Ενημέρωση από Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου (29/2) – Εθνικιστικό παραλήρημα & απαντήσεις

DSC05025min-1024x564Σύγκρουση λίγο πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου επεφύλασσε η Συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Φλεβάρη, μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης και της Ελληνικής Αυγής (Χρυσή Αυγή), κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση των δεύτερων.

Όλα άρχισαν όταν ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής στο Παλαιό Φάληρο Σωτήρης Μεταξάς ζήτησε την παρουσία της Αστυνομίας ώστε «να περιφρουρούνται τα δημοτικά συμβούλια και να διασφαλίζεται η τάξη».

Αφορμή γι’ αυτήν την πρόταση αποτέλεσε η παρουσία μιας ομάδας διαδηλωτών σε παλαιότερο Δημοτικό Συμβούλιο, σε παλαιότερη συνεδρίαση που αφορούσε τη φιλοξενία εκατοντάδων προσφύγων στο TAE KWO DO, και που παρά την θερμή υποδοχή από τους πολίτες της Πόλης, η Ελληνική Αυγή φαίνεται πως ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την παρουσία τους. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση υπήρξαν λεκτικοί διαπληκτισμοί και εκατέρωθεν απειλές, μεταξύ των Συμβούλων της Ελληνικής Αυγής και μελών μιας οργάνωσης με ονομασία «ΟΡ.ΜΑ.», που αυτοπροσδιορίζεται στον αναρχικό χώρο.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας λοιπόν, ο ένας εκ των δύο Συμβούλων της Ελληνικής Αυγής ζήτησε από τον Δήμαρχο «να καλέσει με έγγραφό του την Αστυνομία ώστε να παρευρίσκεται στα δημοτικά συμβούλια, γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΟΡ.ΜΑ κάνουν επιθέσεις και ‘χτυπάνε’ τους δημοτικούς συμβούλους».

Το αίτημα όπως είναι λογικό δεν έγινε δεκτό από τον Δήμαρχο, ο οποίος αρκέστηκε να σχολιάσει: «αν κάποιος έρθει ξανά στην Συνεδρίαση και γίνει το οτιδήποτε θα φωνάξουμε την Αστυνομία».

Ο έτερος σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής, Τρύφων Μπουγάς πήρε το λόγο για να υπερθεματίσει: «Είναι ξεκάθαρη η θέση τους, έχουν βγάλει ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρουν ‘τσακίστε τους φασίστες’ για να μην μπαίνουν μέσα στα δημοτικά συμβούλια, δεν είναι θέμα από εδώ και από εκεί, ούτε κουτσομπολιό της γιαγιάς και του παππού. Είναι ξεκάθαροι, πρέπει να μας καλύψει το Σώμα, τι θα κάνουμε. Διαφορετικά να πάρουμε τα δικά μας μέτρα. Αυτό θέλουμε. Ξεκάθαρα πράγματα», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Διαπίστωσα με έκπληξη ότι όσοι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν το λόγο αναφέρθηκαν σε θέματα ήσσονος σημασίας, όπως είναι οι πέργκολες και άλλα θέματα όπως το παραεμπόριο, τα οποία είναι ήσσονος σημασία μπροστά στη λειτουργία ενός δημοκρατικά εκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου που καλείται να λάβει αποφάσεις για την τύχη αυτού του τόπου, για την τύχη των Φαληριωτών. Και θέτω το εξής ερώτημα πώς θα ένιωθε ο κ. Μερκουράκης και τι θα έκανε αν ερχόντουσαν κάποιοι δεξιοί και ακροδεξιοί με σκοπό να του επιτεθούν».

Μερκουράκης: Είστε μέλη σε εγκληματική οργάνωση, το γνωρίζετε;

Αμέσως το λόγο ζήτησε και πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της ΡΑΚ, κ. Μερκουράκης, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως εκλαμβάνει τα όσα είπε ο κ. Μπουγάς, ως έμμεση απειλή προς το πρόσωπό του, τονίζοντας στη συνέχεια: «Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αλλά αν είστε μέλος της Χρυσής Αυγής, που εγώ αυτό έχω καταλάβει, ανήκετε σε μία οργάνωση η οποία είναι εγκληματική. Επί 15 λεπτά παραληρείτε, μας λέτε ότι κινδυνεύει η σωματική σας ακεραιότητα και εγώ σας ρωτάω και θα ήθελα να μου απαντήσετε με ένα ναι ή με ένα όχι. Ανήκετε σε μία οργάνωση, η οποία είναι εγκληματική, η οποία ευθύνεται για επιθέσεις σε περισσότερα από 40 άτομα. Νομίζω ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτή την οργάνωση, να χωρίσετε τα τσανάκια σας. Δεν σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά εγώ και πάλι σας το λέω ότι έχετε μπλέξει με τα πίτουρα. Και όποιος μπλέκει με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να μπαίνει σε μία λογική συγκρούσεων εξτρεμιστικών ομάδων και να απασχολείται επί 15-20 λεπτά με αυτό το θέμα. Ούτε μπορεί να απασχολείται η ελληνική αστυνομία με αυτό το θέμα. Ούτε μπορούμε να δεσμεύσουμε το μοναδικό αστυνομικό όχημα που υπάρχει στην περιοχή για να έρχεται στα δημοτικά συμβούλια, μη τυχόν και συμβεί κάτι. Και είναι μάλιστα και χαλασμένο. Και μία τελευταία παρατήρηση, το θέμα του παραεμπορίου και το θέμα της πέργκολας στα μαγαζιά δεν είναι καθόλου ήσσονος σημασίας. Βέβαια το θέμα της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ σημαντικό αλλά σας θυμίζω ότι έχετε μπλέξει με μία εγκληματική οργάνωση και αυτά… συμβαίνουν».

Το λόγο ξαναπήρε ο Μπουγάς ο οποίος είπε: «Μας λέτε εγκληματική οργάνωση, ενώ η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμη με 500.000 ψήφους στις εκλογές. Δεν είναι πανηγυράκι, αφήστε το πανηγυράκι, εδώ είναι σοβαρά τα πράγματα. Εγκληματική οργάνωση δεν είναι η Χρυσή Αυγή. Αν ήταν εγκληματική οργάνωση θα την είχε βγάλει ο Άρειος Πάγος παράνομη». Ταυτόχρονα ζήτησε από τον κ. Μερκουράκη να ανακαλέσει, ενώ σημείωσε πως «Ο ελληνικός λαός κάθε μέρα την αγκαλιάζει. Κάθε μέρα δυναμώνει ο εθνικισμός, η Χρυσή Αυγή, είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε».

Από τη μεριά του, ο κ. Μερκουράκης έκλεισε το θέμα λέγοντας: «Εσείς ο ίδιος είπατε, ότι οι ανακοινώσεις αναφέρονται σε φασίστες και τσακίστε τους φασίστες και ότι φοβάστε. Αφού λοιπόν αυτοχαρακτηρίζεστε ως φασίστες, μην με εγκαλείτε εμένα και μην μου ζητάτε να πάρω λόγια πίσω και για τα οποία η Δικαιοσύνη πολύ σύντομα θα τελεσιδικήσει. Και πολύ σύντομα θα λήξει το δικαστήριο και ο αρχηγός σας και οι βουλευτές σας θα μπούνε ‘μέσα’. Θα μπουν φυλακή για τις δεκάδες επιθέσεις, για τις δολοφονίες Φύσσα και δεκάδων μεταναστών. Για τους τραυματισμούς μαθητών, όπως του νεαρού μαθητή Φοίβου στην πόλη μας πριν 3 χρόνια. Τέλος, μην μας μιλάτε για εθνικισμό σε μία χώρα, η οποία έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, έχει η ίδια βιώσει το προσφυγικό και τη μετανάστευση. ».

Για το ζήτημα, καθώς και για τις (διαφόρων ειδών) απειλές που εξαπέλυσε ο κ. Μπουγάς, κατά την αποχώρηση του, ο κ. Μερκουράκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

prosfiges_msf1-864x400_c«Δηλώνω εκ των προτέρων προκατειλημμένος ενάντια στη ξενοφοβία και στον ρατσισμό, που με μια πορεία αδιατάρακτη και ντροπιαστική οδηγούν στον φασισμό. Ας μην φοβηθούμε, ας μη δώσουμε χώρο σε καμία εθνικιστική, φασιστική οργάνωση, γιατί ακριβώς έτσι είναι ο Φασισμός. Όσο χώρο του δώσεις, τόσο τρέφεται. Ειδικά σε συνθήκες οικονομικής πίεσης και πολιτισμικής ανεπάρκειας.

Προσπαθώ να είμαι ευγενής και να μην αδικώ κανέναν. Παραμένω και παραμένουμε όμως, ως παράταξη, εχθροί με τον ρατσισμό και με τους ιδιοτελείς «ντόπιους» που είτε εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ανάγκη των προσφύγων για να θησαυρίζουν, είτε εκμεταλλεύονται την παρουσία τους, επενδύοντας σε φοβικά αντανακλαστικά για να καρπωθούν ψήφους.

Πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Μήτε υπεκφυγές. Η στάση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι είναι αναγκαίο να διαχυθεί και σε κοινωνικό επίπεδο. Κανείς δεν πρέπει να αφήσει τον φόβο και την ανησυχία, που υπάρχει έτσι κι αλλιώς σε πολλούς πολίτες, να νικήσει τη δύναμη της αλληλεγγύης. Και οφείλω να υπογραμμίσω πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων στο Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει σταθεί εξαιρετικά, στο συγκεκριμένο θέμα.

Αν και είναι δύσκολο να το δούμε τώρα μέσα στη δίνη των καταιγιστικών εξελίξεων, το ίδιο το προσφυγικό ζήτημα θα μοιάζει προσωρινό μπροστά στις μονιμότερες συνέπειες που θα έχει η στάση που θα τηρήσουμε τώρα».