Οι παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις του “ΠΟΣΕΙΔΩΝ” ξανά στο επίκεντρο

Για άλλη μια φορά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) του Δήμου μας ασχολήθηκε με το θέμα των παραλιακών εγκαταστάσεων του Ξενοδοχείου “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”. Το Ξενοδοχείο, με την άδεια 3303/1916, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την άδεια 7640/2005, έχει αναπτύξει 300 τραπεζοκαθίσματα στην παραλία!

Την 11η Δεκεμβρίου η ΕΠΖ κλήθηκε να αποφασίσει για την ανάκληση της παραπάνω άδειας, λόγω υγειονομικών και πολεοδομικών παραβάσεων της Εταιρείας.

Κρίθηκε, κατ΄αρχήν, μετά εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Π. Φαλήρου, ότι το σκέλος των υγειονομικών παραβάσεων ήταν επουσιώδες, ενώ το θέμα των πολεοδομικών παραβάσεων ήταν το ουσιαστικό

Η Εταιρεία παρουσίασε αιφνιδίως σήμερα απόφαση προσωρινής διαταγής αναστολής της κατεδάφισης για τις πολεοδομικές παραβάσεις, στην οποία κατέληξε το αρμόδιο Δικαστήριο, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Παράλληλα κατατέθηκε και μια σειρά εγγράφων, που αφορούσαν το σκέλος των υγειονομικών παραβάσεων.

Η επιτροπή αποφάσισε να δεχθεί την άποψη του νομικού συμβούλου και να μην αποφασίσει σήμερα, αλλά αφού μελετηθούν τα έγγραφα που κατατέθηκαν.

Πριν την απόφαση τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ και Αντιπρόεδρος της ΕΠΖ, Ιατρός Παθολόγος κ. Γιάννης Μπίτσικας.

Μπίτσικας: Αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ στην τοποθέτηση του σημείωσε πως οι παραθαλάσιες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου ΠΟΣΕΙΔΩΝ έχει απασχολήσει ούκ ολίγες φορές την ΕΠΖ του Δήμου μας. “Το θέμα έχει διέλθει από πολλές δικανικές φάσεις και έχει αναπτυχθεί μια διελκυστίνδα καταγγελιών και προσφυγών. Ένας μη νομικός αδυνατεί να παρακολουθήσει τις μεταπτώσεις του θέματος και να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα . Πέραν τούτου, φοβάμαι ότι και έμπειροι νομικοί δεν θα κατέληγαν σε αναμφισβήτητη και ομόφωνη απόφαση, μετά από ενδεχόμενη καλόπιστη σύσκεψή τους” τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: “Η ΕΠΖ, κύριοι Σύμβουλοι, είναι πολιτικό όργανο και όχι Δικαστήριο. Δυστυχώς όμως καλούμεθα να λειτουργήσουμε ως δικαστές και να εκτεθούμε σε ποινικό και αστικό κίνδυνο, χωρίς να είμαστε νομικοί. Η άποψη και η επιθυμία μου είναι να παραμένει ο αιγιαλός παντελώς ελεύθερος ! Ο αιγιαλός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς μας, δηλαδή του φυσικού μας πλούτου και πρέπει να το παραδώσουμε αναλλοίωτο στις επόμενες γενιές. Η ευθύνη μας καθίσταται μεγαλύτερη τώρα, που προσπαθούμε να επανεκκινήσουμε την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας”

Παράλληλα, ο κ. Μπίτσικας αναφέρθηκε σε πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ και την εμπειρία που αποκόμισε από εκεί λέγοντας: “Εντυπωσιάστηκα πρόσφατα όταν επισκέφθηκα μια γνωστή παραλία στην Καλιφόρνια, στην αιχμή της τουριστικής ζώνης των ΗΠΑ, δίπλα στο Hollywood και στο Malibu. Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη σε μια ξύλινη εξέδρα! Η μοναδική μουσική που ακουγόταν ήταν κάποιοι πλανόδιοι μουσικοί! Όταν αναφέρθηκα στο θέμα σε συζήτηση που είχα , η απάντηση που έλαβα ήταν αφοπλιστική:   “Γιατί εντυπωσιάζεσαι; Η μητρόπολη του Καπιταλισμού ξέρει να διαφυλάττει το Κεφάλαιό της!”.

Επιπλέον, ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των εργαζομένων στο ξενοδοχειο: “Ασφαλώς αναλογίζομαι τη δυσχερή θέση των εργαζομένων του ξενοδοχείου, αλλά και του επιχειρηματία. Άλλωστε, για χάριν των εργαζομένων ψήφισα να μην ανακληθεί η άδεια στη συνεδρίαση της 26/04/2016, μέχρι να δοθεί οριστική λύση και εν όψει της τουριστικής περιόδου που επρόκειτο να αρχίσει τότε. Πέραν τούτου, όμως, είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού μας περιβάλλοντος, καθώς και του δικαιώματος των συμπολιτών μας να απολαμβάνουν τις παραλίες μας ελεύθερες!”.

Κλείνοντας ο κ. Μπίτσικας σχολίασε: “Σέβομαι αναγκαστικά την άποψη του νομικού συμβούλου του Δήμου, που εκφράστηκε θεσμικά στην ΕΠΖ και συμφωνώ να μην αποφασίσουμε σήμερα, μέχρι να μελετηθούν τα έγγραφα, που κατατέθηκαν σήμερα, από την Εταιρεία του κ. Σαλαπάτα”.