Διημερίδα για τις παραλίες – Ρεπορτάζ & βίντεο από τα 3Β

dourou_konst_kondΗ Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης συνδιοργάνωσαν διημερίδα με θέμα: «Οι παραλίες στους Δήμους – Πολεοδομικές, νομικές και περιβαλλοντικές παράμετροι για τη βέλτιστη αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου Σαρωνικού», το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Ιωνία» στο Δημαρχείο Βούλας (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18).

Στόχος της διημερίδας η ανοιχτή διαβούλευση και η ενεργοποίηση των κατοίκων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα του Παράκτιου μετώπου, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της Αττικής, απέναντι σε σχεδιασμούς που αποσκοπούν αποκλειστικά στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας.

Κοινή παρατήρηση στην πλειοψηφία των παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της διημερίδας ήταν οι εν κρυπτώ κυβερνητικοί σχεδιασμοί και κινήσεις της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» σχετικά με το νότιο παράκτιο μέτωπο της Αττικής.

Κοινή συνισταμένη επίσης, σχεδόν όλων των τοποθετήσεων ήταν η απαίτηση για διάλογο και για τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των κατοίκων που σίγουρα αποτελεί την καλύτερη και αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας απέναντι στις ορέξεις ισχυρών – εγχώριων και μη – επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να «πατήσουν πόδι» στο παράλιο μέτωπο.

Στην διημερίδα παρευρέθηκαν τόσο η Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου, όσο ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλος που ήταν και ο οικοδεσπότης της διημερίδας. Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Βλάχος, Μπούρας, Πάντζας, Φωτίου και Οικονόμου, καθώς επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής κ.κ. Καπάταης και Φιλίππου και πλήθος Δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων.

Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, με ομιλία του κατά την οποία επανέλαβε τη θέση του ότι «οι Δήμοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο στο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου αφού οι τοπικοί άρχοντες είναι οι μόνοι που έχουν βιωματική γνώση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Επίσης τόνισε πως: «οι δήμαρχοι είναι οι μόνοι που κρίνονται καθημερινά από τους δημότες τους, και έτσι ελέγχονται ουσιαστικά οι αποφάσεις τους». Παρακολουθείστε την ομιλία του εδώ:

Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου: Είναι ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα

Μετά τον κ. Κωνσταντέλλο το λόγο πήρε η Περιφερειάρχης, κα Ρένα Δούρου η οποία τόνισε την ανάγκη να κερδηθεί το στοίχημα της προστασίας του παραλιακού μετώπου –«στοίχημα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αττικής. Το μέλλον των πολιτών της».

Η κα Δούρου συνέχισε λέγοντας: «Η διημερίδα έχει διπλό στόχο. Αφενός την ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Γιατί καμία τοπική κοινωνία δεν κινητοποιείται για έναν σκοπό χωρίς την ενεργοποίηση ενημερωμένων πολιτών».

Πολύ συνοπτικά η Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

dourou_omilia_voula• Η διημερίδα έχει διπλό στόχο. Αφενός την ενημέρωση των πολιτών και αφετέρου την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Γιατί καμία τοπική κοινωνία δεν κινητοποιείται για έναν σκοπό χωρίς την ενεργοποίηση ενημερωμένων πολιτών.

• Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή. Γιατί το παράκτιο μέτωπο κινδυνεύει από τις ενέργειες της κυβέρνησης που το αντιμετωπίζει, και αυτό όπως και τόσες άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, όχι ως προϋπόθεση για μια υγιή ανάπτυξη της χώρας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, αλλά ως αντικείμενο άρον – άρον εκμετάλλευσης προκειμένου να βάλει στο ταμείο της ένα ασήμαντο τίμημα.

• Οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες είναι ραγδαίες, με την κυβερνητική κάλυψη και χρειάζονται από την πλευρά των δήμων και των πολιτών όχι απλά εγρήγορση. Αλλά κινητοποίηση και δράση.

• Οφείλουμε, πολίτες, δήμοι, Περιφέρεια, να περάσουμε μπροστά. Να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.

• Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Υπάρχει μόνο αγώνας. Με επιμονή και υπομονή. Με συσπείρωση όλων εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Στη βάση ενός σχεδίου με ευρεία κοινωνική αποδοχή.

• Η σημερινή μας εκδήλωση αποτελεί ακριβώς ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή της συλλογικής δράσης Περιφέρειας, Δήμων, πολιτών.

• Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της. Να σταθεί στο πλευρό κάθε συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης των κοινόχρηστων ακτών στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία υγιούς απασχόλησης μέσα από μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις – επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν πριν από πολλά χρόνια στους υπό «εκμετάλλευση» σήμερα χώρους.

• Μακριά λοιπόν από εμάς γυαλιστερές «φούσκες», δήθεν «ανάπτυξης». Μακριά από εμάς τα αποτυχημένα μοντέλα τύπου costa del sol, της Ισπανίας.

• Εμείς, αντιθέτως, προκρίνουμε λογικές αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, όπως μας επιβάλλει η παράδοση της Αττικής γης.

37373Τις εργασίες της διημερίδας συνέχισε το πρώτο επιστημονικό πάνελ το οποίο ανέλυσε τις πολεοδομικές παραμέτρους του θέματος.

Σε αυτό συμμετείχαν οι:

  • Άγγελος Σιόλας – Συντονιστής, Αντιπρύτανης Ε.Μ.Π.
  • Ράνια Κλουτσινιώτη, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος – Χωροτάκτης
  • Μαρία Μάρκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολεοδομίας στο ΕΜΠ
  • Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, Δικηγόρος – Οικονομολόγος
  • Κώστας Μερκουράκης – Μαθηματικός – Δημοτικός Σύμβουλος Π. Φαλήρου – Κίνηση για τη Διάσωση του Σαρωνικού

Δείτε την ομιλία του επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής κίνησης Κώστα Μερκουράκη στο παρακάτω βίντεο:

Στη συνέχεια το λόγω πήραν εκπρόσωποι της εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» εν μέσω διαμαρτυριών, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν το κοινό για τους σκοπούς και τις προθέσεις της εταιρείας, κατόπιν εορτής. Τόνισαν πως η εταιρεία δεν έχει σκοπό να πουλήσει κανένα ακίνητο και ότι ο σχεδιασμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου θα προκύψει μετά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εκπόνηση «Master Plan».

10846811_1518633398396971_1607832542_nΑμέσως μετά τοποθετήθηκαν οι βουλευτές καθώς και οι:

Δημήτρης Λουκάς – Δήμαρχος Λαυρεωτικής,

Γιώργος Σοφρώνης – Δήμαρχος Σαρωνικού,

Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης,

Διονύσης Χατζιδάκης – Δήμαρχος Π. Φαλήρου,

Δημήτρης Κιούσσης – Δήμαρχος Κρωπίας

Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου

Παρόντες στη διημερίδα χωρίς να τοποθετηθούν ήταν και οι κ.κ. Γιάννης Κωνσταντάτος – Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ανδρέας Κονδύλης – Δήμαρχος Αλίμου, ο πρ. Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Κορτζίδης

Οι ομιλητές εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το μειωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις επιφυλάξεις τους για τις πραγματικές προθέσεις της εταιρείας.

Τέλος, από το Παλαιό Φάληρο βρέθηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Μπίτσικας καθώς επίσης και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Σ. Βαλλέτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.