Φασισμός – Ας ανησυχήσουμε επιτέλους

fyssas3_155359385* Του Γιώργου Τσερεμέγκλη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου.

ΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΑΣ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Σας  θυμίζουν τίποτε;
Ξυλοδαρμός μελών του ΣΕΚ από Χρυσαυγίτες.
Μαχαίρωμα φοιτητή στην Πατησίων από Χρυσαυγίτες.
Μαχαίρωμα σπουδαστή στα ΤΕΙ Αιγάλεω από Χρυσαυγίτη.
Δολοφονική επίθεση τραμπούκων της Χρυσής Αυγής σε βάρος των φοιτητών Κουσουρή και Φωτιάδη, καθώς και του εκπαιδευτικού Καραμπατσώλη (από τύχη ο Κουσουρής έζησε)
Μαχαιρώματα (μετά το πέρας αντί φασιστικής συγκέντρωσης στην Κλαυθμώνος) διαδηλωτών από φασίστες της ΧΑ( με την κάλυψη της Αστυνομίας).

Δολοφονική επίθεση στον Ταύρο εναντίον τριών μεταναστών μέσα σε σουβλατζίδικο.

Δολοφονική επίθεση στο Κέντρο εναντίον τριών μεταναστών με σπαθί. Ο ένας στην Εντατική – μένει τελικά ανάπηρος.
Επίθεση εναντίον μετανάστη στον σταθμό του ΗΣΑΠ Αγίου Νικολάου από ομάδα 30 ατόμων που μπήκε στο συρμό με στόχο να τον «αδειάσει» από τους μετανάστες
Επίθεση με μαχαίρι εναντίον μετανάστη στον σταθμό του ηλεκτρικού στην Ομόνοια.
Επίθεση εναντίον μεταναστών στην οδό Ερμού.
Επίθεση εναντίον μεταναστών στο Βασιλικό της Εύβοιας.
Επίθεση ομάδας τεσσάρων ατόμων, με κατσαβίδι, εναντίον μετανάστη έξω από την ΑΣΟΕΕ
Επίθεση σε κουρείο Πακιστανού, με μαχαίρι, από Χρυσαυγίτη. Ανάπηρος ο κουρέας, τραυματίας ο Έλληνας πελάτης.
Δολοφονία του μετανάστη Λουκμάν από δύο Χρυσαυγίτες.
Μαχαίρωμα του Φοίβου μαθητή του 3ου Λυκείου Π. Φαλήρου από Χρυσαυγίτες έξω
από το σχολείο του.
Δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μια παλιά, γνωστή ρήση λέει: «για να εξαπλωθεί το κακό, το μόνο που χρειάζεται είναι η απραξία των καλών ανθρώπων»

Που ήμασταν όλοι εμείς όταν γίνονταν όλα αυτά?

Νομίζαμε πως το κακό θα σταματήσει. Κάναμε πως δεν το βλέπαμε όταν χτυπούσε ξένους, φτωχούς, ανήμπορους, σε όλη την Ελλάδα. Όταν όμως δολοφονήθηκε ένας έλληνας συμπολίτης μας και δεν επρόκειτο για ακόμη ένα πακιστανό ή μπαγκλαντεσιανό, δειλά δειλά εμείς οι φιλήσυχοι έλληνες πολίτες αρχίσαμε να καταδικάζουμε την δολοφονία και ταυτόχρονα την βία από όπου και αν προέρχεται… εκτός βέβαια αν ασκείται «νόμιμα» από το κράτος και τα τα αφεντικά( έτσι άλλωστε μας δασκαλεύουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι που τώρα καταδικάζουν, αφού πρώτα έδωσαν βήμα στον φασιστικό λόγο στα κανάλια και τις εφημερίδες τους)

Δεν πέσαμε απ´ τα σύννεφα βέβαια για τη ΧΑ. Γνωρίζαμε ότι  δεν πρόκειται απλά για ένα  δεξιό εθνικιστικό κόμμα. Γνωρίζαμε ότι ήταν μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση με δολοφονική δράση εδώ και χρόνια. Ήταν αυτοί που μαχαίρωναν μετανάστες στα στενά , αυτοί που έσπαζαν πάγκους στις λαϊκές, αυτοί που αποφασίζουν αν μια θεατρική παράσταση ταιριάζει στα <χρηστά >ήθη ,αυτοί που σε σταματάνε στο δρόμο και σου ζητάνε τα χαρτιά για να δουν αν ανήκεις στο τιμημένο έθνος, αυτοί που τραμπουκίζουν όποιους δεν τους αρέσει η φάτσα τους, αυτοί που σπάνε στο ξύλο όσους δεν είναι “αρκετά άνδρες”
ή έχουν διαφορετική σεξουαλικότητα ή δεν είναι αρκετά υποταγμένες γυναίκες (εξάλλου ο σεξισμός συνδέεται άμεσα με τον φασισμό). Είναι οι κατά τα άλλα αντιμνημονιακοί που στηρίζουν τις φοροαπαλλαγές υπέρ εφοπλιστών και δέχονται χρηματοδότηση από μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι οι «αντισυστημικοί» που σε κάθε κινητοποίηση βρίσκονται πίσω από τα ΜΑΤ πετώντας πέτρες στους διαδηλωτές. Είναι τα τάγματα εφόδου και οι ρουφιάνοι στον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική. Είναι οι μπράβοι που πουλάνε προστασία στα μαγαζιά, οι νταβατζήδες που εκμεταλλεύονται μετανάστριες (στα δικά τους ξενοδοχεία ) για να ξεδώσουν οι ελληναράδες που στελεχώνουν τον εθνικό κορμό. Είναι “τα καλά παιδιά” που έκαναν  όλες τις βρόμικες  δουλειές κάτω από τις οδηγίες αυτών που μας κυβέρνησαν και που μας κυβερνούν.
Αλλά πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Όποιος δεν θέλει να μιλήσει για τον καπιταλισμό δεν πρέπει να μιλάει για τον φασισμό. Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι η οικονομική κρίση είναι η αιτία για την άνοδο του φασισμού και ότι με την ανάπτυξη και την πρόοδο θα ξεπεραστούν όλα αυτά , εμείς απαντάμε ότι μπορεί η κρίση ,με τις συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που προκαλεί, να προσφέρει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων ιδεών και πρακτικών, οι αιτίες όμως είναι βαθιά ριζωμένες στην κυβερνητικές πολιτικές ,αλλά και στον ίδιο τον καπιταλισμό ως τρόπο ανάπτυξης και διακυβέρνησης. Ο φασισμός είναι το παιδί του καπιταλισμού, δεν είναι ατύχημα της ιστορίας.Τον χρησιμοποιεί με πολλούς τρόπους κάθε φορά που τον χρειάζεται για την αναδιάρθρωση αλλά και την διαιώνισή του.

Ο φασισμός είναι διάχυτος στην ελληνική κοινωνία και δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Ρατσιστικός λόγος και πρακτικές ήταν καθημερινό φαινόμενο πολύ πριν την εμφάνιση της ΧΑ. Αρκεί μια χρονική αναδρομή στην δεκαετία του ’90 και θα δούμε  πως μεγάλο μέρος της καπιταλιςτικής ανάπτυξης  στον ελλαδικό χώρο στηρίχτηκε πάνω σε «μανωλάδες» με παράλληλη ανάπτυξη ρατσιστικού  μένους εναντίον των πρώτων αλβανών μεταναστών (που σημαίνει ακόμη περισσότερη εκμετάλλευση της εργασιακής τους δύναμης).Να θυμηθούμε  τις ταμπέλες <<προσεχώς βουλγάρες>> στην ελληνική επαρχία και τη σωματεμπορία – εκμετάλλευση μεταναστριών ( συνεργασία ντόπιων ελληναράδων σωματεμπόρων και πελατών).Να μην μας ξενίζει ο πρόςφατος ρατσιστικός λόγος του φαςιςτοειδούς Λοβέρδου στην αντιμετώπιση των «περιθωριακών» και των μεταναστών με όρους υγειονομικούς (προκαλώντας ανασφάλεια και φόβο στον πληθυςμό για τη δημόσια υγεία).Καλλιεργήθηκε και ρίζωσε ο ρατσισμός στην κοινωνία.Καλλιεργήθηκε μαζί με μια διάχυτη lifestyle τςογλανογκλαμουριά. Δεν πρόκειται απλά για ένα κίνημα, ένα κόμμα ή μια ιδεολογία αλλά για έναν τρόπο ζωής, μια ρατσιστική κουλτούρα που διακίνησε και ανέχθηκε η ελληνική κοινωνία.

Και τι πρέπει να κάνουμε; Ο φασισμός ως κοινωνικό ρεύμα -ριζωμένος στην κοινωνία -δε ρυθμίζεται με νόμους .Ποιοί άλλωστε θα τους εφαρμόσουν; Ο Μπαλτάκος, ο Φαήλος, ο Λαζαρίδης, ο Άδωνις, ο Βορίδης, ο Δένδιας, οι φασίστες μπάτσοι ή οι φασίστες της ακροδεξιάς παρέας των Σαμαροβενιζέλων?
Η απάντηση θα δοθεί με διαρκή μάχη στα πεδία όπου ο φασισμός γεννιέται, στον δρόμο, στις γειτονιές, στα σχολεία και στην εργασία ενάντια στην ιδεολογία και τις σχέσεις που γεννά. Πρέπει να απαντήσουμε όλοι όσοι και  όσες αηδιάζουμε με τον τσαμπουκά των Χρυςαυγιτών και αντιστεκόμαστε στις κυβερνήσεις που τους εξέθρεψαν και που διέλυσαν τις ζωές μας.
«Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Είναι αυτό που διαταράσσει τα προγράμματα, που ανατρέπει τα σχέδια που έχουν κατασκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Είναι η κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα»  έγραφε ο Γκράμσι δεκαετίες πριν.  Είναι καιρός να μισήσουμε την αδιαφορία. Ας ξεκινήσουμε ΑΝΗΣΥΧΩΝΤΑΣ. Ας αρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας και ας οργανωθούμε αντιδρώντας στους κλέφτες της ζωής και των ονείρων μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.