Τί γίνεται με το νερό;

Τον τελευταίο μήνα, δημοσιεύματα στον τύπο όπως και δηλώσεις από συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση τμήματος δικτύων και υποδομών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Η αντιπολίτευση και μεγάλο τμήμα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, κάνουν λόγο για ¨ξεπούλημα¨ της ΕΥΔΑΠ, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για ¨παραπληροφόρηση¨ και ¨ανυπόστατα δημοσιεύματα¨.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις εκπροσώπων των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ η κυβέρνηση προχωράει στην προκήρυξη τριών διαφορετικών διαγωνισμών για προσλήψεις 1)ενός τεχνικού,2) ενός χρηματοοικονομικού & 3)ενός νομικού συμβούλου για να γίνει εκτίμηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, προκειμένου να περάσει στα χέρια ιδιωτών μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΕΥΣ που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων άρα εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο εκτείνεται στους νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αττικής και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου, το κανάλι με το οποίο έρχεται το νερό στην Αττική, τη λίμνη Υλίκη, δηλαδή φράγματα, αντλιοστάσια, ταμιευτήρες νερού και γενικά υποδομές που θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών ενώ μέχρι σήμερα τη διαχείρισή τους έχει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Η μεταβίβαση μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προς το ΤΑΙΠΕΔ, δίνουν την ευκαιρία σε ιδιωτικές εταιρίες να αποκτήσουν τον έλεγχο του ΕΥΣ

Η ουσία είναι ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό και συλλογικό αγαθό, οπότε μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση οποιουδήποτε τμήματος των υποδομών ή των υπηρεσιών που σχετίζονται με την παροχή του στους πολίτες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ίδιου του φυσικού αγαθού που είναι και οφείλει να παραμείνει δημόσιο.

Έχουν ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών όπως για παράδειγμαη εκστρατεία συλλογής υπογραφών μέσω του avaaz. Άλλωστε υπάρχουν στοιχεία από διάφορες χώρες που δείχνουν αυξήσεις λογαριασμών και μείωση της ποιότητας του νερού μετά την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στα δημόσια συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσής τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μόλυνση του νερού από μικρόβια ή κακή συντήρηση των σωληνώσεων που είχε ως αποτέλεσμα να νοσήσουν και να πεθάνουν άνθρωποι και ζώα. Να σημειωθεί ότι κάποιες ιδιωτικές εταιρίες όταν τους ζητήθηκαν τα αρχεία ώστε να φανούν και κατά πόσον τηρούσαν τους κανόνες σωστής συντήρησης των υποδομών, επικαλέστηκαν το ιδιωτικό απόρρητο και δεν στάθηκε δυνατό να γίνει ολοκληρωμένη έρευνα και να τους αποδοθούν ευθύνες.

Επιτροπή του ΣτΕ βασισμένη σε απόφαση του 2014 ακυρώσε την απόφαση να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και παρέπεμψε το θέμα στην ολομέλεια του ΣτΕ.

οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από άρθρα των :avgi.gr, iefimerida.gr, secure.avaaz.org: Σώστε το νερό από την ιδιωτικοποίηση