Ενημέρωση από Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου (15/12) – Αποχώρησε η ΡΑΚ εντοπίζοντας Δημοκρατικό έλλειμμα & χρεώνοντας αδιαφορία για την Παιδεία στον Δήμαρχο

Με τις συντονισμένες αποχωρήσεις της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης και της παράταξης “Μαζί για το Φάληρο” σημαδεύτηκε η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2016 στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου.

Κι ενώ όλα ήταν… έτοιμα, η συντριπτική πλειοψηφία των Συμβούλων της Συμπολίτευσης (σπάνιο γεγονός) είχε προσέλθει στη Συνεδρίαση και όλοι είχαν φορέσει τα γιορτινά τους για να διεξαχθεί άλλος ένας «διάλογος» επί των αποφάσεων του Δημάρχου, οι παρατάξεις της
«Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης» και «Μαζί για το Φάληρο», επέλεξαν την αποχή για να διαμαρτυρηθούν τόσο για τα φαινόμενα εκφυλισμού που παρατηρούνται στα Συμβούλια – με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο ΔΣ (αναλυτική ενημέρωση εδώ) – όσο και για τη συστηματική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τις προτάσεις, τις σκέψεις και τις τεκμηριώσεις των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.

Βασιλείου: Μεταξύ Δημοκρατίας & προϋπολογισμού επιλέγουμε Δημοκρατία

Πρώτος – και προτού ξεκινήσει η διαδικασία – το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο» κ. Βασιλείου, ο οποίος είχε και τη σοβαρή διαμάχη με την Σύμβουλο της παράταξης Χατζηδάκη, κα Ανδρικοπούλου την προηγούμενη φορά, τονίζοντας τα εξής: «Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν αποτέλεσαν ένα βαθύτατο πλήγμα στη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Μεταξύ της Δημοκρατίας και του Προϋπολογισμού, εμείς επιλέγουμε Δημοκρατία. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε να απέχουμε από τη σημερινή διαδικασία και αν αυτή τελικά ολοκληρωθεί, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό».

Μερκουράκης: Πρακτικές που έχουν ως στόχο τη φίμωσή μας δεν μας φοβίζουν

Συμβ-1Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης της ΡΑΚ, κ. Μερκουράκης, ο οποίος σχολίασε τα εξής: «κ. Δήμαρχε ξέρετε ότι σας εκτιμώ και σας συμπαθώ ιδιαίτερα. Αλλά σήμερα ευελπιστώ να σας στεναχωρήσω – δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε – και το λέω αυτό καθότι, η συμπεριφορά σας και η στάση σας στο τελευταίο Συμβούλιο ήταν κατώτερη των περιστάσεων και μας προβλημάτισε ιδιαίτερα.

Δε μπορώ να πιστέψω πως μπορείτε να δείχνετε τέτοια αδιαφορία και πολύ περισσότερο πως εσείς παρακινείται μια διαδικασία που θα μπορούσε να στείλει έναν άνθρωπο 55 – 60 χρονών στα κρατητήρια και που στέλνει 5-6 αστυνομικούς κάτω από το σπίτι του για 2 μέρες, για κάτι που φέρεται να είπε και δεν το είπε. Κι όλα αυτά προκειμένου να ξεφορτωθείτε ένα θέμα και τις συνακόλουθες εντάσεις που αυτό μπορεί να δημιουργεί στο εσωτερικό σας.

Γιατί εμείς έτσι το εκλαμβάνουμε. Ένα σοβαρότατο πρόβλημα διαφάνειας, επιλέγετε να το αποφύγετε μεταφέροντας το στην πλάτη κάποιου άλλου.

Όμως κ. Χατζηδάκη, οι δημοκρατικές διαδικασίες, όπως και οι ηγέτες, κρίνονται στα δύσκολα. Και σε αυτά τα δύσκολα λοιπόν, κρίνεται και η ικανότητα μας να διαφυλάξουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του κορυφαίου θεσμού της πόλης μας, του Δημοτικού Συμβουλίου.

DSC05025minΚαι ως αντιπρόσωποι των δημοτών του Παλαιού Φαλήρου οφείλουμε να παρουσιάζουμε καλύτερη εικόνα από αυτήν της προηγουμένης συνεδρίασης, της Τετάρτης 2 Δεκέμβρη, πόσο μάλλον όταν αυτή η εικόνα και η συμπεριφορά – όλως τυχαίως – μας απομακρύνει από την ουσία των ζητημάτων και των προβλημάτων.

Είναι αδιανόητο ο δημόσιος διάλογος για τα θέματα της Πόλης μας να διεξάγεται με όρους «αρένας» ή να ακολουθείται μονίμως η τακτική των μηνύσεων, των απειλών και του εκφοβισμού.

Ως νέος άνθρωπος που επέλεξε να ασχοληθεί με τα κοινά από θέση ευθύνης, ομολογώ την έκπληξή μου και την απογοήτευσή μου για όλα αυτά που συμβαίνων, αλλά θα ήθελα από την άλλη να πω, πως αυτό που επεδίωξαν και επιδιώκουν κάποιοι σύμβουλοι, δηλαδή το να διαχυθεί ο φόβος σε όλες τις αποχρώσεις και όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα το πετύχουν.

Τέτοιες πρακτικές που ως στόχο έχουν τη φίμωση του ελέγχου και της δημοκρατικής κριτικής – έλεγχο και κριτική που τουλάχιστον εσείς κ. Δήμαρχε είστε υποχρεωμένος να ακούτε και να δέχεστε – δεν θα τις ανεχτούμε και δε μας φοβίζουν.

Παράλληλα και επί τη ευκαιρία της μαζικής παρουσίας των Γονέων – για άλλο ένα Δημοτικό Συμβούλιο – οφείλω επίσης να καταθέσω τον προβληματισμό της παράταξής μας και πιστέψτε με, με αυτό που λέω αισθάνομαι πως εκφράζω ευρύτερες δυνάμεις τις πόλεις, θεσμικές και εξωθεσμικές, για τη συστηματική απαξίωση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, αλλά και κάθε είδους πρότασης, είτε αυτή προέρχεται από εδώ μέσα, είτε από συλλογικότητες ή μεμονωμένους πολίτες.

Και παίρνω αφορμή από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και στον οποίο διαπιστώσαμε ότι για άλλη μια φορά και παρά τις πιέσεις και τις συνεχείς οχλήσεις, από την Ένωση, τους Γονείς και από τις παρατάξεις, αδιαφορήσατε πλήρως για τις ανάγκες. Κάπως έτσι, βλέπουμε έναν πετσοκομμένο προϋπολογισμό, χειρότερο από την προηγουμένη χρονιά. Ουσιαστικά επιβεβαιώσατε τα όσα είπαμε την προηγούμενη φορά, ότι τα σχολεία της πόλης αποτελούν για σας δευτερευούσης σημασίας θέμα.

Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν επιλέγουμε να απέχουμε σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε πως κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία που υποβαθμίζει το Συμβούλιο σαν θεσμό δεν επιτρέπεται να έχει – και δεν θα έχει – τη νομιμοποίηση μας.

Τέλος, χαιρετίζω την κίνηση της Ένωσης που φαίνεται πως παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Η Ένωση νομίζω πρωτοπορεί με τη συστηματική παρουσία της εδώ, κατανοώντας πως μόνο με οργανωμένη διεκδίκηση και πίεση μπορούν να πετύχουμε τους στόχους τους, που δεν είναι άλλοι από καλύτερες συνθήκες για την Παιδεία στην πόλη μας».

Χατζηδάκης: Είναι θέμα του Δ.Σ. ο ιδιωτικός τρόπος που λειτουργεί ένας Σύμβουλος

andrikopoulou-xatzidakis_645xΣτη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Χατζηδάκης για να αντικρούσει τα λεγόμενα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Μια δημοτική σύμβουλος της οποίας προσωπικά δεδομένα είχε αποφασίσει να τα βγάλει ο κ. Βασιλείου, κάτι που δεν είχα ούτε εγώ το εμπιστευτικό χαρτί και ζήτησα την αυτόφωρη διαδικασία, δείχνει ότι εγώ δε λειτουργώ σωστά σα Δήμαρχος; Αυτή είναι η άποψή σας; Δηλαδή, κάθε ένας θα ξεκατινιάζει κάποιον άλλον;

Και κάτι ακόμα. Έχω παραπεμφθεί 3 φορές με ελέγχους που έχουν κάνει οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και στις 3 αθωώθηκα. Δηλαδή, μια κρίση ελεγκτών, για ένα πτυχίο εκτός του Δήμου, στον Ιδιωτικό τομέα αποτελεί θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου; Και να βγάζουμε στα κάγκελα έναν άνθρωπο; Και Να στέλνουμε ανώνυμες επιστολές για το αν δουλεύει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τι ώρα πάει και τέτοια; Είναι θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου ο ιδιωτικός τρόπος που λειτουργεί έξω;

Και θέλω να κλείσω με το εξής: ποιος σας είπε ότι αντιμετωπίζω τα θέματα Παιδείας, ως β κατηγορίας; Σήμερα θα δείτε τι χρήματα έχουμε προϋπολογίσει. Επειδή παίρνουμε τρομερές εκπτώσεις; Επειδή βρήκαμε τον Χατζηδάκη που τρέχει όλη μέρα και έχει πλεόνασμα, δώσε και μένα μπάρμπα;

Πρώτα το κράτος θα δίνει και μόνο αν μου πει ότι δεν έχει και φτώχυνα θα δώσω. Για να αποδείξουμε ποιοι εργάζονται σα μυρμήγκια και ποιοι είναι τζιτζίκια σε αυτό τον τόπο».

Παπαγεωργίου: Το Δημόσιο πρόσωπο είναι μπροστάρης και στο χειροκρότημα και στη χλεύη

84734Ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, κ. Παπαγεωργίου, ζήτησε και πήρε το λόγο για να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν: «Κ. Πρόεδρε του ΔΣ. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Δημοτική αρχή έχει απόλυτα την ευθύνη για το ότι συνέβη στο προηγούμενο ΔΣ. Αν δεν έχει η Δημοτική Αρχή που είναι πλειοψηφία ποιος την έχει;

Δεύτερο ζήτημα: Το Δημόσιο πρόσωπο είναι μπροστάρης εκεί. Και στην κριτική και στο χειροκρότημα και στη χλεύη, ακόμα και στην αδικία. Και πρέπει να έχεις γερό στομάχι. Και τι πάει να πει στον ιδιωτικό βίο κτλ; Εδώ κρινόμαστε απ’ όλα. Άλλες φορές καλώς και άλλες κακώς. Εδώ είναι Δημόσια όλα.

Τρίτο. Εγώ δεν έχω καταλάβει το εξής: Τον συνάδελφο κ. Βασιλείου τον καταλαβαίνω. Και γω θα αισθανόμουν έτσι και χειρότερα και καταλαβαίνω και τη θέση του.

Αλλά σήμερα συζητάμε τον προϋπολογισμό. Και τα πυρά πρέπει να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε. Αυτά που διάβασε ο Δήμαρχος στην αρχή, είναι αυτά που λέγαμε το 10, δηλαδή αν τα ξαναδιαβάσετε από τα πρακτικά του Γενάρη του 10 τα ίδια λέγατε και λέγαμε.

Αλλά επειδή σήμερα είναι μια ιδιαίτερη συζήτηση, θα παρακαλούσα να μην εκφράσουμε με αυτόν τον τρόπο την πικρία, το παράπονο ή το θυμό. Και δεν έχω αυταπάτες ότι θα το ψηφίσετε. Εδώ έχετε όσους θέλετε και παραπάνω απ’ όσους θέλετε. Αλλά εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε όλα».

Πιτούλης: Θεωρώ απαράδεκτο να αποχωρούν οι συνάδελφοι

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Πιτούλης, που εξέφρασε την αποδοκιμασία του στην επιλογή της ΡΑΚ και του κ. Βασιλείου να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού.

Αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος τοποθετήσεων από τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και προτού αποχώρησε η παράταξη της ΡΑΚ, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε: «Παιχνίδια μπορούμε να παίζουμε μεταξύ μας…», αλλά προτού ολοκληρώσει άκουσε τον κ. Μερκουράκη να του τονίζει: «Να είναι 5 αστυνομικοί έξω από το σπίτι ενός συμβούλου δεν είναι παιχνίδι κ. Δήμαρχε. Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας όμως, γιατί απλά με επιβεβαιώνεται. Ότι μας θέλετε εδώ παρατηρητές, στο προσωπικό σας σόου».

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε λέγοντας: «Πριν από 5 χρόνια τα ίδια πρόσωπα δημιούργησαν την ίδια κατάσταση και εισέπραξαν 12 μήνες. Το θέμα θα το λύσουν τα δικαστήριά με την αντιδικία μιας υπαλλήλου με μια σύμβουλο. Μιας υπαλλήλου 20 χρονών…».

Μπίτσικας: Ο πολιτικός λόγος δε φιμώνεται με μηνύσεις

Στο σημείο εκείνο, λίγο πριν βγει από την αίθουσα, το λόγο πήρε ο κ. Μπίτσικας από την παράταξη της ΡΑΚ, ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ο πολιτικός λόγος δεν φιμώνεται με μηνύσεις. Ο πολιτικός λόγος είναι ελεύθερος και ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο κρίνεται στη δημόσια σφαίρα. Όχι απειλή μηνύσεων»

Για το θέμα, βγήκε και ανακοίνωση, η οποία κατατέθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Ανακοίνωση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Οι δημοκρατικές διαδικασίες κρίνονται στα δύσκολα. Σε αυτά τα δύσκολα λοιπόν, κρίνεται και η ικανότητα μας να διαφυλάξουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του κορυφαίου θεσμού της πόλης μας, του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ως αντιπρόσωποι των δημοτών του Παλαιού Φαλήρου οφείλουμε να παρουσιάζουμε καλύτερη εικόνα από αυτήν της προηγουμένης συνεδρίασης, της Τετάρτης 2 Δεκέμβρη, πόσο μάλλον όταν αυτή η εικόνα και η συμπεριφορά όλως τυχαίως μας απομακρύνει από την ουσία των ζητημάτων και των προβλημάτων.

Κύρια ευθύνη για αυτήν την κατάσταση – που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά κανονικότητας – φέρει η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος, κ. Διονύσης Χατζηδάκης, που όχι μόνο δε φρόντισε προκειμένου να διαφυλάξει τη διαδικασία από ακροβατισμούς και γελοιοποιήσεις, αλλά προχώρησε και στην κλήση της Αστυνομίας σε βάρος του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Μαζί για το Φάληρο», κ. Γεώργιου Βασιλείου. Για κάτι, μάλιστα, που μια Σύμβουλος της Συμπολίτευσης και συγκεκριμένα η κα Ανδρικοπούλου, θεώρησε ότι μάλλον ειπώθηκε και αδιαφορώντας για τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης.

Όμως, η «δύσκολη θέση» κανενός δε μπορεί να ζημιώνει τη δυνατότητα όλων των Συμβούλων να μιλούν καθαρά, δημοσία, τεκμηριωμένα και με αξιοπρέπεια στις συνεδριάσεις και στις διαδικασίες των θεσμών του Δήμου. Επιπρόσθετα, είναι αδιανόητο ο δημόσιος διάλογος για τα θέματα της Πόλης μας να διεξάγεται με όρους «αρένας» ή να ακολουθείται μονίμως η τακτική των μηνύσεων, των απειλών και του εκφοβισμού. Τέτοιες πρακτικές στοχεύουν στη φίμωση του ελέγχου και της δημοκρατικής κριτικής, που ο κ. Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να ακούει και να δέχεται.

Για αυτόν τον λόγο επιλέγουμε να απέχουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε πως κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία που υποβαθμίζει το Συμβούλιο σαν θεσμό δεν επιτρέπεται να έχει – και δεν θα έχει – τη νομιμοποίηση μας.

Δεκάδες γονείς σε ακόμη ένα Συμβούλιο

1455955_1119592498067111_6664492558728354433_n

Με τους ισχυρισμούς του Δημάρχου δεν φαίνεται να συμφωνούν πάντως, ούτε οι Γονείς της πόλης. Συγκεκριμένα, η Ένωση Γονέων με ανακοίνωση της (12/12) καλούσε τους γονείς να παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ σημείωνε τα εξής:

Τη Δευτέρα 14/12 συζητείται και ψηφίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2016.

Στα συνημμένα αρχεία (αναρτημένα στο site του Δήμου) είναι εμφανής η σημαντική μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για τα σχολεία μας. Κι αυτό παρά τη συζήτηση γενικά για τα σχολεία, αλλά κυρίως για το πρόβλημα του 1ου Δημοτικού, που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 2/12.

Θα περίμενε κανείς – μιας και στη συγκεκριμένη συζήτηση ουδείς εξέφρασε αντίρρηση για την αναγκαιότητα μεγαλύτερης υποστήριξης των σχολικών κτηρίων – η Δημοτική αρχή να δώσει το στίγμα και να διαθέσει μεγαλύτερα ποσά για τη συντήρηση των σχολείων. Άλλωστε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού δεν είχε εκπονηθεί ακόμη.

Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δεν φαίνεται.

Συμβ-2Καλούμε όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων και τους εκπροσώπους της Ένωσης να δυναμώσουν με την παρουσία τους το δίκαιο αίτημα όλων μας για την αύξηση των κονδυλίων για τη συντήρηση των σχολείων μας.

Όλοι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 4:30μμ στο Δημαρχείο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Αναλυτική τοποθέτηση της ΡΑΚ επί του προϋπολογισμού, καθώς και συγκεκριμένα για τα ζητήματα της Παιδείας σε επόμενη ανάρτηση και εντός των επόμενων ημερών.

Ενημέρωση για το τι συνέβη στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο εδώ: http://www.rak-pfalirou.gr/?p=2047