Συλλογή υπογραφών για το νότιο Παράκτιο Μέτωπο

Με πρωτοβουλία της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης ξεκινά διαδικασία συλλογής υπογραφών κατά της εκποίησης του νότιου Παράκτιου Μετώπου και των εκτάσεων που παραχωρούνται στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο υπογραφών εδώ:

Κείμενο συλλογής υπογραφών για το νότιο παράκτιο μέτωπο

20140706_213120Με την ίδρυση της εταιρείας ειδικού σκοπού «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» με το συστατικό Νόμο αρ.16 Ν.4146/13 (ΦΕΚ 90Α/13), αλλά κυρίως με την τροποποίηση του ανωτέρω συστατικού Νόμου με το αρ. 174 του ν. 4261/2014 (ΦΕΚ 107Α/14), δόθηκε για πρώτη φορά ιστορικά, η δυνατότητα παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων σε μια Ανώνυμη Εταιρεία άνευ ανταλλάγματος «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή», καθώς επίσης η διοίκηση και διαχείριση του συνορεύοντος αιγιαλού.

Την παραπάνω δυνατότητα εκμεταλλεύτηκαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Χαρδούβελης, Τουρισμού Ό. Κεφαλογιάννη και ο υφ. Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, μεταβιβάζοντας με δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (143/43399 – ΦΕΚ 2424 9/14 & 148/43856 – ΦΕΚ 2429 9/14) 20 ακίνητα του Δημοσίου συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τετραγωνικών μέτρων στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ». Περαιτέρω, η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» δύναται να μεταβιβάσει προς τρίτους τη χρήση, τη διαχείριση, ακόμα και την κυριότητα των παραπάνω εκτάσεων, όπως επίσης κανείς δεν εγγυάται πως στο εγγύς μέλλον το Δημόσιο θα παραμείνει ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας.

Συνεπώς, προκλήθηκε ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς εξαιρετικά σημαντικών δημοσίων εκτάσεων τόσο από άποψη εμβαδού, όσο κι από ιστορικής και λειτουργικής αξίας, μόνο με υπουργικές υπογραφές και αποφάσεις ΔΣ μιας Ανώνυμης Εταιρείας, δίχως τη γνωμοδότηση φορέων ή του νομοθετικού σώματος της Βουλής. Ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην όλη διαδικασία προκειμένου να ακουστεί η άποψη των τοπικών κοινωνιών. Κατά συνέπεια, το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο παύει να είναι ο ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων εκτάσεων, αλλά στην περίπτωση που επικρατήσει η ανωτέρω οδός εκποίησης, οι επίδοξοι «επενδυτές» δεν θα επιβαρυνθούν ούτε καν με τη φορολογία υπέρ του Δημοσίου(!).

Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» που οραματίζεται ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ, προσκρούει στις αντιρρήσεις κατοίκων, φορέων, συλλογικοτήτων και Δημοτικών Αρχών στους παραλιακούς Δήμους του Λεκανοπεδίου. Με όχημα την «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» και πρόσχημα την «αξιοποίηση» εκτάσεων – φιλέτων, με διαδικασίες «fast track», δίχως καμία ενημέρωση, δημόσια διαβούλευση ή συμμετοχική διαδικασία, η Κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σχεδιασμό της.

Μόνο στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου αλλάζουν χέρια περισσότερα από 350 στρέμματα: Από το Δέλτα μέχρι το Φλοίσβο, όλη η έκταση της διαλεχτής παραλίας και του πάρκου, ίσαμε τον περίβολο του στρογγυλού κτιρίου – σήμα κατατεθέν του Φαλήρου.

Στόχος της εταιρείας είναι, πολύ σύντομα – ακόμα κι εντός του 2015 – να βρίσκεται σε θέση «να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για το master plan της έκτασης». Δηλαδή, ένα τιτάνιο σχέδιο ανάπλασης της παραλιακής περιοχής (βλέπε δηλώσεις του προέδρου της εταιρείας κ. Α. Ματιάτου – περιοδικό Unfollow 11/14).

Έχοντας κατά νου τις ορέξεις ισχυρών – εγχώριων και μη – επιχειρηματικών συμφερόντων να «πατήσουν πόδι» στο παράλιο μέτωπο (μη ξεχνάμε με τι αντίτιμο και με ποιόν τρόπο «αξιοποιήθηκε» η περιοχή του Ελληνικού) επιδιώκουμε την ευρύτερη ενημέρωση και κινητοποίηση του κόσμου, για να τους εμποδίσουμε.

Στα μέρη που εμείς κολυμπάμε, περιδιαβάζουμε, αναπνέουμε. Στην πόλη που εμείς ζούμε, εδώ ακριβώς είναι θαμμένη και η ιστορία μας. Δημόσια γη και παραλίες ανήκουν σε όλους και η αντίδραση των πολιτών μπορεί να μετατραπεί σε ασπίδα προστασίας. Το αίτημα για δημόσιους χώρους και ελεύθερο αιγιαλό είναι καθολικό. Το να τους σταματήσουμε αναγκαίο.

 

* Φώτογραφία από τις καλοκαιρινές εξορμήσεις – συλλογές υπογραφών για το νομοσχέδιο ξεπουλήματος των αιγιαλών

Το κείμενο σε μορφή WORD εδώ: ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ final

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.