Γενική Συνέλευση ΡΑΚ: Στόχος η εξωστρέφεια & οι προοδευτικές συγκλίσεις

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου («Στρογγυλό») η Γενική Συνέλευση των μελών της Δημοτικής Παράταξης Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, η οποία βρίσκεται στη θέση της Mείζονος Mειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν:

  • Η παρουσία και η πορεία της δημοτικής Παράταξης όλα τα προηγούμενα χρόνια
  • Οι προοπτικές που ανοίγονται με την αλλαγή της απλής αναλογικής, τα περιθώρια συγκλίσεων και συναινέσεων με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις
  • Ο προγραμματισμός και η οργανωτική ανασυγκρότηση της Δημοτικής Παράταξης για το επόμενο διάστημα

Ο επικεφαλής της ΡΑΚ κ. Κώστας Μερκουράκης με μια σύντομη εισήγηση επιχείρησε να θέση το πλαίσιο της κουβέντας προκειμένου να ακολουθήσει συζήτηση με πρωταγωνιστές τα μέλη και τους φίλους της παράταξης.

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος με δεκάδες τοποθετήσεις ενώ προγραμματίστηκε νέα Γενική Συνέλευση τις επόμενες εβδομάδες που θα επικεντρωθεί στην αποτίμηση της συζήτησης, ενώ θα επεκταθεί και θα εξειδικεύσει σε οργανωτικά ζητήματα. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΡΑΚ, Γιάννης Μπίτσικας, Αργυρώ Σύριγγα και Γιάννης Μαυρομάτης, ενώ παρακολούθησε τη συζήτηση και η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων (και Φαληριώτισα), Φωτεινή Κούβελα. 

Από τη μεριά του ο κ. Μερκουράκης έκανε λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης και προετοιμασίας της Δημοτικής κίνησης για τις μάχες του επόμενου διαστήματος που στόχο έχει να δυναμώσει την φωνή μας, μέσα από τις ιδέες, τις σκέψεις, τις ανησυχίες όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας που θα φέρει στο προσκήνιο προοδευτικές, δημοκρατικές, δημιουργικές προτάσεις».

Όσον αφορά την θεσμική παρουσία της ΡΑΚ σχολίασε: «Οι παρεμβάσεις μας όλο αυτά τα χρόνια ανέδειξαν όλα σχεδόν τα χρονίζοντα – και μη – προβλήματα της πόλης, με ειλικρίνεια και καλή διάθεση για την εξεύρεση λύσεων. Δυστυχώς, το απαγορευτικό πλαίσιο του ‘Καλλικράτη’ που ουσιαστικά προσφέρει τον απόλυτο έλεγχο στην πρώτη παράταξη, σε συνδυασμό με την απροθυμία της Δημοτικής Αρχής να διαβουλευτεί με την Αντιπολίτευση, περιόρισε κατά πολύ τα όποια περιθώρια παρεμβάσεων. Τα τελευταία 4 χρόνια που συμμετέχουμε στα όργανα του Δήμου, είδαμε πως η δημοτική αρχή ‘τελειοποιεί’ το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης. Ζήσαμε την περιφρόνηση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη μεταφορά της λήψης των αποφάσεων σε κλειστά σχήματα, την εκτέλεση κοινωνικά αδιάφορων προϋπολογισμών. Τα παραπάνω αντανακλούν μια γενικότερη πρακτική που επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα του Δήμου».

«Χάθηκε άλλη μια ευκαιρία ο Δήμος μας να αναλάβει νέους ρόλους, πολιτικούς, κοινωνικούς, αναπτυξιακούς και πολιτισμικούς. Η ΡΑΚ όλο αυτό το διάστημα διατύπωσε προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, το πράσινο, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, τα πολιτιστικά, τα οικονομικά, τον τουρισμό, τη λογική και την προτεραιότητα των έργων υποδομών, την ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα διεκδικήσαμε καλύτερους όρους για τα Σχολεία, τη νέα γενιά, τον εμπορικό κόσμο, τους εργαζόμενους στο Δήμο, την κοινωνική αλληλεγγύη κ.α.Επιτελέσαμε τον θεσμικό μας ρόλο σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση ελέγχοντας και προτείνοντας. Και αυτές τις επιμέρους προτάσεις – παρεμβάσεις σε μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα επιδιώξαμε να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες, όπως επίσης αποζητήσαμε την παρουσία τους στα θεσμικά όργανα» πρόσθεσε σχετικά.

Ο κ. Μερκουράκης δεν παρέλειψε να προχωρήσει σε κριτική και αυτό-κριτική των πεπραγμένων των προηγούμενων χρόνων: «Φυσικά σε αυτήν την πορεία υπήρξαν σκαμπανεβάσματα. Υπήρξαν αδυναμίες και σημάδια κόπωσης, που όμως κατά την εκτίμησή μου δεν ζημίωσαν τη συνολική θεσμική παρουσία της παράταξης.Στο κομμάτι της εξωστρέφειας αντίθετα, η εικόνα δεν είναι αντίστοιχα θετική. Πέρα από επιμέρους πρωτοβουλίες και ατομικές παρουσίες υπήρξε μια μακρά περίοδος αδρανοποίησης. Ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του 15 επιτρέψαμε στις κεντρικοπολιτικές εξελίξεις να επηρεάσουν τη λειτουργία της παράταξης, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρήθηκε μια αδυναμία διαχείρισης καταστάσεων σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν την δημόσια παρουσία μας. Εγώ πρώτος αναλαμβάνω την ευθύνη όχι γιατί βάλαμε ψηλά τον πήχη και αναγκαστικά κρινόμαστε καθημερινά με βάση αυτόν, αλλά κυρίως γιατί δεν επιδιώξαμε συστηματικά να συνδεθούμε με τον κόσμο που μας στήριξε και στον οποίο αναφερόμαστε. Κι αυτό όχι λόγω αντικειμενικών δυσκολιών αλλά πιο πολύ λόγω της δικής μας υποκειμενικής αδυναμίας και της τάσης μας πολλές φορές να κοιτάμε προς τα μέσα αντί προς τα έξω, να ομφαλοσκοπούμε αντί να δρούμε, να ανάγουμε σε μείζον το ελάσσον».

Για την επόμενη μέρα της παράταξης ο επικεφαλής της ΡΑΚ σημείωσε: «Έχω την αίσθηση ότι η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων – μιλώ συνολικά – συνυπολογίζοντας την θεσμική εμπειρία και την εμπειρία μας από τη συμμετοχή σε τοπικά κινήματα, συλλογικότητες, δομές αλληλεγγύης, αλλά και την κοινωνική κίνηση στην πόλη, το γεγονός δηλαδή ότι οι πολίτες ήρθαν κοντά συνειδητοποιώντας σταδιακά ότι η συλλογικότητα αποτελεί όρο και προϋπόθεση για βελτίωση της καθημερινότητας, μας προσφέρουν τη μαγιά πάνω στην οποία πρέπει να κινηθούμε. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με τον «Κλεισθένη» που στοχεύει στην αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα. Η απλή αναλογική θα επιτρέψει την όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου, που για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος δημοκρατικού ελέγχου. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων».

«Αν δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μιας ανανεωμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης πότε θα είναι; Με την δεδομένη, πλέον, αποχώρηση Χατζηδάκη ανοίγει μια ρωγμή στη συντηρητική παράταξη που μας επιτρέπει να συναντηθούμε με κοινωνικές δυνάμεις που απελευθερώνονται. Προέχει, λοιπόν, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την διαμόρφωση προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Είναι η ώρα για ανασύνταξη δυνάμεών, αλλά κυρίως είναι ώρα για τον σχεδιασμό της επόμενης φάσης. Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. Οφείλουμε λοιπόν να μην αγνοήσουμε ξανά τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης, την ανάγκη συνεχών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο διαμέσου ευρύτερων σχημάτων, την ανάδειξη ή τη συνεργασία με στελέχη όχι μόνο με βάση την πολιτική τους συγκρότηση ή την κομματική τους ένταξη, αλλά με βάση την ενεργοποίησή τους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων και την διάθεση τους για ανιδιοτελή προσφορά. Οφείλουμε επίσης να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές ‘καθαρότητας’ και ‘καταγραφής’ που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις Αρχές και τις αξίες μας. Οφείλουμε τέλος να επιδιώξουμε τη συγκρότηση συνδυασμών νίκης, που θα διοικήσουν και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, που θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις».

Κλείνοντας ο κ. Μερκουράκης σχολίασε: «Βασικό μας μέλημα δεν είναι να στήσουμε έναν εκλογικό μηχανισμό, αλλά να διαμορφώσουμε ένα  πλειοψηφικό ρεύμα που θα μπορέσει να πείσει την τοπική κοινωνία. Σας ζητώ να πλαισιώσετε αυτήν την προσπάθεια, με την συμμετοχή σας τόσο στις εξωστρεφείς δράσεις μας, όσο και στην απόπειρα ανασύνταξης και λειτουργίας των εσωτερικών διαδικασιών της παράταξης. Ξεκινώντας από την λειτουργία θεματικών ομάδων εργασίας θα επιδιώξουμε μια ευρεία και ανοιχτή διαδικασία συγκρότησης προγραμματικών θέσεων στις οποίες κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για μια πόλη ζωντανή, με κοινωνικό πρόσωπο θα μπορεί να αναγνωρίζει τις αγωνίες και τις ελπίδες του», ενώ υπογράμμισε την πεποιθησή του ότι στην επερχόμενη αυτοδιοικητική «μάχη», η ΡΑΚ «μπορεί να διεκδικήσει μια νέα πολιτική ισορροπία».

«Μπορούμε να προχωρήσουμε κερδίζοντας ένα μεγάλο στοίχημα: Να είμαστε η δύναμη εκείνη που δεν σταμάτα να ανοίγει δρόμους, που δεν σταματά να επιδιώκει ουσιαστική σχέση με  τους πολίτες, που δεν σταματά να αποζητά την εμπιστοσύνη του κόσμου.Μια δύναμη που θα επιδιώξει στο μέλλον να αποδώσει ένα δήμο που θα αναμετριέται όχι απλά με την διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά με την πραγματική αλλαγή της», κατέληξε.