Βαγγέλης Παπασπύρου: Γιατί εντάχτηκα στη ΡΑΚ

ss* Άρθρο του Βαγγέλη Παπασπύρου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου.

Γιατί εντάχτηκα στον συνδυασμό «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου».

Έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει και ζω σήμερα δίπλα στο ρέμα της Πικροδάφνης, στην Αγία Βαρβάρα. Εν όψει των δημοτικών εκλογών βολιδοσκόπησα φίλους και γνωστούς σε διάφορους δημοτικούς συνδυασμούς για να δω πως και με ποιον τρόπο το θέμα του ρέματος της Πικροδάφνης θα μπορούσε να έμπαινε ψηλά στην ατζέντα τους.

Πρέπει να πω ότι πριν λίγα χρόνια, προσπαθώντας να βρω διέξοδο στο κενό πολιτικής έκφρασης που αισθανόμουν, είχα ασχοληθεί με το θέμα του ρέματος της Πικροδάφνης στα πλαίσια μίας ομάδας πολιτών από τον Άγιο Δημήτριο, την Ηλιούπολη και το Παλαιό Φάληρο που είχε πολυετή δραστηριότητα και είχε και αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία, γιατί ανακάλυπτα μέρα με την μέρα ότι το θέμα του ρέματος είχε πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτό που κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί. Από την αρχή προσπάθησα να πείσω την ομάδα ότι αυτό που είχε κυρίως νόημα ήταν η πληροφόρηση και η κινητοποίηση του κόσμου. Στα πλαίσια αυτά κάναμε τρεις εξορμήσεις ενημέρωσης και συζήτησης με τον κόσμο: μία στον Άγιο Βασίλειο στον Άγιο Δημήτριο, μία στην γέφυρα της Κοψαχείλας και μία στην γέφυρα που είναι στο τέρμα της Αμφιτρίτης στην περιοχή του Έδεμ (αυτή που έπεσε φέτος τον χειμώνα σε μία νεροποντή και αναστηλώθηκε σχετικά γρήγορα). Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν απρόσμενη. Εξ ίσου απρόσμενες ήταν και οι ιδέες και οι προτάσεις του κόσμου καθώς και οι γνώσεις που είχε για τα αίτια των διαφορών κακοδαιμονιών που ταλανίζουν το ρέμα. Και όλη αυτή η συμμετοχή από μία απλή καμπάνια που απαιτούσε λιγότερες από οχτώ ανθρωπο-ώρες και περιελάμβανε την ανάρτηση μίας αυτοσχέδιας αφίσας (που εκτύπωνα σε χαρτί Α3) στις κοντινές στάσεις των λεωφορείων και την αναγγελία της εξόρμησης από μεγάφωνο που ήταν τοποθετημένο σε αυτοκίνητο που περιφερόταν την προηγούμενη ημέρα στην περιοχή.

Δυστυχώς είχα διαφωνίες για τους τρόπους δράσης και τους στόχους της ομάδας που με τον καιρό γινόντουσαν όλο και εντονότερες. Το αποτέλεσμα ήταν να επέλθει κάποια στιγμή η ρήξη. Μαζί με κάποιους που συμφωνούσαμε στο πολιτικό σκεπτικό που έπρεπε να διέπει την δράση μας για το θέμα του ρέματος, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμασταν ως ορθό. Ωστόσο όμως τον καιρό που προσπαθούσαμε να οργανωθούμε σαν ομάδα, είχε ενσκήψει στην χώρα μας η λαίλαπα του «Μνημονίου». Κάποιοι βρέθηκαν ξαφνικά στην ανεργία, άλλοι είδαν τα εισοδήματά τους να κατακρημνίζονται ενώ άνθρωποι που είχα γνωρίσει στις εξορμήσεις και στους οποίους απευθύνθηκα, προσπαθώντας να κρατήσω την ομάδα ζωντανή, είχαν να αντιμετωπίσουν πλέον έντονα βιοποριστικά προβλήματα και δεν είχαν ούτε τον χρόνο ούτε την διάθεση να ασχοληθούν με το ρέμα. Οι καιροί είχαν αλλάξει δραματικά και όποιος ήθελε να ασχοληθεί με το ρέμα της Πικροδάφνης φαινόταν, στην καλύτερη περίπτωση, σαν «Μαρία-Αντουανέτα».

Διαλυθήκαμε και ο καθένας μας πήγε σπίτι του. Το μόνο που μπορούσα πλέον να ελπίζω ήταν μία ευκαιρία για ξαναβρεθεί το ρέμα της Πικροδάφνης στα πρώτα θέματα της τοπικής επικαιρότητας. Η ευκαιρία αυτή ήρθε με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Για τον λόγο αυτό προσέγγισα φίλους και γνωστούς σε διάφορους δημοτικούς συνδυασμούς, όπως ανέφερα παραπάνω. Ήθελα να μάθω αν τους απασχολούσε το θέμα του ρέματος καθώς και το ποιες ήταν οι προτάσεις τους. Γιατί δεν είναι όλες οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για το ρέμα, ούτε αθώες ούτε ανιδιοτελείς.

Στα πλαίσια αυτά προσέγγισα φίλους και γνωστούς και στον δημοτικό συνδυασμό της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Παλαιού Φαλήρου» του οποίου ηγείται ο Κώστας Μερκουράκης. Άκουσαν με προσοχή και ενδιαφέρον τα όσα είχα να τους πω για το ρέμα της Πικροδάφνης, αρκετά από τα οποία τα ήξεραν ήδη. Αλλά όταν φτάσαμε στο «δια ταύτα», δηλαδή στο πως ο συνδυασμός θα μπορούσε να προβάλει και να προωθήσει το θέμα του ρέματος, μου ετέθη ένα ερώτημα που με αιφνιδίασε. «Αφού πιστεύεις τόσο πολύ στις ιδέες σου για το ρέμα, γιατί δεν κατεβαίνεις ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό για να τις υποστηρίξεις;» ήταν η αφοπλιστική ερώτηση που μου έγινε.

Ήταν μία εξέλιξη που δεν την είχα ποτέ διανοηθεί. Όντας ελεύθερος επαγγελματίας, ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος μου δεν μου επέτρεπε να φανταστώ τον εαυτό μου δημοτικό σύμβουλο. Όμως στα φρέσκα πρόσωπα των υποψηφίων του συνδυασμού του Κώστα Μερκουράκη καθώς και του ιδίου, είδα ανθρώπους πρόθυμους να υποστηρίξουν και να προωθήσουν το θέμα του ρέματος της Πικροδάφνης. Και επειδή λόγοι στοιχειώδους εντιμότητας δεν μου επιτρέπουν να δουλεύουν κάποιοι άλλοι για τις δικές μου ιδέες, δεν είχα άλλη επιλογή παρά να αποδεχθώ τελικά την πρόταση που μου έγινε.

Όντας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Παλαιού Φαλήρου» του Κώστα Μερκουράκη, φιλοδοξία μου είναι να προκαλέσω μία γόνιμη συζήτηση, με την συμμετοχή όσο περισσότερου κόσμου γίνεται, για το θέμα του ρέματος της Πικροδάφνης. Μία συζήτηση που θα πρέπει να συνοδεύεται και από την κινητοποίηση του κόσμου για την υλοποίηση ενός ξεκάθαρου στόχου. Και ο στόχος αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος, κατά την γνώμη μου, από το να γίνει το ρέμα της Πικροδάφνης ένα φυσικό πάρκο στην περιοχή μας. Ένα φυσικό πάρκο που θα μπορούν να απολαμβάνουν όχι μόνον οι κάτοικοι των δήμων από τους οποίους διέρχεται το ρέμα αλλά και, γιατί όχι, όλοι οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών προαστείων του Λεκανοπεδίου.

(email: vppspy@hol.gr)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.