Αυταρχισμός & περιβαλλοντικές ακροβασίες στο Π. Φάληρο

palaiofaliro_paralia2Άλλο ένα θλιβερό περιστατικό αντιθεσμικής και αυταρχικής λειτουργίας καταγράφηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου, μια μόλις εβδομάδα μετά και τους διαπληκτισμούς μεταξύ σύσσωμης της Αντιπολίτευσης και της Χρυσής Αυγής, που προκάλεσαν την αποχώρηση των πρώτων, με την ανοχή Χατζηδάκη.

Αυτή τη φορά, ο Δήμαρχος επέλεξε να αφαιρέσει τον λόγο από τον Σύμβουλο της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, κ. Γ. Μπίτσικα, ο οποίος θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος της ανάπλασης των 22 στρεμμάτων στα πέριξ του Κλειστού Γυμναστηρίου, που σημειωτέων δεν έχει ολοκληρωθεί, παρά τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία 2 χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφού λοιπόν, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε το θέμα, ο κ. Μπίτσικας ζήτησε το λόγο, προκειμένου να αναφερθεί τόσο στις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, όσο και στις υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις για την ολοκλήρωσή του, αλλά και τη μετέπειτα βιώσιμη λειτουργία του.

Τα παραπάνω δεν άρεσαν στον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος με το που άκουσε τον κ. Μπίτσικα να αναφέρεται σε μελέτες που φανερώνουν τον ιδιαίτερα υδροβόρο χαρακτήρα του γκαζόν (θα τοποθετηθούν 16 στρέμματα γκαζόν στην περιοχή), επέλεξε να του αφαιρέσει τον λόγο με την αιτιολογία πως η συζήτηση αφορά το ΑΠΕ του έργου.

Ο κ. Μπίτσικας επέμεινε στην ανάγκη να τοποθετηθεί για να καταγραφούν οι συγκεκριμένες συνιστώσες του θέματος, ωστόσο η θέληση του αυτή προσέκρουσε στην επίμονη άρνηση Χατζηδάκη, ο οποίος αφού αγνόησε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχο κ. Γ. Χρυσοβερίδη, αντιθεσμικά και με προκλητικό τρόπο επέλεξε να συνεχίσει την διαδικασία χωρίς τοποθετήσεις.

Η τοποθέτηση που δεν… έγινε

anaplasi22stremmata13_645x Φυσικά ξέχωρα από τα… αυταρχικά τερτίπια του Δημάρχου, τα προβλήματα – περιβαλλοντικά και οικονομικά – από την ανάπλαση των 22 στρεμμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του (υπό ανέγερση) Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου, παραμένουν.

Η παρέμβαση του κ. Μπίτσικα μπορεί να μην καταγράφηκε στο Συμβούλιο, ωστόσο οφείλουμε να τη δημοσιοποιήσουμε για να λάβει γνώση των ζητημάτων η τοπική κοινωνία κι όχι μόνο.

Μελέτες αλλά και η ίδια η πραγματικότητα έχει δείξει πως το γκαζόν είναι ιδιαίτερα υδροβόρο και απαιτεί δεκαπλάσια ποσότητα νερού από τα ξηροθερμικά φυτά. Το γκαζόν ευθύνεται για την υψηλότερη κατανάλωση νερού σε κάθε πάρκο ή κήπο και είναι εντελώς ακατάλληλο για Μεσογειακά κλίματα.

Έχει υπολογιστεί ότι για να διατηρηθεί ένα γκαζόν πράσινο και ζωηρό σε μεσογειακό κλίμα απαιτούνται περίπου 1.000 λίτρα νερό κατά τετραγωνικό μέτρο κάθε καλοκαίρι ή αλλιώς στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, οι απαιτήσεις για νερό μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 9 κυβικά την ημέρα ανά στρέμμα!

Κάντε έναν πρόχειρο υπολογισμό:

9 κυβικά Χ 16 στρέμματα = 144 κυβικά την ημέρα ή αλλιώς περίπου 150.000 λίτρα νερό την ημέρα, οι ανάγκες για συντήρηση μόνο του γκαζόν στην περιοχή.

Το κόστος και το οικονομικό αλλά και το περιβαλλοντικό είναι τεράστιο, χωρίς να συνυπολογίσουμε άλλες ανάγκες σε λιπάσματα, συντήρηση, ασθένειες κ.α.

Υπάρχουν αρκετές βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το γκαζόν. Μπορεί να αντικατασταθεί με φυτά ιθαγενή της περιοχής μας, ή άλλων περιοχών με μεσογειακό κλίμα, γιατί είναι προσαρμοσμένα στην θερινή επιβίωση χωρίς ή με ελάχιστο νερό π.χ. κίστους, δεντρολίβανα, λεβάντες , τεύκρια κλπ.

anaplasi22stremmata12Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια φυτά – δέντρα, θάμνοι, αναρριχώμενα, υπόθαμνοι (μεταξύ τους πολλά αρωματικά βότανα), βολβοί, εποχιακά χειμωνιάτικα και ανοιξιάτικα, και μερικά ποώδη πολυετή.

Φτάνει πιά με τα γκαζόν και τις άσκοπες δαπάνες. Η Δημοτική Αρχή έχει μείνει 20 χρόνια πίσω με ευθύνη του Δημάρχου, ο οποίος σχεδιάζει και υλοποιεί έργα με την ανοχή (ή την αδιαφορία) των Συμβούλων του, αγνοώντας παράλληλα οποιαδήποτε πρόταση της Αντιπολίτευσης.

Υψηλό το κόστος της ανάπλασης

Στο παρελθόν, σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κ. Μερκουράκης είχε επισημάνει τις σοβαρές ανεπάρκειες στη μελέτη(;) της περιοχής, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία δεν ανακάλυψε ποτέ μπάζα σε βάθος μόλις 75 εκατοστών και παρά το γεγονός ότι το πλάνο της ανάπλασης προέβλεπε τη δεντροφύτευση δέντρων ύψους μέχρι και τα 6.5 μέτρα, που απαιτούν υπόβαση τουλάχιστον 1,5 μέτρου!

Παρόλα αυτά, είτε το λάθος ανήκει στην Τεχνική Υπηρεσία, είτε το «λάθος» ανήκει στον κ. Χατζηδάκη, το κόστος της ανάπλασης, το οποίο αυξήθηκε κατά 221.714 ευρώ και ξεπερνά συνολικά το 1,36 εκατομύρια ευρώ θα το πληρώσουν οι πολίτες.

Ο κ. Χατζηδάκης κάποια περίοδο (των μεγάλων απεργιών στον οδοκαθαρισμό) περηφανευόταν για την καθαρή πόλη που διατηρούσε. Αυτό το κόστος το πληρώνουμε σήμερα. Οφείλει να μας εξηγήσει το γιατί. Όπως επίσης, κάποιος πρέπει επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη.

Η περιοχή και οι πολίτες έχουν ανάγκη την καθαριότητα, όσο έχουν ανάγκη να γνωρίζουν την αλήθεια.

Λευκό από την Αντιπολίτευση

Σημειώνεται πως η Αντιπολίτευση – πλην της Συμβούλου κα. Ε. Αλεξοπούλου – τάχθηκε κατά του έργου, κάτι που αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις για την ίδια και το μέλλον της στα έδρανα της Αντιπολίτευσης, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμπλέει με την παράταξη Χατζηδάκη.

Μόνο θυμηδία προκαλεί πάντως η αντι-οικολογική της ψήφος στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν υποψήφια με το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Ριζοσπαστών πριν από 3 εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις!