Π. Φάληρο: Πέρασε το σχέδιο οριοθέτησης του ρέματος Πικροδάφνης

Το ζήτημα της οριοθέτησης του ρέματος Πικροδάφνης, από την οδό Σαρανταπόρου έως την εκβολή, τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου την Τετάρτη. Από την πλευρά της ΡΑΚ τον λόγο ζήτησε και πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Μερκουράκης, ο οποίος σημείωσε πως η παράταξη παρακολουθεί «στενά εδώ και χρόνια τη σχετική συζήτηση που έχει αναπτυχθεί στη δημόσια σφαίρα για το θέμα».

«Ακούμε με ενδιαφέρον τόσο τις προτάσεις οικολογικών οργανώσεων και πολιτών, όσο και τις εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις μηχανικών αλλά και της Περιφέρειας. Αυτές οι παρεμβάσεις εξάλλου , οδήγησαν την τελευταία Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ζητήσει και να πετύχει την τροποποίηση και βελτίωση της αρχικής έρευνας για οριοθέτηση που προέβλεπε κατά 80% την κάλυψη του ρέματος με συρματοκιβώτια. Πλέον περί το 38% θα υποστεί παρεμβάσεις ενίσχυσης, είτε με τσιμέντο καλυμμένο με πέτρα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, είτε με συρματοκιβώτια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μερκουράκης συνέχισε λέγοντας: «Σίγουρα από τη μεριά μας επιθυμούμε να δεχτεί το ρέμα τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε τις διαχρονικές τραυματικές παρεμβάσεις με οικοδομές, καταπατήσεις και αυθαίρετες κατασκευές. Αυτά έχουν δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις που σε συνδυασμό με την αδιαφορία και την παραμέληση, εγείρουν και ζητήματα επικινδυνότητας. Κίνδυνοι τόσο για ανθρώπινες ζωές, όσο και για περιουσίες πολιτών».

«Με βάση τους κινδύνους αυτούς, αλλά και το γεγονός ότι όσο δεν προχωρά η οριοθέτηση, προκύπτουν συυνεχώς νέες, αλλά και αποσπασματικές παρεμβάσεις στο ρέμα, όπως επίσης δεν διορθώνονται οι παλαιότερες, εμείς τασσόμαστε –διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας – υπέρ αυτού του σχεδίου οριοθέτησης. Φυσικά,τον τελευταίο λόγο έχει η δικαιοσύνη, καθώς το ζήτημα κρίνεται σε ανώτατοδικαστικό επίπεδο (ΣτΕ). Αν ξεμπλοκάρει δικαστικά θα πρέπει το Δημοτικό μας Συμβούλιο να έχει λάβει σχετική απόφαση. Αν πάλι όχι, θα πρέπει να εξετάσουμε το σκεπτικό απόρριψης και να δράσουμε αναλόγως» κατέληξε ο επικεφαλής της ΡΑΚ.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κα. Λαζαρίδου, η οποία διατύπωσε τις ενστάσεις της, με κείμενο που κατέθεσε στη συνέχεια. Επιπλέον,αρνητικός εμφανίστηκε ο κ. Πιτούλης και η κα. Αλεξοπούλου. Η πρόταση οριοθέτησης πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία επί των παρόντων και συγκεκριμένα με ψήφους 29 έναντι 3.