (Ν.4042/2102 και Π.Υ.Σ. 49/2015) για το 2020, ως προς την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.), ενώ  επισήμανε τη σημασία και την κομβική θέση των «πράσινων σημείων» για την επίτευξη των στόχων.

Εξήγησε παραστατικά την επιτακτική αναγκαιότητα για προαγωγή της καθολικής ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των Α.Σ.Α. και αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαχείρισής τους, από τις ανεξέλεγκτες «χωματερές» μέχρι τα «πράσινα σημεία».

«Στην Ελλάδα αφ’ ενός παράγουμε Α.Σ.Α. με ρυθμό μεγαλύτερο του μέσου όρου της Ε.Ε. και αφ’ ετέρου τα ανακυκλώνουμε και τα επαναχρησιμοποιούμε σε ποσοστό πολύ μικρότερο του αντίστοιχου μέσου όρου της Ε.Ε.» σημείωσε δίνοντας αναλυτικά νούμερα και στοιχεία.

Παράλληλα, ο κ. Μπίτσικας αναφέρθηκε και στους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.): Μείωση της Παραγωγής, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση και χρησιμοποίηση των Χ.Υ.Τ.Α. μόνο σαν λύση ανάγκης

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ζήτημα κατ’ εξοχήν πολιτικό και δείκτης δημοκρατίας», ενώ προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του  τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας.

«Οι προτάσεις της Ρ.Α.Κ. είναι εφικτές και άμεσα πραγματοποιήσιμες, με κόστος που μπορεί να καλυφθεί από προγράμματα χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων. Σύντομα θα αναφερθούμε αναλυτικά στις προτάσεις της Ρ.Α.Κ. για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Π. Φάληρο».

Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε στην δημοσιοποίηση της παρουσίασης του κ. Μπίτσικα, μέσα από την ιστοσελίδα της ΡΑΚ.

Σύριγγα: Έχουμε «πλεόνασμα» απραξίας

Από τη μεριά της, η Δημοτική Σύμβουλος της ΡΑΚ, Αργυρώ Σύριγγα αναφέρθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ξεκινώντας με μια μικρή ιστορική αναδρομή: «Θυμίζω επιγραμματικά ότι το 2011 η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Π. Φαλήρου, δημιουργήθηκε από δημότες της περιοχής. Ήταν απ’ τις πρώτες δομές που φτιάχτηκαν στην Αττική με στόχο την αλληλεγγύη και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση της φτώχειας. Δεν σας κρύβω πως ήταν αρκετές οι φορές που ζητήθηκε η βοήθεια και κάποιες φορές η συμμετοχή του δήμου και δεν την αρνήθηκαν. Παραχώρησαν στην Πρωτοβουλία το Πολιτιστικό Κέντρο της Αγ. Βαρβάρας, όπου εκεί στήθηκε το πρώτο κοινωνικό παντοπωλείο. Στον ίδιο χώρο γινόταν και τα συσσίτια».

«Όταν ζητήσαμε το βαρύ χειμώνα του ΄12 απ’ το δήμο να στεγάσει κάπου τους άστεγους που κοιμόταν στις παραλίες και στα παγκάκια, άνοιξαν τον κάτω όροφο στο στρογγυλό του Φλοίσβου και με συνεργασία, μέσα σε μια νύχτα βρέθηκαν κουβέρτες, τρόφιμα, ρούχα, σόμπες. Οι άστεγοι έμειναν σ’ αυτό τον χώρο μέχρι την άνοιξη» σημείωσε για να προσθέσει στη συνέχεια «Καλά μέχρι εδώ. Είχαμε ζητήσει τότε απ’ το δήμαρχο, ότι καλό θα ήταν να αναλάβει ο δήμος και να διαχειριστεί την κατάσταση κι αν χρειαζόταν και εθελοντική βοήθεια θα την είχε. Αντί λοιπόν ν αναλάβει ο ίδιος ο… πλεονασματικός Δήμος – που καλώς και το έχει το πλεόνασμα εκατομμυρίων – την διαχείριση και την ευθύνη της κατάστασης, ένα χρόνο μετά ανέθεσε στην ΜΚΟ «Άνοδο», τις κοινωνικές δομές του δήμου, το παντοπωλείο και το συσσίτιο. Στήθηκε και μια ομάδα εθελοντών που υπάρχουν και λειτουργούν μέχρι και σήμερα».

«Καλός ο εθελοντισμός και τον ζήσαμε το 2015 στη γειτονιά μας, με τους πρόσφυγες στο Tae Kwo Do, όπου υπήρξε άψογη συνεργασία δημοτικής αρχής, Περιφέρειας και κάποιων δημοτικών συμβούλων, Συλλόγων της περιοχής και δημοτών ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Αυτή η συνεργασία πραγματικά γράφτηκε στην ιστορία. Ζήσαμε ακόμα τον εθελοντισμό το 2016 στη γειτονιά μας, όταν δημιουργήθηκε το Κέντρο logistics της Περιφέρειας Αττικής. Όταν όμως καλείσαι να διαχειριστείς μια δύσκολη κατάσταση που θα έχει διάρκεια, όπως η οικονομική κρίση απ το 2010 και να τη δεις σε βάθος χρόνου, δεν μπορεί η δημοτική αρχή να στηρίζει μεγάλο μέρος στους εθελοντές και στις δωρεές του κόσμου».

Η Δημοτική αρχή επαναπαύτηκε

Η κα Σύριγγα ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η δομή του δήμου όσον αφορά το κοινωνικό παντοπωλείο έχει εγγεγραμμένα αυτή τη στιγμή 570 άτομα και περιμένουν αξιολόγηση και κάποιες καινούργιες αιτήσεις. «Αρκετές είναι οι φορές που έχουν δώσει τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο δημότες, Σύλλογοι, η Περιφέρεια και πολλοί άλλοι. Όμως αυτό δεν είναι μόνιμο. Ότι και να ναι όλα αυτά είναι προσωρινά και ημίμετρα. Κι αυτό φαίνεται γιατί υπάρχουν και μήνες που δεν ειδοποιούνται οι άνθρωποι που παίρνουν τρόφιμα απ’ το κοινωνικό παντοπωλείο, γιατί απλά υπάρχει έλλειψη. Θεωρούμε ότι επαναπαύθηκε η δημοτική αρχή σ αυτές τις συνεργασίες» συνέχισε.

«Η ΡΑΚ όπως και άλλες δημοτικές παρατάξεις, ζητάμε από το 2014 να προϋπολογιστεί μεγαλύτερο ποσόν για τις κοινωνικές δομές. Φοβάμαι ότι έχουμε απλά έχουμε γίνει γραφικοί. Ο όμορος δήμος της Νέας Σμύρνης, αυτό ακριβώς κάνει. Συγκεκριμένα προϋπολόγισε για τα τρόφιμα του κοινωνικού της παντοπωλείου 450.000 ευρώ, για τα συσσίτια 150.000 ευρώ και 45.000 ευρώ για το κοινωνικό φαρμακείο. Σύνολο 645.000 ευρώ. Αντίστοιχα ο δήμος Π. Φαλήρου για δαπάνες λειτουργίας Κοινωνικών δομών για το συσσίτιο έχει προϋπολογίσει για το έτος 2018, 30.000 ευρώ και για το κοινωνικό παντοπωλείο 24.800 ευρώ. Δεν μπορεί λοιπόν μια κοινωνική δομή του «πλεονασματικού» δήμου να ζει σε μεγάλο μέρος της από χορηγίες και ελεημοσύνες» πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «υποχρέωση» της κάθε δημοτικής αρχής να «ασκεί κοινωνική πολιτική και να διαχειρίζεται τις έκρυθμες καταστάσεις της περιοχής της. Δε γίνονται όλα με ανάθεση. Με το φόβο να μην το αναλάβω μήπως δεν το διαχειριστώ καλά και υπάρξει δυσλειτουργία, καλύτερα ας το αναθέσω αλλού… Έτσι δεν πάμε μπροστά».

«Βασικό ζήτημα αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας των κοινωνικών δομών καθώς ο κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Προς αυτή τη κατεύθυνση χρήσιμο είναι να υπάρξει λεπτομερής έρευνα και καταγραφή των ατόμων που ανήκουν στα ευπαθή στρώματα του τοπικού πληθυσμού. Να χαρτογραφήσουμε, δηλαδή, το κοινωνικό τοπίου του Δήμου, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε» σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Παρέμβαση και για το Βοήθεια στο Σπίτι

Η κα Σύριγγα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λέγοντας ότι μέσα στις παροχές που θα έπρεπε να ‘χει  ένας δήμος για τους δημότες του, είναι και η Βοήθεια στο Σπίτι: «Υπάρχουν ηλικιωμένοι ασθενείς, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως, είτε λόγω κινητικών δυσλειτουργιών, είτε λόγω άλλων προβλημάτων αλλά και ηλικιωμένοι χωρίς πόρους επαρκείς για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Εκεί ακριβώς θα έπρεπε να παρεμβαίνει ο δήμος και να προσφέρει τη βοήθεια του στο σπίτι σ αυτά τα μοναχικά άτομα που τη χρειάζονται. Η ΡΑΚ έχει ζητήσει απ’ τη δημοτική αρχή να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας τέτοιας δομής στο Δήμο μας, πιλοτικά και μέχρι να προχωρήσουν οι διεργασίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ζητήσαμε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό και το προσωπικό που πρόκειται να διορισθεί».

Τέλος, σχολίασε ότι ο δήμος «δεν είναι αποταμιευτικός οργανισμός. Δεν μπορεί να έχουμε ένα πλεόνασμα απραξίας. Αυτά τα χρήματα είναι των δημοτών κι αναλόγως των αναγκών θα πρέπει με σωστή διαχείριση να επιστρέφονται σ αυτούς, είτε με έργα που είναι αναγκαία να γίνουν, είτε μέσω δαπανών στις κοινωνικές δομές. Δεν σημαίνει ότι δίνοντας παραπάνω ποσόν για τις κοινωνικές δομές ή τις άμεσες ανάγκες που έχουν οι δημότες, αυτό θα είναι κατασπατάληση του αποθέματος. Ανάμεσα στην αποταμίευση και στην αλόγιστη σπατάλη, υπάρχει κι ένα ενδιάμεσο σκαλοπάτι».

Μαυρομάτης: Να στηριχθεί η αγορά

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ και πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η Αγορά και οι επαγγελματίες στο Π. Φάληρο αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόβληματα σε όλα τα επίπεδα.

Τα πεζοδρόμια είπε χαρακτηριστικά, μετατρέπονται σε parking για μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, τα καταστήματα άλλα έχουν πρασιές, άλλα δέντρα κι άλλα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, ενώ υπογράμμισε ότι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, όχι μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά, αλλά θα ενέπνεε και αίσθημα ασφάλειας.

Παράλληλα, ζήτησε να συζητηθεί επιτέλους σοβαρά το ζήτημα των ζώνων γης, καθώς όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθορισμός εμπορικός δρόμος στην πόλη. Αυτό έχει συνέπεια να κάνει ο καθένας ότι θέλει.

Χατζηδάκης: Σκοτωνόμαστε αλλά στο τέλος τα καταφέρνουμε

Σημειώνεται τέλος, ότι την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση μπορεί να σκοτωνόμαστε, αλλά στο τέλος συνεννοούμαστε και τα καταφέρνουμε μια χαρά».

Για το νέο νομοσχέδιο του Κλεισθένη σχολίασε ότι χρειάζεται περαιτέρω διαβούλευση, δίχως προ απαιτούμενα, προκειμένου να πετύχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση.

Τριάντος: Όριο στις θητείες αιρετών

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Τριάντος, ο οποίος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για «όριο στις θητείες των αιρετών», απόφαση που θα εξασφάλιζε πως δεν θα υπάρχουν «επαγγελματίες Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι».