Εργατική πρωτομαγιά και όχι “Γιορτή των Λουλουδιών”

Η γιορτή της Πρωτομαγιάς γεννήθηκε στο Σικάγο, το Σάββατο 1η Μάη 1886, όταν η διαδήλωση 80.000 εργατών, που διεκδικούσαν την οκτάωρη εργασία, πνίγηκε στο αίμα.

Το 1892 έγινε στην Αθήνα η πρώτη πρωτομαγιάτικη διαδήλωση, με τους εργάτες να διεκδικούν την οκτάωρη εργασία, την Κυριακάτικη αργία και την κρατική ασφάλιση για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

Το Μάϊο του 1936 η φασιστική Κυβέρνηση Μεταξά έπνιξε στο αίμα τις διαδηλώσεις των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο 25χρονος, Τάσος Τούσης, η εικόνα του οποίου ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο να δημιουργήσει τον «Επιτάφιο».

Ανεξίτηλα γραμμένη στην ιστορική μνήμη παραμένει και η Πρωτομαγιά του 1944, όταν τα ναζιστικά κτήνη εκτέλεσαν στην Καισαριανή 200 Έλληνες πατριώτες.

Δίκαια λοιπόν η Πρωτομαγιά έγινε σύμβολο για τη διεκδίκηση των εργασιακών και εργατικών δικαιωμάτων. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος, για τον οποίο τα δικτατορικά καθεστώτα σε όλον τον Πλανήτη προσπάθησαν να δώσουν στην Πρωτομαγιά τον χαρακτήρα της «Γιορτής των Λουλουδιών» ή διαφορετικά της «Γιορτής της Άνοιξης», κάτι που ζήσαμε στην χούντα στην Ελλάδα, την περίοδο  1967-1974.

Την τελευταία δεκαετία ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο μια καινούρια βίαιη επίθεση των Καπιταλιστικών κέντρων εξουσίας, που θέλουν μέσα σε λίγα χρόνια να πάρουν πίσω όλα όσα είχαν αναγκασθεί να παραχωρήσουν στα τέλη του 19ου και κυρίως στον 20ο αιώνα.

Είναι πλέον ασύδοτοι και απαλλαγμένοι από το «φόβο του μπολσεβίκου», μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού». Η ασυδοσία αυτή πήρε διαστάσεις απειλητικές στη μνημονιακή Ελλάδα και το πρόβλημα παραμένει σημαντικό, παρά τις πολύ ουσιαστικές Κυβερνητικές παρεμβάσεις από το 2015 και μετά.

Χρησιμοποιούν το φόβο που κατάφεραν να φυτέψουν στις καρδιές των νέων και όσων έμειναν άνεργοι, έστω για λίγο. Καθημερινά ακούμε πως συμπεριφέρονται σε εργαζόμενους με υποτιθέμενη ημιαπασχόληση, αλλά και σε εκείνους που εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Είναι αναγκαίο λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά να αναβιώσει το πνεύμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ειδικά στην Πατρίδα μας, που ετοιμάζεται να σταθεί στα πόδια της και να περάσει στη πρώτη μεταμνημονιακή φάση. Θα αποτελέσει ισχυρό όπλο της Κοινωνίας στην προσπάθεια να αποκατασταθούν σταδιακά όλα όσα κατέρρευσαν!

Βλέπουμε με καχυποψία λοιπόν τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται από διάφορους Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος του Π. Φαλήρου, να δώσει στην Πρωτομαγιά το χαρακτήρα της «Γιορτής των Λουλουδιών» και να την αποσυνδέσει από τον χαρακτήρα της «Εργατικής Πρωτομαγιάς», ειδικά τώρα.

Δεν παραβλέπουμε την ψυχολογική ανάγκη των συμπολιτών μας για συνάντηση και διασκέδαση, ακόμη και την ημέρα της Πρωτομαγιάς, αλλά τους καλούμε σε επαγρύπνηση: Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει τους αγώνες και το αίμα που χύθηκε για κάποιες στοιχειώδεις εργασιακές κατακτήσεις, αλλά και τους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε για να τις διασώσουμε.

Χρόνια Πολλά!

Και του χρόνου με αγωνιστική διάθεση!