Ενημέρωση από ΔΣ Π. Φαλήρου (15/12) – Άγγελοι, αναδρομικά και Βοήθεια στο σπίτι

Η Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου(ΔΣ) της 12-12-2017 περιελάμβανε λίγα ( 9 ) και μάλλον διαδικαστικά θέματα. Η Συνεδρίαση διήρκεσε δυσανάλογα πολύ, γιατί τα πνεύματα εξήφθησαν με προ ημερησίας διατάξεως παρεμβάσεις, που αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, το γλυπτό Phynix, του γλύπτη Κωστή Γεωργίου, που τοποθετήθηκε την 5/12/2017 επί της παλαιάς παραλιακής Λ. Ποσειδώνος, μεταξύ των εκκλησιών Αγ.Σκέπης και Αγ. Γεωργίου.

Άγγελοι… του Σατανά!

Ο κ. Γιώργος Βασιλείου έλαβε πρώτος το λόγο και ρώτησε το Δήμαρχο γιατί δεν συμβουλεύθηκε το ΔΣ, πριν τοποθετηθεί εκεί το γλυπτό. Θεώρησε δε, ότι το γλυπτό δεν ταιριάζει με το βυζαντινό χαρακτήρα της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και ζήτησε να μετακινηθεί μέσα στο πάρκο. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Πιτούλη, ο οποίος έκρινε το γλυπτό ως “άσχημο αισθητικά” και ζήτησε να φύγει από εκεί. Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο δημοτικός Σύμβουλος της Ελληνικής (Χρυσής) Αυγής, που κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι προκαλεί το χριστιανικό αίσθημα, εν όψει μάλιστα των Χριστουγέννων και τον ερώτησε αν είναι αρχιερέας του Σατανά!

Μετά από αυτά τα ευτράπελα που ακούστηκαν στην αίθουσα, έλαβε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ κ. Γιάννης Μπίτσικας, που τόνισε από τη μεριά του: “Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά είναι αδύνατον να σιωπήσω μετά τα όσα ακούστηκαν εδώ. Είναι γνωστές οι θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, που τις έχω εκφράσει δημόσια και επανειλημμένα. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι η άποψή μου για το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Δεν συμφωνώ με τη δαιμονοποίηση του γλυπτού. Η δαιμονοποίηση της τέχνης παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, όταν καταστρεφόντουσαν έργα τέχνης και διωκόντουσαν οι δημιουργοί !Πρέπει να αποσυνδεθεί το γλυπτό από οποιαδήποτε μεταφυσική διάσταση, γιατί κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε επικίνδυνα μονοπάτια! Ας ασχοληθούμε λοιπόν αποκλειστικά με το αυστηρά αισθητικό μέρος. Πήγα και εγώ να το δω. Στάθμευσα στην οδό Πρωτέως, κοντά στην οδό Ζησιμοπούλου και βάδισα μεγάλο μέρος της οδού Αγ. Αλεξάνδρου. Με ενόχλησαν αισθητικά πολλές καταστάσεις που συνάντησα στην πορεία που ακολούθησα, αλλά δεν με ενόχλησε το γλυπτό!”

Αναδρομικά στους υπαλλήλους του Δήμου

Επί τέλους κάποια στιγμή, εν μέσω αγανάκτησης, τόσο από τον Πρόεδρο του ΔΣ, όσο και από πλευράς πολλών Δημοτικών Συμβούλων, τελείωσε η συζήτηση για το γλυπτό και προχώρησε σε άλλα προ ημερησίας διατάξεως θέματα. Ο κ. Γιάννης Μπίτσικας έλαβε εκ νέου το λόγο και αναφέρθηκε στο θέμα των αναδρομικών που θα πρέπει να δοθούν στους Υπαλλήλους του Δήμου που είχε απασχολήσει και το προηγούμενο ΔΣ. Ο κ. Μπίτσικας τόνισε σχετικά: “Στη Συνεδρίαση του ΔΣ της 23/11/2017 αποφασίσαμε να αποτιμηθούν σε χρήμα και να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα χρήματα που δικαιούνται αναδρομικά, για μέτρα ατομικής προστασίας και γάλα , για τα έτη 2012-2016. Έμεινε σε εκκρεμότητα ο αριθμός των δόσεων, που μπορούσαν με βάση το νόμο να είναι έως 36 (Κοινή Υπουργική Απόφαση 53361/2006 και Νόμος 4483/2017, άρ. 97 )

Αμέσως μετά τη Συνεδρίαση, ο επικεφαλής της ΡΑΚ κ. Κώστας Μερκουράκης ζήτησε από το Δήμαρχο συνάντηση, για να κανονίσουμε συναινετικά όσο γίνεται μικρότερο αριθμό δόσεων. Ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα και στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο κ. Γιώργος Βασιλείου, εκτός από τους τέσσερις Δημοτικού Συμβούλους της ΡΑΚ.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης. Το αποτέλεσμα ήταν να συμφωνήσουμε να δοθούν τα χρήματα στους εργαζόμενους σε 6 δόσεις ! Απρόσμενος αρωγός ήλθε η επιστροφή του ποσού των 100.000 ευρώ, από την Εφορία στο Δήμο Π. Φαλήρου.
Ευχαριστούμε το Δήμαρχο και ευχόμαστε αυτό το συναινετικό πνεύμα να κυριαρχεί σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας!”

Βοήθεια στο σπίτι

Στη συνέχεια, ο κ. Μπίτσικας έθεσε ένα σοβαρό θέμα, που αφορά τη Βοήθεια στο Σπίτι, λέγοντας: “Υπάρχει σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, που για λόγους υγείας παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σπίτι, συχνά ηλικιωμένοι και αδύναμοι οικονομικά. Παλαιότερα το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι”, παρείχε ικανοποιητική στήριξη σε αυτή την ευάλωτη ομάδα. Σήμερα η επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, αλλά και άλλοι υπάλληλοι του Δήμου κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλουν ο Φυσίατρος και οι Φυσικοθεραπευτές που υπηρετούν στο ΚΥ Καλλιθέας, με κατ΄οίκον επισκέψεις και πράξεις.

Φρόντισα να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει με το πρόγραμμα. Είχα την πληροφορία, ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το 2019 και ότι μπορεί να συμμετάσχει κάποιος Δήμος, αν το εντάξει στο Προϋπολογισμό του. Δεν έχω ακόμη ολοκληρώσει την έρευνά μου, γιατί την ξεκίνησα πρόσφατα, αλλά θέτω σήμερα βεβιασμένα το θέμα, εν όψει της επικείμενης ψήφισης του Προϋπολογισμού του Δήμου μας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να μας ενημερώσει για το θέμα.
Αν δεν είναι τελικά δυνατόν να αξιοποιήσουμε το παραπάνω πρόγραμμα, παρακαλώ κ. Δήμαρχε να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άλλη λύση, με αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου μας, για την ανακούφιση αυτής της ευάλωτης ομάδας των συμπολιτών μας!”

Ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος απάντησαν, ότι για όσο διάστημα υπήρχε η βοήθεια στο σπίτι στο Δήμο Π. Φαλήρου, δεν είχαμε ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά γινόταν με πρωτοβουλία του Δήμου και αξιοποίηση των υπαλλήλων stage, που σήμερα δεν εργάζονται στο Δήμο. Ενημέρωσαν μάλιστα το ΔΣ, ότι σε Δήμους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, υπάρχουν πολλά προβλήματα και αγωγές από την πλευρά των εργαζομένων, που δεν πληρώθηκαν κανονικά. Υποσχέθηκαν να επανεξετάσουν το θέμα, προς όφελος αυτής της ευάλωτης ομάδας συμπολιτών μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες έλλειψης προσωπικού και πόρων!

Κολωνάκια Λ. Αμφιθέας και Τυρταίου

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο η Δημοτική Σύμβουλος της ΡΑΚ κ. Αργυρώ Σύριγγα, που αναφέρθηκε σε ένα άλλο φλέγον θέμα, που ταλανίζει τους συμπολίτες μας. Η κα Σύριγγα σημείωσε: “Έχουν τοποθετηθεί κολωνάκια στη διασταύρωση της Λ. Αμφιθέας με την οδό Τυρταίου. Παράλληλα, πολύ συχνά σταθμεύουν παράνομα αυτοκίνητα πάνω στο πεζοδρόμιο, σε εκείνο το σημείο. Η κατάληξη είναι να είναι αδύνατον να περάσει πεζός ή Άτομο Με Ειδικές Ανάγκες από εκεί, με ασφάλεια, πάνω στο πεζοδρόμιο. Αναγκαστικά οι περαστικοί κατεβαίνουν στη Λ. Αμφιθέας, που είναι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Το σημείο είναι πολύ επικίνδυνο και θα συμβεί σοβαρό ατύχημα!”

Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα πάει άμεσα ο ίδιος να κάνει αυτοψία, όπως κάνει κάθε φορά, που παρουσιάζεται ανάλογο πρόβλημα.