Παρέμβαση Μπίτσικα για το άγαλμα του Παλαιολόγου

25092012_apokal_9Παρέμβαση με την οποία ζητά αλλαγές στο άγαλμα του Παλαιολόγου, κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μπίτσικας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 29 Μάη: «κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του ΔΣ, κ.κ. Σύμβουλοι, σήμερα είναι η επέτειος της Πτώσης της Πόλης. Αφού αποδώσω τιμή σε εκείνους που έπεσαν μαχόμενοι στα τείχη, αλλά και σε όσους σφαγιάστηκαν μετά την πτώση, θα μου επιτρέψετε δύο σύντομες παρατηρήσεις για το άγαλμα-μνημείο του Κ. Παλαιολόγου, που είναι τοποθετημένο στην παραλία μας:

Το μήνυμα της θυσίας του Κ. Παλαιολόγου συνοψίζεται στην απάντηση που έδωσε στον απεσταλμένο του Μωάμεθ Β, λίγες μέρες πριν την τελική επίθεση, στην τελευταία απόπειρα διαπραγμάτευσης , όπως μας την μεταφέρει ο σύγχρονός του ιστορικός Δούκας : « το δε την πόλιν σοί δούναι ούτ’ εμόν εστίν, ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών» . Ο εθνομάρτυρας επαναλαμβάνει , στη γλώσσα της βυζαντινή διπλωματίας, σχεδόν 2000 χρόνια μετά, το δωρικό   «μολών λαβέ». Σώζει έτσι την τιμή και την αξιοπρέπεια του ελληνισμού, όταν ο εισβολέας αρνείται οριστικά να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. Αυτή είναι η φράση που πρέπει να γραφτεί κάτω από το άγαλμα, στην αρχική διατύπωση και στη σύγχρονη νεοελληνική γλώσσα.

10403069_764415766947283_2283188566007054291_nΗ ελληνική γλυπτική χαρακτηρίζεται, ήδη πριν τα κλασσικά χρόνια, από το «μέτρο», σε αντίθεση με τους γειτονικούς ανατολικούς πολιτισμούς.

Το ελληνικό γλυπτό έχει τις φυσικές διαστάσεις, ενώ το αιγυπτιακό ή   το ασσυριακό είναι υπερφυσικό. Το μέτρο άλλωστε χαρακτηρίζει ολόκληρη την ελληνική φιλοσοφία και σκέψη και αποτελεί ιδεώδες, που εκφράστηκε με το γνωστό   «μέτρον άριστον».

Ο δημιουργός του αγάλματος ακολούθησε τον κανόνα του μέτρου, αλλά η δημοτική αρχή κατάφερε να μετατρέψει το μνημείο σε φαραωνικό δημιούργημα, υψώνοντάς το στο τεράστιο μαρμάρινο βάθρο που είναι τοποθετημένο».

Χατζηδάκης: Δώρο το άγαλμα

Ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι το άγαλμα ήταν δώρο της Ακαδημίας, η οποία έγραψε το κείμενο της επιλογής της. Μάλιστα ήθελαν να το τοποθετήσουν ακόμη ψηλότερα και τους έπεισε να το βάλουν στο ύψος που τελικά τοποθετήθηκε. Ο κ. Μπίτσικας ανταπάντησε ότι δεν έπρεπε να δεχθεί το δώρο υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις, γιατί ο καθένας «αφήνει το στίγμα του».

Παριστάμενος Αντιδήμαρχος, ο κ. Γιάκοβλεφ, παρατήρησε ότι και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη είναι επίσης τοποθετημένο ψηλά. Ο κ. Μπίτσικας απάντησε ότι το άγαλμα αυτό έγινε τα πρώτα χρόνια του ελεύθερου ελληνικού κράτους, όταν δεν είχε ακόμη απαλλαγεί η νέα ελληνική τεχνοτροπία από τις ξένες δυτικότροπες επιρροές που κυριάρχησαν για πολλά χρόνια.