Συνέντευξη Τύπου για το ρέμα της Πικροδάφνης – Τετάρτη 21/10 στις 1 μ.μ. στον Φλοίσβο

pikrodafni25Το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» διοργανώνει την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, στις 1:00 μ.μ. στο Φλοίσβο (το γνωστό άσπρο στρογγυλό κτίριο στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου) συνέντευξη τύπου για τις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το ρέμα της Πικροδάφνης, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η καταστροφή της περιβαλλοντικής του αξίας, η υποβάθμιση της αντιπλημμυρικής του λειτουργίας και η εκμηδένιση της δυνατότητάς του να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών από τις οποίες διέρχεται, προς όφελος των περισσοτέρων από 240.000 κατοίκων τους.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με:α. Την τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης (από λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή)» της Περιφέρειας Αττικής. Η μελέτη αυτή προβλέπει την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων («σαρζανέτια») κατά μήκος 6.094 μέτρων (και στις δύο όχθες), την ανέγερση τοίχων σε μήκος 3.273 μέτρων και την κατασκευή βαριών έργων από μπετόν σε μήκος 1.067 μέτρων της κοίτης του, που είναι συνολικά 4.805 μέτρα (από τη λ. Βουλιαγμένης μέχρι την εκβολή του). Με τα έργα αυτά καταστρέφεται το τελευταίο ρέμα της Αττικής που έχει παραμείνει στη φυσική του μορφή στο μεγαλύτερο μέρος του και επέρχεται μη αναστρέψιμη ζημιά στην πλούσια πανίδα του.

β. Την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε ως εκπρόθεσμη την αίτηση ακύρωσης κατασκευής αγωγών στην Ηλιούπολη με τους οποίους μεταφέρονται στο ρέμα της Πικροδάφνης τα όμβρια ύδατα έκτασης 3 τετρ. χιλ. που δεν καταλήγουν σήμερα σε αυτό και των οποίων φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Τραχώνων. Η σημαντική προσαύξηση της παροχής του ρέματος της Πικροδάφνης με τα όμβρια ύδατα περιοχών που δεν ανήκουν στη λεκάνη απορροής του, θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους καταπτώσεως πρανών του, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου όπου σε αρκετά σημεία η ευστάθειά τους είναι ήδη οριακή, και θα αυξήσει τις πιθανότητες πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του στο Παλαιό Φάληρο και στον Άλιμο.

Στην συνέντευξη τύπου, εκτός από εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης, έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, των δημοτικών αρχών και των δημοτικών παρατάξεων των Δήμων της περιοχής (Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου) και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Στους εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης που θα παρευρεθούν στη συνέντευξη θα παραδοθεί φάκελος με κρίσιμα έγγραφα για τα παραπάνω δύο θέματα καθώς και CD στο οποίο θα είναι αποθηκευμένα τα έγγραφα αυτά.

Για την καλύτερη οργάνωση της συνέντευξης τύπου, όσοι προτίθενται να παρευρεθούν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους όσο νωρίτερα γίνεται. Προς τούτο μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με το κινητό: 697-277.1163, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: RemaPikrodafnis.SOS@gmail.com.