Ενημέρωση από ΔΣ Π. Φαλήρου (18/12) – Εγκρίθηκε άλλος ένας προϋπολογισμός διαχείρισης

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας και την καθολική καταψήφιση από πλευράς Αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Π. Φαλήρου για το 2018, σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικoύ Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου.

Από τη συζήτηση, η οποία δυστυχώς πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία φορέων, παρά ελάχιστων κατοίκων, διαφάνηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούν μεταξύ της Διοίκησης και της Αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και η επιμονή του Δημάρχου στη συνταγή που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια: σφιχτή δημοσιονομική στρατηγική και επιμονή στην υλοποίηση έργων από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Μερκουράκης: Άλλος ένας προϋπολογισμός διαχείρισης

Από την μεριά της Αντιπολίτευσης, πρώτος ζήτησε και πήρε το λόγο, ο επικεφαλής της ΡΑΚ Π. Φαλήρου, Κώστας Μερκουράκης, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο το προσχέδιο του προϋπολογισμού: «Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, βρισκόμαστε στην άχαρη θέση – αντί για την κατάθεση προτάσεων, σκέψεων, ιδεών – να πρέπει να σκεφτούμε έναν διαφορετικό τρόπο για να μην γινόμαστε βαρετοί, να μην επαναλαμβανόμαστε. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε ως παράταξη συνεχώς μπροστά στην επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων, αποφάσεων και διαδικασιών».

«Φυσικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η διοίκηση ενός Δήμου, απαιτεί την επανάληψη, αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτεί χρόνο, κόπο και φαιά ουσία για να προσπεραστούν γραφειοκρατικά προσκόμματα, όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι πολλές φορές τα παραπάνω απομυζούν και την τελευταία σταγόνα από τη διάθεση για καινοτομία, σύνθεση και δημιουργία. Όμως, Δήμαρχε αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι η αδυναμία σου να πας ένα βήμα πιο πέρα όσον αφορά τη Διοίκηση του Δήμου και να αποζητήσεις την εκ των προτέρων συνεννόηση, να αξιώσεις τη συμβολή της Αντιπολίτευσης και της τοπικής κοινωνίας, να διεκδικήσεις να ακουστεί η φωνή της νεολαίας και των νεότερων κατοίκων και να αξιοποιήσεις την ενεργό παρουσία τους» πρόσθεσε.

Τεχνικό πρόγραμμα χωρίς ούτε ένα νέο χρηματοδοτούμενο έργο!

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο τεχνικό πρόγραμμα σημειώνοντας: «Παρουσιάζετε σήμερα έναν προϋπολογισμό διαχείρισης του Δήμου, στερούμενο έμπνευσης και συγκεκριμένου οράματος, αλλά κι ένα ακόμη φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς πλάνο. Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα νέο χρηματοδοτούμενο έργο! Ένα τεχνικό πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει κάποια νέα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ή έργα μικρά που θα βελτίωναν την καθημερινότητά μας. Έχουμε δηλαδή ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που σίγουρα δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, σίγουρα δεν ασχολείται με το περιβάλλον και σίγουρα δεν βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου μας».

«Σε συνδυασμό δε, με τον προϋπολογισμό που καταθέσατε, προμηνύεται ένα ακόμη έτος διαχείρισης. Και μπορεί ο προϋπολογισμός να είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός, δεν προσθέτει τίποτε όμως στην προοπτική δημιουργίας επιπρόσθετων εσόδων στο δήμο, δεν προσθέτει τίποτα στην προώθηση πολιτικών που θα έχουν ως στρατηγικό στόχο το μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας, δεν προσθέτει τίποτα στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση αλλαγών που θα βελτιώνουν συνεχώς την κοινωνική ευημερία» συνέχισε ο κ. Μερκουράκης για να συμπληρώσει: «Εμείς θεωρούμε ότι η συζήτηση και ψήφιση του  προϋπολογισμού στους δήμους πρέπει να αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς πορείας στην οποία θα αποτυπώνονται οι κορυφαίες στιγμές στην λειτουργία τους αποτυπώνοντας πλευρές  του οράματος, της δημοκρατικής συμμετοχής και του ελέγχου των δημοτών, των αναπτυξιακών και παραγωγικών στόχων της δημοτικής αρχής. Κι αυτό, δεν αποτελεί απλώς μια προοδευτική πρόταση, καθώς προβλέπεται ή μάλλον δεν αποκλείεται ακόμα και από το υφιστάμενο ξεπερασμένο νομικό πλαίσιο  του Καλλικράτη».

ΡΑΚ: Δεν ψηφίζουμε γιατί…

Ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε ενδεικτικά και στους λόγους που δεν θα ψηφίσει η ΡΑΚ Π. Φαλήρου τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας: «δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, καθώς αυτά στερούνται οράματος, στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτων. Γιατί, δεν καταλήγουν σε μια διαδικασία εποικοδομητικού απολογισμού στο τέλος, σε έναν έλεγχο που θα δείξει τους στόχους που μπήκαν και ποιοι επετεύχθησαν. Δεν θα ψηφίσουμε γιατί δεν επενδύεται παρά ένα μικρό κομμάτι της στρατηγικής σας στην Παιδεία. Στο σύγχρονο περιβάλλον η ανάπτυξη κάθε κοινωνίας περνά μέσα από την διαδικασία της εκπαίδευσης, καθώς αυτή προσφέρει την απαραίτητη υποδομή για την αναβάθμιση της κοινωνικής προόδου του συνόλου των δημοτών του Δήμου. Και με 15000 στην πρωτοβάθμια ή 30000 στη δευτεροβάθμια δεν καλύπτονται ούτε βασικές ανάγκες…»

«Δεν θα ψηφίσουμε γιατί θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός 2018 παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και στρεβλώσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στην διεύρυνση των στοχευμένων στρατηγικών προστασίας των ατόμων σε κατάσταση ανάγκης και κοινωνικού αποκλεισμού, στην εγγύτητα στη λήψη αποφάσεων, στην ενίσχυση του ρόλου και των δικαιωμάτων του πολίτη. Γιατί δεν καταπολεμάται ο συγκεντρωτισμός των εξουσιών, η αδράνεια  των δημοτών, η αδιαφάνεια, η ανισόρροπη ανάπτυξη στο Δήμο. Γιατί δε ξεφεύγει από την πεπατημένη χρόνων: Τα ίδια έργα εδώ και πολλά χρόνια. Πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις στα νεκροταφεία, κάποια έργα στην παραλία, συνήθως πλησίον της μαρίνας και λιγοστά έργα στις πίσω γειτονιές. Ακόμα και σε αυτόν τον προϋπολογισμό έχετε έργο ασφαλτόστρωσης σε μια από τις οδικές αρτηρίες (Ναϊάδων και Αφροδίτης) του κεντρικού Π. Φαλήρου, που θα κοστίσει περισσότερο από τον συνολικό προϋπολογισμό για αναπλάσεις δρόμων όλο το 2018!

Για δεν έχουν καμία πρόβλεψη για το κυκλοφοριακό και για τις θέσεις στάθμευσης στο δήμο μας. Γιατί είναι μικρό το ενδιαφέρον που δείχνετε για την ποιοτική αναβάθμιση των Πολιτιστικών Κέντρων των Δήμων που δεν θα αποτελούν απλά αντιαισθητικές αίθουσες με πλαστικές καρέκλες» συνέχισε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ για να καταλήξει: «Καταψηφίζουμε, όμως, είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού που καταθέσατε, με τρόπο δημιουργικό, με προτάσεις και με δεδομένο ότι δεν διακρίνεται από οποιαδήποτε συμμετοχή των δημοτών και των φορέων της κοινωνίας».

Χατζηδάκης: Όραμα μας είναι η ασφάλεια για την επόμενη μέρα

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου, απαντώντας στον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Λέτε δεν έχουμε όραμα. Επειδή δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει επιθυμώ να έχω έναν προϋπολογισμό που θα προσφέρει ασφάλεια στο Δήμο. Έχω όραμα να μην έχουν λακκούβες οι δρόμοι και να πρέπει να πληρώνουμε τα αυτοκίνητα που καταστρέφονται». «Όσο για τα πολιτιστικά, δεν είναι απλά μόνο πλαστικές καρέκλες. Μια χαρά γίνονται και παρουσιάσεις βιβλίων, κοινωνικές εκδηλώσεις από φορείς, μαθήματα και έχουμε και ένα ενεργό κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο κάνει πράξη την αλληλεγγύη» συνέχισε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις κατηγορίες του κ. Μερκουράκη περί «φτωχού τεχνικού προγράμματος» όπως το χαρακτήρισε λέγοντάς: «Όσο για το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο το χαρακτηρίσατε φτωχό, κάνουμε έργα, αλλά φροντίζουμε όπου μπορούμε να παίρνουμε κονδύλια από την Περιφέρεια. Έχω ανακαλύψει πως άλλοι Δήμοι παίρνουν χρήματα. Έτσι έχουμε ετοιμάσει έναν φάκελο προς την κ. Περιφερειάρχη, την Ρένα Δούρου, για την βελτίωση του οδοστρώματος, ύψους 600.000 ευρώ. Θα πάρουμε ότι δικαιούμαστε. Ξέρω ότι θα θέλατε να πάρουμε τα λεφτά από τα διαθέσιμα του Δήμου και να τα ξοδέψουμε σε έργα. Όμως εμείς μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικά. Μάθετε ότι με χρήματα της Περιφέρειας φτιάξαμε 26 κολώνες ηλεκτροφωτισμού που είχαν πρόβλημα, ενώ αλλάζουμε και όλες τις κολώνες ηλεκτροφωτισμού στην παραλία με άλλες τεχνολογίας LED».

Ο Γιάννης Μπίτσικας για τα αρνητικά και τα θετικά του προϋπολογισμού

Αναλυτικά τις ενστάσεις του στον προϋπολογισμό, αλλά και τα θετικά σημεία, κατέθεσε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ και πρώην Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Μπίτσικας, εκκινώντας την τοποθέτηση του από την ανακατασκευή των φθαρμένων πεζοδρομίων: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ανακατασκευής των φθαρμένων πεζοδρομίων και  κρασπεδορείθρων. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και οκτώ χρόνια, έχει προκαλέσει μεγάλη δυσχέρεια στις Πολυκατοικίες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν καν θέρμανση, με αποτέλεσμα οι παρόδιοι ιδιοκτήτες να αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος επισκευής των πεζοδρομίων. Η βάδιση στα πεζοδρόμια έχει γίνει επικίνδυνη σε πολλά σημεία του Δήμου. Το 2018 προϋπολογίζεται να καταβληθεί ποσό 505.889,87 ευρώ, όχι ασήμαντο αντικειμενικά. Στην ίδια χρονική περίοδο όμως, θα καταβληθούν 130.000 ευρώ για διαμόρφωση δύο πλατειών (100.000 ευρώ για την Πλ. Φιλικής Εταιρείας και 30.000 ευρώ για την Πλ. Μάμαλη), συνολικού προϋπολογισμού 340.000 ευρώ (250.000 και 90.000 αντίστοιχα) και 225.000 ευρώ για την ανάδειξη της πράσινης διαδρομής στις οδού Ναϊάδων και Αφροδίτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ! Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επισκευή των φθαρμένων πεζοδρομίων και κρασπεδορείθρων».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις ράμπες που προβλέπονται στην παραλία και στο νεκροταφείο, καθώς και στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, σχολιάζοντας: «Η δημιουργία ραμπών στην Παραλία και στο Νεκροταφείο είναι πράγματι πολύ θετική. Όμως πρέπει να εντατικοποιηθεί η δημιουργία ραμπών στα πεζοδρόμια! Το 2018 έχει προϋπολογιστεί ποσό μόλις 45.132,27 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του μεταφερομένου από το 2017. Είδαμε επίσης με ικανοποίηση, ότι συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων! Τα ποδήλατα όμως για να κυκλοφορήσουν χρειάζονται ποδηλατόδρομους! Οι ποδηλατόδρομοι είναι πολύ σημαντικοί για λόγους υγείας, γιατί εξασφαλίζουν στον ποδηλάτη την αναγκαία καθημερινή άσκηση, ενώ εξασφαλίζουν την ασφαλή και οικολογική μετακίνηση των νέων μας. Πέραν τούτου, μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά την τουριστική ανάπτυξη της Πόλης μας, που θα γίνει πόλος και σταθμός για τους ποδηλάτες της Αττικής. Πότε επιτέλους θα αγγίξουμε αυτό το θέμα με τους ποδηλατόδρομους; Θυμίζω ότι έχουμε επανειλημμένα στο παρελθόν αναφερθεί στην αναγκαιότητα αυτή».

Κοινωνική Πρόνοια και αλληλεγγύη – Σχολεία

«Με ικανοποίηση είδαμε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα τηλεϊατρικής για πρόληψη, παρακολούθηση και βελτίωση υγείας ευπαθών ομάδων» σημείωσε ο κ. Μπίτσικας, συμπληρώνοντας όμως ότι «Πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες ευάλωτες ομάδες, στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα! Η παρατεινόμενη οικονομική κρίση έχει διογκώσει αριθμητικά αυτή την ομάδα των ευάλωτων συμπολιτών μας, που χρειάζονται την αγάπη και τη στοργή μας. Επισημαίνουμε και πάλι, την ανάγκη ανάπτυξης οργανωμένου μηχανισμού για τη βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων, συχνά ηλικιωμένων συμπολιτών μας».

Όσον αφορά στα σχολεία, ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ ανέφερε: «Το ποσό που έχει προϋπολογισθεί για “συντήρηση σχολικών κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων, εξωραϊσμό όψεων σχολικών κτιρίων και επισκευή αυλείων χώρων” για το 2018 είναι 516.400 ευρώ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταβληθούν  περισσότερα χρήματα για το σκοπό αυτό, με δεδομένο ότι τα σχολικά  κτίριά μας είναι παλαιά». Στο σημείο εκείνο, παρενέβη ο κ. Μερκουράκης για να σχολιάσει: «Μακάρι να ήταν τόσα… Πέρυσι κ. Δήμαρχε πανηγυρίζατε ότι από τα 500.000 που προϋπολογίσατε, δώσατε μόνο τα 150.000. Το θέμα είναι να δείξετε βούληση πραγματικής και ουσιαστικής παρέμβασης στην Παιδεία και τα χρήματα που μπορεί να προκύψουν από εκπτώσεις να τα δώσετε αλλού κι όχι να τα βάλετε στον κουμπαρά».

Ενοίκια, κάδοι και Δημοτική Αστυνομία

Ο κ. Μπίτσικας αναφέρθηκε και σε άλλα επιμέρους ζητήματα λέγοντας: «Δειγματοληπτικά αναφέρομαι σε κάποια από τα μηνιαία ενοίκια που καταβάλλει ο Δήμος: Δημοτικά Ιατρεία 1.554,04 ευρώ,  ΚΕΠ 1.536,74 ευρώ, Παιδεία Πρόνοια 1.598,13 ευρώ. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, με στόχο χαμηλότερες τιμές».

«Πρόσφατα τελείωσε ένα μεγάλο έργο στο Δήμο μας, το κλειστό γυμναστήριο, μετά από πολλές περιπέτειες. Είδαμε ότι ο ανάδοχος του έργου “Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης Οχημάτων Καθαριότητας κλπ”, κηρύχτηκε μειοδότης αφού προσέφερε σημαντική έκπτωση, της τάξεως του 61% ! Τι κάνατε για να αποφύγουμε  καινούριες ανάλογες περιπέτειες; Έγινε αναλυτική κοστολόγηση;»

«Με ικανοποίηση είδα ότι προβλέπεται αγορά κάδων απορριμμάτων στην Εισηγητική Έκθεση. Επισημαίνω όμως  ότι πρέπει να εφοδιαστούμε με περισσότερους κάδους ανακύκλωσης και μάλιστα να ληφθεί μέριμνα για  κάδους που ξεχωρίζουν γυαλί-αλουμίνιο-χαρτί-απορρίμματα»

Ο κ. Μπίτσικας έκλεισε την τοποθέτησή του χαιρετίζοντας την δημιουργία Υπηρεσία Δόμησης, που όπως είπε «έλειπε από την Πόλη μας», ενώ επεσήμανε ότι πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε  την πιθανότητα να επανασυστήσουμε τη Δημοτική Αστυνομία στο Π. Φάληρο».

Μαυρομάτης: Χωρίς επαρκή φωτισμό η Αγίου Αλεξάνδρου

Στον ανεπαρκή φωτισμό στην Αγίου Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ Γιάννης Μαυρομάτης, ο οποίος ήταν επί δύο θητείες πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Π. Φαλήρου, ενώ διατηρεί και κατάστημα στην περιοχή.

Ο κ. Μαυρομάτης τόνισε: «Αν πάτε τώρα στην Αγίου Αλεξάνδρου θα δείτε σκοτάδια. Πραγματικά δεν έχω δει εμπορικό δρόμο στην Αττική με τόσο χαμηλό φωτισμό. Την ίδια στιγμή, βλέπω στον προϋπολογισμό να έχετε προϋπολογίσει 50.000 ευρώ για τον ηλεκτροφωτισμό του νεκροταφείου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού όλου του Π. Φαλήρου είναι 300.000 ευρώ! Ουσιαστικά δηλαδή, δίνεται το 1/6 των χρημάτων για το νεκροταφείο και η Αγίου Αλεξάνδρου αλλά και όλες οι περιοχές παραμένουν στο σκοτάδι».