Ενημέρωση για δημοτικό συμβούλιο 12/03/2021

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Παρασκευή 12/03, στο οποίο συζητήθηκαν το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» καθώς και ο εκτός σειράς εμβολιασμός του Δημάρχου την ημέρα της κακοκαιρίας «Μήδεια» (16/02), η παράταξη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Παλαιού Φαλήρου (ΡΑΚ) :

Α. Εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο επιχειρείται η επαναφορά ενός δημαρχοκεντρικού μοντέλου με τη θεσμοθέτηση ξανά ενός υπέρ- πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. Το νομοσχέδιο προβλέπει την εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με το 43% και με μπόνους το 60% των εδρών, χωρίς δηλαδή τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50% + 1, που ισχύει σήμερα, ενώ η επιχειρούμενη μείωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και το 3% που τίθεται ως όριο για την εκλογή του δημοτικού και περιφερειακού συμβούλου, οδηγεί σε πλήρη πολιτικό παραγκωνισμό των μειοψηφιών-αντιπολιτευτικών σχημάτων. Επιπλέον μεταξύ άλλων αρνητικών ρυθμίσεων, είναι η αύξηση των παραβόλων συμμετοχής καθώς και η μείωση του ποσοστού φύλου από 40% σε 33%, που θα οδηγήσει στην εκλογή λιγότερων γυναικών, προκαλώντας πλήγμα στην Ισότητα των φύλων ενώ φαντάζει αδιανόητο που αυτό επιχειρείται την περίοδο του κινήματος #MeToo.

Η ΡΑΚ Παλαιού Φαλήρου θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πλήττει ευθέως την αξία της αναλογικής ψήφου και αποθαρρύνει την μαζική συμμετοχή των πολιτών στον θεσμό της Τ.Α. που αποτελεί βασικό άξονα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Β. Κάλεσε τον Δήμαρχο να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και να απολογηθεί τόσο στους δημότες της πόλης μας, όσο και στα μέλη του Συμβουλίου για τον εκτός σειράς εμβολιασμό του και το χειρισμό όλης της υπόθεσης. Επεσήμανε την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου και θεωρεί ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε αλλά και η ίδια η τοποθέτησή του να υπεραμυνθεί της πρακτικής του, δεν έπεισαν κανένα από τα μέλη της αντιπολίτευσης.Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις ευθύνες της Διεύθυνσης του εμβολιαστικού κέντρο στο ΙΚΑ Καλλιθέας, στο τομέα οργάνωσης της όλης διαδικασίας. Ευθύνες, οι οποίες αναλογούν τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και στο υποτιθέμενο «επιτελικό» κράτος, σχετικά με την υιοθέτηση ενός ασαφούς θεσμικού πλαισίου προτεραιοποίησης των εμβολιασμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον αντιπαράθεσε τόσο την προτροπή της ΚΕΔΕ για τον εμβολιασμό των δημοτικών υπαλλήλων και του πολιτικού προσωπικού όσο και την επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τα αρμόδια υπουργεία που ζητεί τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζομένων των δήμων, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως ο τομέας της Καθαριότητας, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα ΚΕΠ.

Η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση(ΡΑΚ) ευρισκόμενη στις πρώτες γραμμές της αντιπολίτευσης και εκφέροντας συγκεκριμένο πολιτικό και προγραμματικό λόγο, στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για την λειτουργία του δήμου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις χρόνιες ελλείψεις και τις παθογένειες στον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Το Γραφείο Τύπου της ΡΑΚ 14.3.2021