Ανακοίνωση “ΡΑΚ-Πόλη για όλες/ους” για τον θάνατο του Στέλιου Ζαμάνου

Από σήμερα αισθανόμαστε φτωχότεροι αφού «έφυγε» χθες, πλήρης ημερών, αγώνων και ιστορικών γεγονότων, ο Στέλιος Ζαμάνος. Ένας αληθινός άνθρωπος, συνεπής και ακούραστος αγωνιστής, ένας ανιδιοτελής ιδεολόγος.

Με τους αγώνες του για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό, με την ενεργό δράση του στο πλευρό των κινημάτων, αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας της Αριστεράς, αλλά και του Παλαιού Φαλήρου.

Ο Στέλιος Ζαμάνος υπήρξε αγωνιστής μέχρι τέλους και κορυφαία μορφή της Εθνικής Αντίστασης. Ήταν πρωταγωνιστής στη ματωμένη παλλαϊκή διαδήλωση της 5ης Μαρτίου του ’43, που πέτυχε την ακύρωση της πολιτικής επιστράτευσης που διέταξαν οι Γερμανοί. Μαζί με άλλους αγωνιστές κατέλαβαν το υπουργείο Εργασίας, που βρισκόταν τότε στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, και κατέστρεψαν τους καταλόγους με τα ονόματα των ανδρών που σχεδίαζαν οι κατοχικές δυνάμεις να επιστρατεύσουν.

Ήταν συναγωνιστής με τον Κώστα Φιλίνη και πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ).

Τα τελευταία χρόνια ήταν ακόμη συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ήταν επίσης ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται ο υπολογισμός, το 2010, του κατοχικού δανείου, από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όποτε του ζητήθηκε η βοήθεια και η συνεργασία του, ήταν εκεί. Αγαπητέ Στέλιο σε ευχαριστούμε από καρδιάς. Η δημοτική μας κίνηση «ΡΑΚ – Πόλη για όλες & όλους» εκφράζει τα πιο βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους συντρόφους του στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ.