Ανασχεδιάζοντας το Π. Φάληρο στη βάση των αναγκών

faliro1* Άρθρο του Γιάννη Χατζηχρήστου, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου

Ανασχεδιαζοντας το Π. Φαληρο στην βαση των αναγκων των ανθρωπων και του περιβαλλοντος του

Οι Φαληριώτες ζούν και δουλεύουν σε μια πόλη που διαμορφώθηκε και δομήθηκε χωρίς σχέδιο και όραμα. Αποκλεισμένη από την φυσική της έξοδο- την απειλούμενη Παραλλιακή ζώνη- από την λεωφόρο υψηλής κυκλοφορίας Ποσειδώνος και κομμένη στην μέση από την Λεωφόρο Αμφιθέας, γιγαντώθηκε από την άναρχη οικιστική ανάπτυξη που κυριάρχισε τα τελευταία  50 χρόνια δημιουργώντας μια πόλη χωρίς καμία κοινωνική συνοχή, υπηρεσίες και ιστό, ένα κακό υβρίδιο περιοχής κατοικιών και επαγγελματικών χρήσεων που αναπτύχθηκαν τελείως διαφορετικά και ανισόρροπα για να αποκτήσουν τα δικά τους προβλήματα οι τρεις μεγάλοι τομείς της: Το Κέντρικό Φάληρο, την Αμφιθέα και την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας που παρουσιάζουν μεταξύ τους σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες,  παρά την σχετικά καλλίτερη κατάσταση από άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Στο σημερινό κυρίαρχο μοντέλο της πόλης που συντηρεί τον ατομισμό και τον ευτελισμό ή ξεπούλημα του κάθε δημόσιου χώρου ή αγαθού,  πρεπει να προτάξουμε την αποφασιστικότητά μας να τα αλλάξουμε όλα. Με πρόγραμμα και σύνεση που θέλουμε να στηρίζεται στους αγώνες  για την κάλυψη των  αναγκών των πολλών και πάντα με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στη πόλη μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και για το Παλιό Φάληρο  λαβάνει υπ’ όψη όχι μόνο τα πιο πάνω αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και στον Δήμο Παλιού Φαλήρου. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να συντονίζονται από την νέα Δημοτική Αρχή για:

  • Την παροχή άμεσων λύσεων και στήριξης στους συμπολίτες μας που πλήτονται περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση.
  • Την οργάνωση δράσεων και παρεμβάσεων για την δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέχουν τον ανασχεδιασμό της πόλης, της οικονομίας της και της κοινωνικής της δομής με τόπο φιλικό για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον του μέσα σε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο κανόνων και με την συμμετοχή τους.
  • Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και κοστολογημένου σχεδίου παρεμβάσεων , που θα επιτρέψουν και την σταδιακή ανάκτηση των θέσεων εργασίας στην πόλη μας μέσα κυρίως από την ανάπτυξη του, ανύπαρκτου σήμερα, κοινωνικού (μη κρατικού) τομεα της οικονομίας.
  • Την εισαγωγή πρωτόγνωρων αλλά δοκιμασμένων πρακτικών εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της αμεσοδημοκρατίας στην λειτουργία της Δημοτικής Αρχής .

Η διαμόρφωση του προγράμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι μια πράξη ανοικτή και διαρκής. Στόχος του είναι να εμπλουτίζεται και να εξειδικεύεται συνεχώς μέσα από την λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους στον Δήμο, χωρίς την δική τους ενημέρωση και συμμετοχή.

Η διαμόρφωση του πλαισίου λήψης των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής πρεπει να χαρακτηρίζεται από:

·         Τις αρχές του Συμμετοχικού Σχεδιασμού των δράσεων του Δήμου
·         Την διαμόρφωση, εκτέλεση και τον έλεγχο του Δημοτικού Προϋπολογισμού σύμφωνα με τις αρχές του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού
·         Την διαφάνεια και την διαρκή άμεση πληροφόρηση όλων των δημοτών για όλες τις αποφάσεις των εκπροσώπων του, που θα πρέπει να λογοδοτούν και να κρίνονται γι αυτές σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέσα στην περίοδο της θητείας τους
·         Την ενθάρρυνση της αυτενέργειας των Φαληριωτών για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγούν στην ανάπτυξη και προσφορά νέων αναγκαίων υπηρεσιών από μη κρατικούς φορείς του Κοινωνικού Τομέα της Οικονομίας και με παρεμβάσεις που θα προασπίζουν το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο.

Με ένα άλλο πλαίσιο για την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, αυτό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,  να αποδείξουμε στην πράξη και “από κάτω” ότι ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοικησης είναι εφικτό, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ένας κόσμος που δεν θα εξωθεί τους νέους μας στην ανεργία και την μετανάστευση.

(παρέμβαση του  Φαληριώτη  οικονομικού μετανάστη στον Καναδά Γ. Χατζηχρήστου  στην επιτροπή προγράμματος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Π. Φαλήρου)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.