Ενημέρωση από ΔΣ Π. Φαλήρου (21/2) – Πολιτισμός, πεζοδρόμια και… καρναβάλι

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Φεβρουαρίου 2018 ήταν σύντομη, ενώ δεν προέκυψαν εντάσεις, καθώς τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης ήταν λίγα, ενώ τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα που ετέθησαν δεν ήταν συναισθηματικά φορτισμένα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης “Εμείς για το Φάληρο” Δημήτρης Πιτούλης αναφέρθηκε στο περιστατικό ηλεκτροπληξίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και ζήτησε να ελεγχθούν τα Σχολεία από πλευράς ασφάλειας. Ζήτησε ακόμη να επανασυσταθεί “από μηδενική βάση” η Δημοτική Αστυνομία. Από τη μεριά του ο Δήμαρχος απάντησε ότι τα χρήματα που δίδει ο Δήμος για τα σχολεία είναι πολλά και ότι το περιστατικό ηλεκτροπληξίας ήταν τυχαίο και οφειλόταν σε ζημιές που προκάλεσαν τα παιδιά από κακή χρήση των χώρων. Για την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας απάντησε ότι δεν την κρίνει σκόπιμη και ότι δεν έχει οποιαδήποτε ουσιαστική αρμοδιότητα.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Μαζί για το Φάληρο”, Γιάννης Τριάντος πήρε το λόγο στη συνέχεια και επεσήμανε ότι οι πιστώσεις για τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου είναι πολύ χαμηλές. Ανέφερε ότι η ουρά για το “συσσίτιο” στα κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας ήταν 100 μέτρα και ότι οι περισσότεροι δεν ήταν δημότες μας. Ζήτησε να καταβληθούν περισσότερα χρήματα την ερχόμενη χρονιά, να οργανωθεί καλύτερα η γιορτή και να εξασφαλισθούν αξιοπρεπέστερες συνθήκες για όσους συμμετέχουν. Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δημοσίευμα του γνωστού σκανδαλοθηρικού blog, που εκφράζει Χρυσαυγίτικες και ακροδεξιές θέσεις, σύμφωνα με το οποίο ο “ δυνάστης Χατζηδάκης” ενήργησε με δόλο εναντίον κάποιας υπαλλήλου και καλεί την Αντιπολίτευση “ να ανοίξει τα μάτια της και να καθαρίσει τη σαπίλα”. Ο κ. Γ. Τριάντος δήλωσε ότι το δημοσίευμα προσβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε εξηγήσεις. Ο Δήμαρχος απήντησε ότι το δημοσίευμα βασίστηκε σε ανώνυμη επιστολή, την οποία αποκήρυξε και το Προεδρείο του Συλλόγου των εργαζομένων του Δήμου μας, αλλά και η αναφερόμενη υπάλληλος.

Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, Γιάννης Μαυρομάτης και ως πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης μας, επεσήμανε ότι η Αγορά και οι επαγγελματίες στο Π. Φάληρο αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς την τάξη. Τα πεζοδρόμια είπε χαρακτηριστικά, μετατρέπονται σε parking για μοτοσυκλέτες και η παρουσία έστω κάποιου ένστολου, όχι μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά, αλλά θα ενέπνεε και αίσθημα ασφάλειας . Πρότεινε και εκείνος να ξανασυζητήσουμε το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας!

Στη συνέχεια ζήτησε και έλαβε το λόγο ο δημότης Γρηγόρης Χατζηπαναγιώτης, που παρουσίασε το έργο της “Αλληλεγγύης Πολιτών” και διαμαρτυρήθηκε γιατί στο πρόσφατο καρναβάλι ο Δήμαρχος τον χαρακτήρισε δημόσια “αδέσποτο της Αριστεράς”. Πρότεινε μάλιστα να καθιερωθεί διαγωνισμός αρμάτων μεταξύ των μαθητών. Ο Δήμαρχος του απήντησε ότι έδωσε τον χαρακτηρισμό με χιουμοριστική και μόνο διάθεση.

Στο σημείο εκείνο, ζήτησε το λόγο ο γιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, Γιάννης Μπίτσικας, που πρότεινε να συμμετέχουν στο καρναβάλι οι συλλογικότητες και οι φορείς της Πόλης μας, αλλά και μεμονωμένες ομάδες δημοτών και όχι μόνον οι μαθητές. Έτσι το καρναβάλι θα μετατραπεί σε σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο του Δήμου μας, κάτι που θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της Πόλης μας.

Ανάπλαση πεζοδρομίων κάθετων στην Αγ. Αλεξάνδρου

Στο 4ο θέμα της Ημερησίας Διάταξης, που αφορούσε την ανάπλαση των πεζοδρομίων των καθέτων οδών της Αγ. Αλεξάνδρου, παρενέβη ο Γιάννης Μαυρομάτης, που ζήτησε να επιταχυνθεί το έργο, προς όφελος της ομαλότητας στην Αγορά του Π. Φαλήρου.

Στο 5ο θέμα, που αφορούσε επίσης επισκευή πεζοδρομίων, της Λ. Αγ. Βαρβάρας, παρενέβη ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Μαζί για το Φάληρο”, Γιώργος Βασιλείου, που επεσήμανε ότι υπάρχουν σημεία που έχουν παραλειφθεί.

Στο 16ο θέμα, που αφορούσε τη θερινή απασχόληση των μαθητών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολίων, παρενέβη ο Γιάννης Μαυρομάτης και επεσήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς θέλουν να εντάξουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα, αλλά αδυνατούν για οικονομικούς λόγους. Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι περιπτώσεις αδύναμων οικονομικά οικογενειών εντάσσουν τα παιδιά τους δωρεάν.