Ενημέρωση από Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου (2/12) – “Γαλλικά”, μηνύσεις & διακοπή

12343252_1197242866969760_133513485_oΜια ακόμα απογοητευτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαιού Φαλήρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

Οι εκατοντάδες(!) πολίτες που βρέθηκαν στην αίθουσα του Συμβουλίου για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, γίνανε μάρτυρες τσακωμών, ανταλλαγής «γαλλικών», ενώ η ημερήσια διάταξη περιείχε μέχρι και «μάχες σώμα με σώμα» μεταξύ συμβούλων.

Και αυτά ακριβώς τα απογοητευτικά στοιχεία, οφείλουν να προβληματίσουν όλους μας και κυρίως την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, που έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις πολλές και σοβαρές παθογένειές του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρέμβαση Αναρχικής Ομάδας ΟΡ.ΜΑ. στο άνοιγμα της συνεδρίασης

Δεκάδες νέοι άνθρωποι με μαυροκόκκινες σημαίες προσήλθαν στην έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλοντας να εκφράσουν την οργή τους σχετικά με δημοσιεύματα σε γνωστό τοπικό site της Χρυσής Αυγής, τα οποία ήταν άκρως επιθετικά απέναντι στους Πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον χώρο του Tae Kwo Do.

Οι νεαροί αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Δημοτικού Συμβούλου Μπουγά, τον άνθρωπο που ευθύνεται για τα δημοσιεύματα. Εκπρόσωπος των συγκεντρωμένων μάλιστα ζήτησε και πήρε το λόγο για να πει: «Δεν δεχόμαστε να υπάρχουν θέματα στο Δήμο μας για το εάν θα μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες πολέμου σε κτίριο του Δήμου. Δε δεχόμαστε να αρθρώνουν λόγο οι φασίστες, αν και εκλεγμένοι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι πολίτες του Παλαιού Φαλήρου έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες. Ο φασίστας του Δήμου μας Μπουγάς βιντεοσκοπούσε τόση ώρα με βίντεο. Είναι ηθικός αυτουργός για την εν δυνάμει δολοφονία μαθητή στο Παλαιό Φάληρο. Το μήνυμα προς τους φασίστες είναι ένα: Θα σας τσακίσουμε».

12359502_1197243383636375_213897856_oΜετά από τη φράση αυτή ακολούθησε αναστάτωση, με φωνές εκατέρωθεν και τους παρευρισκόμενους διαδηλωτές να ζητούν επιθετικά από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Ελληνικής Αυγής να σβήσει το βίντεο. Οι ψυχραιμότεροι ηρέμησαν τα πνεύματα, ωστόσο, ο υποψήφιος της «Ελληνικής Αυγής» προτίμησε να οξύνει την κατάσταση, λέγοντας πως έχει καταγράψει σε βίντεο τους παρευρισκόμενους και θα καταθέσει μηνύσεις, ενώ ζήτησε και ψήφισμα καταδίκης για το συμβάν.

Χατζηδάκης: Αν μας ζητήσουν τη συνδρομή μας θα τη δώσουμε

Αναφερόμενος στο θέμα και στην προσπάθεια του να ηρεμήσει τα πνεύματα ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής: «Το Tae kwo do ανήκει στο κράτος και όχι στο Δήμο. Το κράτος αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Ο Δήμος μας συμπαραστάθηκε με τις δομές που έχει για να βοηθήσει τους ανθρώπους που εκτάκτως και υπό βροχή ήρθαν στο χώρο. Και το κάναμε όλοι με την καρδιά μας.

Τώρα έχουν φέρει με απόφαση του Υπουργείου ξανά περίπου 40 ανθρώπους. Το κράτος έχει αναλάβει την τροφοδοσία και την διατροφή τους και εμείς δεν εμπλεκόμαστε. Αλλά αν μας ξαναζητήσει το κράτος ξανά, βεβαίως θα συμμετείχαμε για να βοηθήσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Επίσης, να τονίσω ότι και μερίδες που περίσσεψαν από τους μετανάστες – περίπου 80 – τις πήραμε για τους άπορους του Δήμου μας. Αν κάποιος έχει αντίληψη και διαφορετική γνώμη εμάς δεν μας ενδιαφέρει».

Μερκουράκης: Διαφωνούμε στο ψήφισμα

Ο επικεφαλής της ΡΑΚ, κ. Μερκουράκης, διαφώνησε με το ενδεχόμενο να βγει ψήφισμα: «Ο κ. Μπουγάς επιλέγοντας να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, αλλά και με τα δημοσιεύματα που ανεβάζει στην ιστοσελίδα του, αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Συμμετείχε σε ένα ψηφοδέλτιο μιας φασιστικής οργάνωσης η οποία σύρεται στα Δικαστήρια και είναι υπεύθυνη για δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις και για πολλούς θανάτους αθώων Ελλήνων και μεταναστών. Ανήκει στην παράταξη που παραλίγο να σκοτώσει έναν έφηβο μαθητή στο Παλαιό Φάληρο. Θα έπρεπε να γνωρίζει πως αυτό ίσως έχει και συνέπειες.

Από εκεί και πέρα, εμείς διαφωνούμε κάθετα στο να βγει ψήφισμα. Θεωρώ τα όσα ειπώθηκαν ότι υπάρχουν κάμερες, ότι έχουν καταγραφεί πρόσωπα πρέπει να τα αποφύγουμε.

Όλους μας προβληματίζουν οι πρακτικές που αντιγράφουν φασιστικές νοοτροπίες, αλλά από εκεί και πέρα δεν πρέπει να δοθεί άλλο έκταση. Δεν έχουμε καμία δουλειά (σ.σ. ως Δημοτικό Συμβούλιο) να συμμετάσχουμε σε διαδικασίες βεντέτας. Ούτε εσείς το θέλετε, ούτε 20χρονα παιδιά».

Σύριγγα: Η βία γεννά βία

Από τη μεριά της, η Δημοτική Σύμβουλος της ΡΑΚ, ζήτησε να παρέμβει στο θέμα, λέγοντας: «Η βία γεννάει βία και το γνωρίζουμε όλοι. Δεν ήμουν ποτέ της λογικής ‘η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται’, γιατί ο φασισμός είναι φασισμός και δεν μπαίνει στην ίδια λογική. Αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ σήμερα – βεβαίως ούτε αυτής της λογικής είμαι, ούτε ήμουν, ούτε πρόκειται να είμαι από δω και πέρα – αλλά κάτι τους προκάλεσε.

Επί μέρες τώρα, ενώ ούτε εγώ που είμαι Δημοτική Σύμβουλος γνώριζα αν υπήρχαν πρόσφυγες στο Taw Kwo Do και ενημερωνόμουν από τον κ. Φωστηρόπουλο, φρόντισε κάποιο site – που στηρίζει Χρυσή Αυγή – να προκαλεί και να προσκαλεί να πάνε όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο για να κάνουν θέμα για τους ‘λαθρομετανάστες’. Ευθύνεται λοιπόν, το συγκεκριμένο site και αυτοί που τα έγραφαν».

Τέλος, η κα Σύριγγα, ρώτησε τον Μπουγά «γιατί τόσο καιρό δεν έχει ντραπεί και δεν έχει πει κουβέντα για το μαχαίρωμα που έγινε από Χρυσαυγίτες στον μαθητή της Β Λυκείου, Φοίβο Δερμετζίδη, πριν 3 χρόνια, που ήταν και ‘γείτονας’». Και φυσικά απάντηση δεν πήρε…

Παρέμβαση εργαζομένων με 5μηνες συμβάσεις

12351865_1197242230303157_565943376_oΣτο Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκαν και δεκάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν με 5μηνη σύμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από αυτούς τοποθετήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος Παναγιώτης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Είμαστε από τα 5μηνα της καθαριότητας. Θέλω να πιστεύω ότι εκπροσωπώ τη φωνή τους και την αγωνία τους. Σε λίγο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της 5μηνης κοινωφελούς εργασίας. Για εμάς όμως, είναι κενοφελής εργασία, γιατί επιστρέφουμε πάλι στην ανεργία.

Με 495 ευρώ, ξεπεράσαμε τις δυνατότητες μας. Παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή. Καταθέτουμε την αγωνία μας. Είχαμε μια ενημέρωση πως σήμερα θα πέρναγε τροπολογία που προσφέρει παράταση στους συμβασιούχους στην καθαριότητας, κάτι που τελικά δεν περιλάμβανε τους 5μηνους δυστυχώς.

Διεκδικούμε από το Υπουργείο και από εσάς, να δοθεί τουλάχιστον 3μηνη παράταση στο πρόγραμμα, τουλάχιστον για να μπούμε σε επίδομα ανεργίας. Βέβαια, εμείς προτιμούμε την επιδότηση εργασίας και όχι της ανεργίας. Θέλουμε να ασκήσετε πιέσεις προς τα πάνω, μαζί με την ΚΕΔΕ και από την άλλη να βρεθεί κονδύλι για να συνεχιστεί η εργασία μας εδώ.

Και τέλος δεν φτάνουν 50 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά 150. Τα 8μηνα που έχετε προκηρύξει – τα 42 άτομα – δεν φτάνουν. Νιώθουμε αλυσοδεμένοι μεταξύ Ευρώπης και κράτους. Εσείς έχετε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσετε μια τρίμηνη παράταση;»

Χατζηδάκης: Το θέσαμε στην ΚΕΔΕ

Ο Δήμαρχος στην απάντηση του τόνισε τα εξής: «Γνωρίζοντας πως κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβλέπει 5μηνη εργασία στους Δήμους, έθεσα το θέμα στην ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ ζητά από την Κυβέρνηση την παράταση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με ανάλογα κονδύλια. Η ΚΕΔΕ ζητά τα συγκεκριμένα προγράμματα να είναι 10μηνα και όχι 5μηνα.

Στείλαμε αυτήν την απόφαση και το Υπουργείο μελετά νομικά ποιες είναι οι δυνατότητες. Η Υπουργός κα Αντωνοπούλου και η ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας, κα Χαλκιά, μας είπαν ότι θα το εξετάσουν γιατί πάσχει από νομιμότητα. Όταν κλείνει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν γίνεται νομικά να μετατραπεί.

Τελικά είδαμε σήμερα πως στην τροπολογία δεν μπήκαν τα 5μηνα αλλά τα άλλα είδη συμβασιούχων. Φυσικά αυτό με προβληματίζει. Αν γίνει μεγάλη μου χαρά. Και απ’ ότι είδαμε, οι 5μηνοι υπερτερούν ακόμα και από τους νόμιμους σε αποτελεσματικότητα. Επίσης, ρώτησα έναν βουλευτή, ο οποίος μου πε ότι αν έμπαιναν και οι 5μηνοι δεν θα το επέτρεπε η Νομική Υπηρεσία».

Όσο για το δεύτερο ερώτημά, εγώ μπορώ να το κάνω αν γίνει νόμος. Θα βάλω κάτω τα λεφτά, θα δω πόσο είναι και θα μπορέσω να το καλύψω. Άλλα αν δε γίνει νόμος, δε μπορώ, θα κολλήσει στον Επίτροπο».

Μερκουράκης: Είναι λογικό να αισθάνονται εγκλωβισμένοι οι εργαζόμενοι

11198567_859457494119843_1743745300_n-300x219Από την μεριά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Μερκουράκης σημείωσε: «Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι λογικό να αισθάνονται εγκλωβισμένοι. Κι’ αυτό γιατί τα συγκεκριμένα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι έτσι φτιαγμένα και δομημένα, προκειμένου να αισθάνονται δούλοι και μια ζωή να λειτουργούν καθαρά ως ενοικιαζόμενοι. Και με αυτά τα δεδομένα φτιάχνουν και το νομικό πλαίσιο, που δεν επιτρέπει στις συμβάσεις να τροποποιηθούν ή να παραταθούν.

Τώρα στο ζήτημα που έθεσαν οι εργαζόμενοι, με τα όσα μας έχουν γνωστοποιηθεί και από το Υπουργείο, υπήρξαν μια σειρά από Δήμαρχοι που αρνήθηκαν να αναλάβουν το κόστος παράτασης αυτών των Συμβάσεων και αυτό προσθέτει άλλον έναν πονοκέφαλο. Εμείς τουλάχιστον με τα οικονομικά δεδομένα που γνωρίζουμε θα μπορούσαμε, αλλά άλλοι Δήμοι όχι.

Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αποδείχτηκαν μια καλή φουρνιά, μια καλή πάστα εργαζομένων, απ’ όσα μαθαίνουμε και βλέπουμε στην πόλη. Και μάλιστα ήρθαν και βάλαν το ζήτημα τους με πραγματικά κόσμιο και ελπίζω και αποτελεσματικό τρόπο.

Και επειδή χάνουν την μακροχρόνια εργασία, που είναι πολύ σημαντικό για μελλοντικές μοριοδοτήσεις, εγώ προτείνω να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, να δούμε αν γίνεται να τους δοθεί μια δίμηνη παράταση, η οποία δεν απαιτεί ΑΣΕΠ, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο και να δούμε τι μπορεί να γίνει με τις πιέσεις προς την κεντρική εξουσία»

Λαζαρίδου: Τα 5μηνα αποτελούν ομηρία

Η εκπρόσωπος της παράταξης του ΚΚΕ σημείωσε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να κινητοποιούνται και έτσι και η υπόλοιπη κοινωνία να λαμβάνει γνώση για τα προβλήματα. Τα 5μηνα είναι εργασιακή ομηρία, όχι μόνο για το μισθό ή για τις συνθήκες δουλειάς, αλλά και γιατί δε ξέρουν πότε θα έχουν δουλειά και πότε όχι. Και η υποστελέχωση και ο τρόπος εργασίας αυτός μόνο κακό μπορεί να κάνει.

Εμείς όχι μόνο θα στηρίξουμε και πάντα θα στηρίζουμε τους εργαζόμενους για να βρίσκουν δουλειά, αλλά θα ζητάμε μόνιμη και σταθερή εργασία. Και όσες προσπάθειες να κάνετε κ. Δήμαρχε, οι συμβάσεις θα είναι πάλι 5μηνες, 8μηνες κτλ. Εμείς προτείνουμε να βγει ένα ψήφισμα και αυτό να το κάνουν όλοι οι Δήμοι, ώστε να ασκηθεί πίεση».

 

Δυναμική παρέμβαση και από τους γονείς για τα προβλήματα στα Σχολεία

Τα πολλά προβλήματα των σχολείων σε συνδυασμό με τα 2 πρόσφατα πολύ σοβαρά περιστατικά στο 1ο Δημοτικό & 1ο Λύκειο, που από τύχη δεν προκάλεσαν κάποιον τραυματισμό, ήταν αρκετά για να φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τους γονείς της πόλης μας για να διαμαρτυρηθούν.

Μαζί με τους γονείς βρέθηκε σύσσωμο το ΔΣ της Ένωσης Γονέων, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού, καθώς επίσης και δεκάδες γονείς που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων

DSC_0022~2Πριν 2 εβδομάδες ήταν το 1ο Δημοτικό και συγκεκριμένα η παλιά πτέρυγα που χρονολογείται από το 1924 και στην οποία έπεσε σουβάς μεγέθους περίπου 1τμ από ύψος 4.5 μέτρων (τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα). Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε νέα πτώση, αυτή τη φορά ενός παραθύρου από τον 2ο όροφο του πρώτου Λυκείου και μάλιστα σε ώρα μαθήματος.

Στην πρώτη περίπτωση, κλήθηκε άμεσα η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Θανόπουλο, η οποία με τη σειρά της κάλεσε ιδιωτικό συνεργείο προκειμένου να τοποθετήσει νέο σοβά στο ταβάνι. Μετά από επιμονή του Διευθυντή και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Κορόμηλου, οι εργάτες που κλήθηκαν να επισκευάσουν τη ζημιά, χτύπησαν και τα υπόλοιπα ταβάνια της παλιάς πτέρυγας, εντός κι εκτός των αιθουσών.

Προς έκπληξη όλων(;) οι σοβάδες άρχισαν να καταρρέουν η μια μετά την άλλη σε όλες τις αίθουσες. Άμεσα πραγματοποιήθηκε ραντεβού (Τετάρτη 25/11) του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και τον Δήμαρχο για το θέμα. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να κληθεί ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), προκειμένου να επιθεωρήσει και να γνωμοδοτήσει επί των εργασιών.

Ξηλώθηκαν όλα τα μερεμέτια

Η ανταπόκριση του πρώην ΟΣΚ και πλέον ΚτΥπ, ήταν άμεση, όπως άμεση ήταν και η διαταγή να ξηλωθούν όλα τα μερεμέτια που είχαν γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή(!), αφού σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού, τα υλικά που χρησιμοποίησε ο εργολάβος, όχι μόνο ήταν μη συμβατά, αλλά και προβληματικά για τη συγκεκριμένη εφαρμογή (ο σοβάς που χρησιμοποιήθηκε περιέχει ασβέστη, ο οποίος διαβρώνει έτη περεταίρω τα εσωτερικά σίδερα και πιθανά θα προκαλέσει νέες πτώσεις πολύ σύντομα).

Ο ιδιώτης εργολάβος, αφού συμμορφώθηκε με της επιταγές του ΚτΥπ πραγματοποίησε τις επισκευές, μέχρι το τελευταίο ΣΚ (28-29/12). Κάπως έτσι, έμεινε κλειστό το σχολείο για 2 εβδομάδες, ενώ για την επανέναρξη των μαθημάτων και μέχρι την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου, αναμενόταν γραπτή απόφαση του αρμόδιου Αντιδημάρχου ή της πολεοδομίας.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Τεχνική Υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει σχετική διαβεβαίωση.

Θανόπουλος: Να φτιαχτεί ευέλικτο κλιμάκιο ελέγχου σχολείων

Πρώτος μίλησε για το θέμα, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού, κ Θανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο συμβάν πτώσης σοβά σε διάδρομο του σχολείου. Ο κ. Θανόπουλος, είπε μεταξύ άλλων: «Ήρθαν τα συνεργεία, χτυπήσαμε όλα τα ταβάνια και είδαμε να σχηματίζεται ο ανάγλυφος χάρτης της Ελλάδας. Ζητήσαμε χαρτί για την ασφάλεια του σχολείου και τελικά μετά από δύο βδομάδες μάθαμε ότι μάλλον θα μας δώσουν χαρτί από την πολεοδομία. Εγώ όμως θα ήθελα να πω το εξής: Πρέπει κ. Δήμαρχε να ασχοληθείτε με τα σχολεία του Φαλήρου. Πιστεύω ότι πρέπει να φτιάξετε ένα μικρό ευέλικτο σχήμα για να ελέγξετε τα σχολεία, για τα βασικά τουλάχιστον: ταβάνια, πόρτες με λαμαρίνες, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, παράθυρα. Μικρά ευέλικτα κλιμάκια, που θα μπορούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών να κάνουν ελέγχους. Δε νομίζω ότι έχει μεγάλο κόστος, αλλά είναι θέμα καθαρά οργάνωσης».

Ένωση Γονέων: Κάντε αυτό που πρέπει

biblio1Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, κ. Μητσογιάννης, ο οποίος παράλληλα είναι και γονέας μαθήτριας στο 1ο Δημοτικό.

«Εκείνο που μου κάνει τρομερή εντύπωση είναι πως αντιμετωπίζεται το θέμα με μια τρομερή χαλαρότητα. Κανένας, ούτε καν ο Διευθυντής δεν αναρωτήθηκε γιατί φτάσαμε ως εδώ. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε αυτό το πράγμα; Δεν πρέπει να το δούμε; Να προβληματιστούμε Δήμαρχε; Μήπως κάτι δεν πάει καλά; Μήπως δεν γίνεται σωστή συντήρηση στα σχολεία;» τόνισε ο κ. Μητσογιάννης και πρόσθεσε: «Σας θέτουμε προ των ευθυνών σας και αυτό δεν είναι απειλή, αλλά θέλουμε να σας αφυπνίσουμε. Ξεκινήστε ελέγχους, από τα πιο απλά ως τα πιο σημαντικά ζητήματα. Γιατί σε λίγο καιρό, θα ρθούμε εδώ και θα έχουμε τα ίδια. Και μη ξεχνάτε, ότι ως τώρα είμαστε πολύ τυχεροί – όλοι είμαστε τυχεροί και οι γονείς που έχουμε και μεις ευθύνη – γιατί ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έγινε σε μέρα αργίας. Φανταστείτε να’ ταν αλλιώς».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης παρατήρησε: «Να σημειώσω κάτι που μου κάνε εντύπωση. Μας είπε ο κ. Κορόμηλος ότι από πέρυσι είχε θέσει το θέμα στην Τεχνική Υπηρεσία, δηλαδή να ελεγχθεί το 1ο Σχολείο. Αν όντως έδωσες τέτοια εντολή κ. Αντιδήμαρχε στην Υπηρεσία και δεν το έλεγξε, να ελεγχθεί τότε πειθαρχηκά δύο και τρεις φορές. Αν πάλι το έλεγξε και τα βρήκε όλα εντάξει, να απολυθεί. Δεν παίζουμε με τη ζωή των παιδιών. Δεν παίζουμε. Δήμαρχε αν δε δώσουμε κι άλλα λεφτά, δουλειά δε γίνεται. Αν νομίζετε ότι η ασφάλεια κοστίζει πολλά, δοκιμάστε ένα ατύχημα. Εγώ δε λέω να δοκιμάσετε ατύχημα, αλλά κάντε αυτό που πρέπει».

Τον λόγο στη συνέχεια πήραν και άλλοι γονείς με πρώτη την κα Γεωργίου Αστέρω η οποία ανέφερε τα εξής: «Σε αυτά που είπε ο κ. Μητσιογιάννης συμφωνώ. Θα ήθελα όμως να πω ότι δεν θα πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο για να ενεργήσουμε. Το πρόβλημα το γνωρίζετε. Έχει κοινοποιηθεί πριν από χρόνια. Συγκεκριμένα, 4 Δεκεμβρίου του 2014.

Έχετε ενημερωθεί με πρωτοκολλημένο έγγραφο. Γιατί δεν έγινε τίποτε από τότε μέχρι τώρα. 90 χρονών κτίριο είναι δεν θα έπρεπε να έχετε μεριμνήσει. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, πρέπει να συμβεί κάτι πολύ κακό για να δράσουμε».

Κορόμηλος: Αν δε κλείσει το Σχολείο, δε γίνεται σωστή δουλειά

200519_104352412982043_2182786_nΓια το θέμα παρενέβη επίσης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος: «Τα προβλήματα στα σχολεία πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά, να μας κάνουν πιο δυνατούς, για να τα αντιμετωπίζουμε. Έπεσε ένας μικρός σοβάς μισό τετραγωνικό, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Έχοντας την περυσινή εμπειρία που κάτι τέτοιο είχε γίνει πάλι, κλείσαμε το σχολείο, για να ελεγχθεί όλο το εμβαδό του, προκειμένου να γίνουν σωστά οι εργασίες. Αμέσως κινητοποιήσαμε εργολάβο, που του ζητήθηκε να γίνει έλεγχος ουσίας και να γίνουν εργασίες αποκατάστασης.

Τώρα να πούμε δυο λόγια για το γιατί φτάσαμε ως εκεί. Την προηγούμενη χρονιά όταν υπήρχε ένα πρόβλημα και αποδόθηκε στην υγρασία, τότε ζητήσαμε έναν έλεγχο και έγινε, αλλά δεν είμασταν υποψιασμένοι για να κλείσουμε το σχολείο. Αν δεν κλείσεις το σχολείο δεν γίνεται όμως σωστή δουλειά.

Τέλος, ζητώ από τον Δήμαρχο, ένα ξεχωριστό έργο, αποκατάστασης της οροφής και βάψιμο, προκειμένου το διατηρητέο κτίριο να γίνει ένα κόσμημα και να μην ξανακινδυνέψει κανείς. Αυτή είναι η πρότασή μου και η εισήγησή μου προς τον τεχνικό προϋπολογισμό του επόμενού έτους».

Στο σημείο εκείνο ο Δήμαρχος διέκοψε τον κ. Κορόμηλο για να πει: «Έχω ένα κονδύλι προβλέψει 150.000 ευρώ για επισκευές στα σχολεία της πόλης. Αλλά αν πρέπει ας απορροφήσει όσα χρήματα από αυτά χρειάζεται ο εργολάβος για να επισκευάσει το κτίριο. Προσπάθησα να εντάξω το κτίριο σε ένα πρόγραμμα διατηρητέων, αλλά δεν τα κατάφερα. Οπότε θα το αναλάβω εγώ.

Επίσης, να ξέρετε ότι μια μηχανικός, όταν την παίρνουν από 35 σχολεία και της λένε χάλασε το ένα χάλασε το άλλο, φτάνει και αυτή στα όρια της τρέλας».

Στο σημείο εκείνο, μια μητέρα φώναξε: «Δε μπορεί να μας λέει όμως η κα Φ. από την Τεχνική Υπηρεσία, να μην σας ζορίζουμε γιατί θα μας αφήσετε έτσι. Τι πράγματα είναι αυτά; Μας απειλείται;»

Μερκουράκης: Έχετε τοποθετήσει τα σχολεία σε δεύτερη μοίρα

Τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οποίος υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους, ότι η παράταξη θέτει συνεχώς θέματα σχετικά με την Παιδεία στα Δημοτικά Συμβούλια: «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και με την τροπή που πήρε η κουβέντα πολλές φορές παρέκκλινε του στόχου της. Φτάσαμε δηλαδή, στο σημείο αντί να κοιτάμε τα προβλήματα, να λέμε τι καλά που τα κάνει ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή, και οι περισσότεροι γονείς πλέον έχουν φύγει για να ακούσουν όλη την αλήθεια», είπε με νόημα και συνέχισε: «Και φυσικά θα πείτε ότι όταν κάτι κακό συμβαίνει είναι η καλύτερη ώρα για τους καιροσκόπους, για αυτούς που ασκούν ανέξοδη κριτική, να βγουν μπροστά. Αλλά εγώ θα ήθελα να θυμήσω, ότι εμείς σαν παράταξη, ότι σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο βάζουμε θέματα που αφορούν την Παιδεία.

logoΚαι να θυμίσω επίσης, ότι όταν εμείς δίναμε αγώνα πέρυσι, μαζί με γονείς και τον Σύλλογο Γονέων, για να δώσετε 45000 ευρώ επιπλέον για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, έπρεπε να ακούσουμε τα «γαλλικά» του αιώνα.

Όταν σας λέμε ότι τα σχολεία έχουν κτιριακά προβλήματα, μας λέτε ότι έχουμε ένα φοβερό τεχνικό πρόγραμμα πολλών χιλιάδων ευρώ, το οποίο τώρα ξεκίνησε να εφαρμόζεται, πριν λίγες εβδομάδες. Τώρα που εμείς ξεκινήσαμε να λιβανίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016!

Όταν εμείς ζητάμε να προϋπολογίσετε λεφτά για τις λειτουργικές δαπάνες οι φωνές σας ακούγονται μέχρι την Κοψαχείλα που μένω. Και τώρα δεν φωνάζετε γιατί είναι οι γονείς εδώ και θα θέλατε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Όμως δεν έχετε δικαίωμα να έχετε νεύρα. Και δεν έχετε δικαίωμα να έχετε περισσότερα νεύρα από τους γονείς που είναι σήμερα εδώ.

Γιατί τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες γεγονότων που δείχνουν ότι τα σχολεία μας είναι όχι μόνο ανεπαρκή, αλλά και επικίνδυνα για τα παιδιά. Δεν είναι μόνο το 1ο Δημοτικό, για το οποίο ο κ. αντιδήμαρχος είπε ότι έπεσε ένας σοβάς μισού τετραγωνικού και έχω την αίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, είναι και το 2ο που μπάζουν νερά, είναι και το 1ο Λύκειο που έπεσε τζάμι από τον δεύτερο όροφο. Το 5ο Δημοτικό και πολλά άλλα κατά καιρούς.

κ. Δήμαρχε, η ασφάλεια η κτιριακή των σχολείων όπως και η πυρασφάλεια και ο αντισεισμικός έλεγχος, είναι – θεωρητικά – αυτονόητες παροχές του Δήμου προς τα παιδιά του και δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για αυτό…

Άρα είτε αδιαφορείτε, είτε οι υπηρεσίες σας υπολειτουργούν για λογούς που εσείς γνωρίζετε ή δε γνωρίζετε, είτε τα χρήματα που διαθέτετε είναι τόσο λίγα που μέχρι να κάνετε επισκευές στο 1 κτίριο, καθίσταται επικίνδυνο το τελευταίο… Είτε όλα μαζί!

Γιατί δε μπορεί οι παρεμβάσεις να εξαντλούνται σε μερεμέτια όπως αυτά που παραλίγο να γίνουν στο πρώτο Δημοτικό. Δε μπορεί να έρχεται η Τεχνική Υπηρεσία, να φέρνει έναν άσχετο εργολάβο να κάνει μπαλώματα που κρίνονται ακατάλληλα και εσείς να θεωρείτε ότι έχετε κάνει τη δουλειά σας.

Για την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου λοιπόν, να πω ότι όταν ήρθε ο πρώην ΟΣΚ την Πέμπτη διαπίστωσε ότι οι αλλαγές, οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει μέχρι εκείνη την ώρα από τον εργολάβο ήταν μη συμβατές και έπρεπε να γίνουν ξανά με νέα υλικά και από την αρχή. Δηλαδή 3 μέρες γίνονταν επισκευές που τυχαία ανακαλύψαμε ότι δεν είναι σωστές.

Και θα χρησιμοποιήσω αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης: Με τα σχολεία δε παίζουμε. Παίρνουμε το θέμα με μια χαλαρότητα. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα.

Άρα αυτό που χρειάζεται – και επειδή σήμερα οι γονείς δεν θα έπρεπε να φύγουν σήμερα από δω χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύεις – είναι να δρομολογηθεί ένας συνολικός έλεγχος, για όλα τα σχολεία του Δήμου. Κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι και όχι τώρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση.

Πρέπει να πάψει μια γερασμένη αντίληψη στη Διοίκηση του Δήμου που λέει ότι τα σχολεία είναι δεύτερης κατηγορίας θέμα. Δεν είναι. Αν δίνετε χ χρήματα τώρα, αύριο θα πρέπει να δίνετε 10χ. Σας ευχαριστώ».

Γρηγόρης Χατζηπαναγιώτης: Δεν υπάρχει χαρτί για ασφάλεια

Άλλος ένας έξαλλος γονέας έκανε παρέμβαση λέγοντας: «Δεν θέλω να κλείσει το σχολείο, αλλά πρέπει να πούμε το εξής. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χαρτί που να μας λέει ότι το σχολείο είναι ασφαλές. Βάλτε ένα μηχάνημα να γκρεμίσει ότι είναι σαθρό εκεί μέσα. Θα πέσει κανάς σοβάς και θα πλακώσει κάποιο παιδί. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι. Η κοινωνία έφτασε στα όρια να σας πιέσει».

Μαντζαβράκου: Χρειάζεται σωστή επίβλεψη και καλύτερη επιλογή εργολάβων

Η πρώην διευθύντρια του σχολείου και μάλιστα για 5 χρόνια, κα Πατσαβράκου, μίλησε επίσης στο Συμβούλιο για το θέμα: «Πολλές φορές ο Δήμος δίνει χρήματα, γίνονται εργασίες και είτε δεν έχει γίνει σωστή επίβλεψη, είτε δεν έχει επιλεγεί καλός εργολάβος. Πχ. Βάφουμε ένα κτίριο, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα υγρασίας. Άρα πρέπει ο Δήμος να δει το θέμα επιλογής εργολάβων και να ενισχυθούν τα κονδύλια της τεχνικής Υπηρεσίας. Επίσης, συμφωνώ με τα όσα είπε ο κ. Θανόπουλος, να φτιαχτεί δηλαδή ένα κλιμάκιο που να ελέγχει κάθε χρόνο τα σχολεία το καλοκαίρι».

Παπαδόπουλος: Με ποιο κανονισμό επισκευάζονται τα κτίρια;

Ένας ακόμη δημότης διατύπωσε ενστάσεις για τις εργασίες στα σχολεία και συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ρώτησε με νόημα: «Με ποια μελέτη επισκευάζονται τα σχολεία; Με ποιο κανονισμό; Σχολικών ή Δημόσιων κτιρίων; Θα ζητήσω όλες τις μελέτες επισκευών και θα κάνω ελέγχους».

Χατζηδάκης: Έπεσε ένα τζάμι επειδή μαθητής το έριξε

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης είπε τα εξής: «Δεν υπάρχει χρονιά που να έχουμε διαθέσει χρήματα πάνω από 250.000. Και επειδή κάνουμε καλή διαχείριση θα τα ακούμε και από πάνω; Προσπαθώ να φτιάξω 3 σχολεία. Και που κολλάμε; Δεν υπάρχουν λεφτά να απαλλοτριωθούν οι χώροι», αλλά τον διέκοψε ο κ. Μερκουράκης που του είπε: «Έχετε τη δυνατότητα να δώσετε το 1.5% του προϋπολογισμού για τα σχολεία και δε το δίνετε. Και για τα λεφτά αυτά, έφταναν και ίσως περίσσευαν οι τόκοι από το πλεόνασμα. Αλλά δεν τα δίνετε. Γι’ αυτά να μας πείτε και αφήστε τα υπόλοιπα».

Ο Δήμαρχος ανταπάντησε λέγοντας: «Δεν είμαι κανένας αδιάφορος Δήμαρχος. Από το πρωί μέχρι το βράδυ γυρίζω. Ούτε επαναπαύομαι στις δάφνες μου. Αυτά είχα να πω».

Βασιλείου: Αν έπεφτε το τζάμι σε παιδί;

Καταλαβαίνω ότι τα χρήματα είναι περιορισμένα, αλλά όταν έχουμε τέτοιο πλεόνασμα πρέπει τα σχολεία να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα. Θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί τα πάντα το καλοκαίρι. Έχω πει 4 φορές σε Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πρέπει να προλάβουμε το ατύχημα. Αν έπεφτε κάτι πάνω σε παιδί τι θα γινόταν; Αν σκοτωνόταν; Ποια θα ήταν η θέση η δική σας, η δική μας; Το θέμα είναι το πρόβλημα να μην παρουσιαστεί. Πόσες φορές πρέπει να τα πω; Έχετε μια νοοτροπία… εεε με το ζόρι».

Πιτούλης: Αν χρειάζονται έργα, να γίνουν

Το ότι έκανε λάθος ένας εργολάβος και έγινε λάθος η δουλειά, σημαίνει ότι θα πρέπει να μαστέ πιο προσεκτικοί. Αν χρειάζονται έργα να γίνουν, πρέπει να γίνουν και δεν έχει σημασία τι μέγεθος είναι το πλεόνασμα. Πρέπει να δούμε και τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, και να τα φτιάξουμε με βάση τα προβλήματα που υπάρχουν. Μην προσπαθούμε να κερδίσουμε τις εντυπώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι στους πολίτες. Εμείς δεν πήραμε πολλούς σταυρούς, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή αντιπολίτευση.

 

Μάχες, διαπληκτισμοί και διακοπή… για τη βιβλιοθήκη

Το επόμενο θέμα έμελλε να είναι και το τελευταίο για τους περισσότερους Συμβούλους, αφού ακολούθησε διακοπή, μάχες «σώμα με σώμα», λεκτικοί διαπληκτισμοί, «γαλλικά», μηνύσεις και προσβολές.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Φάληρο», κ. Βασιλείου, επανάφερε το θέμα που έχει προκύψει στην βιβλιοθήκη, μεταξύ υπαλλήλων και της υπεύθυνης, με τις εκατέρωθεν μηνύσεις, που αφορούν την κατηγορία πλαστογράφησης πτυχίου ξένης γλώσσας.

Από τη μεριά του, ο κ. Βασιλείου απέφυγε να μπει στην ουσία της υπόθεσης και τις δικαστικής διαμάχης, επιχειρώντας να βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Παραθέτουμε χωρίς σχολιασμό διαλόγους που έλαβαν μέρος πριν τη διακοπή και τα συμπεράσματα δικά σας…

basileiou-site_645xΤον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Βασιλείου ο οποίος τόνισε: Ο κ. Μερκουράκης πέρυσι είχε αναφέρει τις καταγγελίες των υπάλληλων της βιβλιοθήκης για τη μακρά αντιπαράθεση που υπάρχει και που έχει φτάσει στα Δικαστήρια και μίλησε για τη κακή συνεργασία των υπαλλήλων με την υπεύθυνη των βιβλιοθηκών. Επιπλέον, είχε ζητηθεί να μην τοποθετηθεί ξανά στη θέση αυτή. Την ίδια θέση είχα υποστηρίξει και γω. Κατά λέξη είχα πει: ‘Οι μηνύσεις πέφτουν βροχή’, είχα ζητήσει έλεγχο και ΕΔΕ για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάτι που απορίψατε.

Τότε και γω και ο κ. Μερκουράκης είχαμε τονίσει ότι δεν θέλουμε να ανακατευτούμε με δικαστικές αντιπαραθέσεις το οποίο και πράξαμε. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε. Σαν παράταξη και στην άλλη περίπτωση της δικαστικής διαμάχης του Αντιδημάρχου κ. Πανταζή, κρατήσαμε την ίδια στάση. Η ουδέτερη στάση μας δε σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε τα θέματα αυτά μέχρι να τελεσιδικήσουν.

Και θέλω να το εξηγήσω αυτό: Όταν είχαμε τοποθετηθεί έτσι, όταν υπάρχει μια αντιπαράθεση, το χα ξαναπεί, καλό θα είναι, αυτός που έχει την αντιπαράθεση με τον από κάτω να μην είναι μαζί στον ίδιο χώρο.

Δεν είχα όρεξη να το ξαναφέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, αρκεί να μας ενημερώνετε σωστά. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Δήμαρχε σας έκανα μια ερώτηση. Σας είπα να μας ενημερώσετε σε ποιο σημείο βρίσκετε η υπόθεση μετά τον έλεγχο που έκανε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Μου απαντήσατε ότι δεν σας έχει έρθει η έκθεση και δε γνωρίζετε κάτι γι’ αυτό. Δυστυχώς όμως, κ. Δήμαρχε δεν μου πατε αλήθεια. Η έκθεση, το πόρισμα των ελεγκτών έχει έρθει από 5/8. Με την ένδειξη προς ΚΕΕΛΠΝΟ και Δήμο Π. Φαλήρο και κοινοποίηση στον Εισαγγελέα και σε άλλους οργανισμούς και ζητά ενέργειες εντός διμήνου. Το χαρτί θα σας το καταθέσω.

Από τη μεριά του ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε τον κ. Βασιλείου ανσίγουρα έχει έρθει πόρισμα” σε εκείνον, για να ακούσει τον κ. Βασιλείου να του λέει: Θα σας το δώσω. Ζήτησα από το Σώμα Επιθεωρητών τη γνωστοποίηση του πορίσματος και μου απάντησαν ότι το έχετε πάρει. Και να το ζητήσω από εσάς. Θέλετε να σας το πω όλο. Είπα ότι δεν θα πω τίποτα.

Στο σημείο εκείνο, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Χατζηδάκη, κ. Κανέλλος, είπε στον κ. Βασιλείου: Καλύτερα να μην πεις Γιώργο γιατί θα βρεις τον μπελά σου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ Τριάντου, από την παράταξη του κ. Βασιλείου, που απευθυνόμενος στον κ. Κανέλλο, τόνισε:  Μην απειλείς Θόδωρα. Μην απειλείς συνέχεια και συ και η κα Μιχαλοπούλου.

Ακολούθησαν φωνές τις οποίες διέκοψε ο κ. Βασιλείου λέγοντας: Θέλω την απάντηση του Δημάρχου. Από τη στιγμή που έχει πάει κάτι στη δικαιοσύνη θα πρέπει όποιος δεν εμπλέκεται να κρατά ίσες αποστάσεις από τους διαδίκους και μέχρι να τελειώσει η διένεξη. Έχω Δήμαρχε την εντύπωση ότι μεροληπτείτε.

Χατζηδάκης: Μισό λεπτό να σημειώσουμε. Ο κ. Βασιλείου κατέθεσε εμπιστευτικό έγγραφο που λέει προς… Καλά αυτό είναι πόρισμα;

Τριάντος: Όχι. Εξήγησε Γιώργο, ότι ζήτησες το πόρισμα από το Σώμα Επιθεωρητών και σου απάντησαν ότι δε μπορούν να στο δώσουν, αλλά ότι έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο και να το ζητήσεις από τον Δήμαρχο. Και σου δωσαν το χαρτί αυτό που δείχνει ότι κοινοποίησαν το πόρισμα στον Δήμαρχο. Για να καταλάβει ο κόσμος τι συνέβη.

L1020612_sΕγώ δε θέλω να μπω στην ουσία του θέματος. Ο καθένας έχει την ιστορία του και γι’ αυτήν κρίνεται. Δε νομίζω πως μια τέτοια πράξη είτε έχει γίνει είτε όχι, είναι υπηρεσιακή και αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο στο κομμάτι καθαρά το υπηρεσιακό. Υπάρχει όμως ηθικό πρόβλημα. Όταν κοιτάς τον άλλον στα μάτια, όταν του δίνεις το χέρι σου, όταν ζητάς την ψήφο για να τον έχεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως, αυτό που με ενοχλεί κα Ανδρικοπούλου, δεν έχω δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να με πιάνει, να με προειδοποιεί και να με απειλεί μην τολμήσω να βάλω θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορά την δική, γιατί θα υποστώ μηνύσεις. Κάποιοι που θέλουν να κάνουν τους συμβούλους και τους προστάτες, θεωρώ ότι και αναδεικνύουν ένα θέμα που θα μπορούσε να μην υπάρχει πουθενά εδώ μέσα και κάνουν και ζημιά σε αυτόν που έχει το πρόβλημα, αν έχει το πρόβλημα. Θα παρακαλούσα δημόσια την κα Μιχαλοπούλου και τον κ. Κανέλλο, να μην επαναλάβουν πάλι αυτό το λάθος σε ότι αφορά το πρόσωπο μου. Έχω προσωπική σχέση με την κα Ανδρικοπούλου και μπορώ να λύσω ότι πρόβλημα μπορεί να χω μαζί της. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να είναι από δική της προτροπή. Είναι πρωτοβουλία δική σας. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει πόρισμα ποιο είναι το περιεχόμενο ή οτιδήποτε άλλο, θεωρώ ότι έχουν γίνει μηνύσεις, και αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα βρουν την άκρη.

Εγώ μόνο στο ηθικό στοιχείο και αυτό θα το ξεκαθαρίσω με την ίδια και το περιεχόμενο του πορίσματος συμβαίνει να το ξέρω και να το ξέρει και η ίδια. Και δε χρειαζόμαστε ούτε συμπαραστάτες, ούτε προστάτες. Τίποτε άλλο.

Χατζηδάκης: Για μισό λεπτό. Λοιπόν, λέει (σσ. Το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Βασιλείου) την έκθεση των επιθεωρητών ελεγκτών, οι οποίοι διενέργησαν επιθεώρηση και έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Και σε λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αντικείμενο την εξέταση του διαβαλλομένου σε καταγγελία αναφορικά με την εγκυρότητα του τίτλου γνώσης ξένης γλώσσας, Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Π. Φαλήρου και υπαλλήλου του ανωτέρω κέντρου… Δηλαδή με συγχωρείτε, για το εάν ξέρει Αγγλικά; Αυτό είναι το θέμα μας τώρα;

Από τη μεριά του ο κ. Βασιλείου σχολίασε: Κ. Δήμαρχε μην κάνετε ότι δεν ξέρετε. Λοιπόν. Ήρθε ένα έγγραφο σε σας. Γυρίστε στην πίσω σελίδα. Προς που πάει; Δήμο Π. Φαλήρου δεν πάει; Σας λέει εντός διμήνου οι ενέργειες; Το προς σημαίνει κάνω ενέργειες. Αυτές οι ενέργειες… Τι κάνατε εσείς; Αυτό θέλω να μου απαντήσετε. Αν δεν τα καταλαβαίνετε, δώστε στον δικηγόρο σας.

Ανδρικοπούλου: Κατέγραψα ακριβώς τα λόγια του κ. Βασιλείου όταν μίλησε. Γιατί ήταν πολύ σημαντικά αυτά που θα ειπωθούν. Αφού λοιπόν μίλησε για έλεγχο και για ΕΔΕ και ενημέρωση του ΣΕΕΠ, για έκθεση των ελεγκτών με ημερομηνία 5/8, είπε ότι το πόρισμα έχει έρθει στο Δήμο, είπε θα σας το δείξω, θα σας το δώσω…

Βασιλείου: Όχι δεν το είπα. Λέτε ψέματα.

Στο σημείο εκείνο υπήρξε πάλι ολιγόλεπτη διακοπή με φωνές και βρισιές εκατέρωθεν. Τόσο έντονες μάλιστα, που ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρυσοβερίδης, έφτασε στο σημείο να φωνάξει προς όλες τις πλευρές: Είστε απολίτιστοι και όποιος προσβάλλεται να μου το πει!

andrikopoulou-xatzidakis_645xΣτη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Ανδρικοπούλου η οποία ανέφερε τα εξής: Ο κ. Βασιλείου είπε ότι το πόρισμα έχει έρθει στο Δήμο, είπε θα σας το δείξω, θα σας το δώσω. Ζήτησα το πόρισμα από τους ελεγκτές και το πήρα. Να διευκρινίσω ότι το πόσιμα δεν είναι καμία απόφαση. Κακώς το θέτετε το θέμα έτσι. Θεωρείτε ότι παράγει δεδικασμένο; Δεν υπάρχει καμία απόφαση δικαστηρίου και κανενός δικαστικού οργάνου. Θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου βάναυσα για πολλοστή φορά. Το έργο το έχουμε ξαναδεί με άλλους πρωταγωνιστές τώρα, που διαδέχονται κάποιους άλλους, πάντα με τους ίδιους από πίσω. Τιμώ, ευχαριστώ και σέβομαι για τη φιλία τους την κα Μιχαλοπούλου και τον κ. Κανέλλο. Όμως, έχετε προβεί σε μια τεράστια απρέπεια. Παραβιάσατε κ. Βασιλείου την αρχή της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας, που συνιστά αξιόποινή πράξη. Αυτό το θέμα που τέθηκε από τον κ. Βασιλείου, με τη χρήση στοιχείων δικογραφίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και για την οποία εγώ η ίδια δεν έχω τοποθετηθεί στο σύνολο συνιστά παραβίαση της αρχής μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και συνάμα παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Αυτός ο βιασμός γίνεται κατ’ εξακολούθηση. Για τους λόγους αυτούς ζητώ κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε, Συνάδελφοι, το θέμα να καταχωρηθεί στα πρακτικά λέξη προς λέξη με ρητή αναφορά τα στοιχεία που προσκόμισε και σας έδωσε, καθώς και να ενημερωθούν πλήρως οι Αρχές και οι Δικηγόροι μου, ώστε να προβώ άμεσα σε μηνυτήρια αναφορά, αγωγή δικοπραξίας, αλλά και αναφορά προς την αρμόδια για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Σημειώνω δε τέλος, αυτό που πράξατε είναι αυτόφωρο αδίκημα και για το λόγο αυτό θα ζητήσω να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Παρακαλώ, κ. Πρόεδρε να διακόψετε το Συμβούλιο για μισή ώρα, προκειμένου να ενημερώσω τα αρμόδια όργανα της τάξης. Δήμαρχε πάρτε θέση για τη διαδικασία. Υποχρεούστε να το κάνετε αυτή τη στιγμή.

Ακολούθησε νέα μεγάλη διακοπή. Σε αυτήν ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε τη διακοπή του Συμβουλίου και την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, κάτι που όπως είπε ο κ. Τριάντος δεν είναι δική του δικαιοδοσία, αλλά του σώματος.

Ακολούθησαν μάχες «σώμα με σώμα» και λεκτικοί διαπληκτισμοί μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο μεταξύ Συμβούλων της Συμπολίτευσης, όσο και με τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης.

Το Συμβούλιο διεκόπη για πάνω από μια ώρα και αφού είχαν αποχωρήσει περίπου 15 Σύμβουλοι.

Από τα όσα ακούσαμε προκύπτει ότι υπάρχει ένα Πόρισμα από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών, το οποίο έχει αποσταλεί στο Δήμο από τον Αύγουστο. Επίσης, ο κ. Βασιλείου έλαβε έγγραφο από το Σώμα, με το οποίο του πιστοποιείται ότι το πόρισμα έχει αποσταλεί στον Δήμο και ζητά από αυτόν συγκεκριμένες ενέργειες.

Αναμένουμε τις εξελίξεις στο θέμα…

Μπίτσικας για τροχαίο στην Ποσειδώνος

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΡΑΚ και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μπίτσικας, αναφέρθηκε αμέσως πολύ σύντομα και στο πρόσφατο τραγικό περιστατικό, με το θάνατο μιας γυναίκας στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Ο κ. Μπίτσικας τόνισε τα εξής: Από το 1992 που ασκώ την ιατρική στο Π. Φάληρο, τρεις ασθενείς μου έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, σε κάποια διάβαση με φανάρι. Ένας τέταρτος, εμβληματική φυσιογνωμία του Π. Φαλήρου, τραυματίστηκε θανατηφόρα σε κάποια διάβαση και άφησε την τελευταία του πνοή σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού βασανίστηκε δύο μήνες σχεδόν, μετά τον τραυματισμό του.

Το τελευταίο επεισόδιο έγινε πριν λίγες μέρες, όταν δύο συμπολίτισσές μας επέστρεφαν από την παραλία, στη διάβαση του πάρκου του Φλοίσβου. Ένα βυτιοφόρο, που ξεκίνησε πρόωρα, θανάτωσε τη μία και τραυμάτισε την άλλη, που ευτυχώς διεσώθη, αλλά θα ταλαιπωρηθεί πολύ μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως.

Πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν διαβάσεις πεζών, είτε υπόγειες, είτε εναέριες, που θα κάνουν ασφαλή την πρόσβαση των συμπολιτών μας στην παραλία, που είναι άλλωστε το σημείο έλξης όλων των κατοίκων της Πόλης μας. Γνωρίζουμε ότι το θέμα έχει τεθεί στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα. Παρακαλούμε να επανέλθετε και να πιέσετε για τη δημιουργία  ασφαλών διαβάσεων προς την παραλία. Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν αποτιμάται σε χρήματα. Αρκετό αίμα έχει ήδη χυθεί στις διαβάσεις της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος!

One thought on “Ενημέρωση από Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου (2/12) – “Γαλλικά”, μηνύσεις & διακοπή

  1. Pingback: Ενημέρωση από Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου (15/12) – Αποχώρησε η ΡΑΚ εντοπίζοντας Δημοκρατικό έλλειμμα & χρεώνοντας αδιαφορία για την Παι

Comments are closed.