Ενημέρωση από Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου (29/6) – Αγωνία για το Αγγελόπουλος & ΜΚΟ στις Κοινωνικές Δομές

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιούνη, επειδή τα θέματα κρίθηκαν επείγοντα. Πολλές οι απουσίες Συμβούλων, τόσο από την Δημοτική Αρχή, όσο και από την Αντιπολίτευση.

Συνεχίζεται η αγωνία για τον χλοοτάπητα του Αγγελόπουλος

gipedo-p-faliro_645xΤο 1ο θέμα αφορούσε στην τροποποίηση των όρων της σύμβασης για την προμήθεια χλοοτάπητα του Δημοτικού Σταδίου Σ. Αγγελόπουλος. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί για το Φάληρο», Γιώργος Βασιλείου πήρε το λόγο για να τονίσει πως το θέμα έχει απασχολήσει το συμβούλιο και στο παρελθόν, «αλλά τελικά δεν γίνονται έγκαιρα οι ενέργειες που πρέπει». «Έτσι φθάνουμε στο σημείο να σπεύδουμε την τελευταία στιγμή, με τη διαδικασία του επείγοντος, για να προλάβουμε τις προθεσμίες, χωρίς τη δυνατότητα να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε. Ο έτερος σύμβουλος της παράταξης, Γιάννης Τριάντος εξέφρασε φόβους, ότι ο διαγωνισμός, μετά την τροποποίηση των όρων, «μπορεί να προσβληθεί από κάποιον από τους εργολάβους που συμμετείχαν και αποκλείστηκαν».

H MKO Άνοδος αναλαμβάνει τις κοινωνικές δομές του Δήμου ξανά

17-0301147227-jpgΤο επόμενο θέμα, που αφορούσε τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, χωρίστηκε σε 2 επιμέρους θέματα, με την έγκριση του ΔΣ. Στο ένα επιμέρους θέμα συμφωνήθηκε ομόφωνα να παραταθεί μέχρι 31/10/2106 η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Συσσιτίου, ως έχει, με ευθύνη της ΜΚΟ, σύμφωνα με πρόσφατο νόμο.

Το άλλο επιμέρους θέμα αφορούσε την ουσία του προβλήματος, πως θα λειτουργήσουν δηλαδή οι παραπάνω δομές μετά την 31/10/2016. Η Δημοτική Αρχή πρότεινε να παραμείνουν επ αόριστο οι «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο», στην ευθύνη γνωστής ΜΚΟ, αντί να τις αναλάβει ο Δήμος.

Οι λόγοι που προβλήθηκαν ήταν η «έλλειψη προσωπικού στο Δήμο» και το «μικρό κόστος λειτουργίας της ΜΚΟ».
Από την πλευρά της ΡΑΚ, τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Μπίτσικας (ο επικεφαλής της παράταξης Κ. Μερκουράκης απουσίαζε), ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να τελειώσει επιτέλους η συνεργασία του Δήμου με τη ΜΚΟ, κυρίως για λόγος αρχής.

Είναι γνωστό, πρόσθεσε, το «ιστορικό διαφόρων ΜΚΟ», χωρίς να αναφέρεται στη συγκεκριμένη, με «αδιαφάνεια στις προσλήψεις αλλα και στους όρους απασχόλησης των εργαζομένων τους». «Από την άλλη μεριά, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα και οφείλει να αναλάβει αυτό το έργο με τη βοήθεια εγαζομένων που θα προσληφθούν, έστω με συμβάσεις, αλλά και των εθελοντών που ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

p.txtΟ Αντιδήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος απάντησε ότι, εκτός από την έλλειψη προσωπικού, η «Κυβέρνηση δεν καταβάλλει τα χρήματα που χρειάζεται ο Δήμος για το κοινωνικό έργο».
Η δημοτική σύμβουλος της ΡΑΚ, Αργυρώ Σύριγγα πήρε το λόγο και του επεσήμανε ότι Περιφέρεια Αττικής εξαπλασίασε τα χρήματα που διατίθενται για το σκοπό αυτό, ενώ τον λόγο πήρε ξανά ο Γιάννης Μπίτσικας επισημαίνοντας πως «η Κυβέρνηση δεν είχε συμμετοχή στη σαραντάχρονη πορεία της Χώρας, που κατέληξε στη χρεωκοπία».

Ολόκληρη η παριστάμενη αντιπολίτευση (ΡΑΚ, «Μαζί για το Φάληρο», «Εμείς για το Φάληρο») καταψήφισε την πρόταση του Δημάρχου. Το ΚΚΕ απουσίασε.

Παρ’ όλα αυτά υπερψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου από τους Συμβούλους της πλειοψηφίας, μονιμοποιώντας έτσι την παρουσία της ΜΚΟ στο Κοινωνικό Έργο του Δήμου.