Εκδήλωση για το ρέμα της Πικροδάφνης την Κυριακή 30/11

pikrodafni25To «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 30 Νοεμβρίου στις 6:00μμ, δημόσια συζήτηση για το ρέμα της Πικροδάφνης. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη (Σοφοκλή Βενιζέλου 146 και Μαρίνου Αντύπα).

Η εκδήλωση διεξάγεται σε συνέχεια της προσφυγής που κατέθεσαν στις 17.11.2014 στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεκατέσσερα μέλη του «Δικτύου Πολιτών» για την ακύρωση της απόφασης που έλαβε στις 16.9.2014 ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την «Έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου: Μελέτη οριοθέτησης ρέματος Πικροδάφνης (εντός των ορίων του Δήμου Ηλιούπολης, από τη Λεωφόρο Μαρίνου Αντύπα έως την Λεωφόρο Βουλιαγμένης)».

Με την απόφαση αυτή δρομολογείται η καταστροφή του τελευταίου τμήματος του ρέματος της Πικροδάφνης που έχει παραμείνει στη φυσική του μορφή στην Ηλιούπολη και είχε διασωθεί το 2001 όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του είχε διατάξει την παύση των εργασιών «εγκιβωτισμού» του ρέματος.

Το «Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» είναι μία νέα ανοιχτή συνεργασία πολιτών από τους δήμους Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου που ενδιαφέρονται και δρουν με σκοπό τη διάσωση και την αποκατάσταση της φυσικής μορφής του ρέματος της Πικροδάφνης, ενώ συμμετέχουν και μέλη των τοπικών δημοτικών κινήσεων που έχουν αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση της Κυριακής θα γίνουν εισηγήσεις για:

  • Τις περιβαλλοντικές διαστάσεις και προοπτικές του ρέματος της Πικροδάφνης καθώς και την σύγχρονη διεθνή αντιμετώπιση των ρεμάτων, από την κ. Βασιλική Μαρκογιάννη, περιβαλλοντολόγο στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
  • Το ιστορικό των προσπαθειών καταστροφής του ρέματος της Πικροδάφνης και των αντιστάσεων που εκδηλώθηκαν ενάντιά τους, από τους κ. Πάνο Τότσικα και κ. Μάνο Θεοδωρακόπουλο.
  • Την προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προστασία του, από τον δικηγόρο κ. Δημήτρη Μπελαντή και την κ. Μαριλένα Ιατρίδου.

Στη συζήτηση θα παρευρεθούν επίσης οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και των τεσσάρων Δήμων από τις οποίες διέρχεται (Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου).

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες που έχουν πάρει στο ρέμα της Πικροδάφνης οι επαγγελματίες φωτογράφοι Άρης Βιδάλης, Μαργαρίτα Αγιασμαζτή, Νίκος Πέτρου και Χρήστος Βλάχος καθώς και ο Άγγελος Καλοδούκας και δείχνουν την φυσική ομορφιά του και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του. Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ του Παύλου Καββαδία από την καταστροφή του ρέματος το 2000 στην Ηλιούπολη.

051 (30.11.2014) Αφίσα εκδήλωσης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.