Εγκρίθηκε ο προυπολογισμός του 2020 στο Π. Φάληρο – Μερκουράκης: Δεν εντοπίσαμε στρατηγική και στοχεύσεις

Με μεγάλη πλειοψηφία και μόλις 8 αρνητικές ψήφους υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Π. Φαλήρου για το 2020, κατόπιν εισηγήσεως του νέου Δημάρχου Π. Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση του κ. Δούμα, αρκέστηκε σε ερωτήσεις και διευκρινήσεις, επί του προϋπολογισμού, επιλέγοντας να δώσει πίστωση χρόνου στη νέα Διοίκηση, υπερψηφίζοντας τόσο τον προϋπολογισμό, όσο και το τεχνικό πρόγραμμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η παράταξη της κα Ανδρικοπούλου, αλλά και τα μέλη της παράταξης του παραιτηθέντα κ. Κατσέλη (απουσίαζε ο Γουλιέλμος). Ηχηρή διαφοροποίηση και του Δημοτικού Συμβούλου της ΡΑΚ, Γιάννη Μπίτσικα, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις θετικές – όπως τις χαρακτήρισε – παρεμβάσεις της νέας Διοίκησης στον προϋπολογισμό και υπερψήφισε. Αρνητικά ψήφισαν οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΡΑΚ, καθώς και το ΚΚΕ, αλλά και οι Κατσένης (ΠΑΣΟΚ), Πιτούλης (ανεξάρτητος) και Βασιλείου.

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ζήτησε και πήρε το λόγο ο επικεφαλής της ΡΑΚ, Κώστας Μερκουράκης για να εξηγήσει τους λόγους, που όπως είπε, οδηγούν την παράταξή του στο να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και τον τεχνικό προγραμματισμό του Δήμου:

Καταρχάς πρέπει να τονίσω ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται αυτή η συζήτηση επιβεβαιώνει πως έχει αλλάξει – προς το πολύ καλύτερο – το επίπεδο και το κλίμα των Δημοτικών Συμβουλίων. Και αυτό το πιστώνεται και ο νέος Δήμαρχος και το Προεδρείο, αλλά πρέπει να πιστωθεί και στην αντιπολίτευση που με διάθεση και καλή προαίρεση προσέρχεται σε έναν γόνιμο διάλογο για το καλό της πόλης.

Δυστυχώς, όμως, παρά τις θετικές προσπάθειες, κάποια «χούγια» δεν… κόβονται. Πρώτα και κύρια, για ακόμη μια χρονιά, μας δώσατε τα σχετικά με τον προυπολογισμό έγγραφα λίγα 24ωρα πριν την διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξιοποιήσατε δηλαδή το νομοθετικό πλαίσιο και μας δώσατε τα έγγραφα στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αυτό είναι νόμιμο που κάνετε, αλλά δεν είναι ηθικό. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούμε τα θέματα και να συζητήσουμε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αποφανθούμε επί των μεγεθών που μας παρουσιάζετε. Fast track διαδικασίς δεν τιμούν κανέναν και είναι αναποτελεσματικές και για τις διεργασίες του ΔΣ.

Επιπλέον, καθορίσατε την ώρα έναρξης του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια ώρα που δυσκολεύει κατά πολύ τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που το όνομα του ομνύουν στελέχη της παράταξής σας. Είδατε ότι στις 5 το απόγευμα η αίθουσα ήταν η μισή σχεδόν άδεια και μετά τις 7 άρχισαν οι προσελεύσεις. Θα μπορούσατε να ξεκινάτε τις διαδικασίες πιο αργά χρονικά κι επειδή κατανοώ ότι δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε σήμερα, αυτές να σπάσουν σε δύο τρεις συνεδριάσεις. Όσο χρειαστεί για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα με την παρουσία όλων.

Από εκεί και πέρα, έχουμε στα χέρια μας τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας Διοίκησης. Και ακριβώς επειδή είναι ο πρώτος δεν θέλω να είμαι ούτε αφοριστικός, ούτε να μηδενίσω, αντίθετα θέλουμε να εντοπίσουμε και να χειροκροτήσουμε τις όποιες θετικές αλλαγές.

Και ομολογώ πως όταν άρχισα να διαβάζω την εισηγητική έκθεση το έκανα με θετική διάθεση, με στόχο ακόμα και την θετική ψήφο, εφόσον βλέπαμε μια ουσιαστική ανακατεύθυνση των προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής.

Φοβάμαι όμως, ότι η προσπάθεια σας να έχετε ισορροπημένους λογαριασμούς ψαλίδισε και για φέτος την προοπτική ενός ρεαλιστικού οραματικού πολιτικού ανασχεδιασμού.

Έτσι τα χρόνια περνούν και οι προϋπολογισμοί μας διαδέχονται ο ένας τον άλλο με λογική διεκπαιρέωσης. Και δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει την κατάρτιση του προϋπολογισμού, με τεχνοκρατικό τρόπο.

Όσο κι αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να εντοπίσουμε πολιτική στόχευση ή στρατηγική, αντίθετα αισθανόμαστε ότι η κορυφαία διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιμετωπίζεται εργαλειακά, προκειμένου να είστε εντάξει με τις συμβατικές υποχρεώσεις σας απέναντι στη νομοθεσία.

Θέλω να ελπίζω ότι η έλλειψη πρωτοτυπίας, και το γεγονός ότι τα νούμερα, καθώς και η λογική, ακόμα και η δομή του προϋπολογισμού είναι πάνω κάτω η ίδια με τα προηγούμενα χρόνια οφείλεται στο ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό από μια Διοίκηση 100 ημερών. Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμβούλων ανήκαν και στην προηγούμενη Διοίκηση.

Θέλω επίσης να ελπίζω, πως από το 2020 θα ασχοληθείτε δυναμικά με όλα τα θέματα που οφείλει να ασχολείται μια δημοτική αρχή, όπως η διεύρυνση των εσόδων, η αναζήτηση εξωτερικών ή νέων πηγών χρηματοδότησης, ο πολλαπλασιασμός σε ποικιλία και ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η περισσότερη διαφάνεια, η κοινωνική πολιτική, ο διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων, ο μαζικός και σωματειακός αθλητισμός και φυσικά η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που θα αποτελεί δυναμική διαδικασία, με την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου πολιτειακής οργάνωσης, κατά το οποίο ο πολίτης, άμεσα, είτε ως άτομο, είτε μέσω ομάδων πολιτών, συλλόγων ή φορέων θα έχει λόγο στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.

Θα ήταν παράλειψη να μην χααιρετίσω της θετικές αλλαγές στο κομμάτι της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Με τη σημαντική αυτή αύξηση αποδεικνύεται ότι τα 5 τελευταία χρόνια που είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να επαναλαμβάνω ότι οι σχολικές επιτροπές χρειάζονται περισσότερα χρήματα, είχα δίκιο. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Κτιρίων κι αν θα τηρήσετε την προεκλογική σας δέσμευση ότι τα χρήματα θα δοθούν στην Παιδεία.

Να τονίσω ότι από την πλευρά μας θα θέλαμε να ανακατανείμετε ριζικά διαφορετικά τα κονδύλια του προϋπολογισμού, με μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική, την Παιδεία, τον αθλητισμό, την καθημερινότητα του πολίτη, τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, θα θέλαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα ρεαλιστικό και όχι να εγγράφετε έργα που συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα «καλών προθέσεων», αλλά εδώ δεν θα κριθείτε για τις καλές σας προθέσεις, αλλά για την αποτελεσματικότητά σας.

Κλείνω λέγοντας πως παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την διάθεση μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης να σας δώσει πίστωση χρόνο για να προχωρήσετε σε αλλαγές προς το καλό της πόλης.

Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι είναι ζήτημα ηθικής και δημοκρατικής τάξης να υπάρχει αντιπολίτευση, να γίνεται σκληρή όποτε χρειάζεται και να προσπαθεί να ρίχνει φως στα λάθη, τις αστοχίες, τις λάθος στρατηγικές.

Γνωρίζετε και γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα στην πόλη μας είναι χρόνια, οι δυνάμεις ακινησίας είναι ισχυρές, και απέναντι σε αυτό χρειάζεται μια διοίκηση που θα έχει ως στόχο να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα με την δύναμη των πολιτών.

Ψηφίζουμε αρνητικά, λοιπόν, τον φετινό προϋπολογισμό. ανανεώνοντας το ραντεβού μας όμως, για την επόμενη χρονιά, προκειμένου να εξετάσουμε ποιο στρατόπεδο επιλέξατε: αυτό της ακινησίας, της πεπατημένης και της ‘μια από τα ίδια’ λογικής ή θα επιλέξετε να πρωτοτυπήσετε και να ταράξετε τα πολιτικά ύδατα της πόλης του Φαλήρου;Καλή χρόνια

Είχαν προηγηθεί διάλογος σε ερωτήσεις του κ. Μερκουράκη για ζητήματα όπως τα κονδύλια των αθλητικών σωματείων και η φημολογούμενη περικοπή αυτών, το πάρκινγκ, τα κονδύλια της κοινωνικής πολίτικής, το τεχνικό πρόγραμμα καθώς και την πλήρη απουσία από το τεχνικό πρόγραμμα της αναβάθμισης της πισίνας σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.