Περιφέρεια Αττικής: Εκδήλωση Απολογισμού & Κοινωνικής Λογοδοσίας – Ομιλία Μερκουράκη (Βίντεο)

Στην εκδήλωση Απολογισμού και Κοινωνικής Λογοδοσίας της Περιφερειακής Ενότητας του Νοτίου Τομέα, μετείχε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης, «μιας διαδικασίας κοινωνικού ελέγχου», «διαδικασίας λογοδοσίας της Περιφέρειας  προς τους  πολίτες» με στόχο τη συνέχιση «μιας πρακτικής που ξεκινήσαμε, στην Περιφέρεια Αττικής, από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, και συνεχίζουμε στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα».

Η Περιφερειάρχης σκιαγράφησε το σημερινό περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να δρουν όλοι οι ΟΤΑ, α’ και β’ βαθμού: «αφενός είμαστε αναγκασμένοι να ενεργούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, που έχει άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο και αφετέρου είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο ανεπαρκές και στην ουσία αντι-αυτοδιοικητικό – το καλλικρατικό πλαίσιο». Η ίδια πρόσθεσε την ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης του Καλλικράτη «προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να γίνει η ΤΑ, και οι δύο βαθμοί της, πραγματική αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση, όπως είναι σήμερα».Χωρίς τίτλοΣτη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης, ο οποίος προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Ενότητας, παρουσιάζοντας σειρά δράσεων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, κοινωνικές παρεμβάσεις, έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, κ.α.). «Είναι επιβεβλημένη η άμεση επικοινωνία των πολιτών με την Περιφέρεια», τόνισε η Χρ. Καπάταης, προσθέτοντας ότι «η λογοδοσία, ο έλεγχος, η ενημέρωση, οι προτάσεις και ο διάλογος, μας δυναμώνουν». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προνομιακός χώρος εμβάθυνσης της δημοκρατίας και πρέπει να τον αξιοποιούμε  καθημερινά», παρατήρησε.

Παρεμβάσεις από Δημάρχους

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν κατόπιν όλοι οι δήμαρχοι του Νοτίου Τομέα: Δ. Χατζηδάκης (Παλαιό Φάληρο), Μ. Ανδρούτσου (Άγ. Δημήτριος), Δ. Ευθυμίου (Μοσχάτο – Ταύρος), Δ. Κάρναβος (Καλλιθέα), Α. Κονδύλης (Αλίμου), Γ. Κωνσταντάτος (Ελληνικό – Αργυρούπολη), Γ. Παπανικολάου (Γλυφάδα), Στ. Τζουλάκης (Νέα Σμύρνη). Οι εκπρόσωποι του α’ βαθμού ΤΑ υπογράμμισαν την άριστη συνεργασία  των δήμων τους με την Περιφέρεια Αττικής και παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους.Χωρίς 3

Ακολούθως το λόγο για να παρουσιάσουν επιγραμματικά το έργο των τομέων τους, έλαβαν οι αντιπεριφερειάρχες, Ψηφιακής Σύγκλισης, Π. Αθανασιάδης και Διοίκησης και Προγραμματικού Σχεδιασμού, Ελ. Τασούλη, οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι, για την Τουριστική Προβολή, Ελ. Δημοπούλου, την Επικοινωνία με τον Πολίτη, Αγγ. Λεβέντη, καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Τέλος, το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων καθώς και πολίτες, οι οποίοι έθεσαν σειρά προβληματισμών και ερωτημάτων σε σχέση με εξειδικευμένες πτυχές της δράσης της Περιφέρειας. Τις ερωτήσεις τους προς την Περιφέρεια είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν γραπτώς οι πολίτες που το επιθυμούσαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες, με τις καταληκτικές παρατηρήσεις της Περιφερειάρχη, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της εύρυθμης συνεργασίας με τους Δήμους καθώς και την ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της θέσης της Αυτοδιοίκησης.

Μερκουράκης: Πεδίον δόξης λαμπρό για τους Δημάρχους ανάλογες εκδηλώσεις

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, Κ. Μερκουράκης, ο οποίος θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν λέγοντας χαρακτηριστικά: “Νομίζω αυτή η πρακτική, να απολογίζουμε δηλαδή τη δράση μας δημοσία, εισάγει νέα ήθη στον πολύπαθο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ευρύτερα, αφού τουλάχιστον μέχρι σήμερα, οι περισσότερες Διοικήσεις δε συνήθιζαν να αναμετρώνται ανοιχτά με τον κόσμο και τα πεπραγμένα τους. Ορίστε λοιπόν, κ. Δήμαρχοι, αφού όλοι αναγνωρίσατε τη σημαντικότητα της σημερινής πρωτοβουλίας, να προχωρήσετε σε ανάλογες εκδηλώσεις στους Δήμους σας”.

Ο κ. Μερκουράκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μη προβολής των έργων της Περιφέρειας Αττικής, από τους Δήμους. “Υπάρχουν έργα τα οποία αναλαμβάνει εξολοκλήρου η Περιφέρεια.  Και την έμπνευση και τον σχεδιασμό και τη μελέτη και το κόστος και την υλοποίηση. Πολλές φορές όμως, είτε σκόπιμα, είτε όχι, αποσιωπάται το γεγονός ότι αποτελούν έργα της Περιφέρειας. Κακώς, αφού αυτά τα έργα δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ανταγωνισμού ως προς την πατρότητα τους. Όχι γιατί πρέπει να πάρει τα εύσημα ο ένας ή ο άλλος, αλλά γιατί δεν θα πρέπει να αφήνουμε χώρο σε παλιές και φθαρμένες νοοτροπίες. Φυσικά αυτή η πραγματικότητα έχει δύο αναγνώσεις, αφού και η Περιφέρεια – έστω κι αν είναι δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκηση – οφείλει το επόμενο διάστημα να επιδιώξει την αδιαμεσολάβητη επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, αφουγκραζώμενη η ίδια της ανάγκες, δείχνοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στα κινήματα και παρουσιάζοντας την πλήρως αυτονομημένη λογική και δράση της. Από την άλλη μεριά, όμως, και αυτό αποτελεί χρέος των Δήμων, το έργο που παράγεται θα πρέπει να παρουσιάζεται όπως πρέπει. Και δεν τον θέτω σε ηθικό επίπεδο, αλλά μόνο έτσι θα πετύχουμε την αμοιβαία καλή συνεργασία και τη συνακόλουθη βελτίωση της Αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά δηλαδή, αυτό που λέω και αυτό που μας καλώ να εξερευνήσουμε, είναι ένα κοινό αυτοδιοικητικό κριτήριο, που να λειτουργεί ανεξάρτητα από κομματικές αποχρώσεις, συμπάθειες και εναγκαλισμούς”, σχολίασε ο κ. Μερκουράκης.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας του παρακάτω: