Με διαφωνίες πέρασε ο Προϋπολογισμός του 2019 στο Π. Φάληρο – Μερκουράκης: Μεγάλη χαμένη η Παιδεία – Αρνητική έκπληξη το Τεχνικό Πρόγραμμα

Με ψήφους 24 έναντι 9 υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Π. Φαλήρου για το 2019, κατόπιν εισηγήσεως του δημαρχεύοντος Αντιδημάρχου Α. Πανταζή, κατάτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την Τετάρτη 12.12.2018.

Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, πρώτον ζήτησε και πήρε το λόγο ο επικεφαλής της ΡΑΚ, Κώστας Μερκουράκης για να εξηγήσει τους λόγους, που όπως είπε, οδηγούν την παράταξή του στο να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και τον τεχνικόπρογραμματισμό του Δήμου.

«Δυστυχώς, σήμερα διεξάγεται ακόμη μια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπό τη σκιά της απουσίας του Δημάρχου. Αντικειμενικά το γεγονός αυτό απονευρώνει την διαδικασία και περιορίζει σημαντικά τα όποια περιθώρια κινήσεωνκαι αποφάσεων του Σώματος. Γι’ αυτό το λόγο κι μείς ερχόμαστε εδώ, προσαρμόζονταςτη ρητορική και περιορίζοντας την κριτική μας, λόγω και της κατάστασης. Συνοπτικά θα εξηγήσουμε τους λόγους που μας οδηγούν – για ακόμη μια χρονιά – να απορρίψουμε τόσο τον προϋπολογισμό, όσο και το τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής.

Καταρχάς, διαβάζοντας τον φετινό προϋπολογισμό διαπιστώσαμε πως ούτε αυτός δεν διαφέρει από τους προηγούμενους. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει την κατάρτιση του προϋπολογισμού, με εργαλειακό- τεχνοκρατικό τρόπο. Όσο κι αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να εντοπίσουμε πολιτική στόχευση ή στρατηγική. Έναν προϋπολογισμό διεκπεραίωσης καταθέσατε, απλά και μόνο για να είστε εντάξει με τις συμβατικές υποχρεώσεις σας απέναντι στη νομοθεσία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεγάλος χαμένος η Παιδεία

Όσον αφορά στα της Παιδείας, ο κ. Μερκουράκης τόνισε: «Ο μεγάλος χαμένος του Προϋπολογισμού, για ακόμη μια χρονιά, είναι η Παιδεία.

Δεν μπορεί όταν όλοι λέμε ότι η Δημοτική Αρχή στους παιδικούς σταθμούς κάνει καλά την δουλειά της, να είμαστε σωστοί και όταν λέμε ότι στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια η κατάσταση είναι άσχημη, να είμαστε λάθος.

Εμείς αναγνωρίζουμε και τα σωστά και τα λάθη. Και στο συγκεκριμένο θέμα κινείστε προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και συσσωρευμένα, όμως η εικόνα των σχολείων μας δεν είναι εικόνα που αντιστοιχεί στο βιοτικό επίπεδο και τα ταμιακά διαθέσιμα του Δήμου μας. Θα δώσω ένα παράδειγμα: Φέτος από ίδιους πόρους προϋπολογίζουμε 150.000 ευρώ για την ανακατασκευή των οστεοφυλακίων του νεκροταφείου, ενώ για τα σχολεία μόλις 40.000 ευρώ. Πάλι καλά, δηλαδή, που δόθηκε αυτό το μεγάλο extra κονδύλι από την κεντρική Κυβέρνηση πριν 1 μήνα για να προγραμματιστούν κάποιες επισκευές που είναι απαραίτητες.

Εμείς από την μεριά μας λέμε και θα συνεχίσουμε να λέμε, ότι δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση για έναν Δήμο από την Παιδεία. Και με αυτήν την έννοια, πρέπει με έναν λελογισμένο τρόπο, με σχέδιο και όραμα να επενδύουμε κάθε χρόνο ένα μέρος του πλεονάσματος για μια πραγματική αλλαγή σκηνικού σε αυτόν τον τομέα του Δήμου».

Το πιο φτωχό τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων

Ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε και στο τεχνικό πρόγραμμα το οποίο όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, ήταν μια αρνητική έκπληξη: «Όσον αφορά σε άλλα σημεία του προϋπολογισμού, δεν διακρίνουμε εκπλήξεις. Ή μάλλον δεν διακρίνουμε θετικές εκπλήξεις, γιατί αρνητικές υπάρχουν και είναι αρκετές.

Συγκεκριμένα, κοιτώντας το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, εκτιμούμε πως είναι το πιο φτωχό των τελευταίων ετών. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό ή μεγάλο έργο που να αξίζει να αναφερθούμε. Αν ήμουν Σύμβουλος της Συμπολίτευσης θα είχα πραγματικό πρόβλημα να υπερασπιστώ αυτό το τεχνικό πρόγραμμα.

Για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τίποτα. Για το κυκλοφοριακό και τις θέσεις στάθμευσής τίποτα. Τόσα χρόνια ούτε ένα μικρό ή μεγάλο έργο δεν σχεδιάστηκε– δεν προβλέφθηκε. Για τα πολιτιστικά Κέντρα επίσης, καμία αναβάθμιση αισθητική ή σε επίπεδο υποδομών. Το «Στρογγυλό», το εμβληματικό κτίριο του Φαλήρου, που δαπανήσαμε τόσα εκατομμύρια για να το αγοράσουμε, θα παραμείνει και φέτος ταλαιπωρημένο, άβαφο και σκουριασμένο, καθώς καμία αναβάθμιση δεν προβλέπεται. Και φυσικά η μεγαλύτερη απογοήτευση, η ανανέωση του στίβου και του ταρτάν στο ΔΑΚ, η οποία είχαμε ακούσει ότι μπορεί φέτος επιτέλους να προχωρήσει, δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα. Όπως δεν υπάρχει και καμία νέα πρόβλεψη ή αναβάθμιση για τους αθλητικούς χώρους.

Δυστυχώς, με όλα αυτά κατά νου, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με τα δύο κείμενα που καταθέσατε και δηλώνουμε πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα ψηφίσουμε».

Μπίτσικας: Καμία μέριμνα για τους ΑμΕΑ

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣ και Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, Γιάννης Μπίτσικας είπε για τον προυπολογισμό:
«Μελέτησα με προσοχή τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα για το 2019, αλλά δεν βρήκα έργα πνοής, που θα ενταχθούν στον αστικό ιστό της Πόλης και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του δημότη, ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας και της Ποιότητας Ζωής.

Έτσι δεν είδα πουθενά κάποια πρόβλεψη, για να ξεκινήσει έστω, ένα δίκτυο Ποδηλατοδρόμων. Έχουμε εξηγήσει πόσο σημαντικό θα ήταν ένα τέτοιο έργο για την υγεία και την διασκέδαση του δημότη, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας. Το δίκτυο έχει φθάσει μέχρι το Μοσχάτο και θα μπορούσαμε κάλλιστα να συνεννοηθούμε με τους γειτονικούς Δήμους, για να επεκταθεί μέχρι το Φάληρο.

Δεν είδα κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, κάποια ιδιαίτερη μέριμνα, για τα άτομα με αναπηρία. Για τις ράμπες των αναπηρικών αμαξιδίων στα πεζοδρόμια προβλέπεται ένα ασήμαντο ποσό της τάξεως των 74.000 ευρώ. Και όμως,η φροντίδα των ατόμων με αναπηρία είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας.

Δεν είδα να προβλέπεται να ξεκινήσουμε έστω το πρόγραμμα που επανειλημμένα έχουμε θέσει επί τάπητος, για τη “Βοήθεια στο Σπίτι”, το οποίο είναι ένα πολύ ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, όσον αφορά τη βοήθεια των ανήμπορων και των περιθωριοποιημένων.

Για τα σχολικά κτήρια μίλησαν οι προηγούμενοι, αλλά επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό θέμα. Θέλω να τονίσω ότι τα σχολικά κτήρια είναι όλα παλαιά, κάποια είναι πολύ παλαιά, αλλά στεγάζουν το μέλλον της Πόλης μας. Έχει προβλεφθεί για συντήρηση και επισκευή τους το 2019 το ποσό των 250.000ευρώ, αλλά τελικώς προβλέπεται να καταβληθούν μόνο 60.000 ευρώ μέσα στο έτος. Πρέπει στο σημείο αυτό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΛΗ», δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φρέρης, παίρνοντας τον λόγο κατά τη συζήτηση ανέφερε τα εξής:

«Όταν έλαβα τα εισηγητικά έγγραφα, άρχισα να τα διαβάζω με θετικό πνεύμα και με την  προαίρεση ακόμη και για θετική ψήφο, εφόσον έβρισκα σε αυτά δείγματα προόδου προς μία κατεύθυνση συγκερασμού της δεδομένης οικονομικής υγείας του Δήμου, με την αναπτυξιακή πορεία της πόλης. Κάτι τέτοιοθα προϋπέθετε έναν ρεαλιστικό οραματικό πολιτικό ανασχεδιασμό, που να συνάδειμε την εξίσου ρεαλιστική ανάγκη να έχουμε ισορροπημένους λογαριασμούς. Τιμώ τα οικονομικά και τεχνικά στελέχη του Δήμου και της δημοτικής αρχής που εργάστηκαν υπεύθυνα για να ισοσκελίσουν αριθμούς, όμως τα χρόνια παρέρχονται και οι προϋπολογισμοί μας διαδέχονται ο ένας τον άλλο με λογική αυτόματου πιλότου. Δεν αρκεί τα οικονομικά μας να είναι μόνο υγιή, αλλά και να αυγατίζουν σε ποικιλία και ποιότητα υπηρεσιών υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Ως αντιπολίτευση, αποκτούμε δυνατότητα γνώσης του προσανατολισμού της δημοτικής αρχής λίγα 24ωρα πριν φτάσουμε στην ημέρα της ψήφισης. Αντιθέτως, δέν θα ήταν άσχημα ο σχετικός διάλογος να έχει ανοίξει νωρίτερα, ώστε να ζητηθούν ιδέες και να επιδιωχθούν συνθέσεις. Λυπάμαι, αλλά δεν δύναμαι να υπερψηφίσω».

Παρέμβαση Σύριγγα για ΤΕΒΑ

Από την πλευρά της η Δημοτική Σύμβουλος της ΡΑΚ μετέφερε τα παράπονα και τον προβληματισμό αρκετών συνδημοτών μας – δικαιούχων ΤΕΒΑ (επισιτιστικό επίδομα από την Περιφέρεια), που βλέπουν καθυστέρηση στην διανομή της νέας δόσης: «Παραπονιούνται αρκετοί δημότες ότι δεν έχουν πάρει το ΤΕΒΑ, ενώ θα έπρεπε» σημείωσε σε ερώτησή της.

Από τη μεριά του, ο αντιδήμαρχος κ. Φωστηροπουλος εκτίμησε πως η καθυστέρηση δεν έχει να κάνει με κάποια ολιγωρία του Δήμου κι ότι τα χρήματα δίνονται σεόσους περιέχει η σχετική λίστα που ετοιμάζει η Περιφέρεια.

Στέγη Θηλέων Άγιος Αλέξανδρος

Ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Στέγη Θηλέων Αγ. Αλέξανδρος, ζητώντας την παρέμβαση του Δήμου για την επίλυσή τους: «Θα ήθελα να αναφερθώ στοζήτημα της Στέγης Θηλέων Αγ. Αλέξανδρος, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαράοικονομικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του. Τώρα που μιλάμε,οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο από 1 χρόνο πίσω σε μισθούς. Την ίδια στιγμή,η διαδικασία πιστοποίησης δεν προχωρά ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πόροι για ναεκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η νομολογία.

Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία πιστοποίησης φαίνεται πως είναι στρεβλή. Σα να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο. Ζητείται η πρόσληψη ψυχολόγου για να δοθεί πιστοποίηση και να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης, την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει η πρόσληψη.

Συνεπώς, μπορεί ο Δήμος να παρέμβει δυναμικά σε αυτήν την περίπτωση. Να βρεθεί η φόρμουλα για να δοθούν χρήματα στο Ίδρυμα προκειμένου να γίνουν πληρωμές μέρους των μισθών των εργαζόμενων και να ξεκολλήσει η διαδικασία της πιστοποίησης που θα οδηγήσει στην ομαλή χρηματοδότηση του ιδρύματος.

Φωστηρόπουλος: Η ευθύνη του ιδρύματος ανήκει στην Περιφέρεια

Ο Αντιδήμαρχος κ. Φωστηρόπουλος απαντώντας στον κ. Μερκουράκη του είπε ότι ο Δήμος δεν έχει την ευθύνη χρηματοδότησης του ιδρύματος, καθώς αυτή ανήκει στην Περιφέρεια, όπως επίσης, ότι δεν υπάρχει η νομική φόρμουλα για να δοθούν χρήματα από τον Δήμο.

Ανταπαντώντας, ο κ. Μερκουράκης σχολίασε: «Δεν μπορεί κάθε χρόνο να σουλατσάρουμε στις εκδηλώσεις και τα bazaar της Στέγης και να κάνουμε Δημόσιες σχέσεις και όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι να λέμε ότι η ”δομή δεν ανήκει στο Φάληρο”.

Όσον αφορά το που ανήκει η ευθύνη τα εξήγησα νωρίτερα. Η νομολογία είναι στρεβλή και έχει μπλοκάρει την διαδικασία. Ωστόσο, εμείς εκτιμούμε ότι μπορεί όπως παλιότερα που πληρώναμε το πετρέλαιο, να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε το ίδρυμα και να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες. Ας προυπολογίσουμε ένα κονδύλι κι ας μας σταματήσει ο Επίτροπος. Θα πάμε εκεί να του το κλείσουμε. Για να αναλάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες του».

Φιλόδημος 2 – Έκτακτη χρηματοδότηση του Υπ. Εσωτερικών για Αθλητικές Εγκαταστάσεις

Εντός των ημερών αναμένεται να βγει στον αέρα από το Υπουργείο Εσωτερικών ένας νέος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ συνολικού ύψους 50.000.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει νέες ή και παλιές Αθλητικές εγκαταστάσεις των δήμων!

Γίνονται προσπάθειες το νέο πρόγραμμα να αγγίξει τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ο νέος Φιλόδημος θα έχει ύψος ανά δήμο μέχρι 800.000 ευρώ και μπορεί να αφορά μέχρι δύο υποέργα. Θα αφορά είτε δημιουργία νέων Αθλητικών εγκαταστάσεων είτε ανακατασκευή –συντήρηση παλιών.

Να σημειώσουμε ότι εδώ και πολύ καιρό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ο ΓΓ. Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης, υπογράφει και μία προγραμματική σύμβαση για τη κατασκευή γηπέδων από το ΠΔΕ. Με το νέο πρόγραμμα που προέρχεται από τα 2,5 δις του ΕΣΠΑ που είχε υποσχεθεί ο κ. Χαρίτσης στην ΚΕΔΕ και τα οποία ήρθαν τελικά από την ΕυρωπαϊκήΤράπεζα επενδύσεων και έγιναν πρόγραμμα Φιλόδημος 1,2,3 κλπ. ενισχύονται ακόμηπερισσότερο οι αθλητικές υποδομές ανά την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μερκουράκης παρενέβη για το ζήτημα λέγοντας: «Οι δήμοι που θαδιεκδικήσουν χρήματα του προγράμματος θα πρέπει να έχουν έτοιμες μελέτες στα χέρια τους ή τουλάχιστον έτοιμες. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν σε ένα μήνα. Αν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάποια χρήματα θα πρέπει να παρουσιαστούμε έτοιμοι.

Κι άρα σήμερα είναι χρυσή ευκαιρία να ξεκινήσει ένας διάλογος σχετικά με το που θέλουμε να πάνε αυτά τα χρήματα, ποιος θα είναι ο σχεδιασμός, προκειμένου αυτόν τον σχεδιασμό να τον υλοποιήσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου όσο πιο σύντομα.

Από την πλευρά μαςέχουμε επισημάνει την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί το ταρτάν και ο στίβος στο ΔΑΚ. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά και την κατάσταση των εγκαταστάσεωνστο «Αγγελόπουλος».

Θα πρέπει να δώσουμε την εντολή στις υπηρεσίες να ξεκινήσουν μια διαδικασία αναγνώρισης τωνπολεοδομικών προβλημάτων, προκειμένου να επιχειρήσουμε και τη λύση τους. Παράλληλα, όμως και για να μην χαθεί χρόνος θα πρέπει να δούμε τι αλλαγές, αναβαθμίσεις και παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στην πιθανή περίπτωση που το πολεοδομικό καθεστώς  δεν μπορεί να ανατραπεί σύντομα.

Από την πλευρά μας έχουμε καταγράψει τις ανάγκες σε υποδομές (ηλεκτροφωτισμός, ιατρεία, αποδυτήρια,τουαλέτες, περίφραξη, γυμναστήριο κ.α.) που υπάρχουν και εκτιμούμε ότι πρέπεινα βρεθεί η φόρμουλα προκειμένου ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων από το Φιλόδημος να τοποθετηθεί εκεί».

Μαυρακάκης: Πολύ νωρίς για οποιαδήποτε συζήτηση

Από την πλευρά της Συμπολίτευσης, ο κ. Μαυρακάκης, απαντώντας στα όσα είπε ο επικεφαλής της ΡΑΚ, εκτίμησεπως είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, προκαλώντας αντιδράσεις στην πτέρυγα της Αντιπολίτευσης.