Φάκελος: Σχολεία Π. Φαλήρου – Μεγάλα τα προβλήματα

Τα πολλά προβλήματα των σχολείων σε συνδυασμό με τα 2 πρόσφατα πολύ σοβαρά περιστατικά στο 1ο Δημοτικό & 1οΛύκειο, που από τύχη δεν προκάλεσαν κάποιον τραυματισμό, ήταν αρκετά για να φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τους γονείς της πόλης μας για να διαμαρτυρηθούν.

Μαζί με τους γονείς βρέθηκε σύσσωμο το ΔΣ της Ένωσης Γονέων, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού, καθώς επίσης και δεκάδες γονείς που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων

DSC_0022~2Πριν 2 εβδομάδες ήταν το 1ο Δημοτικό και συγκεκριμένα η παλιά πτέρυγα που χρονολογείται από το 1924 και στην οποία έπεσε σουβάς μεγέθους περίπου 1τμ από ύψος 4.5 μέτρων (τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα). Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε νέα πτώση, αυτή τη φορά ενός παραθύρου από τον 2ο όροφο του πρώτου Λυκείου και μάλιστα σε ώρα μαθήματος.

Στην πρώτη περίπτωση, κλήθηκε άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Θανόπουλο, η οποία με τη σειρά της κάλεσε ιδιωτικό συνεργείο προκειμένου να τοποθετήσει νέο σοβά στο ταβάνι. Μετά από επιμονή του Διευθυντή και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Κορόμηλου, οι εργάτες που κλήθηκαν να επισκευάσουν τη ζημιά, χτύπησαν και τα υπόλοιπα ταβάνια της παλιάς πτέρυγας, εντός κι εκτός των αιθουσών.

Προς έκπληξη όλων(;) οι σοβάδες άρχισαν να καταρρέουν η μια μετά την άλλη σε όλες τις αίθουσες. Άμεσα πραγματοποιήθηκε ραντεβού (Τετάρτη 25/11) του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και τον Δήμαρχο για το θέμα. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να κληθεί ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), προκειμένου να επιθεωρήσει και να γνωμοδοτήσει επί των εργασιών.

Ξηλώθηκαν όλα τα μερεμέτια

Η ανταπόκριση του πρώην ΟΣΚ και πλέον ΚτΥπ, ήταν άμεση, όπως άμεση ήταν και η διαταγή να ξηλωθούν όλα τα μερεμέτια που είχαν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή(!), αφού σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού, τα υλικά που χρησιμοποίησε ο εργολάβος, όχι μόνο ήταν μη συμβατά, αλλά και προβληματικά για τη συγκεκριμένη εφαρμογή (ο σοβάς που χρησιμοποιήθηκε περιέχει ασβέστη, ο οποίος διαβρώνει έτη περεταίρω τα εσωτερικά σίδερα και πιθανά θα προκαλέσει νέες πτώσεις πολύ σύντομα).

Ο ιδιώτης εργολάβος, αφού συμμορφώθηκε με της επιταγές του ΚτΥπ πραγματοποίησε τις επισκευές, μέχρι το τελευταίο ΣΚ (28-29/12). Κάπως έτσι, έμεινε κλειστό το σχολείο για 2 εβδομάδες, ενώ για την επανέναρξη των μαθημάτων και μέχρι την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου, αναμενόταν γραπτή απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου ή της πολεοδομίας.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Τεχνική Υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει σχετική διαβεβαίωση.

Θανόπουλος: Να φτιαχτεί ευέλικτο κλιμάκιο ελέγχου σχολείων

Πρώτος μίλησε για το θέμα, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού, κ Θανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο συμβάν πτώσης σοβά σε διάδρομο του σχολείου. Ο κ. Θανόπουλος, είπε μεταξύ άλλων: «Ήρθαν τα συνεργεία, χτυπήσαμε όλα τα ταβάνια και είδαμε να σχηματίζεται ο ανάγλυφος χάρτης της Ελλάδας. Ζητήσαμε χαρτί για την ασφάλεια του σχολείου και τελικά μετά από δύο βδομάδες μάθαμε ότι μάλλον θα μας δώσουν χαρτί από την πολεοδομία. Εγώ όμως θα ήθελα να πω το εξής: Πρέπει κ. Δήμαρχε να ασχοληθείτε με τα σχολεία του Φαλήρου. Πιστεύω ότι πρέπει να φτιάξετε ένα μικρό ευέλικτο σχήμα για να ελέγξετε τα σχολεία, για τα βασικά τουλάχιστον: ταβάνια, πόρτες με λαμαρίνες, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, παράθυρα. Μικρά ευέλικτα κλιμάκια, που θα μπορούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών να κάνουν ελέγχους. Δε νομίζω ότι έχει μεγάλο κόστος, αλλά είναι θέμα καθαρά οργάνωσης».

Ένωση Γονέων: Κάντε αυτό που πρέπει

biblio1Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, κ. Μητσογιάννης, ο οποίος παράλληλα είναι και γονέας μαθήτριας στο 1οΔημοτικό.

«Εκείνο που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι πως αντιμετωπίζεται το θέμα με μια τρομερή χαλαρότητα. Κανένας, ούτε καν ο Διευθυντής δεν αναρωτήθηκε γιατί φτάσαμε ως εδώ. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε αυτό το πράγμα; Δεν πρέπει να το δούμε; Να προβληματιστούμε Δήμαρχε; Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Μήπως δεν γίνεται σωστή συντήρηση στα σχολεία;» τόνισε ο κ. Μητσογιάννης και πρόσθεσε: «Σας θέτουμε προ των ευθυνών σας και αυτό δεν είναι απειλή, αλλά θέλουμε να σας αφυπνίσουμε. Ξεκινήστε ελέγχους, από τα πιο απλά ως τα πιο σημαντικά ζητήματα. Γιατί σε λίγο καιρό, θα ρθούμε εδώ και θα έχουμε τα ίδια. Και μη ξεχνάτε, ότι ως τώρα είμαστε πολύ τυχεροί – όλοι είμαστε τυχεροί και οι γονείς που έχουμε και μεις ευθύνη – γιατί ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έγινε σε μέρα αργίας. Φανταστείτε να’ ταν αλλιώς».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης παρατήρησε: «Να σημειώσω κάτι που μου κάνε εντύπωση. Μας είπε ο κ. Κορόμηλος ότι από πέρυσι είχε θέσει το θέμα στην Τεχνική Υπηρεσία, δηλαδή να ελεγχθεί το 1ο Σχολείο. Αν όντως έδωσες τέτοια εντολή κ. Αντιδήμαρχε στην Υπηρεσία και δεν το έλεγξε, να ελεγχθεί τότε πειθαρχηκά δύο και τρεις φορές. Αν πάλι το έλεγξε και τα βρήκε όλα εντάξει, να απολυθεί. Δεν παίζουμε με τη ζωή των παιδιών. Δεν παίζουμε. Δήμαρχε αν δε δώσουμε κι άλλα λεφτά, δουλειά δε γίνεται. Αν νομίζετε ότι η ασφάλεια κοστίζει πολλά, δοκιμάστε ένα ατύχημα. Εγώ δε λέω να δοκιμάσετε ατύχημα, αλλά κάντε αυτό που πρέπει».

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν και άλλοι γονείς με πρώτη την κα Γεωργίου Αστέρω η οποία ανέφερε τα εξής: «Σε αυτά που είπε ο κ. Μητσιογιάννης συμφωνώ. Θα ήθελα όμως να πω ότι δεν θα πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο για να ενεργήσουμε. Το πρόβλημα το γνωρίζετε. Έχει κοινοποιηθεί πριν από χρόνια. Συγκεκριμένα, 4 Δεκεμβρίου του 2014.

Έχετε ενημερωθεί με πρωτοκολλημένο έγγραφο. Γιατί δεν έγινε τίποτε από τότε μέχρι τώρα. 90 χρονών κτίριο είναι δεν θα έπρεπε να έχετε μεριμνήσει. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, πρέπει να συμβεί κάτι πολύ κακό για να δράσουμε».

Κορόμηλος: Αν δε κλείσει το Σχολείο, δε γίνεται σωστή δουλειά

200519_104352412982043_2182786_nΓια το θέμα παρενέβη επίσης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος: «Τα προβλήματα στα σχολεία πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά, να μας κάνουν πιο δυνατούς, για να τα αντιμετωπίζουμε. Έπεσε ένας μικρός σοβάς μισό τετραγωνικό, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Έχοντας την περυσινή εμπειρία που κάτι τέτοιο είχε γίνει πάλι, κλείσαμε το σχολείο, για να ελεγχθεί όλο το εμβαδό του, προκειμένου να γίνουν σωστά οι εργασίες. Αμέσως κινητοποιήσαμε εργολάβο, που του ζητήθηκε να γίνει έλεγχος ουσίας και να γίνουν εργασίες αποκατάστασης.

Τώρα να πούμε δυο λόγια για το γιατί φτάσαμε ως εκεί. Την προηγούμενη χρονιά όταν υπήρχε ένα πρόβλημα και αποδόθηκε στην υγρασία, τότε ζητήσαμε έναν έλεγχο και έγινε, αλλά δεν είμασταν υποψιασμένοι για να κλείσουμε το σχολείο. Αν δεν κλείσεις το σχολείο δεν γίνεται όμως σωστή δουλειά.

Τέλος, ζητώ από τον Δήμαρχο, ένα ξεχωριστό έργο, αποκατάστασης της οροφής και βάψιμο, προκειμένου το διατηρητέο κτίριο να γίνει ένα κόσμημα και να μην ξανακινδυνέψει κανείς. Αυτή είναι η πρότασή μου και η εισήγησή μου προς τον τεχνικό προϋπολογισμό του επόμενού έτους».

Στο σημείο εκείνο ο Δήμαρχος διέκοψε τον κ. Κορόμηλο για να πει: «Έχω ένα κονδύλι προβλέψει 150.000 ευρώ για επισκευές στα σχολεία της πόλης. Αλλά αν πρέπει ας απορροφήσει όσα χρήματα από αυτά χρειάζεται ο εργολάβος για να επισκευάσει το κτίριο. Προσπάθησα να εντάξω το κτίριο σε ένα πρόγραμμα διατηρητέων, αλλά δεν τα κατάφερα. Οπότε θα το αναλάβω εγώ.

Επίσης, να ξέρετε ότι μια μηχανικός, όταν την παίρνουν από 35 σχολεία και της λένε χάλασε το ένα χάλασε το άλλο, φτάνει και αυτή στα όρια της τρέλας».

Στο σημείο εκείνο, μια μητέρα φώναξε: «Δε μπορεί να μας λέει όμως η κα Φ. από την Τεχνική Υπηρεσία, να μην σας ζορίζουμε γιατί θα μας αφήσετε έτσι. Τι πράγματα είναι αυτά; Μας απειλείται;»

Μερκουράκης: Έχετε τοποθετήσει τα σχολεία σε δεύτερη μοίρα

Τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οποίος υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους, ότι η παράταξη θέτει συνεχώς θέματα σχετικά με την Παιδεία στα Δημοτικά Συμβούλια: «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και με την τροπή που πήρε η κουβέντα πολλές φορές παρέκκλινε του στόχου της. Φτάσαμε δηλαδή, στο σημείο αντί να κοιτάμε τα προβλήματα, να λέμε τι καλά που τα κάνει ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή, και οι περισσότεροι γονείς πλέον έχουν φύγει για να ακούσουν όλη την αλήθεια», είπε με νόημα και συνέχισε: «Και φυσικά θα πείτε ότι όταν κάτι κακό συμβαίνει είναι η καλύτερη ώρα για τους καιροσκόπους, για αυτούς που ασκούν ανέξοδη κριτική, να βγουν μπροστά. Αλλά εγώ θα ήθελα να θυμήσω, ότι εμείς σαν παράταξη, ότι σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο βάζουμε θέματα που αφορούν την Παιδεία.

logoΚαι να θυμίσω επίσης, ότι όταν εμείς δίναμε αγώνα πέρυσι, μαζί με γονείς και τον Σύλλογο Γονέων, για να δώσετε 45000 ευρώ επιπλέον για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, έπρεπε να ακούσουμε τα «γαλλικά» του αιώνα.

Όταν σας λέμε ότι τα σχολεία έχουν κτιριακά προβλήματα, μας λέτε ότι έχουμε ένα φοβερό τεχνικό πρόγραμμα πολλών χιλιάδων ευρώ, το οποίο τώρα ξεκίνησε να εφαρμόζεται, πριν λίγες εβδομάδες. Τώρα που εμείς ξεκινήσαμε να λιβανίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016!

Όταν εμείς ζητάμε να προϋπολογίσετε λεφτά για τις λειτουργικές δαπάνες οι φωνές σας ακούγονται μέχρι την Κοψαχείλα που μένω. Και τώρα δεν φωνάζετε γιατί είναι οι γονείς εδώ και θα θέλατε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Όμως δεν έχετε δικαίωμα να έχετε νεύρα. Και δεν έχετε δικαίωμα να έχετε περισσότερα νεύρα από τους γονείς που είναι σήμερα εδώ.

Γιατί τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες γεγονότων που δείχνουν ότι τα σχολεία μας είναι όχι μόνο ανεπαρκή, αλλά και επικίνδυνα για τα παιδιά. Δεν είναι μόνο το 1ο Δημοτικό, για το οποίο ο κ. αντιδήμαρχος είπε ότι έπεσε ένας σοβάς μισού τετραγωνικού και έχω την αίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, είναι και το 2ο που μπάζουν νερά, είναι και το 1ο Λύκειο που έπεσε τζάμι από τον δεύτερο όροφο. Το 5ο Δημοτικό και πολλά άλλα κατά καιρούς.

κ. Δήμαρχε, η ασφάλεια η κτιριακή των σχολείων όπως και η πυρασφάλεια και ο αντισεισμικός έλεγχος, είναι – θεωρητικά – αυτονόητες παροχές του Δήμου προς τα παιδιά του και δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για αυτό…

Άρα είτε αδιαφορείτε, είτε οι υπηρεσίες σας υπολειτουργούν για λογούς που εσείς γνωρίζετε ή δε γνωρίζετε, είτε τα χρήματα που διαθέτετε είναι τόσο λίγα που μέχρι να κάνετε επισκευές στο 1 κτίριο, καθίσταται επικίνδυνο το τελευταίο… Είτε όλα μαζί!

11198567_859457494119843_1743745300_n-300x219Γιατί δε μπορεί οι παρεμβάσεις να εξαντλούνται σε μερεμέτια όπως αυτά που παραλίγο να γίνουν στο πρώτο Δημοτικό. Δε μπορεί να έρχεται η Τεχνική Υπηρεσία, να φέρνει έναν άσχετο εργολάβο να κάνει μπαλώματα που κρίνονται ακατάλληλα και εσείς να θεωρείτε ότι έχετε κάνει τη δουλειά σας.

Για την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου λοιπόν, να πω ότι όταν ήρθε ο πρώην ΟΣΚ την Πέμπτη διαπίστωσε ότι οι αλλαγές, οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει μέχρι εκείνη την ώρα από τον εργολάβο ήταν μη συμβατές και έπρεπε να γίνουν ξανά με νέα υλικά και από την αρχή. Δηλαδή 3 μέρες γίνονταν επισκευές που τυχαία ανακαλύψαμε ότι δεν είναι σωστές.

Και θα χρησιμοποιήσω αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης: Με τα σχολεία δε παίζουμε. Παίρνουμε το θέμα με μια χαλαρότητα. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα.

Άρα αυτό που χρειάζεται – και επειδή σήμερα οι γονείς δεν θα έπρεπε να φύγουν σήμερα από δω χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύεις – είναι να δρομολογηθεί ένας συνολικός έλεγχος, για όλα τα σχολεία του Δήμου. Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι και όχι τώρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση.

Πρέπει να πάψει μια γερασμένη αντίληψη στη Διοίκηση του Δήμου που λέει ότι τα σχολεία είναι δεύτερης κατηγορίας θέμα. Δεν είναι. Αν δίνετε χ χρήματα τώρα, αύριο θα πρέπει να δίνετε 10χ. Σας ευχαριστώ».

Γρηγόρης Χατζηπαναγιώτης: Δεν υπάρχει χαρτί για ασφάλεια

Άλλος ένας έξαλλος γονέας έκανε παρέμβαση λέγοντας: «Δεν θέλω να κλείσει το σχολείο, αλλά πρέπει να πούμε το εξής. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χαρτί που να μας λέει ότι το σχολείο είναι ασφαλές. Βάλτε ένα μηχάνημα να γκρεμίσει ότι είναι σαθρό εκεί μέσα. Θα πέσει κανάς σοβάς και θα πλακώσει κάποιο παιδί. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι. Η κοινωνία έφτασε στα όρια να σας πιέσει».

Μαντζαβράκου: Χρειάζεται σωστή επίβλεψη και καλύτερη επιλογή εργολάβων

Η πρώην διευθύντρια του σχολείου και μάλιστα για 5 χρόνια, κα Πατσαβράκου, μίλησε επίσης στο Συμβούλιο για το θέμα: «Πολλές φορές ο Δήμος δίνει χρήματα, γίνονται εργασίες και είτε δεν έχει γίνει σωστή επίβλεψη, είτε δεν έχει επιλεγεί καλός εργολάβος. Πχ. Βάφουμε ένα κτίριο, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα υγρασίας. Άρα πρέπει ο Δήμος να δει το θέμα επιλογής εργολάβων και να ενισχυθούν τα κονδύλια της τεχνικής Υπηρεσίας. Επίσης, συμφωνώ με τα όσα είπε ο κ. Θανόπουλος, να φτιαχτεί δηλαδή ένα κλιμάκιο που να ελέγχει κάθε χρόνο τα σχολεία το καλοκαίρι».

Παπαδόπουλος: Με ποιο κανονισμό επισκευάζονται τα κτίρια;

Ένας ακόμη δημότης διατύπωσε ενστάσεις για τις εργασίες στα σχολεία και συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ρώτησε με νόημα: «Με ποια μελέτη επισκευάζονται τα σχολεία; Με ποιο κανονισμό; Σχολικών ή Δημόσιων κτιρίων; Θα ζητήσω όλες τις μελέτες επισκευών και θα κάνω ελέγχους».

Χατζηδάκης: Έπεσε ένα τζάμι επειδή μαθητής το έριξε

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης είπε τα εξής: «Δεν υπάρχει χρονιά που να έχουμε διαθέσει χρήματα πάνω από 250.000. Και επειδή κάνουμε καλή διαχείριση θα τα ακούμε και από πάνω; Προσπαθώ να φτιάξω 3 σχολεία. Και που κολλάμε; Δεν υπάρχουν λεφτά να απαλλοτριωθούν οι χώροι», αλλά τον διέκοψε ο κ. Μερκουράκης που του είπε: «Έχετε τη δυνατότητα να δώσετε το 1.5% του προϋπολογισμού για τα σχολεία και δε το δίνετε. Και για τα λεφτά αυτά, έφταναν και ίσως περίσσευαν οι τόκοι από το πλεόνασμα. Αλλά δεν τα δίνετε. Γι’ αυτά να μας πείτε και αφήστε τα υπόλοιπα».

Ο Δήμαρχος ανταπάντησε λέγοντας: «Δεν είμαι κανένας αδιάφορος Δήμαρχος. Από το πρωί μέχρι το βράδυ γυρίζω. Ούτε επαναπαύομαι στις δάφνες μου. Αυτά είχα να πω».

siteΒασιλείου: Αν έπεφτε το τζάμι σε παιδί;

Καταλαβαίνω ότι τα χρήματα είναι περιορισμένα, αλλά όταν έχουμε τέτοιο πλεόνασμα πρέπει τα σχολεία να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα. Θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί τα πάντα το καλοκαίρι. Έχω πει 4 φορές σε Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πρέπει να προλάβουμε το ατύχημα. Αν έπεφτε κάτι πάνω σε παιδί τι θα γινόταν; Αν σκοτωνόταν; Ποια θα ήταν η θέση η δική σας, η δική μας; Το θέμα είναι το πρόβλημα να μην παρουσιαστεί. Πόσες φορές πρέπει να τα πω; Έχετε μια νοοτροπία… εεε με το ζόρι».

Πιτούλης: Αν χρειάζονται έργα, να γίνουν

Το ότι έκανε λάθος ένας εργολάβος και έγινε λάθος η δουλειά, σημαίνει ότι θα πρέπει να μαστέ πιο προσεκτικοί. Αν χρειάζονται έργα να γίνουν, πρέπει να γίνουν και δεν έχει σημασία τι μέγεθος είναι το πλεόνασμα. Πρέπει να δούμε και τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, και να τα φτιάξουμε με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν. Μην προσπαθούμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι στους πολίτες. Εμείς δεν πήραμε πολλούς σταυρούς, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή αντιπολίτευση.

 

Ανακοίνωση για το θέμα του 1ου εξέδωσε και η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων και την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

Χθες 23/11/2015  οι μαθητές του 1ου Δημοτικού πραγματοποίησαν ένα ωραίο περίπατο στο Τροκαντερό.  Όχι λόγω της ωραίας ημέρας ή λόγω προγραμματισμένης εξόδου, αλλά για ένα απίστευτο και ανατριχιαστικό λόγο: στο παλιό κτήριο έπεσαν σοβάδες και ετίθετο σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Το ζήτημα δεν είναι αστείο, αντίθετα είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό και φέρνει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το θέμα της ελλιπούς συντήρησης των σχολικών κτηρίων.  Πέρυσι ήταν το 5ο Δημοτικό με την υγρασία στις τουαλέτες να έχει διαβρώσει σε τέτοιο σημείο ώστε να φαίνονται τα σίδερα του κτηρίου.  Αργότερα στο 2ο Δημοτικό, πάλι ξεκόλλησαν ολόκληρα κομμάτια σοβάδων, ευτυχώς σε μέρα που το σχολείο ήταν κλειστό λόγω εκλογών.

Τώρα στο 1ο, αύριο ποιος ξέρει που; Επιτέλους πότε θα αφυπνιστούν οι αρμόδιοι του Δήμου; Πότε θα ασχοληθούν και λίγο σοβαρά; Μήπως έχουν ξεχάσει ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη σωστή συντήρηση των σχολικών κτηρίων; Ποια δικαιολογία θα ακούσουμε πάλι; Μήπως ότι το κτήριο είναι πολύ παλιό; Ένας λόγος παραπάνω ώστε να είναι πιο υπεύθυνοι, πιο προσεκτικοί, πιο αποτελεσματικοί και να φροντίζουν να προλαμβάνουν τέτοιες καταστάσεις. Όχι να τρέχουν πάντα πίσω από τα γεγονότα.

Η Ένωση Γονέων χρόνια τώρα φωνάζει και διεκδικεί μεταξύ άλλων επαρκή χρηματοδότηση προς τα σχολεία και να υπάρξουν επιτέλους σύγχρονα και ασφαλή κτήριαΔιεκδικούμε αύξηση των κονδυλίων για τη συντήρηση των σχολείων, έγκαιρο και σωστό προγραμματισμό των εργασιών. Να γίνει επιτέλους ο τεχνικός και αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία, όπως έχει γίνει σε τόσους άλλους Δήμους.

Θέτουμε τους υπευθύνους του Δήμου προ των ευθυνών τους: με την ασφάλεια – για να μην πούμε με τη ζωή – των παιδιών δεν παίζουμε. Κι αν σήμερα δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό ή κάτι χειρότερο, δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου σίγουροι για το αύριο. Αν νομίζουν οι υπεύθυνοι ότι η ασφάλεια των παιδιών μας έχει μεγάλο κόστος, ας αναλογιστούν το κόστος ενός ατυχήματος.

Για την ιστορία να πούμε ότι το σχολείο θα παραμείνει κλειστό για 3 ημέρες, ώστε να καταγραφούν πλήρως όλα τα προβληματικά και επικίνδυνα σημεία του σχολείου.  Για δε την αποκατάσταση… άγνωστο ακόμα.