Ενημέρωση από ΔΣ Π. Φαλήρου (31/1) – Phylax και Μακεδονικό στο προσκήνιο

Η ημερησία διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 31ης Ιανουαρίου 2018, περιείχε πολλά θέματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν διαδικαστικά.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν για άλλη μια φορά τα προ ημερησίας θέματα που τέθηκαν και εστιάστηκαν σε δύο ζητήματα: στο περίφημο πλέον γλυπτό Phylax και στο αίτημα της Ελληνικής (Χρυσής) Αυγής να κατατεθεί για έγκριση ψήφισμα για το λεγόμενο “ Μακεδονικό”.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Γ. Βασιλείου, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, που αναφέρθηκε στο γλυπτό. Επεσήμανε ότι όταν το θέμα παρουσιάστηκε στην Οικονομική Επιτροπή,  δεν συνοδευόταν από τις απαραίτητες εξηγήσεις για τη μορφή και το είδος του έργου και ζήτησε να παρουσιάζονται τα θέματα αναλυτικότερα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γλυπτό ο κ. Δ. Πιτούλης, που ανέφερε ότι ο γλύπτης εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και δηλώνει ότι αναζητούνται     χορηγοί για την επισκευή του. Παράλληλα, ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει αν θα επανατοποθετηθεί. Πέραν τούτου σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαλεύκανση της κατακρήμνισής του και να αξιοποιηθούν οι κάμερες.

Ο κ. Ι. Φρέρης, στην πρώτη του παρουσία σε συνεδρίαση του ΔΣ, ζήτησε να πληροφορηθεί τις εξελίξεις, μετά την κατακρήμνιση του γλυπτού και να μάθει ποια θα είναι η πρόταση του Δημάρχου για την τύχη του. Επεσήμανε μάλιστα ότι η πρόταση πρέπει να είναι τέτοια, που να επιτρέπει στην ευρεία πλειοψηφία να εκπέμψει μήνυμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό έλαβε το λόγο η Δημοτική Σύμβουλος της ΡΑΚ κ. Α. Σύρριγγα, που είπε ότι η Τέχνη πάντα διχάζει, λόγω του υποκειμενικού χαρακτήρα της, αλλά δεν περίμενε ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Δήλωσε ότι η ΡΑΚ συμφωνεί με τη σχετική επιστολή, που απέστειλε ο πρύτανης της ΑΣΚΤ προς το Δήμαρχο και τόνισε ότι η ΡΑΚ καταγγέλλει το βανδαλισμό  έργων τέχνης, στη χώρα που γέννησε το θέατρο και την Τέχνη. Ζήτησε ακόμη να παρουσιάζονται αναλυτικότερα και σαφέστερα τα διάφορα θέματα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Η κ. Αρσενίδου ζήτησε να αποφασίσει το ΔΣ σαν σώμα για το αν πρέπει να επανατοποθετηθεί ο Phylax και χαρακτήρισε το Δήμο μας “ καλιτεχνικό κάδο απορριμμάτων”, αναφερόμενη σε διάφορα αταίριαστα δημιουργήματα που έχουν τοποθετηθεί, όπως το πολεμικό αεροπλάνο, ο πυργίσκος του υποβρυχίου κλπ.

Τέλος, ο κ. Ι. Τριάντος τόνισε ότι η κατεδάφιση του Phylax ήταν απαράδεκτη φασιστική πρακτική. Επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι θεσμικό και έπρεπε να έχει προηγηθεί της τοποθέτησής του η έγκριση του ΔΣ. Τόνισε μάλιστα, ότι πρέπει να συζητηθεί πρώτα στο ΔΣ, αν ο Δήμαρχος κρίνει ότι πρέπει  να επανατοποθετηθεί. Πρότεινε μάλιστα να είναι ο Ποσειδώνας το έμβλημα του Π. Φαλήρου, αντί για το Phylax!

Ψήφισμα για την Μακεδονία

Ο επικεφαλής της Ελληνικής (Χρυσής) Αυγής  ζήτησε να καταθέσει για έγκριση ψήφισμα για το λεγόμενο “Μακεδονικό” ζήτημα. Ζήτησε ακόμη να ανακληθεί η δωρεά του γλυπτού και να μην επανατοποθετηθεί  ο Phylax.

Αναφερόμενος στο λεγόμενο “Μακεδονικό”, ο κ. Ι. Τριάντος ήταν ειλικρινής και η θέση του σαφής και καταλυτική: Πρέπει, τόνισε, να είμαστε υπεύθυνοι πολιτικά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι “κάποιοι” έχουν αποδεχτεί το όνομα της γειτονικής χώρας, ήδη από πολλές δεκαετίες, αλλά  και να αντιληφθούμε ότι όλη η υφήλιος   την αποκαλεί με το όνομα “Μακεδονία”. Είναι συμφέρον για την πατρίδα μας να υπάρξει μια λύση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σύνθετη ονομασία , με γεωγραφικό προσδιορισμό και σλαβικούς χαρακτήρες!

Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο ο γιατρός και Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ κ. Ι. Μπίτσικας που τόνισε: «Ως παράταξη δεν συμφωνούμε με τη λογική το Δημοτικό Συμβούλιο να ασχολείται μόνο με θέματα της Πόλης μας. Ωστόσο δε συμφωνούμε και με πρακτικές καπήλευσης του χώρου και του χρόνου του Δ.Σ. για να επιδειχθούμε ή “να βγάλουμε τα απωθημένα μας”».

«Συνεπώς, δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συζήτηση, αρκεί να γίνεται νηφάλια και οργανωμένα, για να επιτρέπεται ο ψύχραιμος αναστοχασμός πάνω στα ζητήματα που τίθενται» πρόσθεσε.

«Το αίτημα της Χρυσής Αυγής να κατατεθεί ψήφισμα δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα παραπάνω. Πρόκειται για την ίδια επιχείρηση ακραίων δυνάμεων να επενδύσουν στην εγκληματική ελαφρύτητα του πολιτικού προσωπικού, αλλά και στην αφέλεια μέρους της κοινωνίας, που λειτουργεί μόνο με το θυμικό.

Η ελληνική κοινωνία, στερημένη οραμάτων και διψασμένη για στιγμές ανάτασης, προσφέρεται εξαιρετικά για τη διάδοση και την εδραίωση μεγαλοϊδεατικών προτάσεων. Είναι εντυπωσιακή η ευκολία, με την οποία ένα κομμάτι της κοινωνίας ασπάζεται στερεότυπα και δοξασίες περιθωριακών, ακραίων, ή τυχάρπαστων προσώπων και πείθεται από συνομωσιολογίες, που απέχουν από τον ορθό λόγο και την πραγματικότητα.

Άποψή μας είναι ότι η χώρα πρέπει με ψυχραιμία να στοχαστεί τι κερδίσαμε αυτά τα 25 χρόνια. Εμείς ξέρουμε σίγουρα τι χάσαμε, όπως ξέρουμε ότι με φωνές, κραυγές και κουτοπονηριές μόνο δεινά μπορούμε να έχουμε.

Δυστυχώς η ΚΕΔΕ λειτούργησε και στη συγκεκριμένη περίπτωση ως εργαλείο στα χέρια του κ. Πατούλη, στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Καταδικάζουμε αυτή την πρακτική της ΚΕΔΕ και επισημαίνουμε, ότι πριν ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, πρέπει να προηγείται εκτεταμένη διαβούλευση».

Τελικά το ΔΣ  δέχτηκε την άποψη του Δημάρχου, να μην  κατατεθεί δηλαδή για έγκριση το ψήφισμα της Ελληνικής (Χρυσής) Αυγής για το λεγόμενο “Μακεδονικό”. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα γίνει εκτεταμένη συζήτηση στις ΠΕΔ και μετά στην ΚΕΔΕ για το θέμα, ενώ ήταν ιδιαίτερα φειδωλός σε απαντήσεις και αναφορές για το Phylax.