Νέα σχολική χρονιά – Ίδια προβλήματα

Στα σχολεία της πόλης μας βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, λίγες ώρες πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει στα μυαλά όλων. Μπορούμε, πρώτη μέρα εφέτος στο σχολείο, να ονειρευτούμε για μια στιγμή; Να αφήσουμε στο παρελθόν τα λειψά χρήματα για την παιδεία, που μας έχουν φέρει στην τελευταία θέση στην Ευρώπη. Να μη σκεφτόμαστε πια το πολύμηνο κυνηγητό των εκπαιδευτικών, τις πολυπληθείς σχολικές τάξεις, τις παγωμένες αίθουσες του χειμώνα, τα παιδιά που καθημερινά υποσιτίζονται. Να ξεχάσουμε το βραχνά των φροντιστηρίων και να επικεντρωθούμε σε ένα δημόσιο σχολείο που θα παρέχει όλα τα αναγκαία μορφωτικά εφόδια, γλωσσομάθεια, πληροφορική, καλές τέχνες, χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Να εξασφαλίσουμε δίχρονη προσχολική εκπαίδευση για κάθε παιδί, ολοκλήρωση της μόρφωσής του με δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, και στη συνέχεια ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια τριτοβάθμια ιδρύματα ή μεταλυκειακή τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση. Να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να πραγματώνουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες ανάπτυξής της, εφαλτήριο της συλλογικής μας προσπάθειας για μια Ελλάδα της προόδου και της δημιουργίας.

Σαν ΡΑΚ προεκλογικά θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα τα προβλήματα της παιδείας και δεσμευόμαστε πως μέσα από το πρόγραμμά, τις δράσεις και το άγχος μας για τα προβλήματα της παιδείας στην πόλη μας, θα αναδείξουμε τις ανάγκες και θα πιέσουμε προκειμένου να ικανοποιηθούν. Δεσμευόμαστε πως με την ενεργό συμπαράσταση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των καθηγητών, των παιδιών αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων τόυ Παλαιού Φαλήρου, θα ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη εκπαίδευση στα όρια του δήμου μας.

Δήλωση αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Ιωάννη Μπίτσικα, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Μια καινούρια σχολική χρονιά μόλις άρχισε! Ευχόμαστε στους μαθητές όλων των βαθμίδων καλή πρόοδο. Να μην ξεχνούν  ούτε  στιγμή  ότι  το  σημαντικότερο εφόδιο, το μεγαλύτερο όπλο για τη ζωή τους, είναι η γνώση, συνώνυμο της δύναμης. Η γνώση κατακτιέται σταδιακά, βήμα – βήμα και γι αυτό πρέπει να εργάζονται σκληρά από την πρώτη στιγμή, με σκοπό να μην αφήνουν κενά. Φυσικά η γνώση δεν μπορεί να είναι στείρα εκμάθηση πληροφοριών, αλλά πρέπει να  πλάθει ηθικές και ελεύθερες προσωπικότητες και να διαμορφώνει βαθμιαία  τον «καλό κ’ αγαθό», δηλαδή το δημιουργικό, έντιμο και δημοκρατικό πολίτη.

Η επιστημονική γνώση, στην οποία διακρινόμαστε παραδοσιακά σαν λαός σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι  ίσως το μεγαλύτερο όπλο για την έξοδό  μας από την  κρίση στην οποία βρισκόμαστε! Αρκεί να δημιουργηθούν πάλι  συνθήκες δημιουργικής εργασίας για τους νέους επιστήμονες στον τόπο μας και να σταματήσει η αθρόα μετανάστευσή τους, που έχει πάρει διαστάσεις ακατάσχετης αιμορραγίας. Δυστυχώς, χάνουμε  εκείνο ακριβώς το έμψυχο υλικό, στο οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, όταν έλθει η πολυπόθητη ώρα της επανεκκίνησης!

Ευχόμαστε τέλος στους εκπαιδευτικούς καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο τους, που επιτελούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Εκτός από ευχές, όμως, δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας – μέσα κι έξω από τα δημοτικά συμβούλιο – για να διασφαλίσουμε πως η κυβέρνηση αλλά και η δημοτική Αρχή θα πάψουν να κλείνουν τα μάτια στα μεγάλα και άλυτα προβλήματα της παιδείας.

Untitled

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.