Ενημέρωση από ΔΣ Π. Φαλήρου (25/11) – ΡΑΚ: Απομονώστε τη ΧΑ & αποζημιώστε άμεσα τους εργάτες καθαριότητας

Στα γεγονότα του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αποχώρησε η Αντιπολίτευση μετά και την προκλητική στάση της Χρυσής Αυγής, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΡΑΚ Π. Φαλήρου, Κώστας Μερκουράκης, ζητώντας από την Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα.

«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε την ίδια κουβέντα. Κι ενώ επί της ουσίας συμφωνούσαμε, διαφωνούσαμε για το εάν και κατά πόσο είναι σωστή η τακτική μας να αγνοούμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, καθώς και αν πρέπει να καταδικάζουμε την παρουσία τους στις εκδηλώσεις του Δήμου μας. Μας είχατε αποτρέψει μάλιστα τότε να καταθέσουμε σχετικό ψήφισμα καταδίκης της παρουσίας του Ναζί βουλευτή Παππά και Αντιπροέδρου της ΧΑ» σημείωσε ο κ. Μερκουράκης για να προσθέσει: «Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε τη Χρυσή Αυγή να επιστρέφει με άλλον βουλευτή αυτή τη φορά – τον οποίο ξέρω πως υποδεχτήκατε προς τιμήν σας με τον χειρότερο δυνατό τρόπο – ωστόσο σα να μην έφτανε αυτό, δύο μέρες μετά, είχαμε ένα άσχημο επεισόδιο, νομίζω το χειρότερο που έχουμε ζήσει σε αυτήν την αίθουσα, επεισόδιο που οδήγησε στην αποχώρηση της Αντιπολίτευσης»

«Η ΧΑ αποθρασύνεται. Και στα Δημοτικά Συμβούλια η στρατηγική τους είναι επιθετική και οι στοχοποιήσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται, ενώ χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, εκτιμώ ότι όσο πλησιάζει στο αποκορύφωμά της η Δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο με αριθμό 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές – ηγέτες της, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τόσο πιο επιθετικοί θα γίνονται» συνέχισε ο επικεφαλής της ΡΑΚ, για να σημειώσει: «Αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες αυτής της πόλης, απέναντι στην Ιστορία μας, απέναντι στη νέα γενιά, να είμαστε μπροστά και με τη δράση μας και τον τρόπο διοίκησης του Δήμου, να υψώνουμε τοίχο απέναντι στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού, να αποκαλύπτουμε με κάθε τρόπο τον πραγματικό χαρακτήρα και το ρόλο των πολιτικών απογόνων των ναζί και να αναδεικνύουμε την επικίνδυνη εγκληματική δράση της. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μη διευκολύνουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, την δράση τους».

Ο κ. Μερκουράκης κατέληξε με δύο προτάσεις: «Σας καλώ σε κάθε άλλη περίπτωση στην οποία ενημερώνεστε ή ενημερωνόμαστε για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην πόλη μας, να αξιοποιείται το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι η δύναμή μα εξάλλου, για να εκφραστεί η απροθυμία μας και η απροθυμία των κατοίκων να υποδεχτεί στελέχη της ΧΑ στην πόλη μας. Επιπλέον, κι επειδή, δεν πρέπει να αφήσουμε να κατρακυλήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στο επίπεδο που θέλουν εκείνοι, προτείνω από δω και στο εξής, μια πιο σκληρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσπάθειας εκφυλισμού του. Ο κανονισμός που έχουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο δίνει τη δυνατότητα απομάκρυνσης όσων διαταράσσουν τη συνεδρίαση, χωρίς να επηρεάζεται η απαρτία. Μην αφήσουμε άλλη φορά τα πράγματα να παρεκτραπούν και να φτάνουμε σε σημείο κάποιοι να σηκώνουν χέρι ή να βιαιοπραγούν. Μην αφήσουμε άλλη φορά με θεατρινισμούς και κραυγές να υπονομεύεται η λειτουργία μας. Νας σας θυμίσω εξάλλου, ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε η αποβολή δια παντός του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, με την αιτιολογία πως «επανειλημμένως προκαλεί το Σώμα με τη στάση του».

Μπίτσικας για Πλατεία Ικάρων

Στο συνεργείο καθαρισμού της πλατείας Ικάρων αναφέρθηκε στα προ ημερησίας θέματα ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΡΑΚ, Γιάννης Μπίτσικας, ζητώντας από τον Δήμαρχο να ζητά εγγυήσεις από τους εργολάβους που αναλαμβάνουν έργα στα σύνορα του Π. Φαλήρου: «Πληροφορήθηκα ότι πρόσφατα συνεργείο περιποιήθηκε το πράσινο στην Πλ. Ικάρων. Το συνεργείο αποτελείτο αποκλειστικά από ξένους εργάτες. Είναι γνωστή, δημόσια διατυπωμένη, επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους η αντιρατσιστική μου στάση. Άλλωστε, η Χριστιανική μου παιδεία με δίδαξε εξ απαλών ονύχων να απεχθάνομαι ο,τιδήποτε θα μπορούσε να είναι ρατσιστικό. Θα προτιμούσα να γίνεται τα έργο αυτό από υπαλλήλους του Δήμου. Αντιλαμβάνομαι ότι το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως και ότι δεν σας επιτρέπεται να προβείτε σε προσλήψεις.

Η απασχόληση όμως ξένων εργατών αυξάνει δραματικά την πιθανότητα να γίνουν αυτοί αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης από τον εργολάβο. Άραγε αμείβονται με κανονικό ημερομίσθιο, ή λαμβάνουν ημερομίσθιο της τάξης των 20 ευρω; Ασφαλίζονται ή παρέχουν ανασφάλιστη εργασία; Μήπως εδώ ακριβώς βρίσκεται η αιτία που τα συνεργεία αυτά είναι πιο οικονομικά και άρα πιο “ανταγωνιστικά” από την απασχόληση υπαλλήλων; Γνωρίζω ότι ο νόμος δεν σας υποχρεώνει να ελέγχετε τον εργολάβο, ειδικά όταν πρόκειται για έργο σε εξωτερικό χώρο, αν και κατά την προσωπική μου άποψη κάτι τέτοιο θα ήταν επιβεβλημένο. Έχετε όμως κ. Δήμαρχε την ηθική υποχρέωση να ζητάτε εγγυήσεις από τους εργολάβους, αν μη τι άλλο, ότι ασφαλίζουν τους εργάτες που απασχολούν, είτε είναι Έλληνες, είτε αλλοδαποί».

Το Λιμανάκι του Μπάτη

Στο λιμανάκι του Μπάτη, το γνωστό λιμανάκι των ψαράδων, το οποίο γνώρισε μέρες δόξας στο παρελθόν αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Γιάννης Μπίτσικας. Συγκεκριμένα τόνισε: «Έγιναν εκεί λαμπροί αγώνες κολύμβησης και καταδύσεων, αφού ξεκίνησε σαν κλειστό κολυμβητήριο με θαλασσινό νερό. Απετέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους του Π. Φαλήρου, αλλά και των άλλων νοτίων προαστίων. Έγινε επίκεντρο οικονομικής δραστηριότητας, όταν άνοιξε προς τη θάλασσα και παραχωρήθηκε στους αλιείς. Σήμερα αποτελεί ένα υποβαθμισμένο αισθητικά σημείο της παραλιακής ζώνης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη έκτασή της , που ομολογουμένως αναβαθμίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το νερό δεν ανανεώνεται , έχουν εγκλωβισθεί κάποια σκάφη που φθείρονται συνεχώς , ενώ στον αιγιαλό κυριαρχεί ένα ετοιμόρροπο πρόχειρο κτίσμα, ενδεχομένως αυθαίρετο.

Ο κ. Μερκουράκης και εγώ επισκεφθήκαμε το λιμανάκι, μετά πρόσκληση κάποιων παλιών ψαράδων, που αγωνιούν για την τύχη του και διαπιστώσαμε την κατάσταση. Ρωτήσαμε Μηχανικό  με εμπειρία σε λιμενικά έργα και πληροφορηθήκαμε ότι δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη η μόνιμη διάνοιξή του προς τη θάλασσα, κάτι που επιχειρήσατε άλλωστε στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε , ειδικά τώρα που προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τουριστικά την Πόλη μας. Μήπως θα έπρεπε να το μετατρέψουμε εκ νέου σε Κολυμβητήριο; Οπωσδήποτε πρέπει να εξωραΙσθεί η εικόνα του αιγιαλού, με κατεδάφιση των δύσμορφων κτισμάτων και απομάκρυνση του μπετον-αρμε. Το έργο δείχνει ασήμαντο μπροστά σε άλλα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Πόλη μας. Θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί σε κάποιο από τα πολλάπλά προγράμματα εξωραϊσμού και αναβάθμισης του περιβάλλοντος».

Κόντρα για την καταβολή χρημάτων στο προσωπικό του Δήμου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρέθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου, οι οποίοι περίμεναν την απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση των Ατομικών Μέσων Προστασίας στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και τη διεύρυνση των κατηγοριών που εντάσσονται στην επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία. Επιπλέον, το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους Δήμους την αναδρομική καταβολή σε χρήμα, των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π) και γάλακτος στο προσωπικό καθαριότητας, για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2016 και 2016. Το ποσό το οποίο δικαιούνται οι εργαζόμενοι οι οποίοι επί χρόνια αναγκάζονταν να πληρώνουν από την τσέπη τους μέσα προφύλαξης για την εργασία στην καθαριότητα, προσεγγίζει τις 230.000 ευρώ.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Μπορεί ο νόμος να υποχρεώνει τους Δήμους να καταβάλουν τα χρήματα στους εργαζόμενους, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα αυτό το ποσό να δοθεί έως και σε 36 δόσεις. Οι δόσεις ωστόσο, αφορούν τους Δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κάτι που επεσήμανε σύσσωμη η Αντιπολίτευση όταν άκουσε τον Δήμαρχο κ. Χατζηδάκη να τονίζει ότι πρόκειται να δώσει το ποσό σε δόσεις.

Από την μεριά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μερκουράκης ζήτησε από τον Δήμαρχο να μην καταβάλει τα ποσά σε περισσότερες από 2-3 δόσεις και σε καμία περίπτωση όχι σε 36 δόσεις. «Ο Δήμος έχει την οικονομική άνεση να δώσει τα χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το να μοιράσετε 1000 ή 1500 ευρώ σε 36 δόσεις είναι κοροϊδία προς τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για μια επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παράταξη του κ. Βασιλείου, με τους Βασιλείου, Τριάντο και Αρσενίδου να ζητούν την άμεση κι εφάπαξ καταβολή των χρημάτων στους εργαζόμενους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένοι να συνηγορήσουν στην ψήφιση του θέματος.

Τελικά, ο Δήμαρχος ζήτησε να ψηφιστεί από όλους η καταβολή των χρημάτων, ενώ δεσμεύτηκε να επανέλθει σε επόμενο Συμβούλιο για τον αριθμό των δόσεων. Ο κ. Μερκουράκης ζήτησε από τον Δήμαρχο διευκρινήσεις για τον χρόνο στον οποίο θα δοθούν τα χρήματα και συγκεκριμένα αν αυτά θα δοθούν πριν τις γιορτές, χωρίς να λαμβάνει ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Χατζηδάκη.