Μήνυμα του Γ. Μπίτσικα με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

vaseisΣήμερα, 24 Αυγούστου 2016, είναι μια σημαδιακή μέρα για τα παιδιά μας, που τελείωσαν το Λύκειο τη σχολική χρονιά 2015-2016. Όλα θα την θυμούνται έντο
να σε όλη τους τη ζωή.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσα πέτυχαν το στόχο τους! Όι κόποι τους επιβραβεύτηκαν και πήραν την πρώτη γεύση από την ορθότητα της αρχαίας ελληνικής σοφίας: « τα καλά κόποις κτώνται» ( όλα τα καλά στη ζωή αποκτιούνται με πολύ κόπο ). Κατακλύστηκαν δίκαια από υπερηφάνεια, αυτοεκτίμηση, πεποίθηση και χαρά. Συμπτωματικά, φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από τη μέρα που και εγώ έζησα αυτές τις στιγμές και τη θυμάμαι σαν να ήταν χθές.

Ας ξαποστάσουν για λίγο, ας απολαύσουν την επιτυχία τους και ας ανασκουμπωθούν για τη συνέχεια. Ό δρόμος της Επιστήμης είναι μακρύς και απαιτητικός. Τα περιμένει αγώνας και πρέπει να τηρήσουν την παράδοση που θέλει την Ελλάδα μας στην κορυφή των επιστημονικών διακρίσεων.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στα παιδιά που δεν πέτυχαν το στόχο τους, γιατί έκαναν ευσυνείδητα την προσπάθειά τους. Δεν πρέπει να απογοητευθούν ή να απελπισθούν σε καμία περίπτωση, γιατί τίποτε δεν τελείωσε. Όλα ξεκινούν τώρα και για αυτά τα παιδιά, όπως και για τα προηγούμενα. Η αποτυχία πρέπει να δυναμώσει τη θέλησή τους και να ξαναπροσπαθήσουν, διδασκόμενα από τα λάθη τους και ενδεχομένως να βάλουν πιο εφικτούς στόχους.

Η κοινωνία τα χρειάζεται το ίδιο όπως και εκείνα που επέτυχαν!

Πιστέψτε με, στην πλούσια κοινωνική μου εμπειρία, είδα πολλά παιδιά που δεν πέτυχαν σε αυτή τη δοκιμασία, να επιτυγχάνουν στη ζωή περισσότερο από εκείνα που πέτυχαν. Και όσα παιδιά πέτυχαν, αλλά και όσα απέτυχαν, δεν πρέπει να ξεχάσουν στη ζωή τους τις αρχές και την παιδεία που πήραν μέχρι τώρα από τους δασκάλους και τους καθηγητές τους. Από δω και πέρα θα παίρνουν γνώση εξειδικευμένη ή πρακτική εμπειρία, αλλά ο χαρακτήρας τους διαμορφώθηκε ήδη.
Καλό αγώνα παιδιά!
Δρ. Γιάννης Μπίτσικας – Παθολόγος – Διαβητολόγος 
Δημοτικός Σύμβουλος Αριστερής Κίνησης Π. Φαλήρου