Ενημέρωση από το Δημοτικό Συμβούλιο (30/4) – Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο επίκεντρο

11198567_859457494119843_1743745300_nΜε την επίσκεψη μελών του Ναυτικού Ομίλου Αμφιθέας ξεκίνησε τις εργασίες του το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 30 Απριλίου 2015. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Ομίλου ενημέρωσαν τους Συμβούλους για τις δυσκολίες που βιώνει το τελευταίο διάστημα ο Όμιλος, αφού έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος και ενόψει και κρίσιμων αγώνων η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά προβληματική για τους αθλητές.

Ο Όμιλος μέσω του Προέδρου ζήτησε να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την παροχή ηλεκτρικού στη μικρές εγκαταστάσεις που έχει στην κατοχή του, όπως και να λυθούν οι διάφορες πολεοδομικές κι άλλες εκκρεμότητες. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ΝΟΑ, ενώ υπήρξε η δέσμευση να εξεταστούν τα ζητήματα και σε επικείμενη συνάντηση με τις αρμόδιες Αρχές τις επόμενες ημέρες.

Αποθεματικά και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Όπως ήταν λογικό, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, μονοπώλησε τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην αρχική εισήγηση του Δημάρχου υπογραμμίστηκαν τα εξής: «Αιφνιδιαστήκαμε με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού χωρίς καμία πληροφόρηση, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου ζητήθηκε να τοποθετηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως καταλαβαίνεται αυτομάτως υπήρχε αντίδραση της ΚΕΔΕ και ΠΕΔΕ, που έβγαλαν ανακοίνωση πως δε συμφωνούμε και δε θα δώσουμε τα χρήματα».

«Δεν σας κρύβω πως ήμουν από αυτούς που εξήγησα ότι αν βρεθούμε στο έσχατο σημείο, να μη μπορούν να δοθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, κάτι πρέπει να κάνουμε. Δηλαδή, τα αποθέματα πρέπει να διατεθούν. Είχα επίσης την άποψη πως αν βουλιάξει η χώρα, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Γι’ αυτό ζητήσαμε να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε πως με μελλοντική τροπολογία δεν θα συμπεριλάβει τα ανταποδοτικά στην ΠΝΟ, ότι τα έργα που τρέχουν δε θα ενταχθούν στις μεταφορά των αποθεματικών, όπως επίσης ότι δε θα υπάρξει penalty για το Δήμο από την Τράπεζα. Δυστυχώς, αυτή η τροπολογία δεν ήρθε στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν πάντως στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική σε λίγες μέρες» κατέληξε.

Στο σημείο εκείνο, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, κος Μαυρομάτης ρώτησε: «Είχε προηγηθεί προηγούμενη συζήτηση για τα αποθεματικά του Δήμου, το προηγούμενο διάστημα;» για να λάβει την αρνητική απάντηση του Δημάρχου, ο οποίος σημείωσε: «Ακούγεται πως είχε γίνει μια συνάντηση της Κυβέρνησης με Δημάρχους που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αυτή η συνάντηση δε μαθεύτηκε ποτέ».

Μερκουράκης: «Κάποιοι πλειοδότησαν σε υπερβολές»

56Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μερκουράκης, ανέφερε: «Έχω την αίσθηση πως από όλη αυτήν την ιστορία η Αυτοδιοίκηση βγαίνει χαμένη κι αυτό γιατί στην πιο δύσκολη στιγμή στη μεταπολιτευτική περίοδο της Ελλάδας, σε μια συγκυρία εξαιρετικά άσχημη που εν πολλοίς θα κρίνει και την πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, κάποιοι επέλεξαν να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της χώρας».

«Την ίδια στιγμή που βλέπαμε την Κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να ολοκληρώσει μια διαπραγμάτευση με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, με το μαχαίρι στο λαιμό από την πλευρά των δανειστών, κάποιοι πλειοδότησαν σε κραυγές αγωνίας, σε λεονταρισμούς και σε υπερβολές. Και το ερώτημα που δεν απάντησε κανείς από τους Δημάρχους είναι τι θα γίνει αν πάμε στον πάτο. Θα μείνουν απείραχτα τα ταμειακά διαθέσιμα;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

«Βέβαια, σε αυτό το ζήτημα έχετε και εσείς ευθύνη Δήμαρχε, με την έννοια ότι κι εσείς καλλιεργήσατε και συντηρήσατε αυτήν την κατάσταση. Σας είδαμε στα τηλεοπτικά παράθυρα να είστε ιδιαίτερα εκνευρισμένος και μάλιστα για το θέμα των επιτοκίων που κατά την άποψη μου είναι ήσσονος σημασίας και απ’ ότι φάνηκε υπήρχε η απαραίτητη διάθεση για διάλογο και συναίνεση από την Κυβέρνηση. Κι αυτό φάνηκε και από την άμεση ικανοποίηση όλων των σχετικών αιτημάτων της ΚΕΔΕ, από τον Πρωθυπουργό» συνέχισε ο επικεφαλής της ΡΑΚ, για να τον διακόψει ο κος Χα Χατζηδάκης λέγοντας: «Ήμουν εκνευρισμένος γιατί κάποιοι αμφισβήτησαν πως υπάρχει Δήμος που παίρνει τέτοια επιτόκια. Πάντοτε η θέση μου ήταν πως αν βουλιάξει η χώρα, θα βουλιάξουμε όλοι. Και οι φελλοί που υπάρχουν θα βουλιάξουν και αυτοί. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες γιατί προέχει η χώρα».

Ο κος Μερκουράκης σχολίασε σχετικά: «Εντάξει, παρόλα αυτά, θα προτιμούσα να είχατε επιδείξει την ίδια νηφαλιότητα και στα τηλεοπτικά κανάλια το προηγούμενο διάστημα. Γιατί γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή πως τα χρήματα και διασφαλισμένα είναι και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να ζητηθούν πίσω».

kedke-thumb-largeΣυνεχίζοντας ο κος Μερκουράκης αναφέρθηκε και στο κλείσιμο του Δημαρχείο για κάποιες ώρες με εντολή Δημάρχου: «Ένα δεύτερο σημείο μομφής προς εσάς και κυρίως προς την ΚΕΔΕ, είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει εξοντωτικές μειώσεις κονδυλίων 60% και 65%, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, χωρίς να ειπωθεί κουβέντα. Αντίθετα βγήκε και έντυπο από πλευράς ΚΕΔΕ που έλεγε ‘βάζουμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια’. Τώρα γίνεται όλος αυτός ο χαμός για μια προσπάθεια του κράτους να δανειστεί και όχι να υφαρπάξει χρήματα».

«Επίσης, οφείλω να θυμίσω – γιατί έκλεισε ο Δήμος προχθές με εντολή δική σας – πως αυτό δε ξανάγινε ούτε όταν μας φέραν στο κεφάλι μας τον Επίτροπο, που ξέρουμε πως κάθε φορά που θέλουμε να δώσουμε λεφτά πχ για την Παιδεία, πρέπει να του ζητάμε την άδεια και να περιμένουμε 1 και 1.5 μήνα. Δεν έκλεισε ο Δήμος ούτε όταν μας φόρτωναν μια σειρά από αρμοδιότητες χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, ούτε όταν κινδύνευαν και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους μια σειρά από εργαζόμενοι, ούτε όταν απέλυσαν Δημοτικούς Αστυνόμους. Δεν έκλεισε ούτε όταν ήρθε – έτσι όπως ήρθε – αυτού του είδους η αξιολόγηση, που προκάλεσε τις αντιδράσεις του συνόλου των εργαζομένων» συνέχισε για να συμπληρώσει: «Δεν έκλεισε για μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα, παρά μόνο για μια – δύο μέρες το 2011 με τις μειώσεις μισθών και μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων κι ενώ άλλοι δήμοι είχαν κλείσει για βδομάδες. Οπότε πρέπει να μας απαντήσετε: Αν τώρα έχετε δίκιο που κλείσατε, τότε όλες τις άλλες φορές είχατε άδικο που δεν αντιδράσατε. Κατά την άποψη μας, είναι πολύ διαφορετικά τα μεγέθη. Και δε μπορείτε να λειτουργείτε με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Τον Δήμο δεν τον έκλεινα γιατί ήξερα ότι υπήρχε πρόβλεψη για τους Δημοτικούς Αστυνόμους. Μόνο τρεις έμειναν εκτός και μπήκαν σε διαθεσιμότητα. Δεύτερο, η θέση μου ήταν τότε, ότι βεβαίως, η περικοπή των ΚΑΠ έφτασε το 60% και 65%, αλλά πρέπει να τιμωρήσω τους πολίτες γι’ αυτό;» απάντησε ο κος Χατζηδάκης για να τον διακόψει ο κος Μερκουράκης αυτήν τη φορά, ρωτώντας: «Και τώρα γιατί τους τιμωρείτε;».

Ο κος Χατζηδάκης ανταπάντησε: «Τώρα υπάρχει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ασαφής. Φοβάμαι όμως, πως δεν έχει τη δυνατότητα η Τράπεζα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες των Δήμων σε 3 μέρες. Μην ανησυχείτε όμως, τα συμφέροντα του Δήμου είναι και πάνω από το σπίτι μου. Και εγώ διαχειρίζομαι ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης. Και έχω υπογράψει να κάνουν delivery σε ανθρώπους που δεν το περίμενα. Μην μου λέτε ότι αλληθωρίζω παραταξιακά».

Μερκουράκης για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Να σχολιάσει σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτή καθαυτή, μετά και την εμφάνιση ενός ψηφίσματος που κατέθεσε η ΟΝΝΕΔ, θέλησε ο επικεφαλής της ΡΑΚ. Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής: «Δεν είναι ο ρόλος μου να υπερασπίζομαι την κεντρική Κυβέρνηση, ωστόσο βλέποντας και το ψήφισμα που κατέθεσε η ΟΝΝΕΔ Παλαιού Φαλήρου, θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής: Είναι διαφορετική μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απολύει εν μια νυκτί χιλιάδες εργαζόμενους και διαφορετική μια ΠΝΠ που δίνει την απαραίτητη ρευστότητα στην ελληνική βιομηχανία ζάχαρης, για να μην κλείσει ή που μεριμνά για να μην μείνουμε χωρίς μισθούς και συντάξεις εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Είναι διαφορετική μια ΠΝΠ που αποφασίζεται σήμερα και φτάνει στη Βουλή την επόμενη μέρα και συζητείται για 3 μέρες και διαφορετική μια ΠΝΠ που αποφασίζεται σήμερα και έρχεται στη Βουλή μετά από 2 μήνες κι όταν έχει κοπάσει ο θόρυβος και η σκόνη από τις πληγές που προκαλεί».

Αντίθετη η υπόλοιπη Αντιπολίτευση για την ΠΝΠ

Από την παράταξη του κ. Βασιλείου τέθηκε ζήτημα να αποπληρωθεί το δάνειο ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ που έχει συνάψει ο Δήμος, για την αγορά του στρογγυλού κτιρίου του Φλοίσβου, για να μη χρειαστεί να… διατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Κυβέρνηση. Αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο Δήμαρχος, καθώς το δάνειο αυτό είναι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, άτοκο κι άρα η συνολική αποπληρωμή του δε συμφέρει.

Αρνητικά τοποθετήθηκε και ο κος Παπαγεωργίου από το ΚΚΕ που αναφέρθηκε στον κίνδυνο να αυξηθούν τα ανταποδοτικά, ενώ αρνητική ήταν και η στάση της παράταξης της Ελληνικής Αυγής. Ο κος Πιτούλης ήταν απών από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρέμβαση Μπίτσικα και προτάσεις για Ποδηλατόδρομους

Μια αναλυτική προσέγγιση για την ανάγκη δημιουργίας ποδηλατοδρόμων στο Π. Φάληρο πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος της ΡΑΚ και γιατρός στο επάγγελμα, Γιάννης Μπίτσικας. Αναλυτικά η τοποθετησή του: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για τις καταστρεπτικές συνέπειες της καθιστικής ζωής, της παχυσαρκίας, του σακχαρώδη διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου κλπ, συχνά μάλιστα από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο. Παράλληλα δαπανώνται μεγάλα χρηματικά ποσά από τα κρατικά ταμεία για υποστήριξη δράσεων, που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις παραπάνω βλαπτικές καταστάσεις, με πενιχρά δυστυχώς οφέλη για τη Δημόσια Υγεία».

«Όσον αφορά στην άσκηση, ο βασικός λόγος που αποτυγχάνουν αυτές οι δράσεις να αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα , είναι η αδυναμία τους να την εντάξουν βιωματικά στην καθημερινότητα του δημότη. H άσκηση για να είναι επωφελής, πρέπει να εκπληρώνει τον «κανόνα των 150 λεπτών», δηλαδή 20 λεπτά καθημερινά ή 30 λεπτά επί 5 μέρες την εβδομάδα. Ο εργαζόμενος νέος ή ο μεσήλικας δυσκολεύεται να συμμετέχει σε προγράμματα συστηματικής καθημερινής άσκησης, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω κόπωσης σωματικής και ψυχικής εξαιτίας της εργασίας του», συνέχισε.
«Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στα όρια του Δήμου μας, κάτι που θα αποφέρει πολλαπλά ευεργετήματα και οφέλη στη δύσκολη καθημερινότητα και στην υγεία των συμπολιτών μας:
1ον. Θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας σε καθημερινή αβίαστη και ευχάριστη σωματική δραστηριότητα. Το εγχείρημα θα επιτύχει ιδιαίτερα, λόγω της επίπεδης επί το πλείστον εδαφικής διαμόρφωσης της πόλης αφ’ ενός και των ιδανικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις περισσότερες μέρες του έτους αφ΄ ετέρου. Οι ποδηλατόδρομοι μπορούν να συνδέσουν μεταξύ τους τα σημεία συγκέντρωσης των δημοτών, όπως σχολεία , πλατείες, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες και φυσικά την παραλία μας. Μπορούν να διασυνδεθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και με μια καινούρια αναβαθμισμένη δημοτική συγκοινωνία. Έτσι το ποδήλατο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις καθημερινές εργασίες , όπως ψώνια, μετάβαση στο σχολείο και στο φροντιστήριο, μετάβαση στον τόπο εργασίας, αλλά και για αναψυχή με κατάληξη τη μοναδική παραλία μας!

2ον. Η εκτεταμένη χρήση του ποδηλάτου, αντί του αυτοκινήτου, θα οδηγήσει σε μείωση των εναέριων ρύπων, με όλα όσα αυτό σημαίνει για την υγεία των συνδημοτών μας. Συγχρόνως θα επιδείξουμε υπεύθυνη συμπεριφορά στις επόμενες γενιές, όσον αφορά στην ισορροπία της ατμόσφαιρας, δηλαδή του πλανήτη!

3ον. Θα μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση , η οποία έχει ήδη πάρει σοβαρές διαστάσεις σε κάποια σημεία της πόλης μας.Ήδη η δημιουργία ποδηλατικού άξονα στην Αττική, μετά εκτεταμένη συζήτηση που προηγήθηκε, έχει ξεκινήσει και ο νότιος τομέας, από τα Πετράλωνα έως το Φλοίσβο, βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή. Γνωρίζουμε τις τεχνικές δυσχέρειες στα όρια του Δήμου μας και ιδιαίτερα στην παραλία, της οποίας το πλάτος περιορίστηκε από το tram, αλλά γνωρίζουμε και τις λύσεις. Aν ο Δήμος μας ενδιαφερθεί, σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ανάλογη μελέτη για επέκταση πέραν του Φλοίσβου, κατά μήκος του παραλιακού μετώπου , αλλά και μέσα στον αστικό ιστό της Πόλης μας. Το ποδήλατο πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια καθημερινά και όχι μόνο μία φορά το χρόνο, στον «ποδηλατικό γύρο», που άλλωστε έχει στόχο να προπαγανδίσει την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου!
Κύριε Δήμαρχε, κύριοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, καλείστε σήμερα να αποδείξετε ότι το ενδιαφέρον σας για την υγεία των δημοτών μας και ειδικά για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι πραγματικό και όχι προσχηματικό. Καλείστε παράλληλα να κάνετε ένα μεγάλο βήμα για τη μετατροπή του Δήμου μας σε πόλη οικολογική , φιλική και ανθρώπινη» κατέληξε ο κος Μπίτσικας.

Έκθεση βιβλίου και προτάσεις…

99Αμέσως μετά η συζήτηση για τα προ ημερησίας θέματα συνεχίστηκε με τον κ. Χατζηδάκη να ζητά τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, για να πραγματοποιηθεί η δεύτερη έκθεση βιβλίου στην περιοχή της Μαρίνας, από την ένωση εκδοτών. Ο κος Χατζηδάκης εισέπραξε τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των Συμβούλων. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Μερκουράκης, επανέφερε το ζήτημα της ενεργοποίησης, της ενίσχυσης και της παρακίνησης των τοπικών εμπόρων, για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη δική τους έκθεση βιβλίου, η οποία θα επιτρέπει και στα τοπικά καταστήματα να διαφημιστούν και να έχουν κέρδος και στους Φαληριώτες, να γνωριστούν με τους ντόπιους καταστηματάρχες.

Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, ζήτησε στο μέλλον παρόμοιες εκδηλώσεις να διοργανώνονται στους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους του Φαλήρου κι όχι στη Μαρίνα, προκειμένου να αυξηθεί η ροή του κόσμου και η επισκεψιμότητα στην τοπική αγορά. Από τη μεριά του ο Δήμαρχος προέβαλε τη δωρεά των εκδοτών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου, όπως επίσης και το ζήτημα των τιμών των βιβλίων που θα είναι εξαιρετικά χαμηλή, χωρίς να γίνεται αντιληπτό αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις προτάσεις και τους προβληματισμούς που έθεσε ο κ. Μερκουράκης.

Σύριγγα: Γιατί αλλάζετε τις πλάκες στην Ντάβαρη

Στη… ξαφνική αλλαγή των πεζοδρομίων της Ντάβαρη αναφέρθηκε η Δημοτική Σύμβουλος της ΡΑΚ, Αργυρώ Σύριγγα, πράξη που προκάλεσε την απορία και την αγανάκτηση πολλών κατοίκων. Συγκεκριμένα η κα Σύριγγα σχολίασε πως πολύ πρόσφατα – μόλις πέρυσι – είχαν αλλάξει τα πεζοδρόμια και γιατί πρέπει να ξαναλλάξουν.

Ο Δήμαρχος απάντησε πως οι πλάκες αφήνουν κενά μεταξύ τους που προκαλούν ατυχήματα, αφού πολλοί σκοντάφτουν στα κενά. Πάντως η κα Σύριγγα σημείωσε πως θα έπρεπε αυτό να έχει προβλεφθεί από πέρυσι και όχι να χρειαστεί να δαπανηθούν τόσα χρήματα.

Ευχαριστίες σε Δούρου

Την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ευχαρίστησέ θερμά ο Δήμαρχος τόσο για την άμεση ανταπόκριση της, όσο και για την έγκριση της αξιοποίησης της έκτασης του περιβάλλοντος χώρου περιμετρικά του υπό κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στο Κεντρικό Φάληρο.

Η κα Δούρου φρόντισε για την ένταξη της περιοχής στο ρυθμιστικό σχέδιο, που θα επιτρέψει τη φύτεψη 430 μεγάλων δέντρων, στα 22 στρέμματα που προβλέφθηκαν για τη συγκεκριμένη δενδροφύτευση και αξιοποίηση. Στο ίδιο πλαίσιο θα προχωρήσει και το γκαράζ της Αγ. Πέτρου.

Πρόταση για οδό «Λάκη Σάντα» από τον κ. Φρέρη

59560-santas-glezosΚατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» κ. Γιάννη Φρέρη, ο οποίος ενημέρωση το Συμβούλιο για την ιδέα του να μετονομαστεί ένας δρόμος της Πόλης, σε οδό «Λάκη Σάντα. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε: «Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε και αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. της πόλης μας, έτυχε η σημερινή συνεδρίαση να συμπίπτει με την επέτειο τεσσάρων χρόνων από την εκδημία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και συμπολίτη μας Λάκη Σάντα. Από σήμερα το πρωί, η κίνηση πολιτών ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» – την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ – έχει αποστείλει στον Δήμο γραπτή πρόταση για να δοθεί το όνομα μιας εθνικής εμβέλειας προσωπικότητας – όπως ο τεθνεώς – σε έναν δρόμο της πόλης. Γνωρίζουμε τις τυπικές δυσκολίες που ενέχει το προτεινόμενο, αλλά κρίνουμε ότι αξίζει να το υποδεχθείτε θετικά. Είναι κρίμα να έχουμε την τύχη να έχει ζήσει ανάμεσά μας ο έντιμος και ταπεινός Λάκης Σάντας και να μην αποτυπώσουμε το πέρασμά του σε έναν από τους δρόμους που περπάτησε. Το δε αίτημα που σας απευθύνουμε, έχει – δεδομένης της σημερινής επετείου – δημιουργήσει σχετικό ενδιαφέρον και σε πολίτες άλλων πόλεων, οι οποίοι από τη σημερινή δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα πληροφορήθηκαν πως ο ήρωας ήταν Φαληριώτης».

Απαντώντας, ο Δήμαρχος κ. Διονύσης Χατζηδάκης ανέφερε ότι όντως είναι πολλές οι διαδικαστικές δυσκολίες ως προς την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, αλλά επιφυλάχθηκε να ζητήσει καταρχάς τη γνώμη της οικογένειας του θανόντος. Θετική, όπως ήταν φυσικό, ήταν και η ανταπόκριση από την πλευράς Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης.

Παραλοιπόμενα της συνεδρίασης

  • Επιθετικό ψήφισμα κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κατέθεσε η ΟΝΝΕΔ Π. Φαλήρου, χωρίς ωστόσο αυτό να διαβαστεί ή να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ίδιος ο κος Χατζηδάκης, σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με την ΟΝΝΕΔ, σχολίασε πως ψήφισμα έχει βγάλει η ΚΕΔΕ και δε χρειάζονται άλλα.
  • Υπέρ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου τάχθηκε ο κος Βουλγαρέλης από την παράταξη Χατζηδάκη, ζητώντας να βοηθήσουμε τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ο κος Χατζηδάκης δε διαφώνησε ενώ υπενθύμισε πως αν βουλιάξουμε θα βουλιάξουν και οι… φελλοί.
  • Ενημέρωση ζήτησε ο επικεφαλής της ΡΑΚ, σχετικά με το Δικαστήριο που αφορούσε το φερόμενο ως “σκάνδαλο διπλοθεσίας” συζύγου νυν Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης Χατζηδάκη και στο οποίο ενεπλάκησαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπάλληλοι του Δήμου και Σύμβουλοι. Ο κος Χατζηδάκης αρκέστηκε να σχολιάσει πως αθωώθηκαν όλοι. Πάντως η σύρραξη στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας παράταξης αποτυπώθηκε με τις απουσίες πολλών Συμβούλων…
  • Το ψάχνει ο Χατζηδάκης για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων, αφήνοντας πίσω τη στάση πλήρους άρνησης της προηγούμενης περιόδου. Αυτό φάνηκε ύστερα κι από σχετική ερώτηση του κ. Μερκουράκη, για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες του΄Δήμου σχετικά με τις οδηγίες της Περιφέρειας. Οι πρωτοβουλίες του κα Δούρου ενεργοποιούν τους Δήμους κι όσους μέχρι σήμερα αρνούνταν να… συμμορφωθούν.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.