Παράκτιο Αττικό Μέτωπο… πολέμου

Η «αθηναϊκή Ριβιέρα», που οραματίζεται ο πρωθυπουργός, προσκρούει στις αντιρρήσεις κατοίκων, φορέων και δημοτικών αρχών στους παραλιακούς δήμους του Λεκανοπεδίου, οι οποίοι καταθέτουν μαζικά προσφυγές ενάντια στην παραχώρηση εκτάσεων – φιλέτων στο… «ΤΑΙΠΕΔ παραλίας»

Όπως καταγγέλλουν στη Δικαιοσύνη οι πολίτες, «η “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” λειτουργεί τύποις χάριν του δημοσίου συμφέροντος […], έχει εξουσία εκποίησης των ακινήτων, εναρμονιζόμενη με τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ […] και στην πράξη αποτελεί διαχειριστή και μεσίτη ακινήτων και όχι δημόσιο φορέα»

Το δημαρχείο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, αθλητικές και ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πολλά χιλιόμετρα ελεύθερων ακτών στον Σαρωνικό δόθηκαν «προίκα» στην ανώνυμη εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο», με σκοπό να τα… αναδείξει με όλους τους πρόσφορους τρόπους και να υλοποιήσει το όραμα του πρωθυπουργού για την «αθηναϊκή Ριβιέρα»! Τα περισσότερα από τα συνολικά 19 παραθαλάσσια «φιλέτα» έχουν εκχωρηθεί κατά χρήση στους δήμους, με συμβάσεις που λήγουν μεταξύ 2018 και 2034, ενώ η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα!

Στις αρμοδιότητες του… «ΤΑΙΠΕΔ παραλίας» περιλαμβάνονται «η διοίκηση, η διαχείριση και η αξιοποίηση» των δημόσιων ακινήτων, αλλά τίποτε δεν αποκλείει την πώληση και κυρίως την παραχώρηση σε ιδιώτες των λίγων παραλιών χωρίς εισιτήριο που έχουν απομείνει για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Στην επίμαχη ζώνη υπάρχουν δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι και προστατευόμενες περιοχές NATURA, αλλά και ιδιωτικά ακίνητα που είχαν αποκτηθεί πριν πολλά χρόνια με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την κάλυψη δημόσιου συμφέροντος, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.

paraktio

Βροχή οι προσφυγές

Η διοίκηση της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» δεν φαίνεται να έπεισε τους έξι δημάρχους των περιοχών και ήδη άρχισαν να κατατίθενται προσφυγές που ζητούν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης του Σεπτεμβρίου, με την οποία έγινε η μεταβίβαση των παράκτιων ακινήτων. Η αρχή έγινε από τον δήμαρχο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, που κινδυνεύει με… έξωση! Το δημαρχείο στεγάζεται στο παλιό νυχτερινό κέντρο «Pamela’s», που έχει περιέλθει προ δεκαετιών στο Δημόσιο και το 1985 παραχωρήθηκε κατά χρήση στον δήμο, για να στεγάσει τις υπηρεσίες και τα γραφεία της δημοτικής αρχής έως τον Ιούλιο του 2020. «Το κτίριο εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό» και γι’ αυτό «είναι ανεπίδεκτο απαλλοτρίωσης, δηλαδή μεταβίβασης της κυριότητας», αναφέρει στην προσφυγή του ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που ζητά να κηρυχθεί άκυρη η μεταβίβαση του δημαρχείου.

Με άλλη προσφυγή, επτά δημότες στρέφονται κατά της μεταβίβασης συνολικά τεσσάρων παραθαλάσσιων ακινήτων. Εκτός από το δημαρχείο, στη νέα εταιρεία έχουν περιέλθει δύο εκτάσεις, στο Μικρό Καβούρι και στην παραλία της Βάρκιζας, στις οποίες υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, οριοθετημένοι και χαρακτηρισμένοι με αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού! Επιπλέον, άλλη μια έκταση στην παραλία της Βάρκιζας έχει ενταχθεί, πάλι με υπουργική απόφαση, στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA και ανήκει στην ίδια χωρική ενότητα με τη λίμνη της Βουλιαγμένης. Φαίνεται, όμως, πως όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους υπογράφοντες την κοινή υπουργική απόφαση.

«Για να είναι το κράτος βιώσιμο πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των ουσιωδών στοιχείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ώστε να μεταβιβάζεται αλώβητη στις επόμενες γενιές», επισημαίνουν στην προσφυγή τους οι επτά δημότες της Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και ζητούν την ακύρωση της μεταβίβασης, επικαλούμενοι τη συνταγματική υποχρέωση που «θέτει το συμφέρον του κοινωνικού συλλόγου υπεράνω του ιδιωτικού». Αναφέρουν ότι η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» λειτουργεί «τύποις χάριν του δημοσίου συμφέροντος», ενεργεί με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και «έχει εξουσία εκποίησης των ακινήτων, εναρμονιζόμενη με τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ». Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η εταιρεία «στην πράξη αποτελεί διαχειριστή και μεσίτη ακινήτων και όχι δημόσιο φορέα».

Πωλούνται και άλση

Στα όρια του Δήμου Παλαιού Φαλήρου έχουν εκχωρηθεί δύο παραλιακά ακίνητα που αποτελούν την καλοκαιρινή «ανάσα» για τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες από όλο το Λεκανοπέδιο. Στην παράκτια έκταση των περίπου 350 στρεμμάτων βρίσκονται τα άλση του Φλοίσβου και του Αγίου Γεωργίου, το κλειστό γυμναστήριο Παλαιού Φαλήρου, οι «ξεχασμένες» ολυμπιακές εγκαταστάσεις του χάντμπολ και του ταε κβον ντο στο Δέλτα Φαλήρου, ο ωραιότερος παραθαλάσσιος θερινός κινηματογράφος, ένα αναψυκτήριο, ένας υποσταθμός της ΔΕΗ, αλλά και το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας!

«Τα άλση του Φλοίσβου και του Αγίου Γεωργίου έχουν παραχωρηθεί από χρόνια στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια για τη συντήρησή τους», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Μερκουράκης, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση», που αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Επισημαίνει ότι άλλη μια έκταση, μεγαλύτερη από 30 στρέμματα, έχει εκχωρηθεί στον δήμο ώς το 2034 και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι εργασίες ανέγερσης γυμναστηρίου. «Αλλάζουν χέρια και δεν θα το επιτρέψουμε», δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Στον δήμο έχει παραχωρηθεί από χρόνια και η έκταση δίπλα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, κοντά στο οικόπεδο της Ριζαρείου, όπου έχει εντοπιστεί τμήμα του αρχαίου λιμανιού του Φαλήρου, το οποίο θεωρείται προγενέστερο του Πειραιά και εξυπηρετούσε την Αθήνα. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της πρώην βίλας Συγγρού, που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο της χαρακτηρίζεται ζώνη Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας και επομένως δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί. Ούτε αυτά ελήφθησαν υπόψη από τους συναρμόδιους υπουργούς…

«Αλλάζει χέρια η παραλία»

Ο Κ. Μερκουράκης, ο οποίος μαζί με άλλους τέσσερις δημότες κατέθεσσν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα. «Ο φαληρικός όρμος αποτελεί βασικό θαλάσσιο πνεύμονα του Λεκανοπεδίου», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι η μεταβίβαση ακυρώνει τα σχέδια που έχουν γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι θέσεις της παράταξης, με τη μορφή μπροσούρας, μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου, προκαλώντας την ενόχληση του δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο». Ο δήμαρχος επικαλείται γραπτή απάντηση του προέδρου της εταιρείας, Αρη Ματιάτου, ο οποίος αναφέρει ότι «σκοπός της εταιρείας είναι η αξιοποίηση και όχι η εκποίηση, με την εκπόνηση ενιαίου master plan μέσω διεθνούς διαγωνισμού», για να πείσει τους πολίτες ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας…

Στον Αλιμο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης. «Χάνουμε δύο κομμάτια που έχουν εκχωρηθεί στον δήμο έως το 2018 και είναι οι μόνες ελεύθερες ακτές του δήμου μας», μας ενημερώνει η Ελένη Μπελιά, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανω Κάτω στο Καλαμάκι». Εχει προηγηθεί η ιδιωτικοποίηση της παράκτιας ζώνης στη μαρίνα Αλίμου, όπου βρίσκεται το κολυμβητήριο, που κινδυνεύει με κατεδάφιση! Κάτοικοι έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ, για να ακυρωθεί η μεταβίβαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.