Πιλοτική εφαρμογή του “Βοήθεια στο Σπίτι” ζήτησε ο Γ. Μπίτσικας

Μια ενδιαφέρουσα και αρκούντως περιεκτική παρέμβαση-πρόταση σχετικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πραγματοποίησε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου, ο Γιάννης Μπίτσικας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ τόνισε κατά την ομιλία του πως πολύ συχνά κατά την ενάσκηση των ιατρικών καθηκόντων του, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ερωτήματα ηλικιωμένων ασθενών, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως, είτε λόγω κινητικών δυσλειτουργιών, είτε λόγω άλλων προβλημάτων (μειωμένη όραση, άνοια, κατάθλιψη κλπ) για το αν υπάρχουν επιλογές βοήθειας στο σπίτι.

Πάνω σε αυτό το ερώτημα τοποθετήθηκε ο κ. Μπίτσικας προτείνοντας στον Δήμαρχο Διονύση Χατζηδάκη να κινηθεί προς την κατεύθυνση στήριξης αυτών των ανθρώπων, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος στις επερχόμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θα δώσουν οριστική λύση στο συγκεκριμένο ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα.

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτηση του κ. Μπίτσικα:

«Το 1988 ξεκίνησε πιλοτικά στην Αθήνα το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, σε δύο περιοχές (Σεπόλια και Γκύζη) και έγινε γρήγορα θεσμός, που επεκτάθηκε και συνεχίζεται αδιάκοπα στο Δήμο Αθηναίων, λόγω της  εντυπωσιακής απήχησης που είχε. Σήμερα λειτουργούν εννέα δομές στις επτά Δημοτικές Κοινότητες.

Όπως ήταν φυσικό, το πρόγραμμα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη την Ελλάδα,

Σε αυτό, εντάσσονται μοναχικά ηλικιωμένα άτομα, ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά και ηλικιωμένοι χωρίς  πόρους επαρκείς  για να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους μέχρι το 2013, ενώ χρηματοδοτείται από Ελληνικούς πόρους από τότε, με τη μεσολάβηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ (ΕΕΤΑΑ), που χρηματοδοτείται από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ενώ σε κάθε δομή δραστηριοποιείται η ομάδα δράσης, που απαρτίζεται από Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια και Οικογενειακή Βοηθό.

Υπήρξαν προβλήματα με τις συμβάσεις των εργαζομένων και την  καταβολή των αμοιβών τους και πολλοί Δήμοι χρηματοδοτούν ήδη το πρόγραμμα με ίδιους πόρους.

Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει ρηξικέλευθη και οριστική λύση στο ζήτημα.

Θα δημιουργηθεί δηλαδή στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ομάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, με ενοποίηση των δράσεων των ΚΑΠΗ, των Τμημάτων Πρόνοιας και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, όπου υπάρχει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν θα κληθεί για άλλη μια φορά να αναλάβει τις ευθύνες της και πρέπει να τα καταφέρει.

Άλλωστε η συγκεκριμένη δράση μόνο μέσα από τους Δήμους μπορεί να ολοκληρωθεί.

Προτείνω λοιπόν απόψε κ. Δήμαρχε να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας τέτοιας δομής στο Δήμο μας, με ίδιους πόρους, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό και το προσωπικό που πρόκειται να διορισθεί.

Η φροντίδα στους ανήμπορους ηλικιωμένους συμπολίτες μας είναι αψευδής δείκτης του Πολιτισμού μας, αλλά και υποχρέωσή μας! Να λάβετε υπ΄ όψη σας, παρακαλώ ότι ο πληθυσμός  του Δήμου μας όχι μόνον είναι ήδη από τους πλέον γηρασμένους, αλλά και ότι οι προοπτικές δεν είναι καλές, όπως προκύπτει από τις Δημογραφικές Μελέτες. Ας  ξεκινήσουμε, έστω πιλοτικά!».

Τι απάντησε ο Χατζηδάκης

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια για κάτι τέτοιο με τις δυνάμεις που διαθέτει τώρα ο Δήμος, ενώ παρέπεμψε στις κινήσεις της Κυβέρνησης και στην Ευρωπαική βοήθεια, τονίζοντας ότι όταν αυτά προχωρήσουν, ο Δήμος Π. Φαλήρου, θα κάνει τα πάντα για να επωφεληθεί των σχετικών προγραμμάτων.