Ενημέρωση από Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου (10/6) – Αντιδράσεις για τη νέα δαπάνη 220.000€ για την ανάπλαση του πάρκου περιμετρικά του Κλειστού

Συμβ-1-1024x768Ένα καλοκαιρινό Δημοτικό Συμβούλιο με λίγα, αλλά σημαντικά θέματα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιούνη στο Π. Φάληρο. Το θέμα που συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα, δεν ήταν άλλο από το αίτημα έγκρισης επιπλέον 220.000 για την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης των 22 στερεμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου, έργου που ξεπερνά σε κόστος το 1.350.000 ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά τα όσα διαμείφθηκαν στο Συμβούλιο:

Η Α. Σύριγγα στα προ ημερησίας

Η Δημοτική Σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, Αργυρώ Σύριγγα ζήτησε και πήρε το λόγο στα προ ημερησίας θέματα, ζητώντας να μάθει για το οικόπεδο πίσω από το καθαριστήριο αυτοκινήτων «Labiko». Συγκεκριμένα η κα Σύριγγα ανέφερε τα εξής: «Στη Δημοκρατίας και Ανδρομάχης πίσω από το πλυντήριο Lambiko, το οποίο έχει σηκώσει για τον ήχο έναν τεράστιο τοίχο αλουμινίου, το οποίο κόβει τη ροή του αέρα και έχει κόψει την ορατότητα για τους κατοίκους, υποβαθμίζοντας την περιοχή. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί εκεί από πίσω ένα χωράφι – σκουπιδότοπος, το οποίο χρησιμεύει και για νεκροταφείο αυτοκινήτων. Αυτό το οικόπεδο σε ποιόν ανήκει και ποιανού είναι αρμοδιότητα να το καθαρίσει;».

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος, Διονύσης Χατζηδάκης απάντησε: «Εκεί το οικόπεδο ανήκει σε κάποιον που είναι στην Αμερική και το καλοκαίρι τα χόρτα ξεραίνονται. Γι’ αυτό το λόγο στέλνουμε εργάτες του Δήμου και μηχανήματα για να το καθαρίζουν. Το θέμα έχει πάρει το δρόμο του και πάλι, θα του κάνουμε μια αποψίλωση…».

Τριάντος: Γιοφύρι της Άρτας το γήπεδο Αγγελόπουλου

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τριάντος, της δημοτικής παράταξης «Μαζί για το Φαληρο», αναφέρθηκε σε ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές το Συμβούλιο και δεν είναι άλλο από τον τάπητά του γηπέδου «Αγγελόπουλος». Ο κ. Τριάντος σχολίασε τα εξής στην τοποθετησή του: «Τρία χρόνια τώρα μας ταλανίζει αυτό το πρόβλημα Δήμαρχε. Και τώρα μαθαίνω ότι υπάρχει πάλι πρόβλημα. Μου χατε πει ότι όταν τελειώσει το πρωτάθλημα θα μπει ο εργολάβος και ότι η σύμβαση είναι έτοιμη. Τι έχει συμβέι πάλι και κόλλησε το θέμα;».

Στην απάντηση του ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Εγώ νομίζω ότι κάναμε μια υπερβολή. Ποια είναι αυτή; Βάλαμε πιστοποιητικά FIFA». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τριάντος διέκοψε τον κ. Χατζηδάκη λέγοντας: «Συγγνώμη Δήμαρχε αλλά στο είχα πει πως θα μπλέξουμε. Η ΕΠΣΑ δεν ζητάει τέτοια πιστοποιητικά και θα χουμε προβλήματα. Δεν μας άκουσες».

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Θεωρούσα σωστό να πάρουμε αυτά τα πιστοποιητικά, πρώτον για την υπόβαση. Ήρθαν κάναν μετρήσεις για την υδατοπερατότητα. Αυτό που δεν φανταζόμουν. Πριν από 10 μέρες όμως, με παρέμβαση της Bayern, ο χλοοτάπητας πρέπει να έχει ένα ειδικό λάστιχο. Έτσι έγινε νέα σύσκεψη για το αν πρέπει να το πιστοποιητικό να φτιαχτεί αλλιώς. Εκεί έχουν πάει όλοι όσοι έχουν βάλει τέτοιο χλοοτάπητα. Η υπόθεση είναι στο Βέλγιο και τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν για το τελικό αποτέλεσμα. Αν τυχών επικρατήσουν οι Γερμανοί, θα κάνουμε μια τροποποίηση της σύμβασης. Θα το έβαζα από τώρα, αλλά ο επίτροπος θα μας το κόψει γιατί δεν θα έχει πιστοποιητικό. Άρα ας περιμένουμε ως την Τρίτη κι αν όλα πάνε καλά θα μπουν από την επόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Τριάντος επανήλθε με νέα ερώτηση λέγοντάς: «Γιατί δεν κάνουμε τροποποίηση από τώρα να αφαιρέσουμε το πιστοποιητικό; Και ποια είναι η εναλλακτική».

Απαντώντας ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Δε μπορεί ο εργολάβος να προχωρήσει γιατί μπορεί να τα απορρίψει ο Επίτροπος και καταστράφηκε στη συνέχεια. Αυτός δε βάζει μόνο σε μας αλλά έχει άλλα 3-4 γήπερα, άρα θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Ας περιμένουμε την Τρίτη και αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, θα κάνουμε τροποποίηση της σύμβασης και θα πάρουμε από νέο φορέα αυτή τη φορά».

Λαζαρίδου: Απεργία στη ΜΚΟ Άνοδος

Η Δημοτική Σύμβουλος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην απεργία των εργαζομένων της ΜΚΟ Άνοδος λέγοντας: «Έμαθα ότι αρκετούς μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ Άνοδο. Παρόλα αυτά, εγώ έχω μάθει ότι η ΜΚΟ έχει πάρει κανονικά τα λεφτά από το κράτος. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;»

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε σχετικά: «Εγώ ξέρω ότι τους τελευταίους 4 μήνες η εταιρεία δεν έχει πάρει λεφτά από το ΕΣΠΑ. Πληρώνεται τμηματικά. Και δε μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, γιατί είναι λεφτά του ΕΣΠΑ και όχι δικά μας λεφτά».

Επιπλέον 221.714€ απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου «Ανάπλαση 22 στρεμάτων στον περιβάλλοντα χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου και των ανοιχτών γηπέδων»

P._FALIRO-2-300x207Στις 21/07/2015 δημοπρατήθηκε το έργο «Ανάπλαση 22 στρεμμάτων στον Ολυμπιακό Πόλο όμορο του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου και των ανοιχτών γηπέδων του περιβάλλοντος χώρου» προϋπολογισμού μελέτης 1.294.451,41€ και ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου η εταιρεία Α.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ – Β. ΠΑΡΛΑΝΤΖΑΣ Ο.Ε. με  έκπτωση 12,10 % επί των τιμών του τιμολογίου μελέτης.

Σύμφωνα με την απόφαση 461/06-08-2015 απόφαση της Ο.Ε του Δήμου Π. Φαλήρου επικυρώθηκαν τα πρακτικά της δημοπρασίας και στις 23/10/15 υπογράφηκε σύμβαση κατασκευής του έργου συνολικού ποσού 925.016,29 € (χωρίς Φ.Π.Α. ) και  1.137.770,04 € (με Φ.Π.Α. )

Ο προϋπολογισμός του έργου προέρχεται εξολοκλήρου από πιστώσεις της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση έκτασης 22 στρεμμάτων στο Δήμο Π. Φαλήρου, η οποία περιβάλλεται από το κλειστό γυμναστήριο και τα ανοιχτά γήπεδα, η ανάδειξή της και η ενσωμάτωση, στην έκταση αυτή, ήπιων χρήσεων και δραστηριοτήτων.

Απρόβλεπτες εργασίας και… δαπάνες

Το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης του Συμβουλίου είχε να κάνει με την έγκριση 221.714€ για την ολοκλήρωση του έργου, καθότι σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή απαιτούνται εργασίες που δεν προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση, αλλά προέκυψαν κατά την κατασκευή του έργου, λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων. Ποιες είναι αυτές;

Σύμφωνα με το έγγραφο που ζητήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου – και το οποίο δεν είχε φροντίσει η Δημοτική Αρχή να παραδώσει στην Αντιπολίτευση έγκαιρα – κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, στο στάδιο των εκσκαφών ανευρέθηκαν:

«1. απορρίμματα αναμεμειγμένα με χαλαρούς χωματισμούς σε μέσο βάθος 0,75 μ περίπου, που καθιστούσαν αδύνατη την υγιή ανάπτυξη των φυτών και των δένδρων ύψους 6.5μ […] η καταλληλόλητα των στρώσεων εδάφους προς φύτευση ήταν αδύνατο να προβλεφθεί πριν τη δημοπράτηση, δεδομένου ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έγιναν παράνομες και αυθαίρετες αποθέσεις απορριμμάτων κατά τις νυκτερινές ώρες, οι οποίες ήταν αδύνατο να ελεγχθούν, αφού η έκταση είναι προσβάσιμη και αφύλακτη.

2. κρασπεδόρειθρα, τα οποία ήταν θαμμένα και φθαρμένα κάτω από τις προαναφερθείσες αποθέσεις, με συνέπεια να καταστραφούν κατά την εκσκαφή. Επίσης η θέση τους δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί για τους προαναφερθέντες λόγους.

Για την εξυγίανση του εδάφους, ώστε αυτό να καταστεί ικανό για φυτεύσεις, απαιτείται η εκσκαφή σε βάθος μεγαλύτερο του προϋπολογισμένου, η φόρτωση και η μεταφορά των ακατάλληλων υλικών σε ενδεδειγμένες θέσεις και στη συνέχεια η επαναπλήρωση των επιφανειών με κατάλληλο εδαφικό υλικό. Επίσης απαιτείται η ανακατασκευή των κατεστραμμένων κρασπεδόρειθρων».

Παρέμβαση Μερκουράκη για το έργο – Τι λέει η Δημοτική Αρχή

10007507_10201966551510301_426492996_nΞεκινώντας την παρέμβαση του για το γιγαντιαίο έργο, ο επικεφαλής τη Ρ. Αριστερής Κίνησης, κ. Μερκουράκης ρώτησε πότε πραγματοποιήθηκε η μελέτη για την ανάπλαση της έκτασης. Στην απάντηση του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής: «Ετοιμάσαμε μια μελέτη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια. Και όταν την κάναμε, υπολογίζαμε ότι θα είχε 2.000 κυβικά μπάζα. Από το 13 όμως, έφυγε ο ένας Περιφερειάρχης, ήρθε ο άλλος, πέρασαν περίπου 2 χρόνια, ήταν και αφύλαχτος ο χώρος και διογκώθηκε. Αλλά εντάξει, αυτά το καταλαβαίνουμε τα μπάζα τα από πάνω το καταλαβαίνουμε. Όμως όταν το φέραμε στην επιφάνεια της θάλασσας, τι έγινε; Όλη η περιοχή εκεί μπαζώθηκε τη περίοδο της χούντας. Στην προσπάθεια για να φτιάξουμε το έδαφος για να γίνουν οι φυτεύσεις, βρήκαμε πλάκες πέτρες, τα πάντα. Φωνάξαμε την Περιφέρεια, την Επιτροπή που παρακολουθεί το έργο. Εμείς έχουμε έναν άνθρωπο που φτιάχνει τα χαρτιά. Πέρα λοιπόν από τα μπάζα που βρήκαμε είχε και σκουπίδια. Αυτά έπρεπε να φύγουν γιατί αν φυτεύαμε θα καταστρέφονταν. Ήρθε επιτροπή της Περιφέρειας, έκαναν τομές και τελικά έφυγαν 23.400 κυβικά μπάζα και σκουπίδια από εκεί. Δηλαδή, επί 40 μέρες κουβάλαγαν φορτηγά. Περίπου 750 νταλίκες. Και τώρα πρέπει να γίνει εξυγίανση. Ήρθαν 120 κυβικά χώμα. Τα είδαν όλα αυτά και έγινε μια συμπληρωματική σύμβαση. Αυτή θα πάει στο ελεγκτικό συνέδριο, να ελεγχθεί. Και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Εκεί που θα αγωνιστώ και ελπίζω να πετύχω είναι αυτή τη συμπληρωματική δαπάνη να μην τη χρεωθούμε εμείς γιατί ήταν μια απρόβλεπτη υπόθεση, που με τον τρόπο που θα το χειριστούμε θα εγκριθεί. Πρέπει όμως να ξεπεράσουμε τα νομικά προβλήματα».

Ζητώντας το λόγο ο κ. Μερκουράκης τόνισε τα εξής: «Ξεκινώ από τα απλά. Τα οποία είναι απλά στην υλοποίηση, αλλά αν δεν υπάρχει η θέληση δεν θα γίνουν ποτέ. Και το λέω αυτό γιατί δε ξέρω αν δεν τη θέλετε ή αν δεν σας ενδιαφέρει η γνώμη μας, αλλά δεν είναι δυνατόν να μας δίνεται ένα εισηγητικό το οποίο δε λέει τίποτα, δεν αναφέρει λεπτομέρειες, αλλά την ίδια στιγμή μας ζητάτε την υπογραφή μας για να δοθούν επιπλέον 220.000 ευρώ.

Επειδή όμως εμείς θέλουμε να καταθέσουμε την άποψη μας, επικοινωνήσαμε με την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία μας έστειλε λεπτομέρειες, χωρίς ωστόσο να μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη αντίληψη του θέματος ακόμα και τώρα.

Σε αυτήν την έκθεση λοιπόν λέει ότι έγινε μια μελέτη για το έργο – που όπως είπατε έγινε το 2013 – και στο μεσοδιάστημε μέχρι να ξεκινήσει το έργο το 2015, ανακαλύπτετε πως σε βάθος 75 εκατοστών υπάρχουν σκουπίδια. Και ρωτάω εγώ: από τον Σεπτέμβρη του 13 κάποιοι έσκαψαν κάτω από τη μύτη σας, τοποθέτησαν μπάζα και στη συνέχεια τα έθαψαν κιόλας σε βάθος 75 εκατοστών;

Χατζηδάκης: Δεν έσκαψαν και τα τοποθέτησαν. Αλλά έφυγαν τα από πάνω σκουπίδια και μετά βρέθηκαν και σκουπίδια σκουπίδια στο έδαφος.

andrikopoulou-xatzidakis_645xΣυνεχίζοντας ο κ. Μερκουράκης πρόσθεσε: «Άρα εδώ προκύπτει θέμα. Γιατί αυτό που μας λέτε είναι ότι ξεκίνησε η Τεχνική Υπηρεσία μια μελέτη, είπε εδώ θα βάλω θάμνους, πιο πέρα γκαζόν, εκεί τριανταφυλλιές και παραπέρα δέντρα ύψους 6,5 μέτρων, τα οποία απαιτούν μια υπόβαση τουλάχιστον 1.5 μέτρου για να φτάσουν οι ρίζες, χωρίς καμία μελέτη.

Δεν θα έπρεπε να γίνουν τρύπες, να σκάψουν οι υπηρεσίες για να δούμε τι υπάρχει από κάτω; Δε μιλάμε για βάθος 10 μέτρων, αλλά για 75 εκατοστά. Και όπως είπατε πριν, τα σκουπίδια είναι θαμμένα εκεί δεκαετίες και όχι μήνες. Άρα εδώ υπάρχει ένα φάουλ από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας, ένα φάουλ που έχει κόστος και το οποίο οφείλετε να το επισημάνετε αν όντως έτσι είναι τα πράγματα όπως τα περιγράφετε.

Δεύτερον. Και στο εισηγητικό σας και σε αυτό που μου έδωσε η Τεχνική Υπηρεσία δεν αναφέρεται πουθενά σε τι έκταση υπάρχουν τα σκουπίδια. Σε όλο το υπέδαφος και στα 22 στρέμματα; Αν είναι έτσι καταλαβαίνεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Μήπως τελικά το έργο αυτό κρίνεται ασύμφορο; Μήπως κρίνεται υπερβολικό; Μήπως  θα έπρεπε να αντικαταστήσουμε αυτά τα φυτά με χαμηλότερης βλάστησης φυτά για να αναπροσαρμόσουμε το κόστος; Μήπως θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε διαφορετικά το χώρο; Μήπως η φιλοδοξία μας να βάλουμε δέντρα 6.5 μέτρων ανεβάζει το κόστος σε δυσθεώρητα επίπεδα; Τα ρωτάω αυτά γιατί θέλω απαντήσεις, αλλά και γιατί βλέπω ένα έργο να προσεγγίζει το 1.5 εκατομμύριο που για τα δεδομένα της Ελλάδας του σήμερα και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα είναι ακριβό. Κι αν επί της αρχής γνωρίζαμε σε τι ύψος θα φτάσει η δαπάνη και τι άλλο μπορεί ακόμα να ζητήσει, ίσως και να μην το ψηφίζαμε».

Παραδέχτηκε την αστοχία ο Χατζηδάκης

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε πως ίσως θα έπρεπε να έχει προηγηθεί έλεγχος του εδάφους, λέγοντας: «Μπορώ να πω ότι ίσως να ήταν και αστοχία της Τεχνικής Υπηρεσίας που έπρεπε να κάνουμε τομές κάτω να δούμε τι έχει, αλλά σίγουρα αφού είχε μπαζωθεί η περιοχή, μπάζα θα βρίσκαμε. Από τα 22 στρέμματα, στα 16 υπήρχε πολύ σκουπίδι. Αλλά ο χώρος θα γίνει πολύ ωραίος. Στους Ολυμπιακούς αγώνες είχα πάθει παράκρουση. Τα μπάζα που ήταν εκεί ήταν βουνό. Μέχρι και βιβλιοθήκες του παν/μίου Αθηνών βρήκαμε. Όταν υπήρχε ένας ελεύθερος χώρος όλοι τον καταπατούσαν. Προτείνω λοιπόν να το ψηφίσουμε για να είναι έτοιμος ο χώρος σε λίγους μήνες».

Λευκό από την Αντιπολίτευση

12242806_1658093467797415_1961358508_oΣύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε λευκό για το έργο, ενώ στην αιτιολόγηση της ψήφου ο κ. Μερκουράκης τόνισε: «Πρώτον συμφωνεί ο κ. Χατζηδάκης ότι υπάρχει αστοχία από την πλευρά των Υπηρεσιών σε επίπεδο μελέτης, το οποίο πάμε να το προσπεράσουμε όπως μόνο στην Ελλάδα ξέρουμε να τα καλύπτουμε. Εμείς όμως δεν είμαστε σε θέση να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο.

Δεύτερον σε αυτήν τη διαχρονική καταπάτηση και εσείς έχετε ευθύνη, αφού την περίοδο των μεγάλων απεργιών στον τομέα της καθαριότητας και εσείς πετάξατε σκουπίδια στην περιοχή και συνεπώς έχετε και συνευθύνη. Και μάλιστα βγαίνατε και περηφανευόσαστε ότι είστε ο μόνος Δήμαρχος που κράτησε καθαρή την περιοχή του. Και τώρα θέλετε να πάρουμε μέρος των ευθυνών στις πλάτες μας. Δεν θα το κάνουμε.

Παρόλα αυτά, επειδή τα έργα έχουν πραγματοποιηθεί και τώρα βρισκόμαστε προ τετελεσμένων και επειδή δε θέλουμε να βάλουμε τρικλοποδιές, αλλά να αναδυκνείουμε την αλήθεια και να προστατεύουμε τον πολίτη, δεν θα καταψηφίσουμε, αλλά θα ψηφίσουμε λευκό, για να μπορέσουμε να έχουμε καθαρή τη συνειδησή μας κι από την μια κι από την άλλη άποψη.

Στο σκεπτικό του κ. Μερκουράκη συμφώνησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο».

Επιχορηγήσεις Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων

Η ετήσια χρηματοδότηση Συλλόγων και Σωματείων του Δήμου απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο (για ακόμη μια χρόνιά) να έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση σχετικά με το ύψος της χρηματοδότησης και τις ανάγκες που αυτή καλύπτει. Από την πλευρά της ΡΑΚ, το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Μερκουράκης, ο οποίος στην τοποθέτησή του σημείωσε τα παρακάτω:

«Έχουμε πει και στο παρελθόν και θα χρειαστεί να επαναλάβουμε μια ανάλογη τοποθέτηση και σήμερα, πως εμείς θεωρούμε ότι μια διαδικασία χρηματοδότησης Συλλόγων και Σωματείων από το Δήμο – διαδικασία που είναι πολύ σημαντική για την πλειοψηφία αυτών και για την επιβίωσή τους – θα πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια. Ποια είναι αυτά;

Α) Θα πρέπει αυτή η διαδικασία να ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και στο σημείο αυτό το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να δώσει και περισσότερα χρήματα,

Β) Ένα δεύτερο κριτήριο είναι πως αυτή η χρηματοδότηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε συλλόγου/σωματείου, πχ. Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών μπορεί να έχει ανάγκη για υλικά που κοστίζουν κι άρα ανάλογα υψηλή χρηματοδότηση,

Γ) Ένα τρίτο κριτήριο το οποίο θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνδέεται με τη χρηματοδότηση τους, θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι η διαφάνεια και η δυνατότητα να έχουμε κάθε χρόνο στη διάθεση μας απολογιστικού και προυπολογιστικού χαρακτήρα εκθέσεις, για να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή και που πάνε τα χρήματα που δίνονται και τι ανάγκες και στόχοι θα καλύψουν για το επόμενο διάστημα

Δ) Και ένα τελευταίο σημείο στο κομμάτι των κριτηρίων, είναι ότι θα έπρεπε αυτή η χρηματοδότηση να αποτελεί προϊόν ευρείας διαβούλευσης. Και τι εννοώ, ότι παρότι έχουμε μια ικανοποιητική παρουσία των Συλλόγων/Σωματείων και δεν έχουμε σε τίποτα να ζηλέψουμε άλλες περιοχές όσον αφορά τη δραστηριότητα τοπικών κινήσεων και συλλογικοτήτων, παρόλα αυτά, θα έπρεπε να υπάρχει ο λόγος αυτών των ανθρώπων στο Συμβούλιο και να συναποφασίζουμε.

Δε νομίζω ότι λέω πράγματα υπερβολικά ή πράγματα που θα έτρωγαν πολύ από το χρόνο του Συμβουλίου, αντίθετα θα μπορούσε να είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία και να μας έφερνε πιο κοντά στο σύνολο των Συλλόγων.

Με το παραπάνω σκεπτικό κλείνω λέγοντας ότι εμείς θα ψηφίσουμε γιατί πολλοί σύλλογοι έχουν ανάγκη, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις μας και τους αστερίσκους μας όσον αφορά στη διαδικασία».

Σύριγγα: Σύλλογοι δεν παίρνουν χρήματα εδώ και χρόνια

11109807_915987448423081_7160049691525107247_oΤο λόγο πήρε στη συνέχεια η έτερη σύμβουλος της ΡΑΚ, η οποία ρώτησε τον Δήμαρχο για τους Συλλόγους που παρότι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα (βλέπε «Αθηνά», «Μπεφόν»), δεν λαμβάνουν χρήματα. Συγκεκριμένα, η κα Σύριγγα σχολίασε: «Υπάρχουν Σύλλογοι που έχουν να πάρουν πολλά χρόνια τα χρήματα γιατί δεν τηρούν τις προϋποθέσεις. Δεν έχουν έδρα γιατί φιλοξενούνται στα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου, άρα δε μπορούν να βγάλουν ΑΦΜ κι έτσι δεν παίρνουν χρηματοδότηση. Και ρωτώ εγώ γιατί τους συμπεριλαμβάνετε στη λίστα και τι γίνονται τα χρήματα που δεν λαμβάνουν;»

Σε αυτούς τους Συλλόγους κάνουμε ότι μπορούμε για να τους στηρίξουμε. Τους τυπώνουμε φυλλάδια, τους τυπώνουμε προσκλήσεις και κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε. Τώρα βλέπετε όλοι οι σύλλογοι παίρνουν 1000 ευρώ, κάποιοι από αυτούς παίρνουν παραπάνω πχ καλλιτέχνες γιατί τους έχω ρημάξει, όλο τους ζητάω να φτιάξουν πράγματα. Οι Κρήτες κάνουν χωρούς και έχουν κάποια παραπάνω έξοδα, οι Πρόσκοποι θέλουν να φτιάξουν μια βάρκα και κάθε χρόνο αγοράζουν κάποια πράγματα κτλ».

Σπυριδωνίδου: Θα μπορούσατε να καλύψετε το κόστος κάποιων εκδηλώσεων

MPEFON-MNHMOSYNO6Η πρόεδρος του Συλλόγου «Σ. Μπεφόν», κα Σπυριδωνίδου βρέθηκε στο Συμβούλιο και στην παρέμβαση της είπε: «Ειλικρινά θα σας πω. Τον Ιανουάριο κόψαμε την πίτα μας στην πλ. Ντάβαρη και ξοδέψαμε 250 ευρώ, τα οποία καλύψαμε με κάποιες κινήσεις πολιτών. Το Πάσχα μοιράσαμε λαμπάδες και ξοδέψαμε 300 ευρώ. Διοργανώνουμε μπαζάρ και τα έσοδα πηγαίνουν σε άπορες οικογένειες. Ποτέ δεν ήρθαμε να ζητήσουμε λεφτά. Δεν έχουμε ΑΦΜ και μόνιμη έδρα. Αυτά τα χρήματα θα ήταν πολύ σημαντικό να τα έχουμε για να μην χρειάζεται να τρέχουμε πάντα με την ψυχή στο στόμα. Θα μπορούσατε όμως να μας καλύψετε το πανηγύρι της Αγ. Κυριακής που έχει ένα κόστος. Ή μια εκδήλωση που θα κάνουμε για τη νεολαία, με συναυλία μαθητών της Πόλης μας, γιατί πρέπει να παραδεχτούμε ότι την νεολαία την έχουμε παραγκωνίσει στην πόλη μας».

Επί των όσων είπε η κα Σπυριδωνίδου δεν υπήρξε σχόλιο από την Δημοτική Αρχή.

Αναλυτικά οι χρηματοδοτήσεις των Συλλόγων και των Σωματείων

Παραθέτουμε αναλυτικά τους πίνακες χρηματοδότησεις των Συλλόγων και των Σωματείων στο πλαίσιο τόσο της ενημέρωσης των πολιτών, όσο και της διαφάνειας σε τοπικό επίπεδο:

Α/Α ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Προς έγκριση από Δ.Σ.
1. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 12.000,00
2. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΑΦΝΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 12.000,00
3. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 80.000,00
4. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑ 12.000,00
5. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΑΤΑΥΛΑ 12.000,00
6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 1.000,00
7. ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΜΦΙΘΕΑ 1.000,00
8. Π.Α.Ο. ΚΟΨΑΧΕΙΛΑΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ 10.000,00
9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ Π.Α.Ο. ΚΟΨΑΧΕΙΛΑΣ 1.000,00
10. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ “ΑΛΜΑ” 8.000,00
11. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ “ΦΛΟΙΣΒΟΣ” 2.000,00
12. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ (ΓΟΠΦ) “Η ΑΡΜΟΝΙΑ” 12.000,00
13. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ (ΣΕΒΑΣΚ) Π. ΦΑΛΗΡΟΥ 1.000,00
14. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΟΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ 6.000,00
15. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΝΕΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ 6.000,00
16. ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ 6.000,00
  ΣΥΝΟΛΟ 182.000,00

 

Α/Α ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Προς έγκριση από Δ.Σ.
1. ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΜΦΙΘΕΑΣ – ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΟΝ 1.000,00
2. ΣΟΡΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ 1.000,00
3. ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ 2.500,00
4. ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 1.000,00
5. ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΡ/ΜΑ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ 1.000,00
6. ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ (ΕΝΕΟΝ) 1.000,00
7. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΑΘΗΝΑ” 1.000,00
8. Χ.Ε.Ν. ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ 1.000,00
9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ” 2.000,00
10. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 2.000,00
11. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ “ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ” ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ 1.000,00
12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΙ.Δ.Υ. 1.000,00
13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΑΝΩΝ “ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ” 1.000,00
14. ΦΙΛΟΖΩΪΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ 1.000,00
15. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΗΣΟΥ ΧΑΛΚΗΣ ΚΩΝ/ΛΕΩΣ 1.000,00
16. ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ (1ο ΣΥΣΤΗΜΑ Ν/Π ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ) 4.000,00
  ΣΥΝΟΛΟ 22.500,00